Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lewis Hamilton al op 6-jarige leeftijd mikpunt van racistische pesterijen

  •  
23-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2294 keer bekeken
  •  
lewishamilton

Lewis Hamilton kreeg al op zeer jonge leeftijd te maken met racisme. “Ik werd op mijn zesde gepest”, vertelt de 38-jarige Formule 1-coureur in de podcast On Purpose die maandag online is gegaan. Andere scholieren gebruikten het n-woord om hem uit te schelden en gooiden bananen naar hem.

Op de middelbare school kreeg Hamilton te maken met een racistisch schoolhoofd. “Van de 1200 kinderen waren er zes of zeven zwart. Met drie zwarte leerlingen moesten we ons voortdurend bij hem melden. Hij had het op ons voorzien, vooral op mij.” Hamilton vond het moeilijk om zijn ervaringen thuis aan te kaarten. “Ik wilde niet dat mijn vader zou denken dat ik niet sterk genoeg was”, vertelt de Britse coureur.

In de zomer van 2020, op het hoogtepunt van de Black Lives Matter-protesten, nam Hamilton het initiatief voor een antiracismeprotest bij de Formule 1. Hamilton knielde voorafgaand aan een race. Hij had een Black Lives Matter-shirt aan. Anderen droegen een shirt met de opdruk ‘End racism’. De meeste andere coureurs knielden ook. De in België geboren en in Monaco woonachtige Max Verstappen was een van de weinige coureurs die bleven staan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (25)

Onne Smeets
Onne Smeets24 jan. 2023 - 13:20

Deze reactie is verwijderd

Dubro
Dubro24 jan. 2023 - 10:29

Verrassend, kinderen die pesten. Echt nog nooit van gehoord. Nog nooit meegemaakt dat kinderen die donker zijn, rood haar hebben, een bril dragen, heel klein zijn, hoge punten scoren, niet goed in sport zijn, 'verkeerde' kleren dragen, overgewicht hebben, eventueel gepest kunnen worden. Dat dit nou uitgerekend de meest succesvolle F1-coureur allertijden, die multimiljonair is, moet overkomen zeg. En dan later de schoolhoofd die hem dwars zat. Wat hij precies verkeerd deed wordt niet verteld, maar ach, is dat werkelijk belangrijk? De aanklacht van racisme ligt er, dus dan is een verdere uitleg niet nodig lijkt me. Terecht dat mensen daar voor knielen. Wat een lijdensweg heeft deze man doorstaan.

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-224 jan. 2023 - 11:53

Het is verbazingwekkend dat jij het feit dat kinderen pesten ziet als legitimatie om racisme toe te staan cq. niet te mogen ageren tegen racisme tussen kinderen onderling. Want bottom line is... dat is wat jij doet.

Beisser
Beisser24 jan. 2023 - 13:41

MG1968-2 [‘Het is verbazingwekkend dat jij het feit dat kinderen pesten ziet als legitimatie om racisme toe te staan cq. niet te mogen ageren tegen racisme tussen kinderen onderling.’] Onzin. Hier wordt racisme niet gelegitimeerd. Hier wordt een beschuldiging genuanceerd en gerelativeerd. Pesterij of zelfs agressie tussen kinderen heeft niets met racisme te maken. Kinderen zijn nog helemaal niet toe aan de verderfelijke leerstellingen van het racisme. Zij komen niet verder dan Wij vs Zij. “Wij” zijn solidair, “zij” zijn “De Ander” En “De Ander” hoort er niet bij. Moet buitengesloten worden, of die nou een andere huidskleur heeft of rood haar. Een brilletje draagt of “verkeerde kleren”. Uit een ander dorp komt, of zelfs een andere wijk, of op een school zit van een andere geloofsstroming enz enz. Doet er niet toe, de ander is De Ander en moet buitengesloten worden. Uitgescholden, gepest, weggejaagd. Zo ontwikkelt zich het groepsgevoel van het kuddedier dat de mens is. Dat hoort bij het opgroeien. Dat is inherent aan het mens-zijn. En het is de taak van opvoeders om dit in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat het zich niet ontwikkelt tot het echte, bewuste, doelgerichte, superioriteitswaanzinnige, van haat doordrenkte racisme dat slavernij, kolonialisme, apartheid, ontmenselijking, genocide en het vernietigen van “andere” culturen en religies voortgebracht heeft.

weereenmening
weereenmening24 jan. 2023 - 10:22

Ik wordt een beetje moe van het geklaag over het zware leven van rijke succesvolle mensen. Eerst Harry & Meghan, en nu dit weer. Het leven is niet makkelijk. Het feit dat je ondanks tegenslagen (of misschien zelfs door tegenslagen) succesvol bent, geeft aan dat je toch kansen krijgt. De meeste mensen in de wereld kunnen verhalen vertellen over onrecht dat hun is aangedaan. Dat kan racisme zijn, maar waarschijnlijk gewoon haat, omdat haters macht en aandacht willen hebben. En waarschijnlijk kan bijna iedereen ook een verhaal vertellen waarin zijzelf een rol hebben gespeeld in haat naar anderen. De focus op racisme doet onrecht aan het vele leed wat mensen aan wordt gedaan. Niet alles is racisme, het meeste is gewoon naar beneden trappen om er zelf beter van te worden en daar hebben we allemaal last van en zijn we bijna allemaal schuldig aan. Mijn advies, help mensen die het moeilijk hebben ipv te wijzen naar anderen. Dat laatste lost niets op, en maakt mensen alleen maar bitterder.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-224 jan. 2023 - 11:59

"Ik wordt een beetje moe van het geklaag over het zware leven van rijke succesvolle mensen. Eerst Harry & Meghan, en nu dit weer." Het zijn de enige die nog enigszins tot je doordringen. De verhalen van degene die niet zo succesvol waren had je sowieso al als irrelevant en niet passend in je straatje afgeserveerd. Met dat verhaal werd je geen tweede keer geconfronteerd dus dat kon je makkelijk doen. Deze wil je ook afdoen als niet relevant. Maar het komt meer dan ééns ter sprake. En moet je een verhaal hebben waarom je het als niet relevant ziet. En het ziet er naar uit dat je dat gevonden hebt: niet een inhoudelijk weerwoord (dat heb je niet) maar een gevoelsweerwoord: je wordt er moe van. Wat jij wil 'weereenmening': maar het laat wel zien dat óók de verhalen van bekende personen een doel dien en dat jij 'weleenmening' hebt maar er vooral niet voor uit wil komen. Niet voor jezelf en niet naar buiten.

KritischKijken
KritischKijken24 jan. 2023 - 8:06

Bij Hamilton weet je nooit helemaal waar de show eindigt en de werkelijkheid begint. Z'n maniertjes, z'n geklaag tijdens wedstrijden, en z'n openlijke statements... Het geeft vaak een mixed gevoel... En nu weer dit verhaal.

Eric Minnens
Eric Minnens24 jan. 2023 - 7:35

● Hamilton vond het moeilijk om zijn ervaringen thuis aan te kaarten. “Ik wilde niet dat mijn vader zou denken dat ik niet sterk genoeg was”, vertelt de Britse coureur. ● Maar de jonge(n) Lewis had het ook niet moeten aankaarten..., maar vader Hamilton! Vaders moeten dit bij hun zonen en dochters aankaarten en als een bok op de haverkist zitten. Moeders ook trouwens. Zij hebben (neem ik als witte buitenstaander aan) immers zelf in hun jeugd ook ervaringen met racisme opgedaan, en moeten hun kinderen zo weerbaar mogelijk maken. Ik begrijp het dus niet. Zitten zulke vaders tijdens de opvoeding van hun kinderen te slapen?

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-224 jan. 2023 - 12:10

"Zitten zulke vaders tijdens de opvoeding van hun kinderen te slapen? " Nee, deze vaders trachten de manier waarop zij iets konden copen over te dragen aan de kinderen. Dat werkte voor hun en niet automatisch bestaat de vaardigheid of het besef bij die vaders dat enerzijds niet ieder kind hetzelfde is en anderzijds dat er meerdere manieren zijn om met (in dit voorbeeld) racisme om te gaan. Dat mechanisme is redelijk universeel. En de reden waarom nogal wat manieren om in de wereld te staan overgedragen worden aan de kinderen. Dat is meteen de reden waarom onderwijs zich niet moet beperken tot wat nogal wat mensen 'kennis' noemen. Functionele vaardigheden betreft meer.: ook het in perspectief kunnen plaatsen (eigen pad in kunnen vinden) wat betreft hetgeen de ouders als opvoeding meegeven.

Gerygrr
Gerygrr25 jan. 2023 - 11:47

Onderwijs moet zich niet beperken tot…. Zien we niet gisteravond een staatssecretaris Wiersma, die een school bezocht met 75% anderstaligen kinderen. Vandaag kwamen de resultaten, schrikbarend, over de jonge mensen in dit land, die de Holocaust ontkennen! Wij hebben geloofd, dat er kennis werd overgedragen op onze scholen. De staatssecretaris schrok zich rot. We moeten zorgen voor geschiedenisonderwijs. Dat is broodnodig! Alle anti democratische ondermijning draait om het idee van de bewuste en voortdurende onderdrukking van de groep waartoe men zichzelf rekent. De 75% leerlingen op de Regenboog is in zijn totale omvang getroffen door ons rotte systeem. De kansengelijkheid bestaat niet. De ervaren leerkrachten zijn wegbezuinigd. De illusie, dat ons onderwijs goed is, maakt dat kinderen deschool kansloos verlaten. De illusie, dat school verantwoordelijk is voor het opvoeden, en leerlingen af te leveren op de gewenste vervolgschool om een fijne goedbetalende baan te krijgen. De illusie die niet uitkomt zorgt voor de problematiek in de jeugdzorg. Het zorgt voor leerlingen, die serieus menen, dat zij met het leveren van opdrachten, die zijzelf niet hebben geproduceerd toch recht hebben op hun uiteindelijke diploma…. Wiersma gaat gelukkig terug naar desbetreffende school. Hij constateerde de administratieve rompslomp vanuit zijn minsterie, waar hij zelf geen raad mee wist, de ib-ers die niet met kinderen werken, omdat ze die administratie moeten doen.

Gerygrr
Gerygrr25 jan. 2023 - 11:51

Vervolg: De constante in- en uitlopende ouders en anderen. De kinderen, die ziek worden of anderszins opgevangen moeten worden… Waarom zouden scholen worden gevandaliseerd? Te hoge verwachtingen. Te grote teleurstellingen. Mooie plannen, verkeerde uitgangspunten en dan de leerkrachten laten bungelen aan een racismestrop.

Iclaudius
Iclaudius24 jan. 2023 - 6:38

Lewis Hamilton is een hypocriet en aansteller. Ondanks zijn beweringen dat hij op jonge leeftijd te maken heeft gehad met racisme, is hij pas in actie gekomen toen het voor hem zelf sociaal aanvaardbaar was en een populair onderwerp was tijdens de Black Lives Matter protesten in 2020. Bovendien heeft hij de gelegenheid gebruikt voor persoonlijk gewin, door aandacht te trekken naar zichzelf door zijn openbare knielen en het dragen van een Black Lives Matter-shirt. Oftewel zijn acties zijn gericht op het voorkomen dat hij sociaal bewust is, in plaats van echt om het probleem te geven.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier24 jan. 2023 - 10:37

Je doet teveel aan projectie.

pahan
pahan24 jan. 2023 - 6:01

In elke docu van de afgelopen jaren is Hamilton hier heel open over geweest. Zijn keus om de knie te buigen is zijn eigen keus en beslissing, iemand met zo'n groot podium weet dat hij meer aandacht in zijn eentje genereert dan een demonstratie met honderdduizend mensen.

oproerkraaier
oproerkraaier23 jan. 2023 - 21:41

Max verstappen is überhaupt een problematisch persoon. https://man-man.nl/privevliegtuig-max-verstappen/ man-man.nl lol

2 Reacties
Jozias2
Jozias224 jan. 2023 - 8:37

Waarom? Keurig een tweedehandsje. Dus Hamilton is ook een problematisch persoon of is dat dan weer racisme? https://www.racexpress.nl/formule-1/de-dure-levensstijl-van-lewis-hamilton-een-priv-jet-van-32-miljoen-en-een-wagenpark-om-u-tegen-te-zeggen/n/95309

Thuiszitter
Thuiszitter24 jan. 2023 - 10:03

Tsja dat is hij niet alleen dan : https://aeroaffaires.com/the-private-jet-of-lewis-hamilton/

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman23 jan. 2023 - 18:25

Commentaar Leclerc op twitter: I believe that what matters are facts and behaviours in our daily life rather than formal gestures that could be seen as controversial in some countries. I will not take the knee but this does not mean at all that I am less committed than others in the fight against racism.

Mr Ed
Mr Ed23 jan. 2023 - 18:16

Knielen is een beetje hypocriet als je vervolgens kritiekloos in landen als Rusland, China, Qatar of Saoedi-Arabie gaat racen.

10 Reacties
Satya
Satya23 jan. 2023 - 18:36

Wat is je redenering achter deze gedachte?

Grozny
Grozny23 jan. 2023 - 19:09

Misschien is die hypocriet, maar dat maakt het racisme naar hem niet goed.

Boning
Boning23 jan. 2023 - 19:34

USA, England, Frankrijk...- Deze lijst is heel lang en ernstiger.. Deze Landen hebben een hoop ellende en oorlogen in andermanse landen veroorzaakt en gevoerd..-

Mr Ed
Mr Ed23 jan. 2023 - 20:03

@ Grozny Nee natuurlijk niet, dat zegt toch ook niemand

PVDB2
PVDB223 jan. 2023 - 20:03

Waarschijnlijk om hij lid is van een contractueel verplicht is. Of dacht je dat hij kon kiezen welke hij wil rijden en niet. Je moet voor de vele miljoenen per jaar wel iets doen. Als je een statement wil maken als sport en beoefenaar die heel veel tvkijkers trekt doe je dat met zijn alle participanten. Tenzij je daar te goed voor voelt. Een macho mannetje that refuses to kneel for anyboy zoals onze in Belgie geboren en getogen vriend die op zijn 15de naar Monaco verhuisde. Eerder triest dan mannelijk. Net als de haat voor Hamilton dat is door de Verstappen idolaten. Persoonlijk ken ik mensen die hun kinderen de naam van de Nederlandse partner gaven juist om de reden dat met de naam van de vader eerder kans zouden hebben dat ze gepest zouden worden. Terwijl het heel normale werkende mensen zijn, die liefhoudende ouders en niet meer willen dan het beste voor hun kinderen. Omdat de vader zelf de heeft ervaring dat niet iedereen het fatsoen of verstand heeft om mensen gelijk te behandelen. Niet op wat ze als persoon zijn, maar hoe ze eruit zien of dat ze geen typische Nederlandse achternaam hebben. We hebben gezien waar het toe kan leiden met het kinderopvangtoeslag schandaal.

Mr Ed
Mr Ed23 jan. 2023 - 20:23

@Satya jij vindt het niet vreemd om in Qatar te demonstreren tegen racisme in de Verenigde Staten, niets te zeggen over de duizenden omgekomen buitenlandse arbeiders, om vervolgend juichend op een podium te staan, omringd door leden van de Qatarese overheid? Om over de Peigoeren maar te zwijgen. Hij vecht ook tegen klimaatverandering zegt hij, met een footprint van een gemiddeld dorp, terwijl hij reclame maakt voor Mercedes, Petronas en Ineos.

oproerkraaier
oproerkraaier23 jan. 2023 - 21:42

Wat zou jij doen?

Jozias2
Jozias224 jan. 2023 - 8:39

@pvdv Contractueel verplicht? Hij sluit zelf jaarlijks een nieuw contract af. Hij wordt daar niet toe gedwongen. Principes hebben gevolgen en ook hij heeft een keuze.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk24 jan. 2023 - 8:59

"Wat zou jij doen?" Niet racen of voetballen of welke andere professionele sport om veel te veel geld te verdienen in onvrije landen.

Satya
Satya24 jan. 2023 - 11:08

Mr Ed Hij maakt volgens mij een statement tegen racisme, ongebonden aan een natie. Zou zeggen dat dat overal wel toepasselijk is.