Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Levenslange gevangenisstraf bijna van de baan

  •  
01-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
gevangenis
Is levenslange gevangenisstraf wel humaan? De PvdA vindt van niet en deed daarom vorig jaar een voorstel de levenslange gevangenisstraf af te schaffen. De VVD was tegen, want ‘levenslang is levenslang’. Maar inmiddels heeft de partij zich toch aangesloten bij het PvdA-plan om levenslange gevangenisstraffen te wijzigen.
Dat schrijft Trouw vrijdag. PvdA-politicus Jeroen Recourt zei vorig jaar in Trouw dat hij het misschien nog wel erger vond dan de doodstraf om iemand zonder zicht op vrijlating op te sluiten. Hij vond dat er voor gedetineerden zicht moest zijn op resocialisatie.
VVD was het daar niet mee eens. En nog steeds zijn beide partijen het niet helemaal met elkaar eens. Trouwen schrijft:
"Anders dan de PvdA wil de VVD dat de maximale tijdelijke celstraf wordt verhoogd van dertig naar veertig jaar, om het verschil tussen levenslang en dertig jaar cel te verkleinen. De maximumstraf voor doodslag (vijftien jaar) wil de VVD ook verhogen."
Rechters geven steeds vaker een lange straf in plaats van levenslang omdat zij vinden dat bij levenslang perspectief ontbreekt voor de veroordeelde.
Op dit moment zitten ongeveer dertig veroordeelden een levenslange celstraf uit in Nederland. De bedoeling is dat een speciale commissie na ongeveer 25 jaar cel gaat kijken of deze criminelen verlof kunnen krijgen of iets meer vrijheden binnen de gevangenismuren. Beeld: Veiligheid en Justitie

Meer over:

politiek, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.