Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

"Leven we in Nederland wel voldoende met elkaar en niet te veel naast elkaar?"

  •  
18-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
troonrede
Troonrede: meer geld naar ouderenzorg, leraren, mensen met schulden zwerfjongeren
Koning Willem-Alexander heeft voor de zesde achtereenvolgende keer de troonrede uitgesproken, ter ere van Prinsjesdag. Als eerste vroeg hij aandacht voor het feit dat volgend jaar 75 jaar geleden het zuiden van Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetting. Daarna volgde een flinke lijst maatregelen die nog tijdens deze kabinetsperiode zullen worden doorgevoerd door de regering onder leiding van premier Mark Rutte.
Zo gaat er tot 3 miljard euro naar de ouderenzorg en mogen ook de huidige en toekomstige leraren in het primair onderwijs er wat bij verwachten. Daarnaast wil het kabinet meer aandacht voor eenzame ouderen, mensen met problematische schulden en zwerfjongeren. Of de vraag die Koning Willem-Alexander uitsprak uit de titel van dit stuk hiernaar refereerde is niet duidelijk; een antwoord kwam er niet op. Ouderschapsverlof zal worden verlengd van twee dagen naar zes weken en voor jonge boeren die het bedrijf van hun ouders willen overnemen wordt een fonds opgericht die hen daarbij kan helpen.
De begroting voor Defensie stijgt de komende jaren met 17%. Ook wordt er meer geld uitgetrokken voor het behoud van historisch erfgoed. Om nieuw historisch erfgoed te creëren, maar vooral de woningnood tegen te gaan voor huren tussen de 700 en 1000 euro, zullen er jaarlijks 75.000 nieuwe woningen bijgebouwd worden.
Eerder lekte al uit (het lekken van de troonrede is immers net zo’n traditie als Prinsjesdag) dat de economie volgend jaar naar verwachting met 2,6% groeit en de werkloosheid daarbij daalt naar 320.000 mensen. De staatsschuld zal iets lager uitvallen. Het cijfer waar de meeste discussie over is, de koopkracht, laat een stijging zien van 1,5%. De cijfers zijn terug te vinden in een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De troonrede en wat er aan vooraf ging aan protocol is hieronder terug te zien:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.