Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Leve de Republiek van de Lage Landen!

  •  
04-11-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
13-540698935

© Generaliteitsleeuw, Atlas Van Stolk, Rotterdam AVS 1248

Onze polderversie van democratie is slechts een schaamlap voor de oligarchie van Mark Rutte en zijn liberale struikrovers
Crisistijd is hèt moment om even door te pakken met de noodzakelijke verbeteringen, om goed voorbereid te zijn voor de volgende crisis. En als we niet op tijd onze democratie verbeteren blijft Mark Rutte na 2021 schaamteloos nog vier jaar doormodderen, dus er is wel enige haast bij. Ook al is er inmiddels niemand meer die nog begrijpt waarom Rutte en zijn ministers eigenlijk op hun post zitten, machtshonger is niet zomaar gestild.
Een libertaire republiek is een garantie tegen politieke macht voor dit soort talentloze types met een autoritaire stoornis. Zo’n libertaire republiek is bovendien een garantie voor een positieve vorm van anarchisme. Maar dat we middenin een revolutie zitten betekent natuurlijk niet dat zaken vanzelf de juiste kant op veranderen. De geschiedenis herhaalt zich altijd in dezelfde vorm, we moeten er nog wel zelf inhoud aan geven.
Radendemocratie Ik stel dus voor dat we net als tijdens de laatste revolutie tegen machthebbers met een autoritaire stoornis – eind jaren zestig – dat weer doen door een schaduwdemocratie te installeren. En om meteen maar even door te pakken; hiervoor zullen we de liberale oligarchie van koning Rutte moeten vervangen door een libertaire republiek met een radendemocratie. Voor de goede verstaander; dat het woord ‘sovjet’ ook ‘raad’ betekent wil natuurlijk niet zeggen dat het bolsjewisme met haar sovjets ook een vorm van radendemocratie was (eerder een vorm van fascisme met haar 100 miljoen doden ). Dat zou een beetje hetzelfde zijn als zeggen dat het CDA goed voor de aarde wil zorgen omdat ze het woord ‘rentmeesterschap’ in haar verkiezingsprogramma heeft opgenomen.
Met radendemocratie bedoel ik een democratie waarbij iedereen, door middel van rechtstreeks gekozen onafhankelijke vertegenwoordigers en referenda, democratisch besluit over alle belangrijke onderwerpen in zijn eigen wijk, buurt, stad, dorp, land, bedrijf, school of universiteit. Een libertaire republiek met een radendemocratie is nodig om af te komen van de pathologie van de autoritaire persoonlijkheid, die voor behoud van macht opportunistisch met alle winden meewaait ten koste van de burger.
Een libertaire republiek met een radendemocratie is een positieve anarchie, een vorm van zelfsturing die de samenleving beter organiseert. Positief anarchisme is dan ook in tegenstelling tot het heersende beeld van het woord anarchisme geen wanorde maar een andere vorm van orde, gericht tegen de pathologie van de autoritaire persoonlijkheid en voor een betere organisatie van samenlevingen. Waarbij degenen die de samenleving organiseren; burgers, die samenleving ook besturen. Burger-bestuurders die een gezonde variant van autoriteit eerlijk verdiend hebben; met hun talenten, hun kennis en hun ervaring.
Laten we om te bewijzen dat een radendemocratie vooruitgang betekent eens een actueel onderwerp bij de kop pakken: als niet Gerda Verburg maar de Nederlander zelf in een radendemocratie had mogen besluiten of hij gezonder biologisch voedsel kon eten, voedsel dat zijn leefmilieu niet vernietigt en zijn weerstand verhoogt (handig tijdens een pandemie), dan bleef er niets meer over van de mens-, dier- en milieu-verwoestende industriële landbouw. Dan kon Gerda’s partner in crime binnen de agribusiness, ambassadeur industriële landbouw Louise Fresco van de Wageningen Universiteit, wel inpakken – als ze vanwege haar pathologie van de autoritaire persoonlijkheid niet al lang democratisch zou zijn weggestemd door haar universitaire collega’s – en studenten.
Megalomane boeren die de aarde verwoesten zouden hun glyfosaat-voedsel minder makkelijk kunnen slijten aan arme Nederlanders, omdat een meerderheid van de burgers in Amsterdam of Nijmegen democratisch zou hebben besloten dat ze biologisch voedsel willen, omdat ze liever gezond willen blijven en gezonde lucht, gezond land en gezond water om zich heen willen hebben. De overheid zou dergelijke boeren geen vergunningen meer geven voor mega-stallen in plattelandsdorpen, omdat dat zou betekenen dat het platteland opeens zèlf al die sloten melk zou moeten opdrinken die nu ten kosten van alles en iedereen met enorme subsidies in de hele wereld gedumpt worden. Subsidies die dan bovendien naar biologische boeren zouden kunnen gaan.
Republiek van de Lage Landen Maar hoe ziet de Republiek van de Lage Landen er verder eigenlijk uit? En moeten we die republiek niet gewoon even uitroepen om onszelf, geïnspireerd door de jaren zestig van Roel van Duijn , tot haar ambassadeur te benoemen? We leven immers in een revolutionaire tijd?
Laat ik het goede voorbeeld geven en de spits afbijten: bij deze roep ik mijzelf uit tot ambassadeur van de Republiek van de Lage Landen. En als we toch bezig zijn, laat ik dan als ambassadeur van deze Republiek ook meteen maar even in goede oud-Hollandse traditie een smeekschrift aanbieden aan landvoogd Rutte:
1. Geef de Nederlanders een radendemocratie
Zorg voor libertaire orde in plaats van autoritaire chaos, met radendemocratie in iedere buurt, wijk, stad, dorp, land, bedrijf, school, universiteit etc., met het one man one vote principe .
In iedere organisatie die macht uitoefent over individuen, eist de Republiek van de Lage Landen onafhankelijke bestuurders die gekozen worden met een imperatief mandaat, op basis van een progamma en een contract dat jaarlijks digitaal opzegbaar is door een meerderheid van de betrokken kiesgerechtigden.
2. Geef de Nederlanders biologisch voedsel
Stop met uw levensgevaarlijke lobby voor de industriële landbouw, een landbouw die geen enkel levend wezen op aarde helpt en er alleen is voor megalomane allesverwoestende bedrijven. Schaf alle belasting op biologische landbouw af. Bevorder de biologische landbouw actief met de miljarden subsidies die nu naar industriële landbouw gaan. Dat maakt niet alleen de aarde maar ook de mens gezonder.
3. Geef de Nederlanders een libertaire republiek
Stop per direct met de inhoudsloze oranje poppenkast. Laat de bevolking iedere zeven jaar haar president en andere bestuurders kiezen. Bestuurders die als onafhankelijke kandidaat (onafhankelijk van ondemocratisch tot stand gekomen kandidatenlijsten van politieke partijen en de volgens artikel 67 lid 3 van de grondwet ongrondwettelijke fractiediscipline) worden gekozen met een imperatief mandaat, op basis van een persoonlijk programma en een mandaat dat jaarlijks met de belastingaangifte per digid ingetrokken kan worden als de kandidaat zich na verkiezing niet houdt aan zijn contract met de kiezer.
Want onze polderversie van democratie is slechts een schaamlap voor de oligarchie van Mark Rutte en zijn liberale struikrovers.
Daarom: Leve de Republiek van de Lage Landen!
Dit artikel verscheen eerder op FrontaalNaakt.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (33)

karel b
karel b6 nov. 2020 - 22:03

de Radenrepubliek van Kronstadt vanaf 1917 -1921 in Rusland benaderde wel de meest zuivere vorm van socialistische radendemocratie , maar werd nb door Lev Trotsky bloedig neergeslagen, de Russische prins en sociaal anarchist Peter Kropotkin blijft toch het grote voorbeeld , met zijn cooperatieve socialisme en plaatselijke communes. Ook in de Spaanse Burgeroorlog tegen dictator Franco had je sociale democratische experimenten, die trouwens ook door de Spaanse communisten of beter gezegt Stalinisten werd bestreden. In deze tijd heb je basisdemocratische experimenten gezien in Spanje, in Barcelona en Madrid tenminste tot 2019 met linkse alternatieve activistische (Podemos) burgemeesters en gemeentebesturen met horizontale structuren, ook de Koerdische regio in Noord-Irak zou je daar onder kunnen noemen

HarrieV2
HarrieV25 nov. 2020 - 9:55

Het is al gezegd maar ik herhaal maar even dat dit stuk een grote contradictio in terminis is. Een hoop niet onderbouwd gemopper tegen een democratisch gekozen bestel, om vervolgens voor te stellen om een democratie in te richten. En vervolgens wat vage voorstellen. Ik zou zeggen benader een bestaande politieke partij of richt er zelf een op. Bv ongehoord Nederland 2. of 3 of 4. Ik houd de tel eigenlijk niet meer bij.

GoudenBergen
GoudenBergen4 nov. 2020 - 18:28

Het begrip "radendemocratie" roept beelden op van de Petersburgse sovjets en de Beierse en de Hongaarse radenrepublieken. In de praktijk bleken deze nogal snel te radicaliseren en bepaalde groepen uit te sluiten, het resultaat was dictatuur en terreur. De dynamiek van een radenrepubliek is nu eenmaal dat de gematigde mensen worden gemarginaliseerd en de radicalen de overhand krijgen. De radenrepubliek is daarom een "uitkomst" voor extreme groepen met weinig aanhang, die buiten het parlement om de macht te willen grijpen. Ons systeem heeft de nodige tekortkomingen maar het functioneert in de praktijk heel aardig. Het grootste voordeel van ons systeem is dat het de macht legt bij de gematigde partijen.

2 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen4 nov. 2020 - 18:35

Een wat vroeger voorbeeld is het comité de salut publique dat tijdens de Terreur tienduizenden naar de guillotine stuurden. Uiteindelijk moest Robespierre zelf door het venster van de revolutie kijken. Een revolutie eet uiteindelijk zijn eigen kinderen op.

The Apple
The Apple4 nov. 2020 - 21:36

Bijltjesdag in Kabouterland, de grote slachting in Oranje-vrijstaat, goed idee voor een film. Alle gematigde burgers zijn zo geïndoctrineerd door de fake-media dat ze zijn veranderd in een soort zombies en de in het zwart gekleed Antifa's slaan toe, het einde der tijden is gekomen. Succes gegarandeerd.

Mokker
Mokker4 nov. 2020 - 16:23

Oranje poppenkast weg is natuurlijk stap 1 als je een republiek wilt, maar zolang de oranjes het niet al te bont maken met de zelfverrijking op kosten van de belastingbetaler denk ik dat de gemiddelde Nederlander het de moeite niet waard vind een revolutie te starten, en liever lekker op de bank blijft zitten Netflixen. Radendemocratie... ik weet niet of dat heel verschillend is van de gemeenteraad die we nu al hebben, hoeveel mensen hebben zin in een raad te zitten? En wat het biologische voedsel in dit onsamenhangende rijtje te zoeken heeft is mij verder een raadsel.

3 Reacties
LaBou
LaBou 4 nov. 2020 - 17:51

"...zolang de oranjes het niet al te bont maken met de zelfverrijking op kosten van de belastingbetaler..." Wat mij betreft maken ze het al jaren veel te bont met die zelfverrijking.

Mokker
Mokker5 nov. 2020 - 8:19

@LaBou Mensen mokken er wel een beetje over, maar heb jij al een demonstratie georganiseerd? Ik ook niet...

LaBou
LaBou 5 nov. 2020 - 11:09

"...maar heb jij al een demonstratie georganiseerd? Ik ook niet..." Als ik niets mag zeggen omdat ik nog geen demonstratie heb georganiseerd moet jij dus ook je waffel houden. Doe je dat niet, dan kun je bij mij geen voorwaarden stellen. Capice?

P Haan
P Haan4 nov. 2020 - 15:36

Hoeveel deelraden zullen er onmiddelijk een hek om de gemeente bouwen, Piet weer zwart maken en gaan roken in de kroeg? Coronamaatregelen stoppen, en lekker 130 rijden. Algemeen belang is al zo moeilijk te verteren, als je alles zo klein maakt wordt het pas echt een bende. Happy days are here again?

Ryan2
Ryan24 nov. 2020 - 15:19

Libertair? Is gewoon anarchisme voor de rijken. Sorry, ik kan er niks anders van maken.. Verder is het een gegeven, dat revoluties dikwijls ontketend worden door de klasse net onder de heersende klasse. Waarbij de lagere klassen opgeofferd worden, die dienen dan als kanonnenvoer. l'histoire se répète

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 nov. 2020 - 15:31

Ja de revolutie Uit mijn favoriete film https://www.youtube.com/watch?v=Fd3JrFXLrA0 Wat niet wil zeggen dat we van de neoliberalen afmoeten want ik wil voor mijn dochter ook nog een planeet om op te wonen.

tinekea2
tinekea24 nov. 2020 - 14:38

"Ook al is er inmiddels niemand meer die nog begrijpt waarom Rutte en zijn ministers eigenlijk op hun post zitten" Jawel hoor, ik wel.

Joop Schouten
Joop Schouten4 nov. 2020 - 13:22

Je mist de specie. Geef Nederland vrijgeld. https://libertaireorde.wordpress.com/2011/10/27/het-vrijgeld-van-silvio-gesell-1862-1930-ontneem-geld-zijn-machtsfunctie/ Dat niet iedereen je snapt begrijp ik. Voor mij was het ook wennen. Sterk stuk.

1 Reactie
Uitgekleed
Uitgekleed5 nov. 2020 - 9:01

Dit is het juiste antwoord op het voorstel van Jasper Mekkes. Ontneem geld zijn machtsfunctie

Mr Ed
Mr Ed4 nov. 2020 - 12:58

Wat een raar verhaal. Als mensen echt biologisch voedsel willen kunnen ze dat gewoon in de winkel of de markt halen, daar hebben we geen raden voor nodig. En als we de industriele landbouw willen laten verdwijnen zal dat met lokale raden niet lukken, want in een landbouwgebied zal de raad niet tegen industriele landbouw stemmen. In Amsterdam centrum waarschijnlijk wel, maar daar wordt geen landbouw bedreven. Als mensen biologische landbouw willen, of een afscheid van Rutte, dan kunnen ze gewoon op een partij stemmen die dat ook wil. Wat een mooi systeem eigenlijk.

Buitenstaander
Buitenstaander4 nov. 2020 - 12:55

Alleen de zin al:"..... waarbij iedereen democratisch besluit......" Nou dat is me even een betere garantie voor een fijne maatschappij. Dus of iedereen besluit per wijk, democratisch, waarbij er een heerlijk versnipperd landschap gaat ontstaan, of we tellen alle 'raden uitslagen' op en bundelen dat in een overall besluit voor NL. Dus of een landelijk zootje of iets dat lijkt op wat we nu al doen. En ik vraag me ook nog even af of mnr Jasper, met al z'n onverbloemde kritiek op Rutte en weerzin tegen liberalisme, wanneer de uitkomsten 'm niet bevallen, en niet leiden tot bv biologisch voedsel, mensen zoals hij dat voetstoots accepteren... want t moet natuurlijk wel leiden tot een anti-liberale samenleving, op heel democratische wijze.... Toch? En zou mnr Jasper ook met dit briljante voorstel gekomen zijn als er een linkse meerderheid NL regeerde? Praatjes voor de vaak zullen we maar zeggen, en heel doorzichtig. Wel leuk geschreven, als schrijver dan.... .

2 Reacties
The Apple
The Apple4 nov. 2020 - 13:22

Norm: Alleen de zin al:”….. waarbij iedereen democratisch besluit……” Nou dat is me even een betere garantie voor een fijne maatschappij." Wat klaag je nou? Dat is jouw grote kans om een kerncentrale bij jullie in het dorp te zetten.

LaBou
LaBou 4 nov. 2020 - 17:52

Maar dát was niet de bedoeling van norm. Hij wil kunnen roepen, niet dat zijn wensen uitkomen.

Pater
Pater4 nov. 2020 - 12:49

Een slechte versie van het onmogelijke radencommunisme van de oude socialistische theoreticus Anton Pannekoek.

Martin108
Martin1084 nov. 2020 - 12:48

"(rechtstreeks gekozen) onafhankelijke vertegenwoordigers" Contradictio in terminis. Mensen die worden gekozen zijn per definitie afhankelijk van hun stemmers voor hun positie. Wat ook meteen het grootste nadeel van democratie: onpopulaire maar noodzakelijke veranderingen worden niet gedaan of zo lang mogelijk uit gesteld ivm de populariteitsverkiezingen om de zoveel jaar.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker4 nov. 2020 - 12:13

Beste meneer Mekkes, Hoe verhoudt 'democratisch besluiten biologisch voedsel te willen zich tot het basisprincipe van het libertarisme namelijk de individuele soevereiniteit? En breder, hoe verhouden 'raden' zich tot dit basisprincipe? Zo'n 'raad' is dan toch een instituut dat de individuele soevereiniteit beperkt? Waarin verschilt dit van onze huidige bestuursvorm? Want ook nu kan het parlement besluiten dat er alleen maar biologisch voedsel mag worden gegeten. U wilt geen libertaire samenleving maar een radicaal democratische. Een samenleving waarvan ik me afvraag of die wel zo prettig wordt. Want wordt er wel rekening gehouden met de belangen van de minderheid? Ik vrees dat radicale democratie grote kans heeft uit te monden in een 'dictatuur van de meerderheid'.

1 Reactie
The Apple
The Apple4 nov. 2020 - 13:39

Ballonnendoorprikker gaat er blijkbaar vanuit dat libertariers streven naar een samenleving zonder enige vorm van bestuur. Nu weet ik er niet zoveel van -ik ben geen aanhanger van die politieke stroming- maar dat lijkt me toch sterk. "U wilt geen libertaire samenleving maar een radicaal democratische. Een samenleving waarvan ik me afvraag of die wel zo prettig wordt. Want wordt er wel rekening gehouden met de belangen van de minderheid?" Als rechtse mensen zich zorgen gaan maken om de belangen van minderheden dan klopt er iets niet. Gewoonlijk maken ze zich alleen maar zorgen om de positie van de rechtse minderheid: ongehoord Nederland. Dat is net zoiets als Trump die zich opwerkt al kampioen van de zwijgende meerderheid - https://media.gq-magazine.co.uk/photos/5f103a13e3e1d005a7feef3c/master/w_828%2cc_limit/20200716-shirts-03.jpg

GoudenBergen
GoudenBergen4 nov. 2020 - 11:57

Ontbreek hier de tag satire?

2 Reacties
Mickeymouse2
Mickeymouse24 nov. 2020 - 12:45

Dat vroeg ik me gisteren ook al af bij een artikel. Zou deze man zich realiseren dat met de huidige teneur in nederland (rechtsig) hij een samenleving krijgt die hij misschien wel helemaal niet wil?

The Apple
The Apple4 nov. 2020 - 13:24

Die kans is helemaal niet gering: wie wil er nou niet tussen de varkens wonen?

DenFlexwerker
DenFlexwerker4 nov. 2020 - 11:51

"2. Geef de Nederlanders biologisch voedsel". We gingen toch voor een democratie? Wat wil je, een democratie zolang die jouw stokpaardjes er door heen drukt of echte democratie? Verder is daar zelfs geen democratie voor nodig. In de winkel kan iedereen besluiten of die biologisch voedsel wil, of niet. Verder zijn boeren populair dus wat als er geen democratische meerderheid hiervoor is? "3. Geef de Nederlanders een libertaire republiek". Grote kans dat, helaas, een democratische meerderheid deze oranje poppenkast steunt. Die democratische Nederlandse Republiek, zou wel eens een contradictio in terminis kunnen zijn.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 nov. 2020 - 11:44

U heeft een raar beeld van Anarchisme . Alsof dat negatief is terwijl het de meest democratische vorm van bestuur is. Daarbij gebruikt u het woord libertair. Libertair staat voor de macht van de sterkste . Grote bedrijven krijgen in een libertaire staat de macht - we zijn daar dus niet zo ver vanaf .

Frans Kwakman
Frans Kwakman4 nov. 2020 - 11:40

Sorry, beste schrijver. Ik ben tegen jouw republiek.

4 Reacties
NoahAmber
NoahAmber4 nov. 2020 - 15:38

Waarom?

Frans Kwakman
Frans Kwakman4 nov. 2020 - 19:17

Omdat ik liever een staatshoofd heb die daarvoor opgeleid is en een duidelijke continue aanwezigheid. Dus de bestaande situatie, dus nu de Koning. En aangezien ons staatshoofd geen politiek figuur is hoeft die verkiezing voor mij niet zo nodig. Stel je voor Bolkestein als ons staatshoofd.....

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 nov. 2020 - 21:38

die man die steeds op onze hoofden schijt ?\ eerst een praatje houden dat we allemaal last van de economische ellende krijgen en dan zelf even nog meer geld krijgen van rutte? en vervolgens lekker op vakantie gaat .....

Frans Kwakman
Frans Kwakman5 nov. 2020 - 10:48

griezel - de man maakt fouten. Dat is duidelijk. Maar mr. anonymus die het ook eens probeert zal ook fouten maken. Het zijn mensen! Ik hoop dat je begrijpt dat de regeringsverklaring een werkstuk van het kabinet is?