Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leve de Farizeeër

  •  
17-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
qrcodegeleboekje-scaled
Met dit stuk wil ik een bijdrage leveren aan de geestelijke volksgezondheid.
De uitroep ‘NSB’er!’ ligt tegenwoordig op het puntje van mijn tong, wat een bittere smaak in de mond veroorzaakt. Natuurlijk liggen aanleidingen voor het oprapen, denk aan beveiligers die op commanderende toon ‘geboortedatum?’ blaffen na het scannen van uw corona-QR-code. Of aan buurtbewoners die met een beroep op de volksgezondheid kleinschalige, sociale evenementen in de wijk blokkeren. Maar daar gaat het nu niet om, met dit stuk wil ik een bijdrage leveren aan de geestelijke volksgezondheid. Door alle keren dat u een verbeten ‘NSB’er!’ op het allerlaatste moment inslikt, verrot u immers vanbinnen. Het kan ook anders, woorden doen ertoe. Zo klinkt de vleermuis plotseling aaibaarder wanneer men het archaïsche ‘vledermuis’ bezigt. Dankzij oplettende NOS-redacteuren schoot me deze week een zwieriger benaming voor enge ijveraars te binnen. Volgens mij is dit hét moment om de Farizeeër de plek onder de zon en in ons taalgebied te geven die hij verdient.
qrcodegeleboekje-scaled
Zelf ben ik hoogopgeleid, maar thuis deden we daar weinig aan. Er hingen bijvoorbeeld geen posters van GroenLinks of D66 voor het raam. Mijn ouders waren kleine zelfstandigen, en ondanks het feit dat kleine zelfstandigen altijd klagen, hebben ze vaak gelijk als ze beweren dat de overheid hen dwarsboomt. Of anders toch de semi-overheid. ‘Bij een derde bezoeken restaurants en cafés geen check op coronapas’, kopte de NOS afgelopen dinsdag. Vanaf het almachtige Mediapark gaf de omroep een onderzoeksbureautje opdracht ruim tweeduizend burgers te enquêteren, dit schokkende feit kwam eruit. Vooral sportkantines van amateurclubs hielden zich slecht aan de voorschriften, bij stadions en grote evenementen ging het gelukkig beter. Ik stelde me voor hoe kleine horeca-ondernemers, worstelend met personele bezetting, de NOS hartgrondig vervloekten. Hoe noemde je ook alweer fanatieke gelovigen die hun mede-kerkgangers onvermoeibaar langs de meetlat legden? Juist, Farizeeërs! Leuk woord, ‘Farizeeër’. Laten we het eens fijn afstoffen.

Meer over:

opinie, coronapas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

Peter Stans
Peter Stans18 okt. 2021 - 20:37

Wat een sneu pathetisch gejammer allemaal. Allemaal omdat mijnheer en andere heertjes en dametjes die te bedonderd waren om zich te laten vaccineren, dan wel uit enorme solidariteit daarmee, het vertikken een code te laten zien. Who cares "hoog opgeleide" schrijver. Dan ga je NIET ergens aan een tafeltje zitten binnen. Zoek het uit. Ga wat nuttigs doen. De zorg komt nog duizenden handjes tekort.

DiederikZeeman
DiederikZeeman18 okt. 2021 - 6:52

Stel je toch niet aan met dit soort zielige verhalen. Word eens volwassen. Eet je groente, kom op tijd op je werk, betaal je belasting en laat even je QR-code zien als dat gevraagd wordt. Niks aan de hand.

2 Reacties
rvb2
rvb218 okt. 2021 - 9:44

en neemt u nog andere medicijnen? aids-remmers? iets tegen hoge bloeddruk? insuline? antidepressiva? Of telt privacy dan ineens wel?

JasDon
JasDon18 okt. 2021 - 15:12

Eens, alleen al het vermogen om op NSB-verwijten te landen is indicatief voor het weinig genuanceerde denken. Ik beloof je dat auteur met liefde de QR code toont als er geld is te verdienen op de locatie, zoals aangetoond in zijn eerdere schrijven. En elke keer die reli-link in het schrijven, alsof dat diepgang brengt.. nee het is makkelijker te koppelen aan dogmatisch, weinig progressief denken.

Greendutch
Greendutch17 okt. 2021 - 17:56

dankjewel, het helpt inderdaad als je, onder invloed van wilde social media of gebeurtenissen, jezelf tot de orde roept als je gemerkt hebt dat je jezelf te buiten gaat aan wanstaltig taalgebruik. op jezelf inpraten en andere woorden / reacties creëren geesten andere minste , brengt fatsoen terug. heb ooit na een bedreiging rondgelopen met nare verwensingen richting de aanstichter. op een gegeven moment baalde ik ervan dat dik mezelf niet meer herkende, heb andere woorden in mijn hoofd gezet i.p.v. 1e reactie nl: ik wens de persoon een enkele reis naar mars. scheelt een hoop onrust in mijn hoofd en hart.

Bouwman2
Bouwman217 okt. 2021 - 14:02

Een bijdrge aan de Volksgezondheid? Je moet een naar een fatsoenlijke kerk gaan, en aldáár een duit in het kérkezakje doen., Taams. Je kunt aan het kerkbezoek afleiden hoe de Volshezondheid er bij hangt. Als beroepen dominee kan ik je mededelen: dat sinds het kerkbezoek is afgenomen het met de geestelijke volksgezondheid van kwaad tot erger geraakt. De Bijbel biedt houvast en is een troost voor de gelovigen, en ziet: sinds de secularisatie intrad is de verwarring igroter dan ooit en troost vervangen door de troosteloosheid. van het slagveld.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 okt. 2021 - 17:40

Dan zou het zo zijn dat in Christelijken gebieden het allemaal veel beter gaat .

Ch0k3r
Ch0k3r18 okt. 2021 - 7:53

"Als beroepen dominee kan ik je mededelen: dat sinds het kerkbezoek is afgenomen het met de geestelijke volksgezondheid van kwaad tot erger geraakt." Nounou. Das ook onzin. Ten eerste geloven er minder mensen omdat ze zijn gaan nadenken en toegang hebben tot informatie die eens een ander verhaal vertelt dan de sprookjes uit de brons- en ijzertijd die op zondag worden gedicteerd. "De Bijbel biedt houvast en is een troost voor de gelovigen" Ook dat is gelul. Die troost brengt tegelijkertijd een hoop angst met zich mee. Angst voor het naleven dat jij en je geliefden staat te wachten. "Hopelijk komen we allemaal in de hemel, behalve jullie kleinkinderen, want die geloven niet in Jezus. Die mogen branden. Amen." Wensdenken is niet bevorderlijk voor de geestelijke volksgezondheid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin18 okt. 2021 - 10:49

Er is geen bank, geen plek meer waar ze 'die duit' nog kwijt kunnen!

Peter Stans
Peter Stans18 okt. 2021 - 20:38

Nou daar was het wachten op, dogmatische atheisten en gelovigen die elkaar met onzin om de oren slaan. Gefeliciteerd.

mordicant
mordicant17 okt. 2021 - 13:32

Of wat dacht je van het woord "dramaqueen"? Laten we dat weer eens in het leven roepen voor de aanstellers die in het beleid voor volksgezondheid parallelen zien met WWII. Of het woord "dwarsbongels", wat denk je daar van? Te gebruiken voor leden van een kleine minderheid die denken voor het ganse volk te spreken en zich niet neer willen leggen bij de richting die de democratisch gekozen overheid wil gaan.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 okt. 2021 - 17:41

We hebben geen democratisch gekozen overheid Doe toch niet zo mal!

Peter Stans
Peter Stans18 okt. 2021 - 20:39

De 1e dramaqueen voelt zich direct geroepen om te reageren. Goed punt Mordicant!