Joop

Letse kandidate woedend: seksisme bij keuze EU-president

  •    •  
18-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
markt.JPG
De oud-president van Letland, de 71-jarige Vaira Vike-Freiberga, haalt woensdag woedend uit vanwege suggesties dat de eerste EU-president een man moet worden. ,,Degenen die dat zeggen moeten hun mond met zeep spoelen”, aldus de Letse ‘ijzeren dame’ woensdag in de Britse krant The Times. Ze daagt haar mannelijke rivalen uit openlijk de strijd aan te gaan.
Er is een speciale website opgezet om een vrouw tot EU-president beneomd te krijgen:  A Woman To Head Europe  (ook in het Frans en Duits )
Het artikel in The Times

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Pimpelnel
Pimpelnel18 nov. 2009 - 6:57

Moeten wij nu Kroes for president gaan roepen?

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa18 nov. 2009 - 6:57

De Paus in Rome mag de president van Europa gaan worden, nu de Christen democraten in Europa regeren en de meerderheid hebben.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa18 nov. 2009 - 6:57

De zwakte van Balkenende op Europees niveau is dat hij geen gehoor heeft gekrijgen toen hij probeerde de ''Jood-Christelijke traditie'' te verkopen aan de Europees leiders. Niemand wilde iets van hem weten, er werd juist gelachen op zijn suggestie.

Binnenkijker
Binnenkijker18 nov. 2009 - 6:57

Even lichtelijk off-topic. "Woedend" en "Woest". Elke keer als ik die woorden lees, en dat is tegenwoordig vrijwel elke dag, maak ik me een voorstelling van de persoon in kwestie. Die is niet teleurgesteld, ontstemd, of geërgerd, nee, hij/zij is "woedend". En "woest"! Ik zie dan toch eigenlijk iemand voor me die met het dichtsbijzijnde zware object - een vergulde pennenhouder o.i.d - de omringende ruimte fysiek te lijf gaat en tierend en schreeuwend de mensen om zich heen voor oud vuil uitmaakt. Klopt niet helemaal meer he? Tegenwoordig ben je al woedend als je kopje thee niet heet genoeg is, als je muts niet kleurt bij je sokken, als Philip Freriks zich weer eens verspreekt. En die "woede" uit zich door een "woest" voorzichtig, goed gearticuleerd uitgefluisterd "nou, nou".

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2009 - 6:57

Volgens mij MOET het helemaal geen vrouw of man zijn. Volgens mij MOET een president in een stemhokje worden gekozen ipv in Brusselse wandelgangen.

1 Reactie
Happysimbo
Happysimbo18 nov. 2009 - 6:57

helemaal mee eens. Op de manier hoe dit nu gaat is toch al zo verwerpelijk, dat als je eigenlijk een klein beetje stilstaat bij deze gang van zeken, de discussie of het een man of vrouw wordt er totaal niet toe doet. Dit is zo ondemocratisch dat je eigenlijk mag verwachten van Amerika om de oorlog te verklaren aan Europa.? Hoe in hemelsnaam kan dit nou gebeuren? Als ik heel even mijzelf toch probleem te verplaatsen in de situatie waarin we toch niets te zeggen hebben: Ik zie persoonlijk uit moreel standpunt liever een zeer capabele vrouw vol zelfvertrouwen dan een zeer kapabele vent vol zelfvertrouwen. Niet gewoon 'omdat ze vrouw is', maar omdat het wat extras meegeeft aan de functie.