Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Let’s talk about do no harm

  •  
13-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5484980969_c6cac5aa18_z
Europese bedrijven maken nog altijd winst over de rug van mens en milieu aan de andere kant van de aarde
“Let’s talk about taxes”; Rutger Bregman van de Correspondent ging eerder viral met zijn gepassioneerde speech tijdens het World Economic Forum, in Davos. Hij riep grote bedrijven op om allereerst eerlijke belastingen te betalen en dan pas te kijken naar filantropie. Hetzelfde geldt voor het voorkomen van mensenrechtenschendingen door Europese bedrijven. Bedrijven worden meer en meer uitgenodigd om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling, door Nederland, door de Europese Unie. Maar de ogen worden gesloten voor waar de grootst mogelijke impact gemaakt kan worden.
Weinig ambitie De EU bracht onlangs haar visie uit op duurzaamheid onder de noemer Towards a Sustainable Europe by 2030, dat een routekaart moet bieden voor de nieuwe Commissie na de verkiezingen om duurzaamheid te bewerkstelligen voor 2030. Het advies staat bol van spectaculaire plannen, van het gebruik van Big Data en Artificial Intelligence tot aan investeringen in waterstof. Maar al de technologische hoogstandjes ten spijt, toont het plan weinig ambitie om mensenrechtenschendingen en milieuschade door Europese bedrijven in de rest van de wereld aan te pakken.
Mensenrechtenschendingen zoals de vervuilende oliewinning van Shell in Nigeria, de verwoestende gevolgen van palmolie winning in Guatemala, gemeenschappen in Sierra Leone die van hun land afgegooid worden om plaats te maken voor grootschalige biobrandstof projecten. En zo zijn er legio andere voorbeelden van Europese bedrijven die winst maken over de rug van mens en milieu aan de andere kant van de aarde. Dit moet stoppen. Mensen in landen als Ecuador en Zuid Afrika, het onrecht beu dat Europese bedrijven op hun grondgebied aanrichten, zijn nu bezig met het opstellen van wetgeving om het respecteren van mensenrechten door bedrijven af te dwingen. Het betreft hier het bindend VN-verdrag Mensenrechten en Bedrijfsleven, zoals het in de volksmond heet, dat mensenrechtenschendingen door Europese bedrijven wereldwijd moet voorkomen.
Regels voor bedrijven, rechten voor mensen Vanuit Europa en haar lidstaten, zo ook Nederland, is er tot nu toe nog weinig enthousiasme voor deze oproep vanuit het volk. Het verdrag is in gang gezet door bewegingen in het globale Zuiden. Maar de roep wordt nu herhaald door een enorme coalitie van mensen in Europa. Hun vraag is simpel: ze willen regels voor bedrijven en rechten voor mensen. De eerste week haalde de bijbehorende petitie al anderhalf miljoen handtekeningen op. Het gezamenlijk aanpakken van deze schendingen als Europese Unie, door bij te dragen aan dit verdrag, kan hét verschil maken in hun levens. Het bindend VN-verdrag zou ervoor zorgen dat bijvoorbeeld vrouwen die ziek worden door de vervuiling van mijnbouwbedrijven, deze bedrijven eindelijk ter verantwoording kunnen roepen.
In plaats daarvan blijft de aandacht gaan naar het zogenaamde goed doen van bedrijven, en innovatie. Bedrijven komen met technologische oplossingen om bijvoorbeeld klimaatverandering tegen te gaan, maar sluiten de ogen voor de eigen bijdrage. Overheden gaan hier in mee, sterk gestimuleerd door het PR-apparaat vanuit het bedrijfsleven. Zo komen er met grote regelmaat gesponsorde berichten van Shell op mijn timeline voorbij over vrouwenrechten en gendergelijkheid. Maar wat doet Shell aan de rechten van de vrouwen binnen de Ogoni gemeenschap in de Niger delta? Zij worden ziek en verliezen hun bestaanszekerheid door vervuiling van water en land, veroorzaakt door oliewinning van Shell.
Voordat we goed doen, moeten we eerst stoppen met fout doen. Bijdragen aan duurzaamheid gaat juist over het nemen van verantwoordelijkheid voor daden buiten Europa. De tijd is rijp dat de Europese Unie gehoor geeft aan de vele stemmen die pleiten voor het Bindend Verdrag voor Mensenrechten en Bedrijfsleven van Ecuador tot Zuid-Afrika en in heel Europa. Zo dat grote bedrijven in eerste instantie stoppen met mensenrechten schenden. Daarna kunnen we praten over goeddoen.

Meer over:

opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

HM van der Meulen
HM van der Meulen14 feb. 2019 - 19:17

Ons economische systeem heeft een eigen dynamiek. Dat steeds meer geld in handen komt van steeds minder mensen en het verschil tussen arm en rijk steeds toeneemt, komt niet omdat deze mensen harder werken en zelfs niet omdat ze slimmer zijn dan anderen. Als ze misschien slimmer lijken, dan komt dat voornamelijk omdat ze in de positie zijn en de kennis bezitten om die dynamiek ten eigen voordele uit te buiten. Het wordt tijd dat mensen zich gaan realiseren dat het corrigeren van die dynamiek door belastingheffing achteraf, vechten tegen de bierkaai is, Sisyphusarbeid. Het zal noodzakelijk zijn om de werking van die dynamiek zelf te analyseren met de bedoeling om het systeem van productie en distributie aan andere onderliggende voorwaarden te verbinden

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2019 - 12:38

Denk je niet dat het daarvoor al te laat is?

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 feb. 2019 - 5:34

https://www.youtube.com/watch?v=r5LtFnmPruU&feature=youtu.be Wel handig om erbij te zetten.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2019 - 12:42

Hier is dat hele debat met Rutger in dat forum te volgen. Had ik er meteen bij moeten zetten, mijn fout. Let eens op de mevrouw met dat rode jasje en die eikel in het publiek, die CEO van een groot bedrijf. Zijn volkomen van de wap, lekker ongemakkelijk. Het werd tijd.

HM van der Meulen
HM van der Meulen13 feb. 2019 - 15:00

Het is inderdaad de hoogste tijd dat eens wat meer aandacht wordt besteed aan de grootste rooftocht uit de geschiedenis sinds de oprichting van de VOC.

ton14024
ton1402413 feb. 2019 - 13:38

Deze?

Paul250371
Paul25037113 feb. 2019 - 13:13

Mooie column

Buitenstaander
Buitenstaander13 feb. 2019 - 11:43

Mooie column. Het probleem is vaak (even aanvullend) dat weliswaar de lokale bevolking terecht protesteert en de dupe is, maar hun eigen (gekozen…) regeringen deze praktijken gewoon toestaan of zelfs contracten sluiten om het te stimuleren, gepaard aan eigen zelfverrijking……. En laten we dan ook nog even voor de zuivere orde China in ogenschouw nemen in Afrika, want telkens alleen naar Europa of Amerika wijzen wordt wel erg eenzijdig….

4 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen13 feb. 2019 - 14:54

Norm - Bedoel je nu dat wanneer een politicus van zo'n bedrijf een bedrag aanneemt dat alleen een heilige zou weigeren, dat de bevolking dan schuld draagt omdat zij degenen zijn die deze politicus hebben gekozen? Kun je voorbeelden noemen van gevallen waarin de Chinezen zich schuldig gemaakt hebben aan dit soort praktijken?

Buitenstaander
Buitenstaander13 feb. 2019 - 17:35

HM Probeert u nu het probleem wat ik, terecht, aanvul op het verhaal van Maria, te versimpelen tot het aloude 'Eurpoa is schuldig en machthebber zoals bv in Congo, Kenia zijn eigenlijk arme slachtoffers van het kapitalisme en hebben het beste met hun bevolking voor'? Ja uiteindelijk is het vaak wel zo -helaas- dat die mensen verkozen zijn. Ik vind dat nogmaals -helaas- want het blijkt moeilijk om in Afrika geen-corrupte leiders te selecteren…. Mbt China : lees voor de aardigheid eens de artikelen in de Volkskrant Nov 2018 of wel.nl Oct 2018, of ga, zoals ik, zelf eens door Afrika reizen en zie hoe landen, onder het mom van infrastructuur aanleggen, hun land ongeveer uitleveren….. Helaas en jammer. Ook China is niet onbaatzuchtig. De pot en de ketel…

Satya
Satya13 feb. 2019 - 18:49

Norm Gekozen? Kenyatta zorgt voor iedere verkiezing dat de volken verdeeld raken, de rellen zijn gigantisch, verdeel en heers. Werk daar niet mee samen. Congo wordt kapot gemaakt, van het cobalt is nog geen stuiver bij het volk terecht gekomen. Toch blijft men zaken doen met deze kliek. Dat vindt ik verwerpelijk. Lees eens wat over dan gertler en de Fleurette group, Fleurette is gevestigd in Nederland.

HM van der Meulen
HM van der Meulen13 feb. 2019 - 19:16

Het blijkt moeilijk om mensen te vinden die niet zwichten voor een paar miljoen als de pakkans bijna nihil is? Ja, daar heb je natuurlijk gelijk in. Je hebt geen voorbeelden gegeven van gevallen waarin de Chinezen zich schuldig gemaakt hebben aan dit soort praktijken.

Phil2
Phil213 feb. 2019 - 11:42

Iedere keer als we tanken bij Shell, dragen we mede verantwoordelijkheid. Maar je had best eens wat kunnen verwachten van met name PvdA politici die in het verleden zijn ingepalmd om er te gaan werken, hun naam eraan te verbinden, zoals Dick Benschop, Wouter Bos en Wim Kok.

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen13 feb. 2019 - 14:57

Bij Shell tankte ik al nooit meer sinds hun betrokkenheid bij het apartheidsregime in Zuid-Afika, maar het probleem is wel dat het allemaal boeven zijn. -

Martinel
Martinel13 feb. 2019 - 15:49

Idd HM van der Meulen, ook ik heb sindsdien nooit meer bij Shell getankt. En nog steeds niet. Overigens Phil...hoeveel van de tegenwoordige ministers zijn niet min of meer verbonden aan Shell...heel wat! Van de PvdA hoef je echt niks meer te verwachten. (heb ik trouwens nog nooit op gestemd).

Satya
Satya13 feb. 2019 - 18:52

Klopt Phil. Net zo hard van baudet die het allemaal erkend maar alleen over migratie stoppen roept. De migratie kun je daar stoppen door kapitaalvlucht tegen te gaan.