Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Lesbos is onze morele test: gaan we die overleven?

  •  
02-04-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1600px-Lesbos_refugeecamp_-_panoramio
Solidariteit en zorgzaamheid voor kwetsbare groepen vormen het enige goede antwoord op deze pandemie.
Door: Serpil Ates (raadslid GroenLinks Den Haag) en Menno Janssen (raadslid GroenLinks Maastricht)
Corona heeft de vluchtelingenkampen van Griekenland bereikt; een vluchtelingenkamp in Ritsona is in quarantaine geplaatst. Op het moment van schrijven heeft het virus misschien al het eiland Lesbos bereikt. De ruim 20.000 vluchtelingen, die opgekropt zitten in een tentenkamp op Lesbos, zijn in levensgevaar. Burgers, hulporganisaties en gemeenteraden zijn duidelijk: dit is een tikkende tijdbom en Nederland moet nu overgaan tot evacuatie van kamp Moria om een humanitaire ramp te voorkomen.
De afgelopen weken hebben overheden in Nederland én elders in Europa ongekende maatregelen afgekondigd om het rap verspreidende coronavirus tegen te gaan. Scholen, horeca én landgrenzen moeten sluiten, mensen moeten minstens 1,5 meter afstand houden en Nederlanders – buiten vitale beroepen – werken waar mogelijk thuis.
De maatregelen laten zien hoe serieus de coronacrisis is. Tegelijkertijd bewijzen de steunmaatregelen vanuit het kabinet en de respons vanuit de bevolking ook hoe de coronacrisis iedereen verbindt. Nederland, Europa én de wereld zijn zo sterk als hun zwakste schakel. Solidariteit en zorgzaamheid voor kwetsbare groepen vormen het enige goede antwoord op deze pandemie.
Ondanks deze hoopvolle bijwerking van een verder ongekende crisis, is er elders in Europa sprake van een tikkende humanitaire tijdbom. In vluchtelingenkamp Moria op het eiland Lesbos zitten namelijk 20.000 mensen opgekropt, terwijl het kamp slechts capaciteit heeft voor 3.000 personen. 40% van de vluchtelingen is kind, veel van hen heeft al gezondheidsproblemen, social distancing is praktisch onmogelijk en volgens het alarm slaande Artsen Zonder Grenzen delen mensen in sommige delen van het kamp met 1.300 personen één kraan, zonder zeep. Bovendien is er al een tijd sprake van toenemend geweld dat het werk van hulpverleners onmogelijk maakt.
De Griekse minister van Migratie Dmitris Vitsas vroeg andere EU-lidstaten eerder al om in ieder geval de meest kwetsbare groep op te vangen: alleenstaande vluchtelingenkinderen. Humanitaire organisaties als Vluchtelingenwerk, Stichting Vluchteling en Defence for Children riepen Nederland eerder al op hieraan mee te werken en Artsen Zonder Grenzen waarschuwt voor een ongekende gezondheidsramp. Toch houdt de Nederlandse lijn van solidariteit en medemenselijkheid op aan de grens, terwijl het virus zich daar niet tot laat tegenhouden.
Het is vijf over twaalf: corona heeft de kampen van vluchtelingen in Griekenland bereikt.
We gaan door een moeilijke periode die wij nog niet eerder hebben meegemaakt, waarbij onze ouders of zelfs grootouders geen ervaring hebben om ons te adviseren en tips mee te geven. Een periode waarin wij ervaringen zullen moeten verzamelen om deze over te dragen aan onze kinderen.
Als volwassenen dragen we een verantwoordelijkheid voor alle kinderen, in het bijzonder voor de kinderen in vluchtelingenkampen. Laten we er samen voor zorgen dat we over tien jaar het verhaal kunnen vertellen over die coronacrisis, die tijd dat we meer dan ooit solidair waren en medemenselijkheid toonden die we niet meer dachten te hebben. Dat grenzen en afkomsten ons niet van elkaar hebben kunnen verwijderen en wij meer dan ooit elkaar hebben vastgehouden. Dat we dit virus zij aan zij hebben bestreden en het ons is gelukt.
En het gaat ons ook lukken, want Lesbos is onze morele test die we met onze solidariteit, menselijke waarden en onze moed zullen doorstaan.
Wij geloven dat Nederland het kan: samen voorkomen we een humanitaire ramp op Lesbos en geven wij een kostbaar nalatenschap aan onze kinderen; menselijkheid!
Serpil Ates, raadslid GroenLinks Den Haag Menno Janssen, raadslid GroenLinks Maastricht

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (77)

Yaroslav
Yaroslav7 apr. 2020 - 17:00

Door kinderen op te nemen, hou je het probleem juist in stand. Deze kinderen zijn namelijk niet op eigen kosten naar Griekenland gereisd, hun reis is betaald door hun ouders die wachten tot hun kind is aangekomen in een Noord-Europees land om dan met hun talrijke overige kinderen in het kader van gezinshereniging deze kant op te komen. Door kinderen hier op te nemen creëer je een prikkel voor mensen om meer kinderen onbegeleid naar Europa te sturen. Beter is het om in Griekenland met Europees geld, opvang speciaal voor minderjarigen te regelen.

realistisch rechts
realistisch rechts5 apr. 2020 - 18:48

@martinvdlinde lijkt mij logischer ze in te ruilen voor groenlinks en d66 stemmers

Ewout Pool
Ewout Pool4 apr. 2020 - 2:12

Mooi en moreel is het niet, en er is (terecht) ophef over. Maar ik vrees dat het net zo moet gaan als bij de safetybriefing in een vliegtuig: Eerst jezelf helpen, en dan een ander. Anders vrees ik dat zowel Nederland als deze mensen op Lesbos geen goede zorg kunnen krijgen. Soms is de wereld een lelijke plek.

Jozias2
Jozias23 apr. 2020 - 21:22

We moeten natuurlijk niet doen alsof iedereen die geen 1,5 meter afstand kan houden ter dode is opgeschreven. Als er 40% kind is dan is dat eigenlijk nog best positief aangezien de klachten onder kinderen nihil zijn. Ook de anderen die vanuit Syrië heel Turkije zijn doorgelopen en de overtocht maken zijn relatief jong en sterk. Als klopt dat overgewicht de belangrijkste factor is dan zou op basis daarvan ook bij een massale uitbraak het aantal slachtoffers relatief beperkt moeten zijn. Neemt niet weg dat de ziekte in de hele wereld enorm veel slachtoffers zal maken. Waarom is er een extra morele verplichting voor deze groep tov mensen die zijn achtergebleven?

tinus1969
tinus19693 apr. 2020 - 15:26

Er is overigens dat WEL voor Moira en andere kampen gedaan kan worden; namelijk garanderen dat er voldoende voedsel etc aangevoerd blijft worden. Je kunt de kampinwoners niet verplaatsen - maar ze wel te eten geven.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 apr. 2020 - 12:20

Dat Nederland zelfs geen kinderen wil opvangen is onbegrijpelijk. Kunnen we FVD en PVV stemmers niet inruilen voor vluchtelingen? Een vorm van omvolking, maar dan een die echt iets oplevert.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt3 apr. 2020 - 15:09

Tegenargument 'discriminatie' kunnen ze niet gebruiken.

Jorah
Jorah3 apr. 2020 - 16:45

Aardig plan. Als tegenplan wil ik voorstellen om GroenLinks en PvdA stemmers op sociale stage te sturen naar Lesbos zodat ze daar zieken kunnen helpen, noodvoorzieningen kunnen opbouwen, les kunnen geven en meer van dat soort zaken. Dat kunnen ze nu al massaal op eigen initiatief doen overigens, indien ze het daadwerkelijk aan het hart gaat.

vdbemt
vdbemt4 apr. 2020 - 12:24

@Jorah. Maar dan zitten de PVV- en FvD-stemmers, samen met die van GRL en PvdA op Lesbos. Nou ja, de vluchtelingen zitten dan wel hier. Die zijn dan eindelijk uit die enome ellende.

Jorah
Jorah4 apr. 2020 - 13:12

Een tegen plan wil zeggen dat het eerste plan niet doorgaat. Het kan overigens geen kwaad om de PVV en FvD stemmer een andere hoek van de wereld heen te zenden zodat ze daar hun heilstaat kunnen stichten. Een Nederland zonder GL, FvD en PVV. Kunnen we in dit land weer normaal doen met elkaar.

Bromsnor3
Bromsnor33 apr. 2020 - 11:50

Ja hallo? Er sterven dit jaar ongeveer 400.000 mensen aan Malaria en Tyfus...gaan we die ook redden? 350.000 mensen gedood in oorlog in Syrië. Wat gaan we daar aan doen? etc etc.......

2 Reacties
vdbemt
vdbemt3 apr. 2020 - 15:10

Nou ja. Nederland doet daar inderdaad doorgaans weinig aan. Verweggiestan.

OlavM
OlavM11 apr. 2020 - 21:09

@ Bromsnor: [Etc.etc.....] Ja, lekker makkelijk joh, benoem al het leed op de wereld wat je kan bedenken en kom dan maar tot de zelf-verontschuldigende conclusie dat je helemaal niets hoeft te doen. Al betreft het een EU-land, dat op wereldschaal naast de deur is.

Rick Hofland
Rick Hofland3 apr. 2020 - 10:51

Lesbos spreekt tot de verbeelding omdat dit een vakantiebestemming is waar velen van ons heen gaan, maar het is wat te simpel om daar nou op te focussen, daar doen we heel veel anderen in troosteloze situaties tekort. Ondertussen zijn in het Noordwesten van Nigeria vele honderden keren meer aan vluchtelingen voor boko haram die in vergelijkbare omstandigheden zitten als de migranten op Lesbos. Op Lesbos zitten voornamelijk migranten, want hoe sneu het ook is dat armoede velen van hen ertoe aangespoord heeft om de reis naar Europa te ondernemen, het merendeel is geen vluchteling maar een migrant op zoek naar een beter bestaan. Dat maakt uiteraard iemand niet meer of minder dan een ander in nood. Het wrange is dat het natuurlijk helemaal geen bal uitmaakt of iemand nu een migrant of vluchteling is, of dat het de honderden miljoenen extreem arme mensen van over de hele wereld betreft, al deze arme drommels zitten in een uitzichtloze situatie en zijn enorm kwetsbaar nu dit virus rond waart. Het is heel erg triest, maar hoe graag we het ook zouden willen, er is op dit moment geen enkele mogelijkheid om al deze mensen te helpen. De artsen en verpleegkundigen zijn niet beschikbaar om naar de armen te reizen, de medicijnen zijn er niet, grote groepen mensen verplaatsen kan niet, opvanglocaties creëren ergens ander ook niet, de medicijnen raken op en het voedsel op een bepaald punt ook. Buiten China waren het als eerst de rijkere rondreizende wereldburgers die elkaar besmetten, maar langzamerhand begint het virus ook de mensen te besmetten die in armoede leven en daardoor begint de ramp nu pas echt.

3 Reacties
Satya
Satya3 apr. 2020 - 11:53

Geen enkel argument Rick, dit is te dichtbij huis om je er zo makkelijk af te maken.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 apr. 2020 - 12:22

Rick, je bent hypocriet. Met je ene hand spreek je de vluchtelingen zoete woordjes toe en met je andere druk je ze onderwater. Of je helpt of je doet het niet. Excuses klinken zo goedkoop.

Rick Hofland
Rick Hofland3 apr. 2020 - 12:41

Hoe dan? Ik denk echt dat het met de grootste wil van de wereld momenteel niet mogelijk is.

tinus1969
tinus19693 apr. 2020 - 8:14

Niet Lesbos is onze morele test, maar Bergamo. In Bergamo zijn misschien wel 4500 doden te betreuren in een stad die qua grootte reglijkbaar is met Dordrecht of Leeuwarden. Wat gaan we doen om verspreiding van het Coronavirus te stoppen, en hoe gaan we steden die zwaar getroffen zijn door deze epidemie helpen? Hoe cynisch ook, het verplaatsen van mensen vanuit kampen is niet verantwoord - het is dé manier om dit dodelijke virus verder te verspreiden. En als we de inwoners van Moira helpen, waarom dan niet de inwoners van Bergamo?

5 Reacties
vdbemt
vdbemt3 apr. 2020 - 10:01

Natuurlijk moet Bergamo ook geholpen worden, zoals ieder rampgebied. Niemand zegt dat we Bergamo moeten overslaan. Maar als het daar al zo'n ramp is, in een land en stad waar het leven normaal was, kun je je dan voorstellen wat het gaat worden op Lesbos, waar 20.000 mensen onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten zitten op een plek, die geschikt is voor 3000 mensen?

tinus1969
tinus19693 apr. 2020 - 10:14

@vdbemt; wat ieder's eerste zorg zou moeten zijn, is dat heel Europa kan veranderen in één groot Bergamo.

LaBou
LaBou 3 apr. 2020 - 10:20

Of nu Lesbos dan wel Bergamo voor ons een morele test zijn, gezakt voor zo'n test zijn we al lang. Dat toont de opstelling van Hoekstra, gevolgd door veel positieve reactie's, wel aan.

vdbemt
vdbemt3 apr. 2020 - 12:04

@Tinus1969. Volledig mee eens. Als je daarom niets aan Lesbos doet, wordt Lesbos het nieuwe Bergamo. En nog veel erger. Want ze zitten daar bovenop elkaar.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde3 apr. 2020 - 12:16

Tinus het is geen kwestie van kiezen of een wedstrijd wie het zieligst is. In jouw optiek lijkt alleen 'of' te bestaan. We moeten allebei doen. Je keuze is feitelijk een uitvlucht. Je wilt vluchtelingen niet helpen en komt met een zgn acceptabele uitvlucht door over Bergamo te beginnen.

HaloOfFlies
HaloOfFlies3 apr. 2020 - 8:02

ONZE regering heeft slehts een democratisch mandaat ons leed te verzachten, niet het leed van de hele wereld. Syriers, Afghanen en Irakezen zijn voor de verantwoording van HUN respectievelijke regeringen. Hard maar waar. Wij zijn niet 'Masters of the Universe'. Het staat uiteraard een ieder vrij gul te doneren aan Stichting Vluchteling, Rode Kruis, enz. Fatsoen begint bij jezelf, niet bij de overheid. Die is slechts 'dienstbaar' (aan ons).

5 Reacties
vdbemt
vdbemt3 apr. 2020 - 10:04

"ONZE regering heeft slehts een democratisch mandaat ons leed te verzachten, niet het leed van de hele wereld." Is dat zo? Er zijn anders partijen in de regering, hun achterban (boeren) vertegenwoordigend, die vinden dat NL de hele wereld van voedsel moet blijven voorzien. Zonder onze boeren kan de wereld niet. (?????)

Satya
Satya3 apr. 2020 - 11:54

Dat had je moeten bedenken toen je land aan terreur ging deelnemen.

HarryHap
HarryHap3 apr. 2020 - 17:00

@Satya Jouw land of bedoel je gewoon ons land?

HaloOfFlies
HaloOfFlies7 apr. 2020 - 10:56

"Dat had je moeten bedenken toen je land aan terreur ging deelnemen." Nee, jouw land is lekker bezig….

OlavM
OlavM11 apr. 2020 - 21:02

@ HaloOfFlies: [ONZE regering heeft slehts een democratisch mandaat ons leed te verzachten, niet het leed van de hele wereld.] Om een beginnetje te maken zou je kennis kunnen nemen met artikel 90 Grondwet: "De regering bevordert de ontwikkeling van de internationale rechtsorde." En daarmee wordt b.v. bepaald niet bedoeld het deelnamen aan agressieve militaire operaties in het Midden-Oosten.

FredvD71
FredvD713 apr. 2020 - 7:02

Tja, gewoon de gezondheidszorg overbelasten en dan verbaast staan te kijken dat niemand meer geholpen kan worden waardoor het gevaar voor iedereen alleen maar groter wordt.

1 Reactie
Rick Hofland
Rick Hofland3 apr. 2020 - 10:56

Hoe bedoelt u dat eerst de gezondheidszorg overbelast is? Bedoelt u dat we ook maar iets hadden kunnen doen aan de vergrijzing van ons land? Dit is namelijk de reden dat onze gezondheidszorg het niet meer aan kan, het een demografisch gegeven dat we nou eenmaal sneller oudere en meer zorgbehoevende Nederlanders erbij krijgen dan dat we jonge nieuwe Nederlanders kunnen produceren die dan ook nog eens allemaal de zorg in moeten gaan.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos3 apr. 2020 - 6:34

Omdat het toerisme op zijn gat ligt, staan er in Turkije (en overigens ook in Griekenland zelf) miljoenen vakantieverblijven leeg. Waarom worden die vluchtelingen daar niet onder gebracht? Daar is ruimte genoeg. Mevrouw Ates is alleen bezig om ons een schuldgevoel aan te praten. Alsof het onze schuld is dat deze mensen daar in een vluchtelingenkamp zitten.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt3 apr. 2020 - 10:06

" Alsof het onze schuld is dat deze mensen daar in een vluchtelingenkamp zitten." Mwaaa. Misschien een beetje. Het hangt ervan af op welke partij je gestemd hebt.

Rick Hofland
Rick Hofland3 apr. 2020 - 10:59

En wie gaat hen daarheen brengen en wie gaat die groepen daar dan verzorgen als ze ook daar niet naar buiten mogen? Er komt helemaal niemand meer Turkije in vanuit Nederland of andere Europesche landen, ook geen ngo's. Uw voorstel zou alleen werken als niet de hele wereld op slot zou zijn.

Kuifje3
Kuifje33 apr. 2020 - 5:58

Bij een echte crisis zoals een oorlog of deze Coronacrisis zal blijken dat beschaving en solidariteit als eerste zullen sneuvelen. De meeste mensen en de meeste landen zullen steeds nadrukkelijker voor zichzelf kiezen en zij die dat niet doen krijgen het vreselijk zwaar. We kunnen het ons waarschijnlijk niet eens veroorloven om deze stakkers te helpen. Niet financieel en ook niet op alle andere terreinen. Waar haal je de huizen vandaan? Hoe wil je deze mensen hierheen halen? Hoe wil je ze de noodzakelijke zorg bieden? Normaal al razend moeilijk, maar nu schier onmogelijk.

1 Reactie
JJP2
JJP23 apr. 2020 - 9:46

Net zoals de meeste landen nadrukkelijker voor zichzelf kiezen is het op micro niveau niet anders: als er een keuze gemaakt moet worden tussen een IC bed voor mijn moeder of voor een vage bekende of iemand die ik niet ken, dan is mijn keuze al snel gemaakt. Het hemd is hier ook nader dan de rok.

Tom7
Tom73 apr. 2020 - 5:53

Wat ik er nu van weet, is dat het struikelblok de landelijke Politiek is, en in tegenstelling tot al die spontane binnenlandse initiatieven, welke van uit het Volk aangedragen en uitgevoerde worden om de hulpelozen bij te staan, is die Landelijke Politiek nu jammer genoeg nodig. Men zou met gemak militaire vliegtuigen en vliegvelden in kunnen zetten, waar bij aankomt de kinderen getest worden. Ik weet ondertussen dat er ondernemers (zeilschool, kampeerboerderijen e.d.) zullen zijn die hier graag hun diensten in aan zouden willen bieden, mits het op verantwoorde wijze in aantal gebeurt natuurlijk. Zij hebben alle faciliteiten (hygiene, voeding, wasserij) immers ook al in huis, en zitten momenteel ook met hun handen in het haar. Overal in de regio,s in Nederland bevinden zich al geintegreerde vluchtelingengezinnen die assistentie zouden kunnen verlenen, bij taal, gebruik en geruststelling. Het gaat hierom de Wil, een Wil die bij het Volk aantoonbaar spontaan aanwezig is, maar helaas de (be)rekenaars laten het afweten.

3 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland3 apr. 2020 - 11:01

Onzin Tom, alles wat jij benoemd is niet meer te organiseren onder de huidige Corona maatregelen. Je kan wel schrijven dat het gaat om de Wil, maar wat jij schrijft als Wil is meer een fantasie.

HarryHap
HarryHap3 apr. 2020 - 11:08

Tja, deze vind ik echt heel moeilijk. Stel je haalt die mensen hier na toe en er zitten x aantal tussen die IC hulp nodig hebben. IC hulp die er niet is. En dan moeten kiezen tussen je vader of een kind uit een kamp. Ik zal je eerlijk zeggen dat bij mij het kind uit het kamp het onderspit delft en dat ik altijd zal kiezen voor mijn vader. Ik zal altijd eerst kiezen voor mijn familie; altijd eerst kiezen voor mensen die me nader aan het hart liggen en pas helemaal als allerlaatst voor dat kind. En ik denk dat als het puntje bij paaltje komt u precies dezelfde keuze zult maken, alle nobele gedachten ten spijt.

Satya
Satya3 apr. 2020 - 11:55

Precies

OlavM
OlavM2 apr. 2020 - 23:57

[Nederland moet nu overgaan tot evacuatie van kamp Moria om een humanitaire ramp te voorkomen.] Het gaat natuurlijk ook om de andere bij de "Turkije-deal" betrokken landen. Nederland heeft godbetert nog steeds niet voldaan aan de uit de oorspronkelijke deal voortvloeiende verplichtingen wat betreft aantallen opgenomen vluchtelingen! Een volslagen moreel deficit.

Pommetje3
Pommetje32 apr. 2020 - 21:04

Dit betreft inderdaad een groep zeer kwetsbare mensen. De woorden 'kwetsbare mensen' wordt echter zo vaak in de mond genomen, dat het woord dezelfde lading krijgt als het woord 'respect' indertijd. Door Gemeenteraden wordt de helft van het Nederlandse volk inmiddels kwetsbaar genoemd, en dan verliest het zijn lading. Zelfs dak- en thuislozen zijn nauwelijks kwetsbaar te noemen, er word enorm veel hulp geboden.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt3 apr. 2020 - 15:16

Het is maar wat je 'veel' noemt. Vraag het eens aan die mensen bij wie die hulp niet aankomt. Zoals bij nog steeds vele daklozen. En helemaal daar op Lesbos. Waar vooral goededoelenorganisaties zich uit de naad werken en zien hoe o.a. Nederland (politiek) verzuimt te helpen.

vdbemt
vdbemt2 apr. 2020 - 21:02

Ik wil het hopen. Maar ik vrees toch dat we voor deze vervolgtest opnieuw zakken. Net als voor de eerste test, sowieso iets beschaafds doen voor de vluchtelingen op Lesbos.

9 Reacties
Rik Achterom
Rik Achterom2 apr. 2020 - 21:08

Deden die migranten, pardon vluchtelingen, zelf maar eens beschaafd en werkten ze gewoon naar behoren mee aan terugkeer naar hun eigen land ipv op het ticket uit de loterij te hopen (een ticket naar Zweden, Duitsland of Nederland).

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2020 - 9:15

Ze zitten relatief veilig op een eiland. Nu verplaatsen, waarheen dan ook, lijkt mij een riskante strategie.

vdbemt
vdbemt3 apr. 2020 - 9:16

@Rik Achterom. Dan heb jij het over de vluchtelingen hier, waar je een bepaald (generaliserend) beeld van hebt. Kijk eens wat verder. Verdiep je eens in de omstandigheden op Lesbos. Daar zitten ze met 20.000 mensen in een kamp dat geschikt is voor 3.000 mensen. Heb je een beetje voorstellingsvermogen? Probeer het eens.

vdbemt
vdbemt3 apr. 2020 - 9:19

@Danielle. Inderdaad riskant. Maar 'veilig op een eiland'? Voor wie? Voor jou en mij. Zelf, met 20.000 man op een hoop in nu al onmenselijke omstandigheden, wordt dat, als ze aan hun lot overgelaten worden, een enorme ramp.

vdbemt
vdbemt3 apr. 2020 - 9:20

Nou ja. Ze worden al aan hun lot overgelaten. De ramp wordt nog vele malen groter.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2020 - 10:35

Verdelen had al geen draagvlak dus waar zouden ze nu heen moeten? Veilig voor wie hangt af van de verspreiding van het virus.

vdbemt
vdbemt3 apr. 2020 - 12:09

@DanielleDefoe. "Verdelen had al geen draagvlak ". Dat klopt. Het zijn andere woorden voor : Zij (en Griekenland) zijn volledig indesteekgelaten. Waardoor de situatie nu is zoals die is. Nu laten we ze maar gewoon uitsterven daar? Probleem opgelost?

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2020 - 15:13

Mijn inschatting is dat er inderdaad voorlopig weinig gaat gebeuren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2020 - 15:16

lees voor "gaat gebeuren" "actie zal worden ondernomen"

Greendutch
Greendutch2 apr. 2020 - 20:07

komt die vraag wel over? want het lijkt er sterk op dat Nederland in een bubbel zit. we zien en horen de hele dag op alle zenders en media niets anders dan NL, NL, NL, en alles wat daar plaats vind. vandaag nog tijdens het journaal een minutenlang item over voetballers van een Engelse club die via het internet gezamenlijk yoga wilden doen en waarin te zien dat ze -ondanks de vele miljoenen die ze verdienen, sorry krijgen, niet in staat zijn om een een verbinding tot stand te kunnen brengen. en dat terwijl er een dagelijks 'sportjournaal 'is?! de hele wereld staat in brand, 6 continenten, ca 200 landen - waarvan nog een paar die op de kaart grijs zijn en waar dus blijkbaar geen corona is?? - en de NOS zend dit soort domme beelden uit i.p.v. beelden uit arme landen en hoe men daar met deze crisis omgaat?? dus of er aandacht is voor al die verweesde kinderen, ik weet het niet maar ik hoop het heel erg. als dat ene woord nu maar blijft hangen: SAMEN

2 Reacties
FredvD71
FredvD713 apr. 2020 - 6:08

Hmm samen is juist de oorzaak geweest voor de verspreiding van dit virus.

HarryHap
HarryHap3 apr. 2020 - 11:15

Tsja, met alle respect maar het is nu precies hetzelfde in eender land. In the UK gaat het over de UK en in Duitsland gaat het, gek genoeg over Duitsland. Het blijkt dat we toch minder een EU burger of zelfs wereldburger zijn dan we zouden willen geloven.

Bert de Vries
Bert de Vries2 apr. 2020 - 19:49

Lesbos is onze morele test. En we zullen zakken. Het overtuigende bewijs is het feit dat wij Lesbos hebben laten ontstaan, uitdijen en voortbestaan. En het is erger dan dat. Lesbos zal exploderen en wij zullen ingrijpen met vrachtwagens vol prikkeldraad. Het zal ons niet veranderen. De oproep van Serpil is terecht. En tevergeefs. Afschuwelijk.

3 Reacties
Thuru
Thuru2 apr. 2020 - 20:18

Allemaal heel fijn, maar geef is een werkbaar en praktisch oplossing in punten, wegdoen dit en dan dat, benoem dit en dat. Zie ook mijn andere reacties, ben benieuwd. In algemene spreken helpt zowiezo niet in dit geval.

Thuru
Thuru2 apr. 2020 - 21:24

Wegdoen moet zijn, we doen Typo

Bert de Vries
Bert de Vries3 apr. 2020 - 13:19

Thuru, ik geef toch duidelijk aan dat er geen oplossing meer is. We hebben het laten ontsporen. En de enige oplossing, onderdak en zorg, is technisch mogelijk maar stuit zonder twijfel op extreme volkswoede. Tecnische bezwaren aanvoeren vind ik onzinnig. Die zijn er namelijk niet. Dus even kalm aan.

JJP2
JJP22 apr. 2020 - 19:26

Ok, allemaal mooie woorden voor op een tegeltje: "want Lesbos is onze morele test die we met onze solidariteit, menselijke waarden en onze moed zullen doorstaan.". Maar wat is nu het voorstel, wat gaan "we" doen?

2 Reacties
Jorah
Jorah2 apr. 2020 - 20:11

@JJP, je bedoelt wat we concreet gaan doen, naast mooie stukjes schrijven? Helemaal niets waarschijnlijk omdat er geen reële oplossingen worden aangedragen. Maar dan kan je achteraf wel zeggen dat je het aangegeven hebt. Dan heb je ook je morele gelijk gehaald.

vdbemt
vdbemt3 apr. 2020 - 15:21

Op korte termijn zie ik ook weinig gebeuren. oor de langere termijn (als er inmiddels vele doden zijn gevallen) zou jij (misschien) IETS kunnen betekenen door volgend jaar beschaafd te stemmen. Dat is dan niét doorgaan met dezelfde politiek als nu.

chwiedijk
chwiedijk2 apr. 2020 - 19:05

Voor Lesbos, e.a., moeten oplossingen worden gevonden. Het gaat om snelle oplossingen.

2 Reacties
Thuru
Thuru2 apr. 2020 - 19:17

Welke oplossingen. Leuk om dat te schrijven dat er op kort termijn oplossing nodig. Zelf zie ik geen oplossing. Maar misschien heb jij briljante ideeen en oplossingen. Ik ben benieuwd.

chwiedijk
chwiedijk3 apr. 2020 - 10:00

De EU moet, ondanks de kosten, voor werkelijke vluchtelingen heel snelle opvang verzorgen in de gehele Unie en de anderen heel snel, ondanks de kosten, naar de landen van herkomst terug vervoeren.

Jorah
Jorah2 apr. 2020 - 19:04

Nederland zou het ongetwijfeld kunnen. De politieke wil en het draagvlak onder de bevolking is er echter niet om dit op eigen houtje te doen. En aangezien de EU het niet snel eens is en momenteel zelf in een crisis verkeerd gaat er niets veranderen aan de situatie op Lesbos.

Thuru
Thuru2 apr. 2020 - 19:01

Een zeer eenvoudig stuk zonder oplossingen hoe dit te doen. Even een paar aanrijkingen van problemen die je tegen komt. - alle vliegtuigen vliegen niet meer, dus luchtbrug gaat het niet worden. - grenzen zijn dicht van andere Europese landen - betreft Nederland is er al te weinig testmogelijkheden - de IC is vol - er zijn te weinig woningen en opvang voor de mensen - zorg is al overbelast - andere niet benoemde redenen Dus dit gaat het niet worden. Grenzen zullen waarschijnlijk potdicht blijven tot september.

Rik Achterom
Rik Achterom2 apr. 2020 - 18:28

1. Als het puur de kinderen betreft zijn de zorgen een stuk minder, die lijken wonderbaarlijk genoeg de dans te ontspringen bij dit virus. 2. “Als volwassenen dragen we een verantwoordelijkheid voor alle kinderen, in het bijzonder voor de kinderen in vluchtelingenkampen. ” Maar in het bijzonder dragen de ouders van de kinderen zelf de verantwoordelijkheid voor die kinderen. Die ouders kunnen niet ver weg zijn. Oppakken en met kind terugsturen naar land van herkomst of een veilig land in de regio. 3. Ik laat mij niet voorschrijven door auteurs wat de morele test des leven is.

3 Reacties
Luneau
Luneau3 apr. 2020 - 1:13

1. Je hebt gemist dat in de VS meerdere baby's zijn overleden aan corona? In Frankrijk een 16-jarig meisje? In België een 12-jarig meisje? Een 14-jarige jongen in Portugal? En dat zijn dan kinderen die in optimale hygiënische condities leven. Wiens weerstand in de meeste gevallen beter was dan die van kinderen in een overvol vluchtelingenkamp. 2. U heeft nooit gehoord van weeskinderen? Of van kinderen die hun ouders op de vlucht kwijtgeraakt zijn? U heeft ook wel een hele lage dunk van de vaardigheden van kinderen. Onze (groot)ouders maakten op kinderleeftijd ook hele tochten in hun eentje in de hongerwinter. Onze (groot)ouders waren op die leeftijd vaak al fulltime aan het werk. En denkt u echt dat een vluchtelingenkamp in de regio veiliger is qua hygiënische condities en mogelijkheden voor social distancing? 3. Ik snap dat u een dergelijke inconvenient truth niet onder ogen wilt komen. Kan niet makkelijk zijn om u te realiseren dat u een empathieloze klaphark bent, die er geen problemen mee heeft dat onschuldige kinderen sterven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 apr. 2020 - 16:44

Ze denken dat de een gevoeliger is boor dit virus dan de ander en dat dat genetisch bepaald is. Het schijnt zo te zijn dat de antistoffen tegen het virus zich in sommige gevallen blijven vermeerderen en uiteindelijk zelf gaan werken als aanvaller van dat lichaam en ontstekingen teweeg brengen. Lijkt me zoiets als wat er gebeurt bij COPD en/of auto-immuunziekte/reactie van het lichaam. Daarbij blijf je ook als ik het goed begrepen heb eiwitten aanmaken die zich uiteindelijk richten tegen het eigen lichaam omdat ze zelf ontstekingen veroorzaken. Ik dacht gehoord te hebben dat die gedachte leeft bij sommige artsen. Er is niets bekend over dit virus dus dat wordt afwachten. We zullen dat ooit nog wel te weten komen, er is nu echter geen ruimte voor wetenschappelijk onderzoek, het zijn allemaal nog maar gedachten die er leven. Anderen zeggen dat dit ook op het hart kan slaan, dat gebeurt al langer bij andere virussen en/of infecties, dat zou ook een verklaring kunnen zijn. Daarmee zou echter verklaard kunnen worden waarom ook jongeren hieraan kunnen overlijden. Houd me ten goede, ik ben een leek op dit vlak.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 apr. 2020 - 16:44

boor=voor.

Sam V
Sam V2 apr. 2020 - 18:18

Nederland houdt terecht vast aan een solide stabiele koers in tijden van crisis. Dankzij het middenrechtse kabinet hebben wij nu wel de mogelijkheid (weliswaar ook met grote schade) om forse mitigerende maatregelen te nemen voor de Nederlandse maatschappij. Dit ondanks een E.U. die te zwak is om tot een E.U. breed stringent beleid te komen op vele vlakken. In plaats daarvan zich nu ook onder het mom van een humanitaire crisis laat chanteren door enkele landen. Typisch E.U. Onwillige landen komen overal mee weg en maatregelen zijn halfslachtig en boterzacht. Zo ook ten aanzien van de buitengrenzen. Kinderen in nood moet je helpen. In dit geval verwacht ik van de E.U. een noodhospitaal (huur wat Chinezen in) in de buurt van dit kamp om de humanitaire crisis af te wenden. Daarnaast natuurlijk ook zorgen dat de grenzen voortaan dicht zijn en er een gereguleerde asielstroom tot stand komt. Opvang in Nederland is nergens voor nodig. Hoeveel sentiment de schrijver er ook in wil leggen.

3 Reacties
ton14024
ton140242 apr. 2020 - 21:37

Een noodhospitaal? Staan die nog ergens in de opslag? Zeker over het hoofd gezien.

Luneau
Luneau3 apr. 2020 - 1:22

U verwacht dat de EU slagvaardig handelt op terreinen waar ze geen bevoegdheden over heeft. Maar ondertussen komt u over als het type persoon die de EU ook niet meer/dergelijke bevoegdheden wil geven vanuit een anti EU sentiment. Komt wat tegenstrijdig over.

Sam V
Sam V3 apr. 2020 - 9:52

@Luneau Ik ben inderdaad tegen de huidige opzet van de E.U.. Op sommige punten wil ik meer E.U., op andere fors minder of vooral anders. Op dit moment kunnen alle landen op veel terreinen afwijken van de afspraken zonder sanctie. Twee opvallende zijn het zuiden op het gebied van financiën en het noorden en oosten op het gebied van vluchtelingen. Daarmee is de huidige opzet van de E.U. slecht. De oplossing is per onderwerp anders. Dus ook in hoeverre de E.U. bevoegdheden zou moeten hebben. Maar over welke bevoegdheden heb ik het volgens u, die de E.U. niet zou hebben?

joop12342
joop123422 apr. 2020 - 18:15

De Griekse kampen zijn inderdaad een bron van zorgen, waar weinig op geanticipeerd wordt.Maar, ik zag net op Geen Stijl een paar filmpjes over Equador. Verschrikkelijk daar. Als daar geen hulp komt sterft het halve land uit.