Joop

Leren (over)leven met onzekerheid moet een helder uitgedragen boodschap zijn van de overheid

  •    •  
13-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
775 keer bekeken
  •  
5376379502_f6437f5120_o

cc-foto: Roel Wijnants / https://flic.kr/p/9c6mjj

De ontwikkelingen in de wereld als gevolg van de coronapandemie en de uitgebroken oorlog in Oekraïne, zorgen ervoor dat alle burgers moeten leren leven en overleven met onzekerheid over hoe hun toekomst en dat van hun kinderen er straks uit zal gaan zien. Aan die zekerheid van onzekerheid valt niet meer te ontkomen. Dat vraagt om een totale ommezwaai in het denken en handelen van wat burgers en politici tot nu toe altijd gewend zijn geweest.

In de verzorgingsstaat Nederland was iedereen gewend om verzekerd te zijn van een minimale levensstandaard inclusief huisvesting. Ook al kon je zelf niet actief deelnemen aan het arbeidsproces. In de participatiesamenleving ging die zekerheid soms al niet meer op en bleek de overheid niet onbeperkt alle problemen meer te kunnen oplossen die zich openbaarden in de samenleving. Toch was er altijd nog wel door de overheid een achterdeurtje te vinden waar nog geld lag dat het ergste leed kon doen verhelpen. 

Door de toeslagenaffaire zijn burgers wakker geschud ten aanzien van hun vertrouwen in politici en de overheid om zorg te dragen voor oplossingen van ontstane problemen. Onze rechtsstaat moest immers in staat zijn om burgers te beschermen tegen een overheid die hen bewust onjuist en onrechtmatig behandelde. Dat bleek helaas niet zo te zijn. De rechtsstaat bleek slechts een tandeloze papieren tijger te zijn die verkeerd beleid van de overheid niet kon stoppen. Maar ook was er geen tegenmacht (Tweede Kamer) om de bewust verkeerd handelende macht (de regering) terug te kunnen fluiten. De geloofwaardigheid en het vertrouwen in de politiek daalde dan ook bij burgers tot een absoluut dieptepunt. 

Met deze erfenis moet het huidige kabinet burgers weer vertrouwen geven dat zij met al hun kennis en vaardigheden hen door de moeilijkste periode van na de Tweede Wereldoorlog kunnen loodsen. In een situatie die bol staat van de onzekerheden. En een door corona-uitgaven ontstaan substantieel gebrek aan geld om alle burgers tevreden te houden. Burgers die allen gewend zijn dat de overheid wel zorgt voor oplossingen van problemen waar burgers tegenaan lopen. Zowel in hun eigen leefsituatie als ook in de collectieve voorzieningen waar ze gebruik van maken. Illustratief voor dit probleem was de massale roep van burgers bij de overheid om compensatie van de plotsklaps sterk gestegen energieprijzen en de extreem hoge inflatie. 

Door de ruimhartige steun aan getroffen ondernemingen in de coronacrisis, het omvangrijke herverdelingscircuit van toeslagen en het immer goed draaien van de Nederlandse economie, zijn alle burgers gewend dat de overheid met geld alle problemen onbeperkt zal kunnen en moeten oplossen. Toch is dat niet zo. 

Ook de overheid moet zorgen dat het geld ergens wordt weggehaald. Waarbij altijd de doorslag heeft gegeven dat de groep met de sterkste financiële schouders het meeste moeten bijdragen. Alleen dat mechanisme is behoorlijk sleets geworden. Het armere deel van de bevolking reikt inmiddels tot aan en in de middengroepen. De groep van de beroepsbevolking die Nederland feitelijk draaiende houdt. Zeker als er een crisis is. 

De gehoorde roep vanuit de politiek om burgers met veel vermogen extra te belasten klinkt logisch maar dat zal zeker niet de oplossing kunnen brengen voor alle huidige omvangrijke problemen. 

Daarom is het belangrijk dat vanuit de politiek en de overheid snel glashelder moet worden gecommuniceerd dat de tijden in geopolitiek opzicht en vanuit economisch en sociale optiek definitief veranderd zijn. Met verstrekkende gevolgen voor alle burgers.

Met één vaststaande zekerheid dat alle burgers moet leren (over)leven vanuit een onzekerheidssituatie. Waarin het woord minder, qua koopkracht, centraal zal moeten staan. 

Alleen dan kan gewerkt worden aan het trachten de schade voor iedere individuele burger en de samenleving als geheel in sociaal en economisch opzicht zo beperkt mogelijk te houden. 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Halas
Halas19 apr. 2022 - 8:53

...met als consequentie dat iedereen ook niet gecompenseerd wordt voor negatief risico... Ook niet vanuit ' de hogere inkomensklasse'....

Woeki Hypo
Woeki Hypo14 apr. 2022 - 17:11

Leren (over)leven met onzekerheid moet een helder uitgedragen boodschap zijn van de overheid 1 “Daarom is het belangrijk dat vanuit de politiek en de overheid snel glashelder moet worden gecommuniceerd dat de tijden in geopolitiek opzicht en vanuit economisch en sociale optiek definitief veranderd zijn.” Tegenwoordig is communicatie propaganda van verkeerde (koker) narratieven met censuur en repressie. De Overheid en de dominante politiek (van hoogopgeleiden) zijn zelf diegenen, die het (globaal neoliberale) systeem tegen de muur gereden hebben. Zij zijn hoofd onderdeel van het probleem. 2 “Met één vaststaande zekerheid dat alle burgers moet leren (over)leven vanuit een onzekerheidssituatie.” Er werd en wordt al decennia een (neoliberaal) manipulatie spel gespeeld met risico’s en zekerheid en veiligheid. Acceptatie van het verhaal (narratief) van de schrijver zou impliceren, dat de tegenwoordig dominante hoogopgeleide neoliberalen uiteindelijk gelijk krijgen. Dit hele neoliberalisme (een sociaal darwinisme, een oorlogsideologie, een vijanddenken, intern en extern) was en is namelijk bedoeld tegen zekerheid en veiligheid van gewone mensen, middenklasse of onderklasse (zwakkeren). Tijdens de (globaal) neoliberale fase werden en worden: 1) de armen armer en de rijken rijker, en 2A) kregen en krijgen de armen meer risico’s en minder zekerheid en 2B) de rijken minder risico’s en meer zekerheid (o.a. via hun vermogen (rijker worden)). Woeki Hypo is gematigd liberaal.

FredD2
FredD214 apr. 2022 - 10:43

Er is nooit zekerheid geweest, er is marketing in zekerheid en nu wordt dat duidelijk. We dachten dat als we een overheid veel geld zouden geven dat het wel goed zou komen. Dat heeft de overheid ons proberen te verkopen. Echter nu blijkt dat we voor al dat geld nog steeds niets krijgen. Gelukkig hebben we daar ook verzekeringen voor, maar ja, zodra die dreigen geld te moeten uitgeven blijken er allemaal kleine lettertjes te zijn die ervoor zorgen dat de verzekering haar geld zo veel als mogelijk toch kan houden. Zekerheid is booming business, zeg maar easy money for nothing. Mensen, niets is zeker, hoe gezond je ook leeft, je kan zomaar aangereden worden oid waardoor je toch de beoogde leeftijd niet haalt.

Panthera
Panthera14 apr. 2022 - 9:51

Beste Antonie, "Met verstrekkende gevolgen voor alle burgers." Kom op je weet wel beter, en je schrijft het ook nog eens op hier , want er is een groep burgers die ook in deze tijden maar beperkt getroffen gaan worden hoe slecht de rest het ook gaat krijgen. En dat 'minder' moet toch gaan beginnen bij hen die toch al teveel hebben door toedoen van de ECB die de minst bedeelde nou mooi in de kou laat staan?!

Karingin
Karingin13 apr. 2022 - 19:36

Je doet nu net of de overheid voor jan-en-alleman problemen moet oplossen, of dat ze dat ooit gedaan heeft. Dat is natuurlijk onzin, ja er is bijstand, maar dat is al vele decennia meer een wurggreep waarin je je privacy moet opgeven en aan allerhande dwang- en strafmaatregelen onderhevig bent (begin jaren '80 moest mijn moeder al 3 maanden uitkering inleveren omdat ze mijn vader, die een ernstig ongeluk had gehad, 3 weken verpleegd had! Zit je dan met 3 kinderen...en pa had natuurlijk mooi weer de kuierlatten genomen). Ik vind het niet meer dan normaal dat een overheid een minimumbestaan garandeert, want als je dat niet doet komen er weer andere, vaak kostbare problemen voor terug. Zoals dakloosheid met alle overlast van dien, criminaliteit en ziekte. En rechtsbescherming is al helemaal het minimale in een democratie. Nu blijkt de overheid dat niet alleen te garanderen, maar het zelfs actief te overtreden en mensen de ellende in te storten. Dat heeft nix met onzekerheid te maken, dat is gewoon misdadig

Sam V
Sam V13 apr. 2022 - 18:20

Goed stuk. Helemaal mee eens. Gedraag je niet als een klein kind en laat je niet behandelen als klein kind. Zelf nadenken hoe je met de onzekerheid kunt omgaan!

2 Reacties
Karingin
Karingin13 apr. 2022 - 19:40

Ach, en die onzekerheid strekt zich uit tot een overheid die je onterecht van fraude beschuldigt, je kinderen afneemt, je keihard discrimineert op je afkomst, en zelfs de rechtsgang daarbij traineert?? Je bent zelf een klein kind, met je vingers in je oren hard lalalala roepend omdat je de waarheid niet aan kunt

Zandb
Zandb14 apr. 2022 - 9:23

Voor mij is van belang, dat de overheid betrouwbaar is. Die zekerheid, vind ik, daar moet de burger op kunnen vertrouwen.