Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leren op zee, toestaan of verbieden?

  •  
28-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
joodebat_schhol.jpg
De initiatiefnemers gaan in debat met CDA-Tweede Kamerlid Jack Biskop
32 VWO-leerlingen gaan een zeiltocht van een half jaar maken naar de Caraïben en weer terug. Onderweg krijgen ze om de dag ‘gewoon’ les, de andere dag zijn ze matroos aan boord van het tall ship. CDA-Kamerlid Jack Biskop ziet dit soort nieuwlichterij helemaal niet zitten. Hij gaat in het Joop-Debat in discussie met Monique Touw van organisator School at Sea.
Kijk en luister live naar het Joop-Debat bij De Gids FM , donderdag 29 september om circa 11:45 uur op Radio 1. Reacties op dit artikel kunnen aan bod komen in de uitzending.
School at Sea neemt de leerlingen mee op de 17.000 euro per persoon kostende reis. De organisatie zegt op de eigen website :
School at Sea is meer dan lesboeken en zeilen hijsen. Aan boord van School at Sea gaat het om sterker worden, je potentieel ontwikkelen en je persoonlijkheid vormgeven. Je leert vaardigheden ontplooien die je nodig hebt bij de uitdagingen van een veranderende wereld. Een volwassen wereld, die op je wacht zodra je van boord stapt.
De Vereniging voor leerplichtambtenaren staat achter de reis die dit jaar voor het eerst wordt georganiseerd. Ook. D66-Kamerlid Boris van der Ham denkt dat het project juist heel leerzaam kan zijn, zegt hij in dagblad Metro.
“Ik had gewild dat ik dit kon doen op die leeftijd.” De democraat is niet te­gen het project, zeker niet “als de Onderwijsinspectie aangeeft dat het aan de eisen voldoet en het niet wordt betaald van overheidsgeld”. In dit geval gaat het volgens het Kamerlid om een par­ticulier initiatief. “En particulier onderwijs is niet verboden in Nederland.”

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

caquerlaque
caquerlaque28 sep. 2011 - 14:20

Heel goed mits de leerlingen dit vrijwillig doen! Wie kan daar nou op tegen zijn?

eeweew
eeweew28 sep. 2011 - 14:20

Verkeerd gelezen, ze betalen het zelf. Dan zie ik niet wat er mis mee kan zijn.

Michiel Online
Michiel Online28 sep. 2011 - 14:20

dat is geen klas meer maar persoonlijk vind ik dat als ze goed samenwerken het een prima werkervaring. beetje lullig als je zeeziek wordt..wat mag je dan? wachten op de caribbean tot ze aankomen lijkt me wel een oplossing.

caquerlaque
caquerlaque28 sep. 2011 - 14:20

CDA stelt: 1)onderwijs mag niet leuk zijn 2)kinderen zijn bezit van de staat 3)wij willen indoctrineren 4)de samenleving is een muf klaslokaal 5)buiten Nederland spreek je niet van de samenleving Ergo: het CDA haat kinderen en mensen

anne272
anne27228 sep. 2011 - 14:20

Leren doe je op school, in contact met de maatschappij. Want die maatschappij vormt je en geeft de grenzen aan voor je verdere leven. Als het goed is doen je ouders dat samen met school. Op zee heb je geen grenzen en deze kun je ook niet kopen voor 17000 euro.

[verwijderd]
[verwijderd]28 sep. 2011 - 14:20

Sinds men heeft geaccepteerd dat ene Laura( zo heet ze geloof ik) vanaf haar 14de een wereldreis maakt zonder onderwijs..................soit. Dat is de nieuwe generatie. Ervaring maar geen achtergrondkennis. A brave new world.

2 Reacties
caquerlaque
caquerlaque28 sep. 2011 - 14:20

Wat een onzin die kennis op school is toch geen knip voor de neus waard dat zeilmeisje komt er wel

Zylll
Zylll28 sep. 2011 - 14:20

Och, als dit vanuit school wordt georganiseerd, er leraren mee gaan en het de goedkeuring van de onderwijsinspectie heeft, is "ervaring, maar geen achtergrondkennis" misschien momenteel wat kort door de bocht. Het lijkt mij een mooi experiment en als het daadwerkelijk goed gaat (en de leerlingen dus voldoende "gewone" les krijgen), lijkt me dit absoluut niet slecht. Dergelijke ervaringen zijn tegenwoordig erg gewenst en kunnen wel degelijk helpen bij de ontwikkeling, persoonlijke groei en natuurlijk de algehele teamspirit.

eeweew
eeweew28 sep. 2011 - 14:20

We missen wel essentiële informatie. Hoe oud zijn die kinderen? Uit welke middelen wordt dit betaald?

1 Reactie
caquerlaque
caquerlaque28 sep. 2011 - 14:20

Wat maakt dat nou weer uit?

Babette4
Babette428 sep. 2011 - 14:20

Uitstekend idee! Een oceaan-overstekende zeezeiltocht is, behalve een bijzondere ervaring ook prima voor het samenwerken, een andere kijk krijgen op onze planeet en haar bewoners, goed voor de persoonlijke ontwikkeling. Daar kan een rondje IJsselmeer, met alle respect, toch echt niet aan tippen. Je bent onderdeel van een team die er een strakke discipline op na moet houden... Lijkt me helemaal niet verkeerd.

1 Reactie
caquerlaque
caquerlaque28 sep. 2011 - 14:20

Inderdaad. Ik wil daaraan toevoegen dat het natuurlijk vaste prik zou moeten zijn voor elke scholen en niet alleen zoals in dit geval een bevoordeelde club rijke kindjes

AndreaAtSea
AndreaAtSea28 sep. 2011 - 14:20

Beste Neo, Ik ben het helemaal niet eens met uw commentaar over "een bevoordeelde club rijke kindjes". Ik doe namelijk mee aan dit project en het is echt niet zo dat alleen rijke kinderen hieraan mee kunnen doen. Integendeel zelfs! Velen van ons zijn heel hard aan het werken om sponsors te vinden die ons willen helpen onze droom te verwezenlijken. Ik denk dat u zich eerst moet inlezen voordat u op zo'n manier reageert op een onderwerp waar u blijkbaar niet al te veel vanaf weet! Dit geldt trouwens ook voor anderen die denken dat het wordt betaald door de overheid en dus de belastingbetalende Nederlander. Ik vind het heel jammer dat er zo wordt geoordeeld over een geweldig initiatief. Daarnaast wil ik even toevoegen dat IEDERE VWO 4 leerling zich voor dit project had kunnen opgeven. Wij hebben dat gedaan en we zijn door de selectie heen gekomen. Daarnaast worden de minder bedeelde kinderen ook nog eens extra geholpen met sponsors e.d., dus het is ook niet zo dat kinderen met ouders die geen €17.000,- hebben niet mee mogen/kunnen. Met vriendelijke groet, Andrea Elzo Kraemer. www.andreaelzokraemer.jimdo.nl

1 Reactie
clara51
clara5128 sep. 2011 - 14:20

dag Andrea, trek je maar niets aan van al die zure landrotten die vaak ook nog eens lang niet zo goed spellen als jij. Ik wens jullie van harte een leerzame en plezierige reis en mocht je onderweg het zeilmeisje ergens zien, overhoor haar dan even? Ze heeft de moed om haar schoolwerk te doen een beetje opgegeven, begreep ik. (Maar er zijn gelukkig nog geen Kamervragen over gesteld.)