Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lerarentekort neemt verder toe, kinderen in arme buurten de dupe

  •  
13-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3750 keer bekeken
  •  
lerarentekort

Het lerarentekort is dit jaar verder toegenomen. Basisscholen komen bijna 10.000 docenten tekort, blijkt uit cijfers van het ministerie van Onderwijs. De problemen zijn het grootst in de grote steden, en dan vooral in de wijken waar veel arme gezinnen wonen.

Thijs Roovers van onderwijsvakbond AOb stelt in NRC dat de tekorten nog groter zijn dan uit de officiële cijfers blijkt. “Het ministerie meet het aantal vacatures, maar ziet niet wat er in de klaslokalen gebeurt. Wij zien dat er op heel veel scholen onbevoegden voor de klas staan. Onderwijsassistenten worden structureel ingezet om les te geven, terwijl ze daar niet voor zijn opgeleid.”

De verantwoordelijke bewindslieden, Dennis Wiersma en Robbert Dijkgraaf, hopen het lerarentekort op te lossen met behulp van clichés en platitudes. “We staan voor een moeilijke opgave. Dit vraagt van ons allemaal om flinke stappen te zetten, soms ook een stap over de eigen schaduw”, schrijven zij in een brief aan de Tweede Kamer.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.