Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Lelijkerds' worden vaker gepest

  •  
20-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
175 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Maar niet alleen uiterlijk, ook gedrag kan lelijk zijn
We raken niet uitgepraat en geschreven over ‘pesten’. Natuurlijk vooral over kinderen op school omdat we dat zielig vinden, maar vermoedelijk beseffen we niet dat we er zo gefascineerd door zijn omdat het een maatschappelijk fenomeen is in elke samenleving, waar ook ter wereld, om in groepen met elkaar om te gaan.
De uitzonderingen worden gedwongen zich aan het gemiddelde aan te passen. Pesten op school is bekend, maar pesten in verpleeghuizen is misschien nog wel heftiger. Zowel kinderen als ouderen zijn niet meer in staat hun onaardige kantjes te verbergen. Maar wat gebeurt er op de werkvloer? Onderzoekers vonden dat “lelijke collega’s” vaker gepest werden.
Aan 114 werknemers werd gevraagd om bij te houden hoe vaak er onaardig tegen ze gedaan werd: hatelijke opmerkingen, bot gedrag, flauwe grappen ten koste van hen. Separaat werd aan werknemers gevraagd elkaar op aantrekkelijkheid te beoordelen via het tonen van digitale foto’s. De “lelijke” werknemers werden veel vaker gepest. Ook als je rekening hield met andere factoren zoals leeftijd, geslacht en duur van werk in het bedrijf, sprong lelijkheid eruit.
Daarnaast werd ook nog gekeken hoe aardig de werknemers waren door aan hun partners en vrienden een vragenlijst voor te leggen. Daaruit bleek dat ook onaardigheid (dus “lelijk” gedrag) zorgde voor meer pesten.
Groepsprocessen; ze zijn zo interessant maar ook beangstigend. Hoe we elkaar temmen, hoe we elkaars gedrag beïnvloeden en hoe we blijkbaar mensen nodig hebben daarbij. We hebben meestal geen flauw idee hoe sterk die groepsprocessen zijn, we begrijpen ze onvoldoende en we zijn daardoor ook nauwelijks in staat er iets aan te veranderen. Dat kan overigens wel en heeft grote voordelen voor scholen, bedrijven en verpleeghuizen.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Je bent wat je denkt dat je eet
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

KoningPruts
KoningPruts20 jun. 2013 - 7:04

Wie wind zaait..

[verwijderd]
[verwijderd]20 jun. 2013 - 7:04

Dus wie klaagt dat hij wordt gepest is en lelijk en onaardig. Dan hoeven we van pesten verder geen probleem meer te maken.

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie220 jun. 2013 - 7:04

Dit vind ik een simplistische opmerking.

Ocmer2
Ocmer220 jun. 2013 - 7:04

Snap eerlijk gezegd niet dat dergelijke pseudo-wetenschappelijke onderzoeken nog serieus genomen worden. De conclusie van dit onderzoek lijkt mij nogal wiedes. Hoef je geen genie voor te zijn en is van alle tijden. Denk maar aan je eigen schooltijd. Met mooie mensen willen we paren, dus zijn we aardig tegen hen. Heel lelijke mensen zouden best wel eens ziek kunnen zijn, op afstand houden en zeker niet mee paren. Mensen die lelijk gedrag vertonen creëren angst, wegwezen of op de neus tikken. Wat mij betreft besteden we in elk geval in NL geen onderwijsbudget meer aan socio-psycho onderzoeken die tot de eindconclusie komen dat mensen die vlees eten hufters zijn of dat mensen die een geordend en opgeruimd bureau hebben op de pvv stemmen. We hebben recent nog een leuk schandaaltje gehad waarbij toneelschrijver Diederik Stapel betrokken was. Laten we het onderwijsgeld stoppen in onderzoeken die tot nieuwe vooruitstrevende inzichten leiden. Verder best een leuke kolom.

1 Reactie
roher
roher20 jun. 2013 - 7:04

En andere observaties tonen aan dat de pesters juist lelijk en ongeleide projectielen zijn. En dat je dat ook aan hen kan zien. Welk net persoon zegt nu: hé klerelijer zal ik je effe van je fiets aftrekke! Negatieve eigenschappen projecteren op gepesten is curieus.