Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lekker is meer dan smaak alleen

  •  
29-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers, vandaag over smaak
Het is voor hardliners die in zwart-wit tegenstellingen denken bijna niet voor te stellen, maar de menselijke verbeelding is bepalend voor hoe we dingen ervaren. Witte pillen zijn effectiever tegen de pijn, tabletten in lichtgroen zijn beter als kalmeringsmiddel. Het placebo-effect is voor hen alleen maar lastig, want ze begrijpen weinig van mensen.
Bij ons voedsel tellen zulke verwachtingen ook enorm mee ten aanzien van hoe het smaakt. Zelfs de keuze van het bestek is bepalend. Als ze uit koude gekleurde glazen drinken vinden mensen hun drankje verfrissender. Als je van een zwaar wit bord eet bepaalt dat mee hoe zoet en zout je iets vindt. Maar dat bestek? Heeft dat nu echt ook invloed? Ja, dat blijkt uit onderzoek dat door de Universiteit van Oxford werd gedaan. Niet alleen de kleur is belangrijk, maar ook het materiaal van het bestek is van belang.
Onderzoek met plastic bestek laat zien dat yoghurt op zo´n lichte lepel voller proeft en duurder lijkt. Ook de kleur van de lepel is van belang: witte yoghurt van een witte lepel smaakt zoeter, wordt lekker gevonden en als duurder beoordeeld dan roze yoghurt van een witte lepel. Dat effect is omgekeerd als je die yoghurt van een zwarte lepel eet. Trouwens als je het eten van kaas met een mes, een lepel, een vork of een prikkertje vergelijkt dan oordelen mensen de kaas van het mes het zoutst.
Smaak wordt bepaald door zoveel verschillende zintuigelijke ervaringen en in de hersenen tot een geheel gecombineerd, dat het logisch is dat verwachtingen, meningen en ervaringen een grote rol spelen bij wat men proeft.
Zou je jezelf te slim af kunnen zijn? Yoghurt zonder suiker van een witte plastic lepel eten?
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het weetje van vrijdag: Christenen positiever dan atheïsten op Twitter
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek
 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.