Joop

Leiding Prorail is veel te ambtelijk en te stroperig

  •    •  
18-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Met veel ironie kreeg ik via de e-mail een filmpje van de strenge winter van 1942. Het was oorlog, het vroor 20 graden, er lag een halve meter sneeuw maar de treinen reden dwars door de stuifsneeuw.
En nu 68 jaar later, het is vrede, het vroor 5 graden, er lag 20 centimeter sneeuw en de treinen reden slecht of niet. Ik moest wel even lachen maar tegelijkertijd is het natuurlijk pijnlijk want met al onze kennis, technieken en ervaring zijn we er klaarblijkelijk op dit soort momenten niet beter op geworden.
Het hoogtepunt van het in elkaar klappen van het treinverkeer lag op 17 december 2009. Het zou liggen aan de bevroren wissels en het ontbreken van wisselverwarmers. Dat legde daags er na directeur Bert Klerk van spoorinfrabeheerder Prorail uit aan de Nova verslaggever Twan Huys. Het laat de media niet los en RTL Nieuws is zelfs momenteel met een drieluik bezig om te ontrafelen wat er allemaal is misgegaan en wie daar verantwoordelijk voor zijn. Inmiddels hebben zij kunnen onthullen dat Prorail zelf bij station Den Haag Hollandspoor de wisselverwarmers heeft uitgezet. Klerk neemt de volle verantwoordelijkheid voor deze fout en heeft inmiddels toegegeven dat Prorail niet alert genoeg is geweest.
Een nog ernstigere vaststelling van RTL over Prorail was dat dit probleem uit het meldrapport is gehouden wat standaard naar Minister Eurlings gestuurd wordt. Prorail moet onder andere hiervoor op het matje komen en moet van Minister Eurlings samen met NS een evaluatie maken over hoe één en ander gekomen is. Zowaar een doodzonde lijkt mij, wat tot op de bodem uitgezocht moet worden. Prorail is juridisch eigenaar van de spoorinfrastructuur onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Op haar website stelt Prorail onder het kopje ‘verstand van zaken’ dat zij zorgt voor onderhoud, vernieuwing en uitbreiding van het Nederlandse spoorwegnet. “Als er storingen zijn lossen we die op. We bepalen wie wanneer van het spoor gebruik mag maken. En we regelen het dagelijks treinverkeer, bijvoorbeeld met seinen en wissels.”
Prorail moet met de billen bloot en dat is goed voor een organisatie in het publieke domein. Prorail is veel te ambtelijk en te stroperig. Dat merk je aan alles. Altijd een paar dagen te laat met uitleg. Voorlichters en directieleden die niet durven spreken. Het maakt hen bij tijd en wijlen vleugellam. Bij Prorail zijn ze als de dood voor 2e Kamerleden en het Ministerie. Bij Prorail zijn ze zelfs in staat om weken later pas schuld te bekennen voor de chaos van 17 december jl. Een kenmerk van een te ambtelijke georganiseerde  bedrijfsorganisatie. Het wordt tijd voor nieuwe bestuurders bij Prorail met een degelijke onderhoudsvisie en creativiteit die de spoorsector zien als een samenhangend geheel waar “marktwerking” ofwel het aanwakkeren van concurrentie niet thuishoort.
Dit  laatste moet de politiek overigens heel snel uitspreken. Want met de kennis van nu had de politiek 12 jaar geleden geen marktwerking op het spoor moeten invoeren.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Yggdrasil
Yggdrasil18 jan. 2010 - 11:09

Er is tegenwoordig meer aan de hand dan treinen die niet kunnen rijden. In de jaren 70/80 van de vorige eeuw reisde ik dagelijks van Zwolle naar Arnhem. De trein was een oud internationaal treinstel, een blauwe, waarbij het soms gebeurde dat tijdens extreme kou de deuren zaten vastgevroren. De trein bleef ijskoud tot in Arnhem en het gebeurde bijna dagelijks. Regelmatig was er vertraging zodat ik wel eens te laat op mijn werk kwam. In die tijd vond je dat een ongemak, je sprak de conducteur er wel eens op aan maar je nam het ongemak als tijdelijke last. Ook als je hierdoor te laat op je werk kwam was dat nooit een probleem, een force majeure, heel begrijpelijk, het was nu eenmaal zo. Het had geen zin je te beklagen over gemorste melk. Wanneer dit tegenwoordig gebeurt wil je direct schadevergoeding voor het ongemak, je wilt geld voor gederfde inkomsten en mocht je door het slechte weer met de bus moeten die vervolgens van de weg glijdt dan weet je je gesteund door een leger letselschade-advocaten die meer dan het onderste uit de kan willen halen. Er zijn geen ongelukken meer, ieder incident kent minimaal één schuldige. De NS dekt zich juridisch in door het afgeven van een negatief reisadvies, busmaatschappijen halen de bus uit de dienstregeling want stel je eens voor dat er iets gebeurt, dan hang je als bedrijf en eerlijk gezegd vind ik die houding in de tegenwoordige maatschappij geen eens zo vreemd.

sloffervos
sloffervos18 jan. 2010 - 11:09

@filmpje: Mooi om te zien hoe (3:35) 'de schooljeugd een handje helpt' bij het sneeuwvrij maken van de straten. In 2010 betalen we daar gemeentewerkers voor, die dan vervolgens worden bekogeld met sneeuwballen door de schooljeugd die uit verveling toch maar wat rondhangt.

stolat
stolat18 jan. 2010 - 11:09

Neo-liberaal, geprivatiseerd, marktwerking, overheidsbemoeienis, het maakt allemaal niet meer uit, bij het spoor zijn er teveel mensjes die beslissen wat andere mensjes moeten doen, en wanneer ze dat moeten en hoe ze dat moeten doen. Die andere mensjes mogen niet meer zelf nadenken, want daarvoor worden ze niet betaald. Pro Rail commercieel of niet: de bureaucratie overheerst. Helaas

artemisia2
artemisia218 jan. 2010 - 11:09

Wat een aanfluiting zeg. Zal mij verbazen als er wezenlijk iets gaat veranderen. Kijk er ook maar niet van op als prorail, de door Kamiel aangewezen instantie wordt, om zijn geliefde kilometer-registratie kastje te ontwerpen en leveren. Automobilisten betalen straks hun eigen vervoer, plus de kilometerheffing, dat gaat vast ook voor de spoorwegen gelden. Kaartje betalen en dan spitsheffing voor de spoorkilometers. Wat een geniaal plan!

Linkser
Linkser18 jan. 2010 - 11:09

Het probleem is niet technisch (slecht management) maar structureel. Nutsvoorzieningen horen staatsbedrijven te zijn.

RodeKater2
RodeKater218 jan. 2010 - 11:09

De NS en Prorail zijn een goed voorbeeld van de onmacht tot organiseren van overheidsbedrijven. Geen daadkracht tonen, blijven hangen in vergaderingen, verantwoordelijkheid afschuiven en medewerkers niet op hun verantwoordelijkheid aanspreken. Hogere bazen bemoeien zicht niet met het dagelijkse werk. Middenkader sluit compromissen met de werkvloer over de verdeling van de macht en de uitvoering van het werk. Problemen worden niet aangepakt en altijd moet er meer geld bij. Wie een beetje bekendheid heeft met de IT-wereld weet dat het bij Prorail een grote bende is. Politie, ministeries, gemeenten, provincies, Tennet, de zorg, de drinkwaterbedrijven en dus ook de 'geprivatiseerde' spoorwegen. Voor al deze instanties geldt dat geld een gegeven is, Geldt trouwens ook voor de Rabobank. Ook dat is een rijke in het slop geraakte bureaucratie met veel te veel geld. Politiek bedrijvende baasjes en geldverslindende prestige projecten.

[verwijderd]
[verwijderd]18 jan. 2010 - 11:09

Prorail kan ook geprivatiseerd worden. Niet in één bedrijf, maar in verschillende bedrijven. Ik noem maar als voorbeelden, Prorail Noord Nederland (Groningen, Friesland, Drente). Prorail Limburg (eventueel ook over de grens), Prorail Zeeland (eventueel ook over de grens). En daarnaast een landelijke Prorail voor de doorgaande lijnen, dat een concessie voor zeg 10 jaar krijgt. Voordeel: benchmarking.

1 Reactie
CdeVries
CdeVries18 jan. 2010 - 11:09

Dus ProRail noord moet dan gaan concurreren met ProRail zuid? Al was ProRail 100% privaat dan is er nog geen concurrentie. De Belgen hebben het beter gedaan met InfraBel (de Belgische ProRail), al het onderhoud en storingen hebben ze in eigen beheer. Hier wordt dat gedaan door aannemers. De Belgen besteden alleen grote spoorvernieuwingen uit aan een aannemer, en er is maar 1 spooraannemer in Belgie, dat is makkelijk met de aanbesteding. Wie is er nou dom?