Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Er is tegenwoordig meer aan de hand dan treinen die niet kunnen rijden. In de jaren 70/80 van de vorige eeuw reisde ik dagelijks van Zwolle naar Arnhem. De trein was een oud internationaal treinstel, een blauwe, waarbij het soms gebeurde dat tijdens extreme kou de deuren zaten vastgevroren. De trein bleef ijskoud tot in Arnhem en het gebeurde bijna dagelijks. Regelmatig was er vertraging zodat ik wel eens te laat op mijn werk kwam. In die tijd vond je dat een ongemak, je sprak de conducteur er wel eens op aan maar je nam het ongemak als tijdelijke last. Ook als je hierdoor te laat op je werk kwam was dat nooit een probleem, een force majeure, heel begrijpelijk, het was nu eenmaal zo. Het had geen zin je te beklagen over gemorste melk. Wanneer dit tegenwoordig gebeurt wil je direct schadevergoeding voor het ongemak, je wilt geld voor gederfde inkomsten en mocht je door het slechte weer met de bus moeten die vervolgens van de weg glijdt dan weet je je gesteund door een leger letselschade-advocaten die meer dan het onderste uit de kan willen halen. Er zijn geen ongelukken meer, ieder incident kent minimaal één schuldige. De NS dekt zich juridisch in door het afgeven van een negatief reisadvies, busmaatschappijen halen de bus uit de dienstregeling want stel je eens voor dat er iets gebeurt, dan hang je als bedrijf en eerlijk gezegd vind ik die houding in de tegenwoordige maatschappij geen eens zo vreemd.
@filmpje: Mooi om te zien hoe (3:35) 'de schooljeugd een handje helpt' bij het sneeuwvrij maken van de straten. In 2010 betalen we daar gemeentewerkers voor, die dan vervolgens worden bekogeld met sneeuwballen door de schooljeugd die uit verveling toch maar wat rondhangt.
Neo-liberaal, geprivatiseerd, marktwerking, overheidsbemoeienis, het maakt allemaal niet meer uit, bij het spoor zijn er teveel mensjes die beslissen wat andere mensjes moeten doen, en wanneer ze dat moeten en hoe ze dat moeten doen. Die andere mensjes mogen niet meer zelf nadenken, want daarvoor worden ze niet betaald. Pro Rail commercieel of niet: de bureaucratie overheerst. Helaas
Wat een aanfluiting zeg. Zal mij verbazen als er wezenlijk iets gaat veranderen. Kijk er ook maar niet van op als prorail, de door Kamiel aangewezen instantie wordt, om zijn geliefde kilometer-registratie kastje te ontwerpen en leveren. Automobilisten betalen straks hun eigen vervoer, plus de kilometerheffing, dat gaat vast ook voor de spoorwegen gelden. Kaartje betalen en dan spitsheffing voor de spoorkilometers. Wat een geniaal plan!
Het probleem is niet technisch (slecht management) maar structureel. Nutsvoorzieningen horen staatsbedrijven te zijn.
De NS en Prorail zijn een goed voorbeeld van de onmacht tot organiseren van overheidsbedrijven. Geen daadkracht tonen, blijven hangen in vergaderingen, verantwoordelijkheid afschuiven en medewerkers niet op hun verantwoordelijkheid aanspreken. Hogere bazen bemoeien zicht niet met het dagelijkse werk. Middenkader sluit compromissen met de werkvloer over de verdeling van de macht en de uitvoering van het werk. Problemen worden niet aangepakt en altijd moet er meer geld bij. Wie een beetje bekendheid heeft met de IT-wereld weet dat het bij Prorail een grote bende is. Politie, ministeries, gemeenten, provincies, Tennet, de zorg, de drinkwaterbedrijven en dus ook de 'geprivatiseerde' spoorwegen. Voor al deze instanties geldt dat geld een gegeven is, Geldt trouwens ook voor de Rabobank. Ook dat is een rijke in het slop geraakte bureaucratie met veel te veel geld. Politiek bedrijvende baasjes en geldverslindende prestige projecten.
Prorail kan ook geprivatiseerd worden. Niet in één bedrijf, maar in verschillende bedrijven. Ik noem maar als voorbeelden, Prorail Noord Nederland (Groningen, Friesland, Drente). Prorail Limburg (eventueel ook over de grens), Prorail Zeeland (eventueel ook over de grens). En daarnaast een landelijke Prorail voor de doorgaande lijnen, dat een concessie voor zeg 10 jaar krijgt. Voordeel: benchmarking.
Dus ProRail noord moet dan gaan concurreren met ProRail zuid? Al was ProRail 100% privaat dan is er nog geen concurrentie. De Belgen hebben het beter gedaan met InfraBel (de Belgische ProRail), al het onderhoud en storingen hebben ze in eigen beheer. Hier wordt dat gedaan door aannemers. De Belgen besteden alleen grote spoorvernieuwingen uit aan een aannemer, en er is maar 1 spooraannemer in Belgie, dat is makkelijk met de aanbesteding. Wie is er nou dom?