Joop

Leiderschap Podemos onder vuur na aankoop luxe chalet

  •  
21-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
iglesias
Pablo Iglesias en Irene Montero, de leider en fractievoorzitter van de linkse partij Podemos, liggen onder vuur omdat ze een chalet hebben gekocht in de bergen net buiten Madrid. Voor dat luxe huis moest 600.000 euro worden neergeteld en het betekent dat het stel maandelijks 1600 euro aflost, oftewel twee keer het minimumloon. De kwestie wordt door critici hard gespeeld omdat Iglesias in 2012 uithaalde naar de minister van Economische Zaken die toen een huis van 600.000 euro had aangeschaft. “Willen jullie het beheer van de economie overlaten aan mensen die 600.000 euro verspillen aan een luxe huis?” zei Iglesias toen.
chalet
Iglesias verklaarde op een persconferentie dat hij niet verwacht had dat de aankoop tot zo’n ophef zou leiden. Kritische leden stellen dat het duo tegen de principes van de partij in handelt. Onder hen José María González, de in Rotterdam geboren populaire burgmeester van Cadiz. Hij vindt dat Podemos-politici moeten leven volgens de normen van de werkende klasse zodat ze weten wie en wat ze vertegenwoordigen.
Iglesias tracht de kwestie te bezweren door een interne stemming uit te schrijven. De leden moeten beslissen of Iglesias en Montero hun partijfuncties  en lidmaatschap van het parlement mogen blijven vervullen. De twee hebben een relatie en verwachten een tweeling. In februari vorig jaar overleefde Iglesias een poging om hem af te zetten door minder linkse krachten met 89 procent van de stemmen.

Meer over:

podemos, spanje, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

OlavM
OlavM22 mei 2018 - 11:25

Buitengewoon dom en naïef. Alleen al vanuit het gezichtspunt van: geef je tegenstanders geen gemakkelijke argumenten in handen. Maar nog belangrijker: leef naar je principes, en die behoor je te hebben als linkse politici. Juist die worden erop afgerekend. (Rechtse politici hebben nauwelijks of geen principes, dus die kunnen veel doen en laten).

FransAkkermans1947
FransAkkermans194721 mei 2018 - 19:33

Hoe doe je dat, "leven volgens de normen van de werkende klasse"? Dat dat soort arbeiderisme nog bestaat.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai21 mei 2018 - 18:47

Wat een verrassing een links orerende meneer die zich lekker in de luxe van het rechts wil wentelen. Laat me dat nu niet zoveel verbazen. Meneer schreeuwde: “Willen jullie het beheer van de economie overlaten aan mensen die 600.000 euro verspillen aan een luxe huis?” Hij kan als socialist beter zijn ogen uit zijn hoofd schamen, lijkt verdomme wel een PVDAer. Neemt niet weg dat hij zijn huis koopt, in ons land krijgen politici een huis cadeau. Voor de rest, het is werkelijk een te verwachten patroon, niets bijzonders aan..

6 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt22 mei 2018 - 8:05

Hans, ik heb geen moeite met een gezin dat een huis koopt dat zij kunnen betalen. Het is echt niet zo dat als je socialist ben, dat je je laatste stuiver weg moet geven. Aan wie? Als die mensen met z'n 2en een inkomen hebben waarmee ze dat huis kunnen betalen, nou dan is dat hun zaak. Wat anders is als de gemeenschap daaraan moet bijdragen zoals in ons land waar de hypotheekaftrek nog steeds bestaat, verder is de rente op een laag punt hier. Maar, nogmaals, zolang die mensen geen speciale faciliteiten krijgen, lijkt mij alleen kinnesinne aan de orde.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai22 mei 2018 - 9:30

Daar kan ik u volledig in vinden geachte Klaas Punt 22 mei 2018 at 10:05, maar ga dan niet anderen de maat nemen. Als je je opponent aanvalt op speciaal gedrag doe het verdomme dan zelf ook niet. Daar bedoel ik de gelijkenis tussen Pablo Iglesias en Irene Montero en de gemiddelde PVDA coryfee.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2018 - 10:17

Klaas Punt Ik heb geen moeite met mensen die meer inkomen hebben, die kunnen zeer wel socialistische principes hebben en bijvoorbeeld zelf de gevolgen dragen van hun 'speerpunten' en bereid zijn daarvoor te willen inleveren. Anders ligt het in dit geval waar hij wat hij zelf doet, als voorbeeld heeft gebruikt van mensen waartegen je in het geweer moet komen, hij tegen in het geweer kwam. Dat kunnen mensen zijn die anderen niets gunnen, hun geld niet terecht verdiend hebben, te weinig belasting hebben betaald, verkeerde maatregelen hebben genomen waaraan zij het te danken hadden etc.. etc...en die niet bereid zijn voor anderen te betalen, niet sociaal zijn. Maar dat heeft hij allemaal niet gezegd. Dat is hier het punt. Misschoen vinden aanhangers wel dat hun salarissen te hoog zijn en zij ook dat lager willen of weet ik wat, dat kan zomaar zo zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2018 - 10:18

Corr: Misschien

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2018 - 12:55

Het punt is niet of ze het kunnen betalen maar dat Iglesias een grote mond opzette over iemand anders die het ook kon.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2018 - 2:36

DanielleDefoe Dat heb ik begrepen en dan is de kritiek ook volkomen terecht. Dat vind ik dus ook. Mijn reactie was dan ook aan de heer Klaas Punt gericht.

Juppé🎗
Juppé🎗21 mei 2018 - 17:02

Ik begrijp dat ze ieder (?) 1600 euro per maand aflossen. Daarbij komt rente, maar dat moet als je geen tophypotheek hebt met salaris parlementslid mogelijk zijn. Verder moeilijk om over te oordelen. Ik neem aan dat je binnen Podemos je geld en inkomen vrij mag besteden. Dan is hun enige echte fout dat ze de Jalousie kaart heben gespeeld....nooit doen. Ik heb een zwak voor Podemos, de enige partij in Spanje die echt vernieuwend op alle fronten is, nu PP en C’s de deels nog franquistische grondwet proberen via hun invloed op de rechterlijke macht ook nog volgens de geest van die tijd uit te voeren. Maar mogelijk gaat na dit drame het rukje naar het midden alsnog door, dan zitten ze op de stoel vAn de PSOE, die is zo met zichzelf bezig dat die dat niet eens merkt,

5 Reacties
FairTrade
FairTrade21 mei 2018 - 18:40

Het huis kostte €600.000 waarvoor ze een hypotheek van €540.000 hebben afgesloten die afgelost zal worden in 30 jaar. Dan is het €270.000 per persoon en zal het dus iets van €800 (inclusief rente) per maand per persoon zijn. Met een basissalaris voor parlementsleden in Spanje van ongeveer €3000 per maand is dat dus iets meer dan een kwart maandloon. Goed te doen. Pablo Iglesias zijn enige fout is dat hij eerder kritiek leverde op de minister van Economie voor wat hij nu zelf ook doet.

Starter3
Starter321 mei 2018 - 18:43

Da's toch niet het punt. Als ze een huis willen kopen en daar ieder 1600 aan willen betalen per maand. lekker laten doen. Waar het om gaat is dat hij eerst een ander de maat neemt en dan exact hetzelfde doet. Daar gaat je geloofwaardigheid.

Piet de Geus
Piet de Geus22 mei 2018 - 1:25

"Ik begrijp dat ze ieder (?) 1600 euro per maand aflossen." Dat is helemaal niet relevant. De fout zit hem in de uitspraak over mensen die dergelijke huizen kopen: daarna kun je je dat simpelweg niet meer permitteren. Vergelijk het met een politicus met een wat lossere zedelijke moraal: dat is helemaal zijn eigen zaak. Tenzij die politicus het huwelijk heilig verklaart en over wat daar niet binnen valt hel en verdoemenis preekt: gaat die een keer vreemd, reken maar dat je hem er dan wel over aan mag pakken. "Ik heb een zwak voor Podemos, de enige partij in Spanje die echt vernieuwend op alle fronten is" Dan heb je een paar afslagen gemist. Je kunt dat zeggen over de gelijknamige sociale beweging maar niet over de partij die die over heeft genomen. Dat gebeurde door mannen met staartjes als Pablo Iglesias die allemaal op dezelfde universiteit werkten en waar niets vernieuwends aan is: het zijn allemaal karkassen uit de oude communistische partijen die een nieuw podium voor zichzelf hebben gevonden. Uiteraard was Podemos vanaf toen geen grass roots beweging meer maar werd het een top down partij. In De Groene stond een paar jaar terug een goede analyse van hoe dat proces is verlopen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2018 - 13:05

"Tenzij die politicus het huwelijk heilig verklaart.. " precies. In zo'n geval is het niet langer puur een privé zaak.

Juppé🎗
Juppé🎗22 mei 2018 - 14:16

U heeft allen groot gelijk. Leuk dat Danielle nog een ontbindende vorwaarde heeft kunnen verzinnen.......

FairTrade
FairTrade21 mei 2018 - 16:41

Parlementsleden verdienen in Spanje ongeveer € 3000 basissalaris per maand (een van de lagere salarissen in de EU) en als 2 parlementsleden daarvan samen € 1600 per maand (iets meer dan een kwart van hun maandloon) willen uitgeven aan een huis, moeten ze dat zelf weten. In de rest van de EU (Italië, Oostenrijk, Duitsland of het VK) verdienen parlementsleden vaak 4 of zelfs 5 keer zoveel. In Bulgarije en Roemenië is het verschil tussen het loon van een parlementslid en de gemiddelde maandloon klein. Als Pablo Iglesias echter eerder kritiek leverde op de minister van Economische Zaken voor het kopen van een even dure huis, dan is de kritiek tegen hem terecht. Het gaat dan om de eerdere opmerking, niet om het huis zelf. http://www.euronews.com/2016/04/12/who-are-the-best-paid-mps-in-the-eu

1 Reactie
DeRedeMist
DeRedeMist22 mei 2018 - 9:52

[...ls 2 parlementsleden daarvan samen € 1600 per maand (iets meer dan een kwart van hun maandloon) willen uitgeven aan een huis, moeten ze dat zelf weten.] Zo is dat natuurlijk. Maar mensen die eerder kritiek hebben geleverd op anderen die hetzelfde deden kunnen kiezen, het niet zelf ook doen, of ophouden politicus te zijn.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 mei 2018 - 16:30

Tss ... ik ken een stel van beide rond de dertig (afgestudeerd, sociaal liberaal, vijf jaar werkervaring, inkomen beide ruim 2x modaal) die in A'dam-zuid een (boven)huis voor ongeveer dezelfde prijs hebben gekocht. Storm in een glas water dit.

4 Reacties
DeRedeMist
DeRedeMist22 mei 2018 - 9:59

Heeft dat stel ook politici bekritiseerd voor het kopen van een te duur huis dat even duur is als dat van dat stel? Als dat zo is dan zijn het rechtgeaarde Fortuynisten, net als die lui van Podemos.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout22 mei 2018 - 18:36

Fortuyn was multimiljonair, had een 2e huis in Italië en liet zich rondrijden in een Bentley. We hebben het hier over een parlementslid met een matig salaris en een burgemeester die in verwachting is van een tweeling en een huis kochten buiten de drukte. Elke vergelijking gaat mank. Als ze een flink deel van hun salaris hadden ingeleverd zoals SP parlementariërs, dan had dat bij calvinistisch links en pseudo-links (daar stikt het bij Joop.nl van zoals PvdA'ers betaamt) dan was het ook niet goed geweest. Die hebben liever dat Corbyn wordt tegengehouden door figuren als Tony Blair. https://www.theguardian.com/money/2016/mar/14/tony-cherie-blair-property-empire-worth-estimated-27m-pounds Genoemde uitspraak van Iglesias moge ongelukkig zijn, maar is nietig vergeleken met de hypocrisie van 'links' hier.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2018 - 2:44

Arjan Kernhout Daar kan ik me wel in vinden!

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2018 - 2:45

Arjan FFFFFFFFFernhout

Joop den Uil
Joop den Uil21 mei 2018 - 15:41

Voelt hier lekker veilig om linkse principes aan de kaak te stellen in het verre Spanje, en dan hebben we het nog niet over de secondaire inkomsten en privileges. Links is allang geen levensbeschouwing maar een beginsel voor eigen belang..

2 Reacties
DeRedeMist
DeRedeMist22 mei 2018 - 10:00

Dat is het altijd al geweest, het enige doel van links is lekker lui te kunnen leven van andermans geld.

OlavM
OlavM22 mei 2018 - 11:28

@ DeRedeMist: Dat noem ik nog eens lui en gemakzuchtig praten. (Nee, denken is het niet).

watsgebeurt
watsgebeurt21 mei 2018 - 15:39

Zo voorspelbaar. Links lullen rechts vullen. Het oude adagium gaat ook hier weer op. Links praten is ook makkelijk want het verkoopt zo lekker. We willen wereldvrede, iedereen evenveel geld, werken is een keuze, alles is super groen en milieubewust en geld kan je blijven uitgeven. Heerlijk!

msj_meijerink
msj_meijerink21 mei 2018 - 13:08

Some animals are more equal than other animals.

PetervdB2
PetervdB221 mei 2018 - 12:52

Hij is dus net als Paul Rosenmoller en de Griekse oud Minister van FInancien Yaris Varoufakis.

6 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mei 2018 - 15:44

Het lijkt me niet erg verstandig om zo'n hoge hypotheek te nemen in deze tijd. Afgezien nog van het feit dat je zo jezelf afhankelijk maakt van een economisch systeem dat je zegt te verafschuwen. Maar wat Paul Rosenmoller en Yaris Varoufakis er mee te maken hebben begrijp ik niet. Hebben die ook zo'n hoge hypotheeklast, of moeten linkse mensen per se arm zijn?

Peterrr3
Peterrr321 mei 2018 - 18:31

@HM, Rosenmoller streed als Groenlinkser voor een beter milieu. Toen hij de kamer uit ging vloog hij vervolgens de hele wereld rond voor zijn nieuwe baan. Vliegen is de meest vervuilende manier van reizen. Dat Rosenmoller daar maling aan had zegt wel iets over zijn principes.

Starter3
Starter321 mei 2018 - 18:46

Die doen hetzelfde als deze heer. Anderen de maat nemen en zelf geen haar beter zijn.

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 mei 2018 - 20:15

Peterrr - Er rijdt geen trein naar Australië.

Peterrr3
Peterrr321 mei 2018 - 21:08

Dus HM, als je zo begaan met met het milieu dan ga je niet naar Australië. Maar ja, principes...

HM van der Meulen
HM van der Meulen22 mei 2018 - 16:53

Peter.... , ziet kans om het speelveld uitsluitend over te laten aan rechts, door links een "principieel ecologisch reisverbod" voor te schrijven naar overzee.

Zapata
Zapata21 mei 2018 - 12:09

Zou hij het zelf nu niet begrijpen? Natuurlijk hoeven ze niet en een kot te wonen maar wat bescheidenheid wat betreft luxe zou toch wel op zijn plaats zijn wat betreft de geloofwaardigheid van Podemos. Hiermee gooit hij alle geloofwaardigheid te grabbel. Damn, leren ze het nu nooit? Helaas, deze mensen zijn afgeschreven en voor het voortbestaan van Podemos is het van het grootste belang dat ze hen wegstemmen.

jandebakker
jandebakker21 mei 2018 - 12:02

Huizen kopen? Ik dacht dat het voor politici gebruikelijk is om huizen cadeau te krijgen.

geronimo3
geronimo321 mei 2018 - 11:49

Ja Pablo Iglesias dan ben je wat je een ander altijd noemde,HYPOCRIET!!!

Mira2
Mira221 mei 2018 - 10:13

Erg teleurstellend. Blijkbaar vergt het een bepaalde hoeveelheid narcisme voordat je überhaupt bereid bent om leider te zijn van een landelijke partij.

Monica Lewinsky
Monica Lewinsky21 mei 2018 - 10:01

Hoe komen die mensen aan zoveel geld ?

3 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 mei 2018 - 10:23

Wat dacht je van werken?

Klaas Punt
Klaas Punt21 mei 2018 - 11:04

De ECB?

Karel de Vries
Karel de Vries21 mei 2018 - 11:48

Dat heet links lullen en rechts vullen. U treft ze ook aan in Nederland.