Joop

Leider 'gele hesjes' dreigt met burgeroorlog en staatsgreep paramilitairen

  •  
15-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
46090097394_a43403278a_o

© cc-foto: Patrice Calatayu https://flic.kr/p/2ddPNcC

Christophe Chalençon, een van de leiders van de ‘gilets jaunes’ oftewel de Franse gele hesjes-beweging, heeft in een gesprek dat is opgenomen met een verborgen camera gedreigd met het ontketenen van een burgeroorlog in Frankrijk.
Het Italiaanse politieke programma Piazzapulita zond de opname uit waarin Chalençon beweert dat er ‘paramilitairen’ klaar staan om in Frankrijk gewapenderhand ‘de macht te grijpen’. Het zou gaan om ex-militairen die ‘ontevreden’ zijn over de huidige regering. “We staan aan de rand van een burgeroorlog”, zegt hij.
De gele hesjes-leider deed zijn uitspraken in een vraaggesprek over zijn recente ontmoeting met Luigi di Maio, de Italiaanse vicepremier en leider van de populistische 5-sterren-beweging M5S. Die ontmoeting leidde tot een diplomatieke rel tussen Italië en Frankrijk waarbij Parijs de ambassadeur terugriep uit Rome.
In het gesprek dreigt hij ook dat president Macron onthoofd zal worden als “ze mij een kogel door mijn kop schieten”.
“Ik weet dat ik veel risico loop. Ik kan ieder moment een kogel door mijn kop krijgen. Maar dat zal me een zorg zijn. Ik zal voor mijn overtuigingen staan omdat als ze mij een kogel door de kop schieten Macron onder de guillotine zal komen. We zijn op dat punt van de confrontatie beland, als ze mij slachten is hij ook dood. Vanwege het volk heeft hij zich teruggetrokken in het presidentieel paleis en is helemaal van zijn stuk. Hij, zijn vrouw, de hele kliek. Wij zijn met meer dan zij. Als ze een van ons iets aandoen dan zijn de paramilitairen klaar om in actie te komen want zij willen ook de macht grijpen. Vandaag lijkt iedereen kalm maar we staan aan de rand van een burgeroorlog. Er moet dus snel een politieke oplossing komen want uiteindelijk zijn er lui die klaar staan om in te grijpen.”
Gevraagd naar de paramilitairen bevestigt hij nogmaals dat die klaar staan en dat Macron er “heel, heel bang voor is”. In de jaren 60 werd Frankrijk geteisterd door de extreemrechtse paramilitaire terreurbeweging OAS die onder meer verschillende aanslagen uitvoerde op president Charles de Gaulle.
De minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner heeft direct op de uitlatingen gereageerd en ze afgedaan als onzin van een clown.
In een deze week gepubliceerde enquête verklaarde 56 procent van de ondervraagde Fransen dat de protesten van de gillets jaunes moeten stoppen. Tot voor kort stond een ruime meerderheid nog achter de beweging.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (111)

Hans Zuyderveld
Hans Zuyderveld18 feb. 2019 - 11:35

Ondertussen slaan de gele hesjes er vrolijk op los in eigen gelederen. Eén van de leiders omdat die politieke ambities zou hebben, mede hesjes omdat joden niet welkom zijn bij de protesten. Ga zo door, dan houdt het wel een keer op!

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen19 feb. 2019 - 1:14

Echt leuk wordt het natuurlijk pas als ze dit soort smear aan hun laars lappen..

Hans Zuyderveld
Hans Zuyderveld19 feb. 2019 - 14:17

[Echt leuk wordt het natuurlijk pas als ze dit soort smear aan hun laars lappen..] Ach, zolang ze elkaar maar het leven zuur maken en niet derden, is er niets aan de hand.

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 feb. 2019 - 19:39

Genoeg voor jou om daar van te genieten en er hoop uit te putten.

Woeki Hypo
Woeki Hypo17 feb. 2019 - 16:26

Leider ‘gele hesjes’ dreigt met burgeroorlog en staatsgreep paramilitairen 1 Extreem rechts en fascisme In de politiek kun je niet volstaan met het benoemen van bepaalde groepen tot extreem, rechts (of links), of fascistisch. Voor de volledigheid, om sub optimalisering te voorkomen (een vorm van groepen / klassen justitie), en voor een oplossing zul je alle relevante groepen moeten benoemen. Ik zal hieronder een tegenwoordig dominante groep noemen, welke in beschouwingen steeds doelbewust vergeten wordt. Ook door hoogopgeleid links *). De energie, die hoogopgeleid links tegenwoordig steekt in de bestrijding van rechts lijkt me zeer onevenwichtig. Veel te keer gaan tegen populistisch (cultuur) rechts, maar nauwelijks (effectief) tegen elitair (economisch) rechts. Hoogopgeleid links zit / zat dan ook aan de tafel bij elitair (economisch) rechts. 2 Neoliberalisme of neoliberale economie. Elitair (economisch) rechts. Het tegenwoordig dominante neoliberalisme is een extreem (economisch) rechts en een fascisme (de stok). Dit neoliberalisme is afkomstig van hoogopgeleide elites (inclusief financiers (aandeelhouders, financiële markten)). In overeenstemming hiermee is het neoliberalisme een feodalisme (grond) of/en een oligarchie (kapitaal). Dit neoliberalisme is een Restauratie en tegen Verlichting en humanisme (seculier of religieus). Dit neoliberalisme is tegen Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. En dus tegen de goede kanten van de Franse Revolutie. Dit neoliberalisme holt democratie en rechtsstaat met (sociale) mensen rechten maximaal uit. Dit neoliberalisme polariseert maatschappij en wereld maximaal. 3 Het lijkt erop, dat dit neoliberalisme andere vormen van fascisme (en sociaal darwinisme, waaronder nazisme) stimuleert. De neoliberale economie veroorzaakt vergelijkbare ellende als het nazisme (van haat tegen bepaalde “onder” groepen). M.b.v. o.a. kern begrippen als onrendabel / zwak (zwakkere) en met bezuinigingen (waar de zwakkeren last van hebben). Beide ideologieën zijn vormen van sociaal darwinisme. In deze zin hebben hoogopgeleide elites, wetenschap en hoogopgeleiden *) weinig of niets van of uit de geschiedenis geleerd in een positief ethische zin. Woeki Hypo is gematigd liberaal. P.S.: *) Sommigen uitgezonderd.

Phil2
Phil217 feb. 2019 - 9:37

Maatschappelijke onvrede best, is van alle tijden... maar het irrationele en grensoverschrijdende karakter wordt sterk gevoed door de sociale media. Ook "fake news" heeft zich nu een weg gevonden naar de NL pendant van deze beweging in hun opstelling naar Hilversum. Meteen maar meenemen in hoeverre vanuit andere landen dit brandje wordt opgestookt.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 feb. 2019 - 21:19

Het lijkt me voor iedereen duidelijk dat de gele hesjes aan het radicaliseren zijn. De symptomen: paranoia, verlies van het werkelijkheidsgevoel en de onmacht compenseren met geweld. In feite zijn het terroristen. De gematigden namen gas terug na hun zegje te hebben gedaan en accepteerden de tegemoetkoming van Macron. Wat nu over blijft zijn de rechts en links radicalen die maar een doel hebben en dat is geweld gebruiken om geweld uit te lokken.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen17 feb. 2019 - 1:21

Zoveel geweld gebruiken dat dit het incasseringsvermogen van vrouwen, ouderen en kinderen per definitie te boven gaat en de rest wegzetten als links- en rechtsradicalen, want alleen terroristen bieden nog weerstand tegen het geweld van de staat. en dus ben ik, als vrij man, er trots op te kunnen zeggen 'Ich bin ein ..... "

msj_meijerink
msj_meijerink16 feb. 2019 - 20:23

Het is allemaal natuurlijk een groot links complot!

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander16 feb. 2019 - 16:05

Veel 'gele hesjes' voelen zich achtergesteld en zijn dat misschien ook wel ten opzichte van hun neoliberale buren uit ander wijken . Alleen hebben ze nog niet door dat ze daar al een hele tijd mede zelf voor verantwoordelijk zijn en schakeltjes zijn van, lees, als schakeltjes worden gebruikt door dat zelfde systeem waar ze nu kwaad op zijn. Het ongenoegen roept bij hen kennelijk vreemde krachten op en kennelijk is voor sommigen ook de frustratie zo groot dat paramilitair geweld een goede aanvulling is op 'hun' protest. Met werkelijke solidariteit heeft het 'gele hesjes front' weinig te maken. Net als veel rechts (dus wederom weinig inhoudelijk) geleuter in de marge hieronder. Maar ja dat wisten we al.

Rode druppel
Rode druppel16 feb. 2019 - 15:19

Gele hesjes zijn een gevolg van gevoerde politiek. Extreem rechts is grotendeels een gevolg van gevoerde politiek. Neoliberalisme heeft fascisme veroorzaakt. Bestaanszekerheid is het toverwoord. Zolang dit niet herstelt wordt zal het fascisme groeien.

8 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 feb. 2019 - 21:24

Kan me niet schelen wat de oorzaak is, je hebt met je poten van andermans spullen af te blijven. Als je wat anders wilt doe je dat door te stemmen en als je in de minderheid bent, leg jeje daarbij neer.

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 feb. 2019 - 1:23

"Als je wat anders wilt doe je dat door te stemmen en als je in de minderheid bent, leg jeje daarbij neer." Het recht op demonstratie wordt gegarandeerd in de grondwet.

Rode druppel
Rode druppel17 feb. 2019 - 8:26

Martin Oorzaak en gevolg zijn voor u niet relevant. Wil je echter het fascisme stoppen, zeer relevant.

Klifhanger
Klifhanger18 feb. 2019 - 16:42

@HM Heb toch het idee dat demonsteren voor sommige mensen het synoniem lijkt te zijn voor het vernielen van andermans spullen, getuigen van geen enkel respect voor medemensen. Droevig, echt…..en dan beroepen op de grondwet. Gotspe.

Klifhanger
Klifhanger18 feb. 2019 - 16:46

@Rode drupel ...en dan is alles geoorloofd, inclusief het vernielen van eigendommen van mensen die geen partij zijn? alles voor het "hogere" (ahum….) doel? En dan vindt u het raar dat anderen, met dezelfde kreten, naar fascisme grijpen? vreemd toch….

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 feb. 2019 - 20:46

Klifhanger en welk gevolg wil je aan je onderbuikgevoel geven. Het idee hebben dat is gewoon een ander woord voor onderbuikgevoel Wat me opvalt is dat je het exces (vernieling) eruit pikt om de hele groep weg te zetten en hun terechte beroep op de grondwet een gotspe te noemen. Het wordt tijd dat 'een beetje voor grondrechten zijn kan niet' ingeburgerd raakt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 feb. 2019 - 20:51

Kan me niet schelen wat de oorzaak is, je hebt met je poten van andermans spullen af te blijven. Jij bent het probleem Martin: je vind spulluh belangrijker dan grondrechten waar de gele hesjes zich op beroepen. En maar blijven zeuren over materiele schade. Dat is wanneer Martijn zegt: genoeg is genoeg. Maar als het over de doelen van de gelehesjes gaat dan is het duidelijk volgens Martijn dat ze aan het radicaliseren zijn. Op basis van dit interview Martin? Echt?

JanB2
JanB219 feb. 2019 - 0:16

"Als je wat anders wilt doe je dat door te stemmen en als je in de minderheid bent, leg jeje daarbij neer" De tijd dat men door stemmen iets kon veranderen behoort tot het verleden. Dus gaat men over tot andere maatregelen. Je oogst wat je zaait als politiek. De politiek van de afgelopen decennia heeft onrust gezaaid. Die krijgen ze nu. De zaadjes zijn ontkiemd. En dan kun je schuimbekkend op je kop gaan staan maar als het inzicht in de oorzaken niet aanwezig is dan lever je een achterhoedegevecht. Yesterday's man zogezegd.

punt2
punt216 feb. 2019 - 13:16

Een protest beweging die voor miljoenen schade veroorzaakt, auto’s van anderen in de brand steekt, zware vernielingen toebrengen aan winkels en gebouwen.... Om een punt te maken tegen de regering.. blijft wonderlijk. Onschuldigen schaden om de politiek te raken.. Blijft een wonderlijk fenomeen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 feb. 2019 - 8:08

Geheime dienst?

JanB2
JanB216 feb. 2019 - 0:53

Het kan zijn dat hier iemand het Noorden volledig kwijt is. Toch lijkt het me iets om uit te laten zoeken door de inlichtingendiensten. Het zou niet de eerste keer zijn in Frankrijk.

Thuiszitter
Thuiszitter15 feb. 2019 - 20:23

képi blanc staat paraat , het zou niet best zijn als het zover komt .

3 Reacties
JanB2
JanB216 feb. 2019 - 0:52

Die zijn het probleem niet. Eerder Macrons laatste redding als het zover komt.

Thuiszitter
Thuiszitter16 feb. 2019 - 16:46

JanB wie zegt dat zij een probleem zijn , ik zet neer dat zij paraat staan ( dus klaar voor de start om Macron te redden )

JanB2
JanB217 feb. 2019 - 0:23

Paraat staan kun je ook om een coup te plegen. Lijkt me ook aan te raden anders wordt het niets met de machtsambitie's van de coupleiders.

robheus2
robheus215 feb. 2019 - 18:30

Ja en die Guy Verhofstad, groot supporter van de Maidan rellen en paramilitaaire coup, durft dat ook nog te veroordelen. Terwijl het gewoon een koekje van eigen deeg is. Net als Libië en Syrië paramilitaire coups waren, hevig ondersteund door hetzelfde rapalje als Verhofstad en consorten. Groot verschil is echter dat dit de Franse bevolking is en niet een fake coup door een andere buitenl. mogendheid.

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander15 feb. 2019 - 20:22

Geniet er maar van. Doet je hart opbloeien waarschijnlijk….

FransBrinkman
FransBrinkman16 feb. 2019 - 7:46

'Groot verschil is echter dat dit de Franse bevolking is en niet een fake coup door een andere buitenl. mogendheid' Dat betwijfel ik: de meeste Fransen van de Franse bevolking willen vast geen burgeroorlog. Daar hoef ik geen onderzoek voor te doen: ze willen in vrede leven, in de zon, met hun buren en kinderen.

robheus2
robheus216 feb. 2019 - 16:05

@FransBrinkman Ik zal je een geheimpje verklappen: geen enkel volk wil een burgeroorlog.

Woeki Hypo
Woeki Hypo17 feb. 2019 - 16:11

@FransBrinkman, 16 februari 2019 at 08:46, “Dat betwijfel ik: de meeste Fransen van de Franse bevolking willen vast geen burgeroorlog. Daar hoef ik geen onderzoek voor te doen: ze willen in vrede leven, in de zon, met hun buren en kinderen.” Neoliberalisme, de tegenwoordig dominante ideologie, is geen vrede. De neoliberale economie is oorlog met andere middelen. De strijd van allen tegen allen, volgens de volledige concurrentie. Maar onderdeel van de strijd van de bovenklasse tegen de onderklasse. Dit is wat hoogopgeleide elites in een kennis maatschappij (blijkbaar) willen. Zie verder mijn eigen bijdrage. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 feb. 2019 - 17:07

Het lijkt me -ik veronderstel- dat velen die de straat op gaan dezelfde zorgen delen en de sympathie genieten van nog velen meer, die die zorgen ook delen. Je kunt voorspellen dat allerlei heethoofden onverantwoorde uitspraken zullen gaan doen en figuren van onbekende pluimage zich aan het hoofd van de stoet zullen opstellen - https://www.youtube.com/watch?v=iucB3X-P2C8 Maar we zijn 2008 niet vergeten en we weten dat er niets is veranderd. -

11 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker15 feb. 2019 - 19:52

Na Maduro in Venezuela schaar je je nu ook al achter de fascisten in Frankrijk? Je hebt een buitengewoon talent om telkens voor de verkeerde kant te kiezen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 feb. 2019 - 20:47

Typisch Demesmaeker: de ene keer scheldt hij me uit voor communist, de andere keer voor fascist en doet daarbij net alsof ik niet zou weten wat ik wil. Heb je het hoefijzer al klaar liggen? Je zult het nodig hebben. PS: Wat vond je van de video?

JanB2
JanB216 feb. 2019 - 0:56

Klopt. De crisis heeft geen gevolgen qua beleid gekregen. Veel dwaallichten zien dat niet en realiseren zich niet dat onder delen van de bevolking de stemming tot het kookpunt genaderd is. Trump kwam voor dat soort lieden ook als een volslagen verrassing. Mocht het ook een Europa een grote rotzooi worden dan hou ik ze mede verantwoordelijk daarvoor.

JanB2
JanB216 feb. 2019 - 0:58

PS met "lieden" worden de dwaallichten bedoeld.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks16 feb. 2019 - 5:25

"....en doet daarbij net alsof ik niet zou weten wat ik wil." Dat weten we ondertussen wel, zoals je zelf de afgelopen week in een aantal reacties hebt gezegd ben je hier "alleen om de boel te ontregelen".

Satya
Satya16 feb. 2019 - 8:24

'Na Maduro in Venezuela schaar je je nu ook al achter de fascisten in Frankrijk?' Schaar jij je achter de aangestelde marionet van het westen dan? Ik ben het met je eens dat de gele hesjes geen normale protest stem laten horen.

Hiltermann
Hiltermann16 feb. 2019 - 10:26

Communist en fascist sluit elkaar niet uit. Wel een bijzondere prestatie van Hmvd M om deze ontboezeming aan Demesmaeker te ontlokken.

HM van der Meulen
HM van der Meulen16 feb. 2019 - 15:34

Jaaa, we hebben een groot probleem, daar zijn we het over eens, dus which side are you on?

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker17 feb. 2019 - 8:56

@HM Zeker zijn er problemen. Maar die gaan zeker niet door Corbyn, Wilders, Maduro of de Gele hesjes opgelost worden.

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 feb. 2019 - 14:49

Brenda – Precies en je ziet dan ook dat iemand als Demesmaeker daardoor volledig in de war raakt. Alleen is hij nog in het stadium dat hij dan verblind door razernij probeert de vermeende vijand op de horens te nemen. En je weet hoe dat meestal eindigt. Meneer Demesmaeker - Dat klopt natuurlijk, want problemen moeten worden opgelost door degenen die ze veroorzaken.

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks17 feb. 2019 - 18:18

@HM van der Meulen "En je weet hoe dat meestal eindigt" Nee, geen flauw idee. Leg eens uit wat je bedoelt.

DePisang
DePisang15 feb. 2019 - 16:50

Wel een beetje achter de muziek aanlopen om nu nog met een oorlogsverklaring te komen. Macron is de oorlog al lang begonnen. Met belastingverlaging voor de rijken en met de ogen uitschieten van arbeiders in gele hesjes die de rekening mogen betalen. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/30/waarom-er-in-frankrijk-altijd-zo-veel-gewonden-vallen-bij-rellen-a3652347

3 Reacties
Wilco4
Wilco415 feb. 2019 - 18:49

Exact!

Satya
Satya16 feb. 2019 - 8:28

Dezelfde arbeiders die bezit van ándere arbeiders vernielen bedoel je? Rare manier om je onvrede te uitten. Benieuwd hoe je reageert als extreem links zich misdraagt bij 1 of andere top.

Klifhanger
Klifhanger18 feb. 2019 - 17:05

@Satya Exact Satya, maar dan hoor je ze niet. Het "hogere doel" etc....:-)

DaanOuwens
DaanOuwens15 feb. 2019 - 15:58

Als je kijkt naar de restanten van de vroegere linkse arbeidersbeweging dan moet je constateren dat wat vroeger, en ik denk dan aan de jaren 70 van de vorige eeuw, sociaal democratisch was, nu aansluiting heeft gevonden bij extreem rechts. Dat heeft weinig met de sociaal democratie te maken maar meer met het feit dat de belangrijkste sociaal economische ontwikkelingen niet meer op landelijk niveau beïnvloed kunnen worden maar slechts op mondiaal niveau. Dus de vroegere sociaal democraten of hun kinderen hebben nu extreem rechts ontdekt en in Frankrijk marcheren zij met de neofascisten over de snelwegen. Wat het nog extra complex maakt is het feit dat mensen die zich links noemen in Frankrijk maar ook hier zich verwant voelen met de gele hesjes. Macron staat dus voor een aanzienlijk probleem. Enerzijds moet de Franse economie en andere zaken nu eindelijk hervormd worden. Frankrijk loopt 40 jaar achter op de meeste andere West-Europese landen. En tegelijk is de weerstand enorm en zijn draagvlak in het midden als gevolg van de enorme polarisering beperkt. Toch is hij een van de weinigen die Frankrijk door deze periode heen kan helpen. Een rechtse of linkse president is helemaal vleugellam. En als hij faalt splijt Frankrijk langs de kloof stad vs regio. Het armoedige Franse platteland wordt slechts met EU subsidies overeind gehouden. Dat nu een van de voormannen van de fascisten door de mand valt kan Macron helpen. Niet door keihard in te grijpen maar duidelijk te wijzen op wat gebeurd. Het fascisme dreigt met geweld de macht te grijpen! Frankrijk zit nu in een vergelijkbare fase als Nederland na de moord op Fortuyn toen was er hier een vergelijkbare dreiging. Extreem rechts is nooit weggeweest en binnen politie en leger kan het gedachtegoed bovengemiddeld draagvlak krijgen. Het vrijgeven van de geluidsopnames en in volstrekte openbaarheid deze lui aanpakken is de beste oplossing. Desnoods live op TV het overleg tussen justitie en politie. Het doet er helemaal niet toe of deze lui gepakt worden, als zij weten te vluchten is dat prima. Zij moeten hun draagvlak onder een groot deel van de bevolking verliezen. Dan is Frankrijk ook gelijk weer van die wegblokkades af. Je mag in ieder geval hopen dat bij die gele hesjes uiteindelijk ook een lampje gaat branden.

24 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen15 feb. 2019 - 19:14

Je doet net alsof iedereen die destijds op de boerenpartij stemde boer was.

DaanOuwens
DaanOuwens15 feb. 2019 - 22:22

@ HM van der Meulen Jij schrijft: Je doet net alsof iedereen die destijds op de boerenpartij stemde boer was. Dat was ook zo.

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 feb. 2019 - 23:48

"Opmerkelijk was ook dat op een gegeven moment zijn electoraat al lang niet meer uitsluitend van het platteland afkomstig bleek, doordat de Boerenpartij, waarvan hij het boegbeeld was, steeds meer een algemene protestpartij werd, waartoe ook vele stadsbewoners zich aangetrokken voelden om hun ongenoegens over maatschappelijke veranderingen en de kloof tussen de gevestigde politieke partijen en de kiezer te uiten." - https://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrik_Koekoek

JanB2
JanB216 feb. 2019 - 0:59

"Enerzijds moet de Franse economie en andere zaken nu eindelijk hervormd worden" Daar ga je al de mist in. Ik wens jouw en Macron veel succes.

LaBou
LaBou 16 feb. 2019 - 6:28

@HM van der Meulen, voor Ouwens is iedereen buiten 020 sowieso een boer.

Hiltermann
Hiltermann16 feb. 2019 - 10:31

Daan Ouwens is in de war, de Boerenpartij was een duidelijke anti beweging die niets van het gevestigde gezag moest hebben. Veel gewone burgers hebben de partij gesteund.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 feb. 2019 - 12:38

"Dat was ook zo. " Dat denk het niet, er waren ook ontevreden middenstanders en ondernemers bij. Als niet alle leden boer waren, waren de stemmers het ook niet.Als bij veel rechtse nieuwkomers was de toeloop zo groot dat nieuwe leden ook nauwelijks gescreend konden worden en er allerlei dubieuze figuren politieke posten konden krijgen. Dat fenomeen beperkt/beperkte zich ook al niet tot boeren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 feb. 2019 - 12:41

het=ik

DaanOuwens
DaanOuwens16 feb. 2019 - 14:47

@ HM van der Meulen Jij schrijft: “Opmerkelijk was ook dat op een gegeven moment zijn electoraat al lang niet meer uitsluitend van het platteland afkomstig bleek, doordat de Boerenpartij, waarvan hij het boegbeeld was, steeds meer een algemene protestpartij werd, Het nadeel van Wiki is dat iedereen de tekst kan aanpassen totdat hij overeenkomt met zijn eigen werkelijkheid. De Boerenpartij was een partij van boeren en andere plattelanders. Anderen konden hun proteststem wel ergens anders kwijt. Verder kijk je met een 2019 bril terug naar het verleden. Enkele anderen hier ook. Het gevolg daarvan is dat je niet meer objectief kan kijken naar 1960. De Boerenpartij was geen brede protestpartij maar het verzet van het achterblijvende platteland. Nu weet ik best dat je helemaal niet objectief wil kijken naar 1960, maar een mogelijkheid zoekt je weinig steekhoudende uitspraak nog overeind te houden. Maar de werkelijkheid is dat je de plank misslaat hier. En je medestanders overigens ook.

DaanOuwens
DaanOuwens16 feb. 2019 - 14:56

@ JanB Jij schrijft: Daar ga je al de mist in. Ik wens jouw en Macron veel succes. Ik mis nogal wat inhoud in jouw teksten. Het wordt leger en steeds minder relevant. Kijk eens naar deze link. https://www.bedrijvenbeleidinbeeld.nl/bedrijvenbeleid/bedrijvenbeleid/bedrijvenbeleid-hoe-staat-nederland-ervoor/arbeidsproductiviteit Het gaat om arbeidsproductiviteit. Je ziet Nederland heel hoog staan, Noorwegen nog hoger en Frankrijk staat in de landen met de hoogste productiviteit onderaan. Dat heeft te maken met de manier waarop arbeid in Frankrijk is georganiseerd. Dat is uiteraard nog maar 1 aspect van de economie. Maar hier valt een hoop te winnen voor Frankrijk. En het gaat niet alleen om de inzet van de werknemer maar het gaat ook om de mate waarin de bedrijvigheid is georganiseerd. Zo heeft Frankrijk een enorme stagnerende agrarische sector die niet alleen voor het hele land een probleem is maar ook voor de EU. Wij Nederlanders subsidiëren via de EU Franse boeren en zelfs nu Franse vissers. Ook de Franse overheid is meer dan topzwaar. Je kan van alles vinden van dit soort zaken, maar dit afdoen met een tekstje: Daar ga je al de mist in. Ik wens jouw en Macron veel succes. Dat is wel erg mager en nietszeggend. Volgens mij kan je dan beter helemaal niets typen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen16 feb. 2019 - 20:49

DaanOuwens schrijft: "Het nadeel van Wiki is dat iedereen de tekst kan aanpassen totdat hij overeenkomt met zijn eigen werkelijkheid. (...) Verder kijk je met een 2019 bril terug naar het verleden. Enkele anderen hier ook. Het gevolg daarvan is dat je niet meer objectief kan kijken naar 1960." Je vergeet de wikipedia in het rijtje op te nemen. Tenslotte kan bijna niemand meer objectief naar 1960 kijken, want anders had iemand die tekst wel zo geschreven dat jij jouw gelijk daaraan had kunnen ontlenen. Het moet toch wel en heerlijk gevoel zijn om de enige te zijn die objectief kan kijken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 feb. 2019 - 23:03

Boerenpartij van origine een boerenbeweging maar later toch echt een vergaarbak van klagend rechts. Al in 1959 slaagde de partij erin om behalve op het platteland in Drenthe en Gelderland – waar de BVL de meeste aanhang had – ook in grote steden als Den Haag en Amsterdam stemmen te trekken. Dat zonder wiki en zo te zien ook zonder heimwee naar de voor sommigen gouden jaren 60. https://dnpp.nl/node/1295

JanB2
JanB217 feb. 2019 - 0:33

Rechts vraagt om inhoud? Moet niet gekker worden! Wel: Frankrijk heeft een eigen luchtvaartindustrie, een eigen autoindustrie, een oliemaatschappij, bouwt z'n eigen kerncentrales, heeft Hollandse Signaalapparaten overgenomen, bouwt zelf zijn marineschepen, heeft al lang een netwerk van hogesnelheidslijnen die die naam ook waardig zijn etc. etc. etc. Conclusie: de Fransman werkt veel harder en intensiever. Als Nederland met een hoop uitsloverij (vaak ook maar voor de bühne) niet meer presteert dan wat het nu laat zien dan kunnen we zeggen dat die cijfers over arbeidsproductiviteit gewoon gelul zijn. Nederland produceert niet, Nederland zwamt er massaal op los. Ooit personeelsadvertentie's in landelijke dagbladen gezien? De functieomschrijvingen alleen al. Kaliber "zwetskloot gezocht". Als je met minder werken datgene kunt laten zien dat Frankrijk heeft laten zien dan doe je dingen gewoon beter.

DaanOuwens
DaanOuwens17 feb. 2019 - 10:55

@ JanB Jij schrijft: Rechts vraagt om inhoud? Moet niet gekker worden! Allereerst ben ik niet rechts. Maar ik voel inderdaad weinig verwantschap met jouw verouderde en gedateerde gedachtegoed. Ik zie mijzelf als links maar jouw ideeën vooral als niet meer van deze tijd. En je schrijft: Frankrijk heeft een eigen luchtvaartindustrie, een eigen autoindustrie, een oliemaatschappij, bouwt z’n eigen kerncentrales, heeft Hollandse Signaalapparaten overgenomen, bouwt zelf zijn marineschepen, heeft al lang een netwerk van hogesnelheidslijnen die die naam ook waardig zijn etc. etc. etc. Dat zegt nogal weinig als het gaat om een goed functionerende economie. De luchtvaart industrie is een Europees bedrijf. De auto-industrie zijn mondiale ondernemingen. Duitsland bouwt ook zijn eigen marine schepen. Kortom een lijstje met bedrijven zegt nogal weinig. Nederland heeft AMSL. De mondiale markleiding voor het bouwen van chip machines. Een van de weinig technologische topbedrijven in Nederland, maar is dan ook wel de absolute top. Nederland verdient verder zijn geld inderdaad vooral in de dienstensector. Nationaal en Europees en mondiaal. Wat jou blijkbaar niet bevalt is dat de wereld nogal veranderd is en dat jij net zoals Frankrijk achter in de rij staat. Ik vroeg om meer inhoud, maar ik moet toch constateren dat je behalve op de man spelen weinig te melden hebt. Je kijkt met een zwaar verouderde visie naar het heden. Dat heeft betrekkelijk weinig zin.

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 feb. 2019 - 15:21

Toch wel mooi hoe DaanOuwens het piramidespel tot het paradepaardje van modern links Nederland verklaart en daarbij niet/nooit op de man speelt.

DaanOuwens
DaanOuwens18 feb. 2019 - 8:55

@ HM van der Meulen Jij schrijft: Toch wel mooi hoe DaanOuwens het piramidespel tot het paradepaardje van modern links Nederland verklaart en daarbij niet/nooit op de man speelt. Je hebt nog nooit een inhoudelijke rectie gegeven op een tekst van mij, maar altijd op de man. Ik denk niet dat je het zou kunnen.

HM van der Meulen
HM van der Meulen18 feb. 2019 - 12:45

DaanOuwens - Poets je bril eens op en begin bij het begin. De derde reactie is 100% citaat uit de wikipedia en op grond van dat citaat beschuldig je mij als volgt: "Nu weet ik best dat je helemaal niet objectief wil kijken naar 1960, maar een mogelijkheid zoekt je weinig steekhoudende uitspraak nog overeind te houden." Mijn reactie was 100% inhoudelijk en jij bent degene die op de man speelt. En dat notabene naar aanleiding van een tekst die niet eens van mij is, maar van A tot Z uit de Wikipedia komt. Ik kan niet anders dan concluderen dan dat je behoorlijk in de war bent.

DaanOuwens
DaanOuwens18 feb. 2019 - 13:08

@ HM van der Meulen Jij schrijft; DaanOuwens – Poets je bril eens op en begin bij het begin. De derde reactie is 100% citaat uit de wikipedia en op grond van dat citaat beschuldig je mij als volgt: Nee is beschuldig jou niet vanwege de derde reactie, ik beschuldig je vanwege al jouw reacties. Een verwijzing naar een willekeurige reactie van jou: de eerste met de verwijzing van de boerenpartij. De boerenpartij is van een tijd voor de eerste brede nationalistische volkspartijen. Ontstaan vooral dankzij Fortuyn die de emancipatie bevorderde van de ontevreden laagopgeleide burger. Met opvolgers zoals Verdonk, Wilders, Leefbaar en het FvD. De boerenpartij is uit een periode ver daarvoor en past dus niet in hetzelfde profiel. Ik gaf al eerder aan waarom. Kortom op je eerste tekst is weer zo'n standaard flauwekul reactie zoals je die aan de lopende baan produceert. En waarom de link naar Wiki niet relevant is heb ik ook al gemeld. Als voorbeeld: Piet de Geus schrijft op deze site ook regelmatig oneliners of heel korte reacties. Die van hem hebben echter humor en inhoud. Die van jou missen dat soort kwaliteiten en zijn eigenlijk gewoon vervelend en altijd op de man. Als die tikken van hem gericht zijn op de neus kom jij niet verder dan kniehoogte.

stokkickhuysen
stokkickhuysen18 feb. 2019 - 17:12

Frankrijk loopt 40 jaar achter op de meeste andere West-Europese landen. Daan, Hoe lang duurt het totdat de arbeidsmarkt zijn grootste overhaul nodig heeft, hoe lang totdat de automatisering zo ver is dat we (veel van de) laaggeschoolde mensen niet meer nodig hebben. Mijn gok voor magazijnpersoneel, chauffeurs, (taxi en vrachtwagen) winkelpersoneel (cassieres, vakkenvullers) is 10-15 jaar. Dan heb je pas echt een mooi gelevestjesfeestje Maar gelukkig hebben wij Rutte OMG DFP. De gele vestjes zullen ongetwijfeld veel kapot maken, maar op zijn minst weigeren zij de ' ik begrijp het niet helemaal maar ze zullen het wel weten'-logica toe te passen. En dat is broodnodig. Er is geen comfort in wegkijken.

HM van der Meulen
HM van der Meulen18 feb. 2019 - 18:56

Nepnieuws anno 1979 - https://www.youtube.com/watch?v=AZdr1IPicdw "Later blijkt dat de vermeende dierenmishandelingen pesterijen zijn van Koekoek-haters. Een verslaggever van het Nieuwsblad van het Noorden duikt diep in de zaak en komt erachter dat omwonenden ‘de bakken met water die Koekoek regelmatig naar de pony’s brengt, alsook het eten weghalen en elders in het bos gooien’." - https://historiek.net/lariekoek-rond-boer-koekoek/46333/ Ontstaan vooral dankzij Fortuyn die de emancipatie bevorderde van de ontevreden laagopgeleide burger - https://www.youtube.com/watch?v=uwktszQbCdE Niets nieuws onder de zon.

JanB2
JanB219 feb. 2019 - 0:13

@ Daan Wat jij als kennelijk als "progressief" beschouwd wordt feitelijk de ondergang van de westerse wereld zoals we die kennen. En wat er voor in de plaats komt is niet veel soeps. De ontwikkelingen zijn al gaande: een gek in het Witte Huis, mafkezen in de europese parlementen, 20% van de Nederlanders kampt met burn-out klachten, een economische "opleving" waar de burger niets van ziet en een klimaatcatastrofe in de maak. Als fatsoen "verouderd" is dan ziet de toekomst er slecht uit. Waarvan akte. "Allereerst ben ik niet rechts. Maar ik voel inderdaad weinig verwantschap met jouw verouderde en gedateerde gedachtegoed. Ik zie mijzelf als links maar jouw ideeën vooral als niet meer van deze tijd" Ik hoop niet dat je morgen rijexamen hebt want het verschil tussen links en rechts zit er niet echt in bij je.

DaanOuwens
DaanOuwens19 feb. 2019 - 6:33

@ stokkickhuysen Jij schrijft: Mijn gok voor magazijnpersoneel, chauffeurs, (taxi en vrachtwagen) winkelpersoneel (cassieres, vakkenvullers) is 10-15 jaar. Je moet niet denken dat dit soort processen gelijktijdig plaatsvinden. Er is geen regie en het ontstaat vanuit chaos. In het VK wordt verwacht dat er na een harde Brexit in 2019 geen Polen meer zijn om aardbeien te plukken voor Wimbledon. Dus het kan heel snel gaan maar wellicht ook langzaam. Zou je een vrachtauto zonder chauffeur naar Turkije laten rijden? @ HM van der Meulen Jij geeft een link naar deze tekst: “Later blijkt dat de vermeende dierenmishandelingen pesterijen zijn van Koekoek-haters. Het wordt hiermee steeds dommer en je linkjes hebben niets meer te maken met mijn constatering. Wat denk je zelf nu hiermee te bewijzen?

stokkickhuysen
stokkickhuysen19 feb. 2019 - 19:14

@Daan ik geloof ook niet dat dit geregisseerd is? Mijn vraag is: dwingt die verandering tot een overhaul van de huidige manier van inkomensverdeling. Nu gaat het nog op arbeid en kapitaal. Als er een groep ontstaat waar geen werk voor is, en geen kapitaal heeft dan heeft die maatschappij een probleem. Daar moet over gesproken worden en een protest als dat van de gelevesten kan daar een goede aanleiding toe zijn.

HM van der Meulen
HM van der Meulen19 feb. 2019 - 20:14

Ik laat zien met welke tactieken de stem van degenen die zich buitengesloten of niet vertegenwoordigd voelen/voelden steeds opnieuw door de " fatsoenlijke mensen" geneutraliseerd wordt door op kundige wijze misbruik te maken van hun zwakheden en hoe die ontevredenheid steeds weer in een andere gedaante de kop opsteekt. Natuurlijk is dat nooit beter vorm gegeven dan door van Kooten en de Bie. Maar alles is vergankelijk: toen ik laatst van Kooten weer eens zag bij DWDD dacht ik daarna: Jammer dat Koot en Bie niet meer bestaan om daar een persiflage op te maken.

Hiltermann
Hiltermann15 feb. 2019 - 15:40

Opvallend dat de publieke opinie zich afkeert van de gele hesjes. Dat is geen goed teken. Macron heeft het slim aangepakt, beetje toegeven, beetje tijd rekken. Zo verdwijnt de angel uit het conflict. Het is duidelijk wie hier gaat winnen. De leider van de beweging afdoen als een clown lijkt me niet verstandig. Daarvoor staan te veel mensen achter Christophe Chalençon.

5 Reacties
Wilco4
Wilco415 feb. 2019 - 18:50

De media heeft natuurlijk ook al heel snel deze beweging als extreem rechts neergezet. Deze frame doet het in Europa uitstekend

DaanOuwens
DaanOuwens15 feb. 2019 - 22:30

@ Hiltermann Jij schrijft:Opvallend dat de publieke opinie zich afkeert van de gele hesjes. Dat is geen goed teken. Dat is niet zo er is nog wel wat hardcore sympathisanten. Wat wel logisch is dat het gewelddadige gedrag alle gele hesjes wordt aangerekend. Daarom is er, althans hier in Nederland, weinig empathie voor de slachtoffers van het harde politie ingrijpen. En nogal dom is het van de gele hesjes om aan te dringen op het aftreden van Macron. En het enige alternatief is LePen. Een groot deel van de gele hesjes behoorde al tot de achterban van FN. Met de eis van aan Macron dat hij moest aftreden leveren zij bij anderen dan hun eigen groep draagvlak in. En het Franse minimumloon is door de acties omhoog gegaan. Er is dus het een en ander gebeurd. Ik denk dat een groot deel van de gele hesjes nu rechts extremisten zijn. Dus veel aanleiding voor sympathie is er ook niet meer.

JanB2
JanB216 feb. 2019 - 1:00

Opvallend dat de publieke opinie zich afkeert van de gele hesjes. Is dat zo of wil Macron ons dat doen geloven?

Hiltermann
Hiltermann16 feb. 2019 - 10:37

@ Daan Ouwens, De steun voor de gele hesjes neemt af van 54% is die gedaald naar 46%. Dat is altijd nog veel meer dan de steun die president Macron geniet van de Franse kiezers. Het lijkt me stug dat het dalende aantal gele hesjes en de verminderde support nu ineens uit fascisten bestaat.

DaanOuwens
DaanOuwens16 feb. 2019 - 15:07

@ Hiltermann Jij schrijft: Het lijkt me stug dat het dalende aantal gele hesjes en de verminderde support nu ineens uit fascisten bestaat. Ik schreef: Ik denk dat een groot deel van de gele hesjes nu rechts extremisten zijn. Kortom volgens mij lees je mijn tekst niet goed. Verder ik denk inderdaad dat er ook mensen zijn die geen fascist zijn maar toch sympathie hebben voor fascisten. Een aantal mensen dat zich hier links noemt voldoet aan deze omschrijving. Voor ouderen met een verouderde opvatting over wat socialisme is lijkt de extreem rechtse samenlevingsvisie soms erg veel op hun eigen ideeën. Een gevolg van het feit dat je je ideeën niet kan aanpassen aan totaal veranderende omstandigheden. En inderdaad lijkt de ideologie van extreem rechts inderdaad ook wel enigszins op de linkse opvattingen van 50 jaar geleden. En zo kunnen mensen die trouw blijven aan hun eigen idealen toch aan de verkeerde kant van de geschiedenis terecht komen. Wat zou kunnen helpen is eens om je heen te kijken naar wie je medestrijders zijn. Als je naast Chalençon wordt het hoog tijd om te maken dat je daar weg komt. Tenzij je erg tevreden bent over het gedachtegoed van extreem rechts.

punt2
punt215 feb. 2019 - 14:58

Frankrijk is een failed state... de overheidsfinanciën een ramp... maar de leiders blijven hoog van de toren blazen dat Frankrijk samen met Duitsland Europa wel zullen leiden. Protesten die het land plat leggen, overmatige demonstraties van vakbonden en geen enkel benul van hoe slecht ze er eigenlijk voor staan.. Landbouw zwaar verouderd, visserij zwaar verouderd.. en geen enkele visie naar de toekomst. Geen enkel antwoord op de protesten, geen benul van de kosten ...

6 Reacties
Rearden
Rearden15 feb. 2019 - 17:56

Pff lekker makkelijk vanuit een luie stoel. Frankrijk heeft ten minste nog verfijnde producten waar ze trots op kan zijn: Champagne, Margaux, Camembert. Ga ook eens kijken in Cannes of Biarritz, als dat al het beeld van een failed state is, dan is Nederland een Trumpiaanse shithole.

punt2
punt215 feb. 2019 - 19:19

@rearden, vergelijk de tekorten op de begroting, vergelijk de staatsschuld vergelijk de armoede en zo kan ik nog even doorgaan... wel apart dat u juist de duurdere producten en vooral plaatsen noemt, maar ja als dit de norm zou moeten zijn voor de bevolking van Frankrijk zit ik een luie stoel en reageert u vanuit een Le Corbusier..

Buitenstaander
Buitenstaander15 feb. 2019 - 20:21

@Rearden Cannes en Biarritz zijn niet Frankrijk. Het toont daar slechts de ontspoorde bovenlaag, het toont juist aan hoe groot de kloof is. Maar als Economie Frankrijk is het een ramp. Ver achtergebleven in de vaart der volkeren; Landbouw etc veelal alleen nog overeind gehouden door EU subsdies, inclusief de door u genoemde, geliefde producten. Pulsvisserij tegenhouden met valse motieven, omdat je eigen zwaar ondersteunde, maar sterk verouderde vloot letterlijk zou kapseizen. Nu de prijs betalen van decennia vasthouden aan een openlucht museum, in vergelijk met Duitsland, heel romantisch, maar een droef sprookje voor de gewone Fransman…

Rearden
Rearden15 feb. 2019 - 22:20

punt 15 februari 2019 at 20:19 Duurdere producten en plaatsen bepalen doorgaans de stand van een land. In Frankrijk is Bernard Arnault van LVHM belangrijker dan de baas van Air France (kent u hem?). Helaas is het economische topsegment bepalender voor een maatschappij dan de arbeidersklasse (wellicht door globalisatie), omdat zij per saldo meer bijdragen aan een landelijke economie. Nederland heeft hiermee een probleem omdat haar exportproduct niet fijne wijnen zijn, maar belastingontduikconstructies waar inmiddels een gezonde tegenstand is opgetreden. Het is dus ook niet verwonderlijk dat mensen als Timmermans en Rutte lobbyen bij een baas als Juncker, die aan het hoofd stond van de ultrabelastingontduiknatie Luxemburg. De laatste optie voor Nederland is om nog enige vingers in de belastingpap te hebben in Brussel. Zo niet dan is Nexit een beter plan, dat hadden de Britten al in 2016 door.

punt2
punt216 feb. 2019 - 6:35

@rearden, wel knap om tussen zoveel zinnen niets zinnigs te zeggen als reactie. Frankrijk is hopeloos verouderd met een te grote mond binnen de EU. Kan aan geen enkele doelstelling van de EU voldoen En heeft geen enkele grip op de vele demonstraties, niet op de gele hesjes en al helemaal niet op de kortzichtige vakbonden die het land nog verder de verdoemenis in helpen

Hiltermann
Hiltermann16 feb. 2019 - 10:55

Frankrijk beschikt overeen paar mondaine oorden waar de rijken prettig kunnen vertoeven. Het land maakt goede wijnen maar is niet meer het enige land dat wijn produceert. De eerste plaats als wijnproducent is Frankrijk al lang kwijt. Er worden heerlijke kazen gemaakt dat is zeker. Ook uit andere landen komen voortreffelijke kaassoorten. Frankrijk is wel uniek op het gebied van economie en financiën. Het is het enige EU land dat 40 jaar achterloopt met hervormingen. Met een aantal andere EU lidstaten heeft Frankrijk zeer zwakke banken. De staatsschuld was in 2017 97% van het BBP. Dat percentage is sinds de oprichting van de muntunie altijd rond de 100% geweest. Frankrijk heeft nooit voldaan aan de 60 norm. De kans dat Frankrijk ooit aangesproken wordt op het stelselmatig overtreden van de begrotingsregels voor de euro is nihil. Toch wordt Frankrijk steeds weer door Duitsland betrokken bij een machtsspel dat aan andere lidstaten de ideeën van deze twee landen wil opdringen. Wat een schoonheid is die EU democratie toch.

Linkse Meid
Linkse Meid15 feb. 2019 - 14:53

Op zichzelf zo een linkse revolutie niet slecht zijn voor onze Europa, waar de rechts extremisten steeds meer voet aan de grond krijgt.

3 Reacties
Wilco4
Wilco415 feb. 2019 - 18:52

Ik heb liever een revolutie van het gezonde verstand, zit niet te wachten op een revolutie van extreem links of extreem rechts. Uit het verleden is gebleken dat daar niks goeds uit is voortgekomen

Buitenstaander
Buitenstaander15 feb. 2019 - 20:26

mmm denk dat Christophe Chalencon toch een 'beetje' voortkomt uit de rechtse hoek, hoop niet dat dit u stoort…..

JanB2
JanB216 feb. 2019 - 1:02

Klopt. Maar ik ben bang dat het hier om de rechtse flank binnen de gele hesjes gaat.

M7
M715 feb. 2019 - 14:52

Ik vond het al mafkklappers en nu weet iedereen dat het mafklappers zijn .

6 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen15 feb. 2019 - 19:08

Mooi, je hoeft dus geen mafklapper meer te zijn om er eentje te herkennen. Waar staat die M eigenlijk voor?

Buitenstaander
Buitenstaander15 feb. 2019 - 20:30

@HM voor klap van de Meulen?

M7
M715 feb. 2019 - 22:28

@HMvander Meulen : en wat is je punt precies ?

HM van der Meulen
HM van der Meulen15 feb. 2019 - 23:58

Alleen een mafklapper snapt niet dat mijn voornaam niet klap kan zijn, omdat hij met een H begint. En het is van deR Meulen.

Buitenstaander
Buitenstaander16 feb. 2019 - 20:24

@HM "Ach Meneer Sonneberg, waar is de humor gebleven, dat vraag ik U af… " Links en humor, toch twee moelijk te verenigen dingen: Dacht aan "klap van de(r) Meulenwiek", maar goed… we blijven in het vervolg serieus :-)

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 feb. 2019 - 15:29

Norm - Het probleem is dat je humor meestal niet kunt uitleggen - Klap.

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal15 feb. 2019 - 14:15

Nou... Een goede reden om hem c.s. op te pakken en succesvol te vervolgen. Niet op politieke redenen maar om de dreiging met het middel van geweld en een aanval op de wettige democratische rechtstaat. Al zou dat dan eerder ook gebeurt moeten zijn met de in Frankrijk allang en nog altijd altijd gedoogde revolutionaire socialisten en communisten net als tegenwoordig uiterst-rechts die ook verklaarden verder te willen gaan als ze het nodig achten. Maar meer waarschijnlijk hebben al dit soort gasten en groepen het nagelaten vanwege de uiteindelijk structurele onmacht van de rechts- en linksgekkies.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen15 feb. 2019 - 19:04

Roze, rood, zwart en bruin, nog even doorzuigen en er is niets meer van over.

Jansen7
Jansen715 feb. 2019 - 13:50

Ik hield altijd rekening met het idee dat mensen aan de macht soms juist een opstand uit kunnen lokken. Altijd een leuk excuus om de democratie te 'moderniseren'. Sowieso zal de persoon aan de macht, zie Turkije, 'never a good opstand wasten': zie alle maatregelen die hij daarna had genomen. Dus vanuit dat licht raad ik protestbewegingen aan om te kijken of er geen mensen tussen zitten (ook niet in de top) die de zaak willen te graag willen laten escaleren.

3 Reacties
Dehnus
Dehnus15 feb. 2019 - 14:34

Look zo'n conspiracy theory, maar kijk wat voor zakken in Nederland met die hesjes rondlopen. En je ziet gelijk in dat er bepaalde types van het fascistische slag deze beweging aanhet misbruiken zijn. Sowieso iedereen die voor "het volk" denkt te spreken of dit als term gebruikt als hij spreekt, moet echt alarmbellen bij je doen rinkellen.

Paddy3
Paddy315 feb. 2019 - 15:08

@Jansen, vertaalt Google translate zo slecht uit het Russisch?

DaanOuwens
DaanOuwens15 feb. 2019 - 16:04

@ Jansen Je schrijft: Sowieso zal de persoon aan de macht, zie Turkije, ‘never a good opstand wasten’: zie alle maatregelen die hij daarna had genomen. Je kijkt de verkeerde kant uit. De mensen aan de macht in Turkije, maar ook in Brazilië en de Filipijnen hebben juist verloren van een brede nationalistische/fascistische volksbeweging. Er is een totalitaire dictator geïnstalleerd die met geweld de problemen van de samenleving zal oplossen. Het wordt tijd dat je op een wat minder naïeve manier gaat denken over het volk en de mensen die de "macht" hebben.

ton14024
ton1402415 feb. 2019 - 13:49

Frankrijk in chaos. De draai van Macron, de draai van de gele hesjes, tezamen een gevaarlijke mix. Als leerlingen in een torentje.

1 Reactie
Paddy3
Paddy315 feb. 2019 - 15:09

Niet overdrijven. Gele hesjes die doordraaien. Veel meer is het niet.

Jay K
Jay K15 feb. 2019 - 13:37

Op het moment dat je gaat dreigen met geweld, dan heb je eigenlijk al verloren.

6 Reacties
Starter2
Starter215 feb. 2019 - 14:26

Laat dat dreigen maar weg. Geweld is er volop door deze gele hesjes.

Rearden
Rearden15 feb. 2019 - 17:51

Oh ja? De Franse Revolutie heeft er anders wel voor gezorgd dat de repressieve Franse monarchie werd weggevaagd en er een republiek voor in de plaats kwam. Met alle voordelen voor het Franse volk van dien.

Wilco4
Wilco415 feb. 2019 - 18:54

@ Starter Niet alleen door de gele hesjes!

Buitenstaander
Buitenstaander15 feb. 2019 - 20:28

@Rearden Geniet er nog maar heel even van want van al die (materiele) verworvenheden is weinig over als je Frankrijk bekijkt tov andere W-Europese staten…..

Hiltermann
Hiltermann16 feb. 2019 - 11:03

" Franse monarchie werd weggevaagd en er een republiek voor in de plaats kwam. Met alle voordelen voor het Franse volk van dien. " Ja vooral de voordelen van veel wisselende presidenten, in 50 jaar ruim 60 nieuwe regeringen.

Starter2
Starter216 feb. 2019 - 18:36

@Wilco, maar die begonnen er, zonder ook maar één aanleiding, wel mee. De winkels zitten nog steeds dichtgespijkerd. Daardoor verliezen ze in rap tempo sympathie.