Joop

Leiden krijgt leerstoel cultuurmarxisme

  •  
08-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
6282351555_0f048af92d_c

© Voor de koning is het te laat, maar voortaan kan iedereen in Leiden drs cultuurmarxisme worden (foto:flickr/passetti)

‘We zijn de afgelopen tijd een beetje in de extreem-rechtse hoek beland, dus dit aanbod van Soros was meer dan welkom’
Filantroop George Soros financiert een leerstoel cultuurmarxisme aan de Universiteit Leiden. Twintig onderzoekers zullen niet alleen wetenschappelijke artikelen schrijven, maar ook het nieuwe verplichte vak doceren aan alle studenten.
‘We zijn de afgelopen tijd een beetje in de extreem-rechtse hoek beland, dus dit aanbod van Soros was meer dan welkom’, zegt Carel Stolker, rector magnificus van de Universiteit Leiden. ‘Het is tenslotte eenvoudiger om voor het oog de balans te herstellen dan de uitwassen aan te pakken. De universiteit van Cleveringa laat zich niet op eenzijdig extremisme betrappen.’
Naar verluidt zou Leiden met een laatste-momentactie het geld hebben weggekaapt voor de Universiteit van Amsterdam, die vanouds een cultureel en marxistisch bolwerk is. ‘We hebben als de universiteit van Cleveringa dus wel wat in te halen’, aldus Stolker. ‘Daarom hebben we er meteen ook een verplicht vak van gemaakt. Als je studenten gaat indoctrineren, moet je het goed doen.’
Uit een quickscan van de universiteit bleek bijvoorbeeld dat studenten geen benul hadden van de oikofobe destructieagenda die zij als toekomstige elite geacht worden te hanteren. Ook concrete maatregelen om de massa-immigratie te bevorderen konden zij niet noemen. Stolker: ‘Colleges cultuurmarxisme zijn broodnodig, want op alle fronten blijven onze studenten achter in hun begrip van dit Joodse complot. Dat kunnen we ons niet veroorloven. Wij zijn tenslotte de universiteit van Cleveringa.’
Omvolking Het onderzoek van de vakgroep cultuurmarxisme zal zich met name richten op omvolking, omdat uit immigratiecijfers blijkt dat deze niet op koers ligt. Door Afrikaanse docenten uit te nodigen en die vervolgens in de illegaliteit te laten verdwijnen hoopt de Universiteit Leiden ook zelf actief een bijdrage te kunnen leveren aan de omvolking.
Hoogleraar Afshin Ellian, zelf gepasseerd voor de nieuwe vakgroep, is blij met het initiatief: ‘Ik waarschuw al jaren tegen de gruwelen van het cultuurmarxisme, maar dat was altijd aan dovemansoren gericht. Men had geen flauw benul waar ik het over had. Daar komt nu hopelijk verandering in.’
Ook Ellians collega Paul Cliteur is in zijn nopjes: ‘Ik ben altijd een groot voorstander geweest van het aan de schandpaal nagelen van linkse docenten. Dus is het erg fijn dat ik daarvoor straks ook aan mijn eigen universiteit terecht kan. Ik heb de eerste intimiderende mails al klaarliggen.’
Wie de nieuwe vakgroep gaat leiden, is nog niet bekend. In de wandelgangen doet de naam van GroenLinks-coryfee Wijnand Duyvendak de rondte, maar ook documentairemaakster Sunny Bergman wordt genoemd. ‘Allebei zeer goede kandidaten die in wetenschappelijke statuur niet onderdoen voor Cliteur en Ellian’, zegt Stolker. ‘Maar we zullen eerste een zorgvuldige procedure doorlopen. De universiteit van Cleveringa gaat niet over één nacht ijs.’
Eerder gepubliceerd op christianjongeneel.nl
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (34)

Libertain
Libertain10 dec. 2020 - 16:08

Schijnt dat Cliteur reeds per brief voor opheldering heeft gevraagd: ("Wat schuift het?")

korheiden2
korheiden29 dec. 2020 - 11:26

Ach, satire. Je kunt er je schouders over ophalen.

OlavM
OlavM9 dec. 2020 - 0:34

[Hoogleraar Afshin Ellian, zelf gepasseerd voor de nieuwe vakgroep, is blij met het initiatief: ‘Ik waarschuw al jaren tegen de gruwelen van het cultuurmarxisme, maar dat was altijd aan dovemansoren gericht. Men had geen flauw benul waar ik het over had......"] Hij zelf had ook geen flauw benul waarover hij het had. Kan hij zichzelf nu dus gaan bijspijkeren in zijn eigen kulfantomen.

PVDB2
PVDB28 dec. 2020 - 18:14

Aangezien universiteiten en bedrijfsleven vaak een samenwerkingsverband aangaan is dit misschien hier ook een Idee. We kunnen deze leerstoel laten sponsoren / financieren door een verzekeringsmaatschappij gericht op de extreem rechtse kiezer; Boreaal.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout8 dec. 2020 - 15:47

Ik verheug me al op de bibliotheek met werken van Marx, Kropotkin, Erich Fromm en vooral het complete gedigitaliseerde archief van `De Waarheid'.

5 Reacties
Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout8 dec. 2020 - 15:54

En Bakoenin, niet te vergeten.

The Apple
The Apple8 dec. 2020 - 18:17

De eerste twee werkjes die hier in het Portugees bij de receptie lagen waren het Communistisch Manifest en "hör zu, kleiner mann" van Wilhelm Reich. Onder het motto: is weer eens iets andes dan de bijbel

Buitenstaander
Buitenstaander9 dec. 2020 - 7:37

@Hannes & Apple Mannen, dat lijkt me de ware Hemel voor jullie. Kom je mooi je Kerstdagen mee door! Veel leesplezier :-)

The Apple
The Apple9 dec. 2020 - 12:27

Ik heb ze al uit, dus dat wordt zingen onder de kerstboom.

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout9 dec. 2020 - 17:29

`k Ben uitgenodigd als gastspreker voor het januari-seminarium: `Thesis versus antithesis'. Met de bedoeling om bolsjewisme versus mensjewisme semantisch trachten te duiden vanuit een rudimentair leninistisch perspektief.

Grijstint
Grijstint8 dec. 2020 - 15:20

Prachtig idee wellicht dat Alexandria Ocasio-Cortez als gastdocente haar socialistische kledinglijn kan promoten, t-shirt-27 dollar, petje-28 dollar, sticker-5 dollar, hoodie-65 dollar. Dat zal die smerige kapitalisten leren.

Leontrotsky
Leontrotsky8 dec. 2020 - 14:21

Dit is een prachtig initiatief van de filantroop George Soros, een man die ik zeer hoog heb zitten en die wat mij betreft behoort tot één van de grootste en belangrijkste mensen van vooral de 20e eeuw. Ik zou het een leuk initiatief vinden dat er ook een standbeeld van hem komt in de universiteit van Leiden zodat ook toekomstige generaties deze grote man kunnen blijven bewonderen.

1 Reactie
Wappie Kappie
Wappie Kappie8 dec. 2020 - 14:49

Prachtige kerel. Raskapitalist die geld gebruikt voor geopolitieke veranderingen. Wat mij betreft een schoolvoorbeeld van eerst rechts de zakken vullen en dan links lullen. Het meest bijzondere is dat hij een omgekeerde beweging maakt ten opzichte van de meeste linkse politici. Die komen links van de universiteit en eindigen rechts in raden van bestuur en toezicht.

Visionair NL
Visionair NL8 dec. 2020 - 13:19

Wellicht kan ook een collegereeks "links lullen, rechts zakken vullen" worden ingelast. We zien op dit moment op dat vlak nog wat teveel amateurisme bij pas afgestudeerden.

Pater
Pater8 dec. 2020 - 12:26

Deze keer is de satire zo waanzinnig dat-ie wat mij betreft weer leuk wordt.

FransBrinkman
FransBrinkman8 dec. 2020 - 11:59

Hoop en Speld zijn gefuseerd? ????

GoudenBergen
GoudenBergen8 dec. 2020 - 11:30

LOL Een cursus "Misdaden van het Marxisme. 1917-2020" is voldoende.

8 Reacties
Satya
Satya8 dec. 2020 - 12:52

Laten we het kapitalisme vooral niet vergeten. Oh ja, Afrikaanse levens tellen niet voor kapitalisten.

Wappie Kappie
Wappie Kappie8 dec. 2020 - 14:30

@Satya, Voor welk politiek systeem tellen Afrikaanse levens wel eigenlijk?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 dec. 2020 - 16:19

[ Wappie Kappie 8 december 2020 at 15:30 @Satya, Voor welk politiek systeem tellen Afrikaanse levens wel eigenlijk?] Khaddaffi had geloof ik een behoorlijk pro-Afrikaans beleid , liet ook mensen van bezuiden de sahara toe zonder teveel gedoe

The Apple
The Apple8 dec. 2020 - 18:23

Khaddaffi had soms wel rare ideeën, maar ook hele goede. Misschien was tribalisme zijn probleem, maar racisme was het zeker niet. Zwarte leiders voor wie zwarte levens tellen hebben meestal zelf een kort leven, met als bekendste voorbeeld Lumumba die onmiddellijk door de Belgen en de CIA werd vermoord.

michellekepen
michellekepen9 dec. 2020 - 0:09

The Apple, "Khaddaffi had soms wel rare ideeën, maar ook hele goede. Misschien was tribalisme zijn probleem, maar racisme was het zeker niet" Nu zou je er nog over kunnen discussieren of Khadaffi's blasfemie-wetten al dan niet rasistisch waren (niet- gelovigen die niet kunnen beweren dat ene Mo of Allah niet bestaat, zou je volgens sommigen als racsisme kunnen beschouwen. Nu discriminatie van gelovigen door diezelfde sommige ook als een vorm van racisme beschouwd wordt), maar Khadaffi was ook een vermaard antisemiet. Maar misschien dat @Appple dit niet onder discriminatie schaart? https://in.reuters.com/article/us-libya-jew/libyan-jew-returns-home-after-44-year-exile-idUSTRE7900PI20111001 https://www.jpost.com/jewish-world/jewish-news/libyan-jews-recall-a-tyrant-who-forced-them-into-exile En nee, om je voor te zijn, die joden werden niet zo bejegend omdat ze de Israëlische nationaliteit hadden... (was dat overigens wél het geval geweest, ook dan zou er sprake van discriminatie zijn geweest)

Buitenstaander
Buitenstaander9 dec. 2020 - 7:39

@Satya Laten ze in Afrika eerst zelf maar eens Afrikaanse levens laten meetellen. Telkens toch wel verbaasd over uw 'bril' op het dagelijkse even. Hebben ze trouwens een mooie TV spot over.

The Apple
The Apple9 dec. 2020 - 8:26

michel - Zijn dat betrouwbare bronnen?

michellekepen
michellekepen9 dec. 2020 - 12:42

The Apple, Als je echt niet kan komen dan een slappe "Zijn dat betrouwbare bronnen?", dan doe je er wellicht beter aan om helemaal niet te reageren. Wat je ook had kunnen doen is de linkjes openen. En de info tot je nemen. En indien mogelijk, te weerleggen. Omdat één van de bronnen uitvoerig verhaalt over de aantallen joden onder Khadaffi, moet het namelijk redelijk makkelijk zijn mogelijke onjuistheden te weerleggen. Het aantal joden onder Khadaffi kun je overigens ook vertalen in het aantal wat er NIET resteerde. Overigens geef ik twee argumenten waarom jouw bewering dat Khadaffi niet van racisme beticht kan worden, onzinnig en onjuist is. Op beide ga je niet in. En op één kom je niet verder dan twijfel aan de informatie van de aangehaalde bronnen proberen te zaaien.... Iemand die sommige ideeën van Khadaffi als 'raar' omschrijft , maar tevens op hele goede ideeën meent te moeten wijzen, heeft wat mij betreft de schijn sowieso tegen. Als mogelijk 'raar' het tribalisme aanvoeren. Maar het actief en wereldwijd steunen van terrorisme door Khadaffi kennelijk niet onder 'raar' schaart....

Buitenstaander
Buitenstaander8 dec. 2020 - 10:29

Misschien is het met in het achterhoofd alle discussies over extreem rechts en extreem links, zinnig om te proberen op alle HBO's en Universiteiten een meer objectief / intersubjectief pakket aan te bieden. Laat de voor- en nadelen zien van stromingen; van politieke keuzes. Studenten kunnen dan best zelf beslissen waar hun voorkeur (later) naar uitgaat. Zo voorkom je van die eenzijdge gestuurde bolweken als de UvA en Nijmegen, en studenten die niet in staat zijn om in een gemeleerde wereld in balanzen te denken.

7 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté8 dec. 2020 - 11:52

@norm Wat vreemd dat je in een pleidooi voor meer objectiviteit/intersubjectieviteit twee universiteiten aanwijst als 'eenzijdig gestuurde bolwerken'. Je had ook meteen het goede voorbeeld kunnen geven en het bij een goede onderbouwing van het bestaan van 'eenzijdig gestuurde bolwerken' en de mogelijke voordelen en nadelen van het veranderen van dergelijke bolwerken. Wie om objectiviteit roept is daarmee nog niet zelf objectief.

The Apple
The Apple8 dec. 2020 - 18:35

Als Norm om objectiviteit roept is dat slechts zijn masker om het tegendeel te verbergen. Als ik die teksten van hem lees, dan moet ik steeds denken aan Roodkapje en de boze wolf.

Buitenstaander
Buitenstaander9 dec. 2020 - 7:41

@ LeChat Onderbouwing voorde UvAen UvN? U maakt een grapje. Stel voor om eens wat lessen economie op beide te volgen, dan is onderbouwing niet meer nodig. Tenzij jezelf het onderscheid niet meer ziet... Dat kan ook.... Eigenlijk best wel logisch bij sommigen.

Buitenstaander
Buitenstaander9 dec. 2020 - 7:46

@The Apple Dat van dat Rode Kapje dat kan ik van u wel waarderen. Erg Roodkapje zelfs. Maar dat was voor eenieder al wel helder. Lekker vanuit Brazilie NL becommentariseren, en vooral niets over Brazilie te melden hebben. PS: u zit daarwaarschijnlijk vanuit belasting overwegingen?

Hannes  Achterhout
Hannes Achterhout9 dec. 2020 - 9:15

Voor vorming politiek bewustzijn was academisch Tilburg destijds de beste keuze. https://wikimiddenbrabant.nl/Karl_Marx_Universiteit

The Apple
The Apple9 dec. 2020 - 12:30

Norm - Nee, ik zie mezelf als verkapte politieke vluchteling.

The Apple
The Apple9 dec. 2020 - 12:34

Overigens wil ik best wel over een Brazilië schrijven en ik kan uren verhalen vertellen die ze in Nederland moeilijk zullen kunnen geloven en toch echt gebeurd zijn. Maar voor niks gaat de zin op. Dit is kruiswoordpuzzelen en dat is werken.

tempest
tempest8 dec. 2020 - 10:09

Leuk geschreven! De afgelopen jaren bleek echter satire een voorspellende waarde en heeft de werkelijkheid van politiek, activisme en de universiteit de satire ingehaald. Nu maar hopen dat dat in dit geval niet het geval zal zijn.