Leger des Heils slaat alarm om situatie daklozen
• 19-09-2016
• leestijd 2 minuten
Het Leger de Heils luidt de noodklok over daklozen in Nederland. Om de groeiende problemen van daklozen op straat op te lossen, moeten er zo snel mogelijk tienduizend goedkope huurhuizen gebouwd worden. Dat zegt Cornel Vader, directeur Zorg en Welzijn van het Leger des Heils.
Vader staat niet alleen in zijn oproep, brancheorganisatie voor maatschappelijke opvang Federatie Opvang sluit zich bij de noodoproep aan. ‘Je ziet in grote steden als Amsterdam en Den Haag de slaapzakken weer op straat. Het is vreselijk als we terugkeren naar de jaren 90, met zwervende psychiatrische patiënten die in auto’s slapen en met verloedering van de binnensteden,’ aldus Rina Beers van de Federatie.
Volgens de gelekte miljoenennota gaan de meeste inkomensgroepen er volgend jaar op vooruit. Dat geldt niet voor dak- en thuislozen, waarschuwt het Leger des Heils:
‘Wij willen zo graag dat er nu ook eens iets wordt gedaan voor de mensen in onze samenleving die helemaal niets hebben. Daarvoor zijn die 10.000 woningen nodig met huren van maximaal 400 euro. Het mag heel simpel: containers, kleine appartementen, een soort studentenkamers van 20 vierkante meter. Als ze er maar komen. Dat zou voor deze groep, gecombineerd met de juiste begeleiding, een cruciale eerste stap zijn richting een oplossing.’
Eerder dit jaar bleek al uit cijfers van het CBS dat Nederland er in zes jaar tijd, de regeerperiode van de kabinetten Rutte, 13.000 daklozen bij heeft gekregen. ‘En dat terwijl we er in de periode daarvoor juist in waren geslaagd om tienduizenden mensen weer een dak boven hun hoofd te geven,’ zegt Rina Beers.
Ook het Leger des Heils ziet het aantal nieuwkomers in de opvang toenemen: van 3200 in de eerste helft van 2015 naar 3900 in de eerste zes maanden van dit jaar. Dat leidt ertoe dat steeds vaker mensen de toegang tot de opvang moet worden geweigerd, omdat er geen plek meer is. De speciale winterregeling, waarbij extra bedden beschikbaar zijn, wordt om die reden nu al doorgezet tot aan de zomer.
Volgens betrokkenen is duidelijk wat de belangrijkste redenen van die toename is: de armoede, met name onder 50-plussers stijgt en daarnaast komen door bezuinigingen steeds minder mensen in aanmerking voor opvang in een psychiatrische instelling. Het Leger des Heils constateerde vorig jaar al dat zeker de helft van de mensen in hun opvang, eigenlijk psychiatrische zorg nodig hebben.