Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Legendarisch: Glenda Jackson over Margaret Thatcher

  •  
11-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
glenda_300.jpg
Indrukwekkende speech tijdens herdenking in Brits Lagerhuis: 'Onder haar bewind veranderde Londen in een stad van daklozen'
Terwijl politici in het Britse parlement een voor een, soms met zichtbare tegenzin, de loftrompet afstaken over de vermeende verdiensten van de maandag overleden Margaret Thatcher nam de plichtpleging plots een andere wending. De vermaarde actrice Glenda Jackson, die sinds begin jaren negentig voor Labour in het parlement zit, beschreef in beeldende taal wat de conservatieve premier heeft aangericht.
De bijna 80-jarige Jackson vertelt eloquent hoe ziekenhuizen onder het ‘Thatcherism’ veranderden in een soort veldhospitalen waar patiënten in bedden op de gang moesten verblijven, hoe scholen vervielen tot bouwvallen die je in de Derde Wereld verwacht en hoe de IJzeren Dame de morele opvattingen in de maatschappij veranderde: Hebzucht werd een deugd.
De meest dramatische en smerigste demonstratie van Thatcherism was wel hoe ieder winkelportiek iedere avond veranderde in de huiskamer, slaapkamer en wc van de daklozen”.
Die daklozen bestonden voor een groot deel uit psychiatrische patiënten die zonder pardon op straat werden gezet toen ze verzorgingsinstellingen sloot. 
De clip is binnen een paar uur al honderdduizenden keren bekeken. 

Meer over:

kijk nou
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (41)

nico1943
nico194311 apr. 2013 - 6:21

Ja, dat staat ons ook te wachten als VVD zijn zin krijgt. Ieder verantwoordelijk voor zichzelf en jammer als je dit niet kunt.

CliffClavin1993
CliffClavin199311 apr. 2013 - 6:21

Ik prijs Glenda Jackson, omdat ze gedaan heeft wat gedaan moest worden: het uitspreken van onaangename waarheden. Dat zal haar door hardcore fans van het neoliberalisme niet in dank afgenomen worden. Maar dat zijn zulke hardleerse en volmaakt oninteressante mensen (zijn het eigenlijk wel mensen?), dat dat mij verder koud laat. Jezus zei: wie aan de minsten komt, die komt aan mij. Ik denk dan ook niet dat mw. Thatcher momenteel op een vreedzame en veilige plek vertoeft.

JoopSchouten
JoopSchouten11 apr. 2013 - 6:21

'“Economics are the method, but the object is to change the soul”, zei Thatcher ooit. Haar economisch model bezorgde ons de bankencrisis, maar Margaret, de zielenknijper, sneed nog dieper. Het neoliberalisme à la Thatcher vreet onze manier van denken aan. Meer dan een kwart van de Britten denkt nu dat armoede in de eerste plaats te wijten is aan luiheid.' 'Aan de zwakke groei wist Thatcher weinig te veranderen. De gemiddelde groei onder haar bewind was lager dan in de crisisjaren '70. De deregulering en daaruit voortvloeiende explosieve groei van de financiële sector leverden ons dertig jaar later de grootste financiële crisis sinds de jaren '30 van de vorige eeuw op.' Analyse: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/04/08/hoe-thatcher-een-kwarteeuw-na-haar-aftreden-ons-leven-en-denken-blijft-beheersen

lembeck
lembeck11 apr. 2013 - 6:21

Buitengewoon onbeschoft dat die mannen overal doorheen schreeuwen. Mag misschien traditie zijn, maar normale beleefdheid vereist van ons allemaal om onze mond te houden, als er iemand spreekt. Mrs. Jackson spreekt de waarheid. Niet alleen weet ik het zeker, ik heb het gezien, gehoord en ja, geroken. Het mooie liedje: The Streets of London, komt hier uit voort. Het is des te schokkender, als er een Torie spreekt. Dan is de conservatieve Bench stil. En Mr. Speaker had, geheel volgens zijn eigen regels, moeten ingrijpen, toen mrs Jackson het spreken bijna onmogelijk werd gemaakt. Dank aan JOOP voor dit fragment. Glenda Jackson stijgt kilometers in mijn achting. Wat een geweldige vrouw en ze had zo ontzettend gelijk. Des te triester daarom dat we nog steeds onder het neoliberale gdachtengoed leven en dat in deze sfeer steeds meer mensen steeds minder achting krijgen voor anderen, die minder fortuinlijk zijn. Het idee dat iedereen maar hard moet werken om net zo fortuinlijk te zijn als zij is simpelweg een grove onwetendheid van hoe mensen in elkaar steken. Dat niet iedereen daartoe in staat is wordt door hen gezien als zwakheid. Die arrogantie zal men toch moeten afleren. Frank: Jezus zei veel geweldige dingen en hij had daarin altijd gelijk. Dus als neoliberalen op zondag in de kerk zitten, is dat schijnheilig uiterlijk vertoon. Helaas.

wvdstraat
wvdstraat11 apr. 2013 - 6:21

Het principe "van de doden niets dan goeds" is een ethische kwestie. Maar wat nu, wanneer 'die dode' een erfenis in het publieke domein nalaat? Indien je jezelf daartoe beperkt valt daar, mits wellevend zoals Jackson dat doet, best wat over te zeggen. Het lastige daarbij is dat ook lieden die deze scheiding niet weten te maken (ik vermijd hier een Geertwin cq Godwilders) dat recht ook opeisen. Dan sta je ineens weer op de kippenmarkt. In de necrologie van een figuur met invloed op de samenleving mag die invloed gerust benoemd worden, dat moet zelfs, mits fatsoen en argumenten voorhanden zijn. Het gebruik van het woord "Thatcherism" rechtvaardigt op die manier het oordeel van Jackson: Beleid dat door anti-vooruitgangsdenken en egocentrisme (ten koste van zeer velen) de samenleving al te veel schade heeft toegebracht: Geen 'standbeeld', dus !

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen11 apr. 2013 - 6:21

En ja hoor..... Dan de reactie van de Conservatieven... Lekker op de vorm gaan zitten, en niet op de inhoud. Over de overledenen niets dan goeds, lijkt het devies. Zo kennen we rechts weer. Lekker jijbakken en wegmoffelen waar het echt om gaat. Vooral niets leren van wat er werkelijk gebeurd is onder leiding van Tatcher.

TheBigLebowski
TheBigLebowski11 apr. 2013 - 6:21

Sterke speech.

Nachtegaaltje
Nachtegaaltje11 apr. 2013 - 6:21

Hear! Hear!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin11 apr. 2013 - 6:21

Indrukwekkend inderdaad, een postume aanklacht zonder weerga.

ElChe
ElChe11 apr. 2013 - 6:21

"Hebzucht werd een deugd." De erfenis van thatcher, waar we heden tendage nog last van hebben. De wortel van de huidige crises. De wortel van veel ellende in veel gezinnen en bij individuen. Dankzij het heilig verklaren van ongebreidelde hebzucht door thatcher. Een schande voor het britse koningshuis dat de koningin bij haar begrafenis aanwezig zal zijn. Een klap in het gezicht voor een ieder die dankzij haar beleid in de ellende werd gestort. Hulde voor Glenda Jackson die op een voortreffelijke wijze de keiharde en kille waarheid zei. De naam van tatcher dient op de vuilnishoop te belanden en nooit meer uitgesproken te worden.

jaapvos
jaapvos11 apr. 2013 - 6:21

Kun je zien met welke 'verdienste' voor de maatschappij je tot de adelstand kunt worden 'verheven'.......

Sternenstaub
Sternenstaub11 apr. 2013 - 6:21

Truthful eloquence. And for Tories/Thatcherites, cowards and liars: the VERY inconvenient TRUTH. Cameron, shame on you for betraying your fellow countrymen, women and children, much like Thatcher did.

Gogol
Gogol11 apr. 2013 - 6:21

"We were told that everything that I had been taught as a vice, was in fact a virtue: greed, selfishness, no care for the weaker. Sharp elbows, sharp knees, they were the way forward." Thatchers ideologie in een notendop. Well put.

harryo2
harryo211 apr. 2013 - 6:21

Het mens ging over lijken. Nu is ze er zelf één. Feliciteer elkaar nu met het vergaan van dit kreng!

JanB2
JanB211 apr. 2013 - 6:21

John Bercow rules!

meijerlahn
meijerlahn11 apr. 2013 - 6:21

Het zit heel diep in Engeland: http://nos.nl/artikel/494954-antithatcherlied-dilemma-voor-bbc.html http://www.youtube.com/watch?v=S3dvb567v4s

CliffClavin1993
CliffClavin199311 apr. 2013 - 6:21

Hier een aansprekend voorbeeld van de erfenis die mw. Thatcher ons naliet: http://www.nrc.nl/joris/2013/04/11/katholicisme-zonder-hel/

1 Reactie
lembeck
lembeck11 apr. 2013 - 6:21

En hier een filmpje van Andrew Marr's History of Modern Britain. De redding van Thatcher: https://www.youtube.com/watch?v=pd4KszzlzAo G A S !

[verwijderd]
[verwijderd]11 apr. 2013 - 6:21

Deze speech is des te opvallender omdat haar eigen partij na mevrouw Thatcher dertien jaar lang heeft kunnen regeren.

1 Reactie
lembeck
lembeck11 apr. 2013 - 6:21

En heeft Labour net zo beroerd gedaan met mensen aan de onderkant, als Thatcher deed? Want alleen de opmerking dat Labout lang geregeerd heeft, zegt me niets. Is ook nietszeggend. Alleen een feit zonder inhoud.

[verwijderd]
[verwijderd]11 apr. 2013 - 6:21

Bekende riedel van tegenstanders Thatcher. Goeie speech, dat wel. Engelsen zijn toneelspelers en goed opgeleid. Dat zie je in het parlement terug. Tegenwerpingen daar zijn ook altijd hilarisch. Luister op 3.55 min "Can´t take it".

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten11 apr. 2013 - 6:21

Je bent afgestudeerd drogredenaar zo te lezen. Knap hoor.

CliffClavin1993
CliffClavin199311 apr. 2013 - 6:21

Wat bedoel je met 'bekende riedel'? Ik bedoel: kan je eens op het waarheidsgehalte van Jackson's woorden ingaan?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos11 apr. 2013 - 6:21

Maar er is geen woord van gelogen. Dat ze er niet tegen kunnen komt alleen maar voort uit het feit dat het mensbeeld van Thatcher in de jaren tachtig nog volop kon worden onderschreven door de Tories maar nu niet meer. Het is vluchtgedrag. Toriepremier Cameron heeft zijn excuses aangeboden voor het feit dat Thatcher apartheid ondersteunde en door zijn terugkeer naar sociale thema's in het huidige kabinet (onderwijs, Big Society) en met name onder klassiek conservatieve Tories is grote afkeer van het casino-kapitalisme gegroeid. Er is niemand meer die roept dat 'greed' goed is.

GingerTed
GingerTed11 apr. 2013 - 6:21

Thatcher brak voor velen zekerheden, zoals banen in verschillende sectoren, af met haar beleid. Maar dat was zeker niet iets wat haar te verwijten was maar degenen die deze sectoren, die slechts met veel belastinggeld afkomstig uit andere rendabele sectoren in stand werden gehouden. De sanering die Thatcher doorvoerde was hard maar noodzakelijk omdat op den duur de onrendabele sectoren een steeds zwaardere last vormden voor de rendabele, en bovendien met hun buitensporige kosten, andere belangrijke investeringsmogelijkheden onmogelijk maakten. Omdat de zeer machtige bonden geen redelijke concessie wilden, maar keihard op hun vaak agressieve en gewelddadige macht vertrouwden kwam het tot een harde clash. Thatcher won die (natuurlijk). De sanering heeft daarna een winter opgeleverd, wat neerkwam op het wegrukken van de warme maar op den duur niet te betalen sociale deken voor een bevolking waarvan teveel rekenden op allerlei onterechte zekerheden. Voor die zekerheden moesten die mensen leren te innoveren, zich bijvoorbeeld te bekwamen in andere professies dan ze gewend waren als het in hun sector minder ging. Hetzelfde gold voor deze sectoren zelf. Door dit te leren (innoveren, en transformeren) ontstond na een periode van noodzakelijke winter weer een lente van bedrijvigheid en dus ook arbeidsaanbod, maar dit keer op een zeer vruchtbare bodem. Dit heeft gemaakt dat het VK na decennia weer een ware competitieve economie werd. Labour zich overigens ook bekeerde tot het liberalisme maar dan meer sociaal en het ook dito premiers leveren kon. Glenda Jackson is een geweldige actrice, met name in de films van Ken Russel zag ik haar graag. Maar dat is ook het waar ze haar prominentie aan ontleent. Mensen in de wereld van glamour en fantasie hebben meestal een te irreëel beeld van wat in de werkelijke wereld speelt en nodig is. Goed en kwaad zijn voor hen zwartwit verdeeld als in veel van hun films. Trouwens als links bij politici e.a. ter gelegenheid van de dood van politieke tegenstanders vooral en slechts allerlei onaangenaamheden gaat aanhalen terwijl dat altijd al kon, maar nog meer op vele linkse sites, en hier ook niet zelden in de reacties, er een breed jubelen klinkt over de dood, post mortem grove persoonlijk beledigingen worden geuit, geeft dit weer een fraai staaltje van de dubbele, vooral hypocriete moraal, en het schijnbeeld wat links zich zo graag toedicht als zijnde fatsoenlijk in tegenstelling tot rechts en/of liberaal. Als de Telegraaf bij de dood van Den Uijl naast het herhaaldelijk berichten over het in hun ogen desastreuze beleid voor Nederland, en bijvoorbeeld ook diens flirts met communistisch Europa, en voor WOII zijn bewondering voor Hitler breed had uitgemeten, en daarnaast ingezonden brieven met de meest grove opmerkingen had links zich natuurlijk wél vreselijk opgewonden over dat volgens hen zo typische rechtse onfatsoen.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat11 apr. 2013 - 6:21

Dat is veel te veel eer voor de werkwijze van Thatcher: Want stel nu, dat ik een hekel heb aan uw maatschappijvisie en levenshouding, waarvan ik - heel selectief - de karakteristieken en "zekerheden" in kaart breng, om uitsluitend díe af te breken waar het maar kan. Omdat u het niet helemaal met mij eens zou zijn, zorg ik er dan voor dat u geheel buitenspel komt te staan. Mijn stemmen daarvoor win ik met een non-argument, door mensen (weer) te laten geloven in een sprookje dat allang voorbij is: "...... rules the waves", omdat ik weet dat men daar dankzij 'splendid isolation' nog steeds gevoelig voor is en weinig zicht heeft op de realiteit. Een beetje verdeel-en-heers er doorheen (met behulp van belanghebbenden) en zo sloopte een zure middenstandsdochter een land dat in het verleden leeft, ten gunste van enkelen, ten koste van velen.

[verwijderd]
[verwijderd]11 apr. 2013 - 6:21

Ik zag een deel van die speech live via de Britse satelliet. Indrukwekkend. Wat ontzettend jammer dat links zich zo verdeeld gedraagt binnen Europa. Wat zou het prachtig zijn als dergelijke bezielde mensen die ik ook uit de Franse en Duitse politiek ken - en vergeet onze eigen Jan Marijnissen niet - de voordelen van een Verenigd Europa zouden zien en eendrachtig samenwerkten die geldbezetene materialisten af te lossen, zowel qua regeren als qua EU-basis-regelgeving (een soort grondwet) waarin o.a. staat dat de EU zich baseert op een vrije markteconomie. Niet dat ik die vrijheid om zeep zou willen hebben maar democratie houdt met name in dat je een gezonde balans vindt tussen de dingen waarin je vrij bent en de dingen die je veel beteer samen kunt regelen. Zelfs de meest bezeten VVD'ers zouden het Nederlandse leger (hetgeen als je er over nadenkt ook een gecollectiviseerd staatsgebeuren is) niet willen vervangen door allerlei privé legertjes. gek genoeg vinden ze dat wel over de postbezorging, een democratisch regegelde omroep/nieuwsvoorziening en heel veel andere dingen die je beter samen kunt regelen. Ware socialisten aller Europese Landen, verenigt U. Liefst vandaag nog als U aan de toekomst van Uw kinderen en kleinkinderen denkt, want zo langzamerhand kan iedereen wel vaststellen dat we op een beroerd doodlopende weg zitten wegens de opstelling van de grondleggers ervan zoals "Mrs. T" zoals ze destijds liefkozend (?) in Groot Brittannië genoemd werd.

3 Reacties
OccupySchagen
OccupySchagen11 apr. 2013 - 6:21

Vanuit ons hart gegrepen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde11 apr. 2013 - 6:21

Helemaal mee eens. De verdeeldheid van links en het vasthouden aan de gedachte dat de EU een neoliberaal bolwerk is, maakt juist dat de EU een neoliberaal bolwerk blijft. Het getuigt van een fatalisme dat niet past bij de strijdbaarheid die links altijd kenmerkte.

buckshag
buckshag11 apr. 2013 - 6:21

het vierde rijk

FransLenaen
FransLenaen11 apr. 2013 - 6:21

'. Maar dat zijn zulke hardleerse en volmaakt oninteressante mensen (zijn het eigenlijk wel mensen?), dat dat mij verder koud laat.' --- Mensen die met een domme ad-hominem hun argumenten kracht proberen te geven, hebben blijkbaar geen inhoudelijke argumenten.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199311 apr. 2013 - 6:21

Frans, het zou je sieren als jij, man van de inhoud, eens op de woorden van Glenda Jackson in zou gaan. Want je doet hier precies datgene wat je mij verwijt.

meijerlahn
meijerlahn11 apr. 2013 - 6:21

Ik ken een Engelsman die er altijd prat op gaat dat hij een "real Torie" is en uiterst conservatief. Hij heeft heimwee naar de Thatcher-tijd, hij haat Labour, is voor de VS en tegen Europa en niet onbemiddeld. Als hij dit hoort, zie ik hem nu helemaal voor me: des duivels en knalrood van opwinding en zal net zo staan te schreeuwen als de conservatieven in het Lagerhuis:" it"s outrageous". Ik krijg kippenvel bij dit fantastische betoog, ik denk dat hij een hartverzakking nabij is.

1 Reactie
lembeck
lembeck11 apr. 2013 - 6:21

Kan angst dan zoveel veroorzaken? ;-))

CliffClavin1993
CliffClavin199311 apr. 2013 - 6:21

Uitstekend commentaar in de Telegraph, over de aanwezigheid van Koningin Elizabeth, bij de uitvaart van Thatcher (heb zelf iets over een crematie gehoord): http://www.telegraph.co.uk/news/politics/margaret-thatcher/9984619/Margaret-Thatcher-This-is-a-state-funeral-and-thats-a-mistake.html

1 Reactie
lembeck
lembeck11 apr. 2013 - 6:21

Goed artikel. Zou wel een mooie rel zijn, als ze haar toch cremeren.

Lucyfer
Lucyfer11 apr. 2013 - 6:21

Allemachtig, heeft Labour van de week, toen Lady T. zo werd geprezen in het Lagerhuis, ook zo door de sprekers heengeschreewd? Ook zonder papier hè!! Die Glenda toch. Als actrice gewéldig in haar rol als Elizabeth R. Dezelfde felheid zag ik nu terug. Hulde

1 Reactie
JanB2
JanB211 apr. 2013 - 6:21

Ja, ik vroeg me ook al af waarom de speaker geen peleton ME een charge heeft laten uitvoeren om dat Torry-gajes even normale omgangsvormen bij te brengen of, als dat onmogelijk mocht blijken (niet onaannemelijk), gewoon de zaak tot kalmte te meppen.

[verwijderd]
[verwijderd]11 apr. 2013 - 6:21

Terecht verhaal. Ik had trouwens graag gezien wat de speaker te zeggen had. Lijkt me een mooi figuur die Berkow (stukken beter dan van Miltenburgh).

2 Reacties
Gelijkhebber
Gelijkhebber11 apr. 2013 - 6:21

Je kent de voorzitter van het Britse parlement niet maar je weet wel dat hij beter is dan Van Miltenburg.

lembeck
lembeck11 apr. 2013 - 6:21

Dan had hij dat geschreeuw van de Tories veel eerder moeten afstraffen. Dan was hij goed geweest! Nu vind ik 'm hooguit matigjes.