Het klinkt tegenstrijdig, maar toch is het de conclusie van een nieuw onderzoek van hoogleraar straf- en strafprocesrecht Piet Hein van Kempen en universitair docent Masha Fedorova: het is wettelijk mogelijk om wietteelt te legaliseren om moord of mishandeling als gevolg van onveilige teelt te voorkomen. Mensenrechten wegen namelijk zwaarder dan de VN-drugsverdragen die wietteelt en – handel verbieden, vermoeden de onderzoekers. Daarmee lijkt de weg vrij voor het legaliseren van wietteelt.
De twee wetenschappers van de Radboud Universiteit deden hun onderzoek in opdracht van 27 grotere gemeenten. Deze gemeenten zijn voor wietregulering om zo de criminaliteit rond hennepteelt te kunnen beheersen. Dat schrijft de Volkskrant maandag.
Omdat er nu geen controle is over de wietteelt in Nederland, hebben gemeenten vaak te maken met corruptie, geweld, branden, stankoverlast in woonwijken en gezondheidsrisico’s voor gebruikers. Als de wietteelt uit de illegaliteit kan worden gehaald, kunnen gemeenten gaan reguleren en zo bijvoorbeeld de kwaliteit van de drugs beter controleren en de veiligheid van omwonenden beter garanderen.
Dat recht op veiligheid en gezondheid zou wel eens zwaarder kunnen wegen dan de drugsverdragen die de VN nu kent. Volgens de onderzoekers is het ‘goed verdedigbaar’ dat regulering van de wietkweek als ‘een positieve verplichting tot bescherming van mensenrechten geldt’.
Als andere landen geen bezwaar hebben tegen deze legalisering, zou Nederland volgens deze positieve mensenrechten de wietteelt kunnen legaliseren. Wel zou Nederland verplicht blijven om, met diezelfde mensenrechten in het achterhoofd, het gebruik van wiet te ontmoedigen.
Op dit moment voert Nederland een gedoogbeleid. Het gebruiken van softdrugs is toegelaten, maar de teelt en de handel zijn illegaal.
Hoogleraar Geert-Jan Knoops reageert in de Volkskrant op de vraag of de mensenrechten wel echt zo zwaar wegen. Hij zegt:
"Uitgesloten is het niet, maar de politiek zal straks waarschuwen voor de precedentwerking. De redenering luidt eigenlijk: door de negatieve gevolgen van een verbod, moet het verbod worden opgeheven. Dat zou betekenen dat dit straks ook kan gelden voor andere zaken die nu illegaal zijn."