Joop

Leg mensen die energietransitie niet kunnen betalen straks geen gasboete op

  •    •  
29-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
22370142232_a795bf3ccf_z-1
Ed Nijpels heeft makkelijk praten met zijn goede doel
Gisteravond maakte ik me even zorgen over VVD-coryfee Ed Nijpels. Waarom, daar kom ik straks op terug, maar het is wellicht goed om even uit te leggen wat een coryfee eigenlijk is. Een partijcoryfee is iemand die zichzelf nog heel belangrijk vindt, maar dat allang niet meer is. Zo heeft de VVD bijvoorbeeld te kampen met coryfee Hans Wiegel. Er luistert geen mens meer naar Hans, maar dat weerhoudt de coryfee er geenszins van om zich nog overal tegenaan te bemoeien. Bij het CDA hebben ze nog steeds last van Dries van Agt, die zich de afgelopen jaren sapristi meer met de politiek heeft bemoeid dan toen hij premier was. Niet alle partijen hebben coryfeeën. De PVV heeft er bijvoorbeeld geen, maar die heeft weer een duizelingwekkend aantal risees.
Maar goed, Ed Nijpels. Ed is naast coryfee ook Iets bij een Klimaatdinges en in die hoedanigheid zat hij op 28 september aan tafel bij Nieuwsuur. Het is namelijk hommeles met het Klimaatakkoord en zo. Ed vindt dat we niet de hele tijd over geld moeten zeuren. Het gaat om het hogere doel, zegt Ed, en dan moeten we niet pielemuizen over een paar euro. Die mensen die straks hun energierekening niet kunnen betalen door de gasboete, dienen dus volgens Ed met opgewekt gemoed en vol van het hogere doel in de vrieskou hun potje te koken op een vuurtje van sprokkelhout. Letterlijk zegt Ed (vanaf 33:30):
“Het gaat altijd maar over de centen en over de betaalbaarheid en allerlei ellende, maar het gaat uiteindelijk om een heel goed doel.”
Ed heeft zijn VVD-punt gemaakt zou je denken, maar wat zegt Ed precies 18 seconden later?
“….het gaat om de auto’s, het Kabinet is heel ambitieus, prima, zegt: in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s, maar dan moet je dat wel stimuleren, en stimuleren betekent dat je daar GELD in moet stoppen, nah, hoeveel GELD ga je erin stoppen, is dat genoeg GELD om de doelstelling te halen….”
Omdat Suzie precies op dat moment op mijn borst was geklommen en met haar snor in mijn gezicht stond te snorren, lette ik even niet goed op en dacht ik even dat Ed ten prooi was gevallen aan beginnende dementie. Suzie is overigens een poes, voor de goede orde.
Gasboete Maar uiteraard heeft Ed helemaal geen problemen met zijn kortetermijngeheugen. Wat Ed bedoelt, is dat de óverheid niet zo over geld moet zeuren. De overheid moet er voor zorgen dat de burger zo min mogelijk last heeft van de beoogde energietransitie. Dat is mooi. Daar gaan we Ed aan houden. Dus mensen die niet in staat zijn om zonnepanelen en/of warmtepompen te bekostigen, gaan we geen gasboete opleggen. Dat is bij dezen afgesproken. Ed Zelf zei het.
We heten potverdrie niet allemaal Janine Abbring, die Eric Wiebes de maat nam door glimmend van trots te vertellen dat zij wél al een warmtepomp à raison van 14.000 euro had laten installeren. Janine kan dat, die is VPRO-coryfee. Maar de meeste mensen zijn noch VVD- noch VPRO-coryfee en hebben geen 14.000 euro. Zij mogen straks niet letterlijk in de kou komen te zitten terwijl Ed zijn door de overheid gesponsorde Tesla door de wasstraat haalt.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Anoniempje5
Anoniempje51 okt. 2018 - 8:46

"Die mensen die straks hun energierekening niet kunnen betalen door de gasboete, dienen dus volgens Ed met opgewekt gemoed en vol van het hogere doel in de vrieskou hun potje te koken op een vuurtje van sprokkelhout." Heerlijk naïef; zelf vuur stoken zal natuurlijk verboden worden voor huizen die binnen een straal van 100 meter van een ander huis staan. Vanwege de fijnstof, klimaat belasting o.i.d.. Er is ook niet genoeg sprokkelhout voor het gepeupel. Het sprokkelhoud is o.a. nodig om bij te stoken in de kolencentrales zodat die aanspraak kunnen blijven maken op de subsidies die er voor de olie en kolen industrie beschikbaar is en zo op papier net lijken alsof ze groen bezig zijn.

Markzelluf
Markzelluf30 sep. 2018 - 8:53

Ik lees dat Gard Simons columnist en wetenschapsjournalist is. Vermoedelijk is het bovenstaande stukje een column en heeft hij bij het schrijven ervan de wetenschapsjournalist in hem elders geparkeerd, want anders had hij toch twee economische inzichten die waarschijnlijk al in het middelbaar onderwijs worden gedoceerd, kunnen toepassen. Ten eerste: willen we een effectief klimaatbeleid voeren, dan moeten we dit niet als vrij maar collectief goed beschouwen. Ten tweede: tegenover kosten staan .... precies.... opbrengsten. Het geld dat de transitie kost, is dus mondiaal bezien gelijk aan de opbrengsten en door allerlei effecten veroorzaakt dit economische groei. De vraag is (inderdaad) hoe alloceren we kosten en opbrengsten, maar die vraag kunnen we pas beantwoorden als we de oplossingen kennen, want dan zien we ook hoe de geldstromen gaan lopen. Overigens, in het verleden bleken Nederlanders zeer bedreven in het vinden van kansen bij economische revoluties. Grote kans dat dit niet weer zo is.

webmaatje
webmaatje30 sep. 2018 - 7:42

Het Belgische journaal meldde dat warmtepompen vooral in koude winters heel veel elektriciteit gebruiken om het werk te doen. Daarom wordt de omschakeling daar enige jaren uitgesteld. In het Duitse Niedersachsen rijdt sinds vorige week de eerste waterstoftrein. Op de Duitse tv was een reportage hoe vervuilend de winning van lithium is om elektrische auto's van batterijen te voorzien. Hele zoutmeren in de Andes verdwijnen en een zwaar vergiftigde bodem blijft achter. Een ramp voor de natuur. https://www.zdf.de/dokumentation/planet-e/planet-e-der-wahre-preis-der-elektroautos-100.html

7anpau1
7anpau130 sep. 2018 - 7:06

Het gaat niet eens om de gasboete. Nu al wordt via de verhoging van de energiebelasting getracht om de burger te bewegen om van alles en nog wat te doen om de rekening omlaag te brengen. Dat helpt natuurlijk bijna niets. Die paar tientje per maand drukken de koopkracht, maar de mogelijke besparing daarop zijn niet zodanig dat je nu opeens € 15.000 of meer ophoest. Je moet het maar hebben, en dan nog, heel vaak is er nog helemaal geen alternatief voor gas. Een warmtepomp werkt lang niet overal. Zonnepanelen mogen lang niet overal. Als je een oud huis hebt, dan zul je veel meer moeten doen (gesteld dat dat al mag als het een monument is bijv.) Ondertussen worden de extra inkomsten voor het Rijk door de verhoogde energiebelasting straks gewoon lekker uitgegeven in de lopende begroting. Als er dus genoeg mensen tzt wel de stap maken naar duurzame oplossingen, dan zal de overheid het daardoor ‘misgelopen’ geld elders gaan halen of bezuinigen, want men heeft die extra inkomsten al lang uitgegeven. De burger mag dus enerzijds enorme investeringen ophoesten om van het aardgas af te gaan om vervolgens - als beloning - zijn lasten verzwaard te zien en/of collectieve voorzieningen wegbezuinigd te zien worden. Want 1 ding is zeker, de parasiterende overheids- en bestuurslaag die aan de knoppen zit zal er wel voor zorgen dat zij niets van zullen merken van de gevolgen van al hun ambitieuze plannen. Zij halen het uit de lengte of de breedte!

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon30 sep. 2018 - 5:41

Ik ben het met Buma eens. Als de energietransitie niet behoedzaam wordt geimplementeerd, wordt dit een van de grootste splijtzwammen in onze samenleving. Het gaat hierbij niet alleen maar om het al te voortvarend invoeren van allerlei generieke "Klaverbelastingen". Er zijn nu al gemeenten [veelal met een linksig gemeentebestuur] die voor de troepen uit lopen en met zeer ambitieuze plannen komen om wijken of zelfs hele steden van het gas te halen. De omvangrijke middenklasse die een eigen woning bewoont wordt linksom of rechtsom de sjaak.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 okt. 2018 - 11:57

Mijn (eigendoms) huis is niet geschikt te maken voor de transitie anders dan door een ingrijpende verbouwing. Dat gaat dus niet. Ik ben vast niet de enige.

Martin108
Martin10829 sep. 2018 - 19:44

Wat is eigenlijk de bedoeling als je in een huurhuis zit? Gewoon de gasboete ophoesten en hopen dat de woningbouwvereniging mijn huis niet als laatste aanpakt? Mijn woningbouwstichting is bezig met huizen aan n a label te helpen maar kunnen mij niet vertellen wanneer mijn huis aan de beurt is.

Bob Eden
Bob Eden29 sep. 2018 - 17:54

Goed dat het geluid wat CDA-leider Buma ook al uitsprak hier nu ook klinkt. Over het beruchte interview stond in Elsevier toen: "Buma voorspelt verder een nieuwe kiezersrevolte, zoals in 2002 onder aanvoering van Pim Fortuyn. Dit keer zullen ‘gewone Nederlanders’ zich echter niet keren tegen massa-immigratie en mislukte integratie, maar tegen elitaire maatregelen om het klimaat te redden. Hij vindt dat de voorstellen van de zogenoemde ‘klimaattafels’ gericht zijn op vermogende burgers ‘die bij de aanschaf van een nieuwe auto zeggen: “Wat zullen we nou eens doen: een Tesla of een elektrische Porsche?”’ De voorstellen jagen de energierekening van gezinnen omhoog en gaan er volledig aan voorbij dat veel mensen met moeite de hypotheeklasten kunnen dragen, aldus Buma."

1 Reactie
Edwin8
Edwin829 sep. 2018 - 21:28

Puntje bij paaltje tekent Buma ook gewoon bij het kruisje. Buma is geen christen maar een farizeeër namelijk. Omtzigt van het CDA vind ik nog wel een die wel eens goed uit de hoek kan komen, maar dat hij ondanks alles bij het CDA blijft is ook wel weer veelzeggend. CDA VVD, ze zijn inwisselbaar. Met het enige verschil dat je bij het CDA ook de bijbel erbij krijgt.

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin29 sep. 2018 - 17:26

Waarom moet ik betalen voor iets dat altijd gratis is geweest? Ik heb part nog deel aan de invloed op de CO2 uitstoot. Waarom moeten de rijken weer ons geld afromen voor hun eigen gewin? Waarom een milieutax voor iets waardoor de bomen en de planten tot in de 'hemel' groeien? Waarom is het warmer worden van de aarde geen zegening, maar een 'ramp? Waarom wederom hel en verdoemenis prediken in de wetenschap dat dat niets helpt? Is het dan niet zo dat door het warmer worden van het klimaat we vanaf ca 1850 (einde kleine ijstijd) meer voedsel kunnen verbouwen, waardoor we meer monden kunnen voeden? En is het niet zo dat we in Europa de CO2 uitstoot terugdringen en per saldo elders in de wereld meer uitgestoten wordt, waardoor de CO2 uitstoot elk jaar wereldwijd stijgt?

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus29 sep. 2018 - 23:03

"Waarom moet ik betalen voor iets dat altijd gratis is geweest?" Omdat het hoog tijd is om de troep een keer achter je kont op te ruimen. En nee, dat is niet altijd gratis geweest: alleen kwam een ander met de schade te zitten. Zoals ook nu de rekening weer grotendeels door een ander betaald zal gaan worden.

Pjotr Kropotkin
Pjotr Kropotkin30 sep. 2018 - 16:48

Mijn woorden meneer de Geus zijn ook niet tegen u gericht. Maar tegen de kapitalisten die ons willen doen geloven dat we voor het klimaat moeten betalen, terwijl ze zelf bij de overheid hun hand(je) ophouden. Zal ik een elektrische Tesla of een Porsche met subsidie kopen (vrij naar Ed Nijpels)?

punt2
punt229 sep. 2018 - 15:37

De E.U, geeft 40 miljard uit aan een nieuwe gasleiding voor de Balkan, Nederland besluit van het gas af te gaan .... Er zijn ontwikkelingen die aantonen dat ons gasbuizenstelsel geschikt is voor waterstof en de aanpassingen naar waterstof zijn goedkoper dan de aanpassingen om geheel van het gas af te gaan... De Warmtepompen produceren teveel lawaai en niet ieder huis is (al)geschikt voor zonnepanelen. Het potje paniekvoetbal met enorme hoge kosten wat nu ten tonele verschijnt is grotesk, men weet de ontwikkelingen die binnen nu en 10 jaar verschijnen niet eens ....maar de burgers moeten enorm investeren in klimaat..... maar de werkelijke vervuilers blijven buiten schot ...die kunnen het iv.m. de concurrentie niet betalen .... Ergo de de burger gaat betalen , voor iets wat over 5 tot 10 jaar achterhaald kan zijn en de werkelijke verspillers blijven buiten schot ... En de E.U. blijft bij het gas , Duitsland blijft bij het gas..... wat zal onze lucht schoon worden ....

1 Reactie
7anpau1
7anpau130 sep. 2018 - 11:43

Het is gewoon allemaal ciynische begrotingspolitiek. Het heeft hélèmaal niets met het milieu te maken. De VVD wil de IB verlagen. Als uitruil wordt de BTW en energiebelasting verhoogd, onder het mom dat arbeid dan goedkoper wordt en consumptie wordt belast, want ‘goed voor het milieu. Het is ondertussen allemaal electoraal geleuter, want arbeid wordt - door allerlei andere maatregelen - niet goedkoper en dus is het per saldo - zoals altijd - gewoon allemaal een pakket met lastenverzwaringen omdat de overheid nu eenmaal rupsje nooit genoeg is.

RaymondenJoop
RaymondenJoop29 sep. 2018 - 14:46

Ed heeft nog een huisje te koop, energie label G. Behoorlijk fors, dus daar kan je wel 3 warmtepompen op los laten Oh ironie

1 Reactie
KnorretjeBig
KnorretjeBig29 sep. 2018 - 15:28

Daar heeft Ed Nijpels geen trek in. Het staat al jaren te koop. Vraagprijs op dit moment 1.685.000,00 Euro.

José
José29 sep. 2018 - 14:41

Als je het wat breder trekt, leven nu al in Europa tussen de 50 en 125 miljoen mensen in energiearmoede, d.w.z. ze zijn niet in staat hun huis voldoende te verwarmen of hun energierekening te betalen. In België gaat het om ruim een op de vijf huishoudens, in Nederland een op de tien, in Bulgarije zelfs vier op de tien, en men vreest dat die aantallen zullen oplopen als de energieprijzen verder gaan stijgen. De Europese Commissie heeft hier oog voor en deed o.a. het voorstel om deze energiearmoede te monitoren en een deel van de middelen voor energie-efficiency te reserveren voor mensen die hieronder lijden. Het Nederlandse kabinet voelt daar niets voor en verwijst weer eens naar het algemene armoedebeleid. Hoe het ook zou kunnen, laat een project in Gent zien: ‘Het idee van het project is simpel: de bewoners krijgen een budget van 30.000 euro om onder begeleiding hun woning te verbeteren. Als ze ooit hun huis verkopen en de meerwaarde is boven die 30.000, moeten ze dat bedrag terugbetalen.’ https://decorrespondent.nl/6129/het-vergeten-probleem-van-de-overgang-naar-schone-energie-armoede/282755286-629dca8b In de gemeente Moerdijk bespraken ze dit jaar het lokale energieakkoord, en Ed Nijpels was eregast. Ook aanwezig was Marcel van Roosmalen, die er een hilarisch verslag over schreef. https://decorrespondent.nl/8352/van-dit-beleidsjargon-raakt-elke-taalpurist-in-paniek/1090066700448-db359661

Sanaya Khan
Sanaya Khan29 sep. 2018 - 12:07

Terecht. Dit zou mij een reden lijken dat een land in opstand komt tegen diens politieke vertegenwoordiging indien dit daadwerkelijk gebeurd. Overigens hemelen media iedereen op, wanneer en omdat dat weer afstraalt op hun zelf. Nog net geen fake news, toch blijven de kijkcijfers belangrijker dan feitelijkheid. Prima om mensen hun gedrag te observeren, en in steeds mindere mate de plek om je te laten informeren.

Hiltermann
Hiltermann29 sep. 2018 - 10:39

Het gebruik van de benaming coryfee, voornamelijk voor enigszins belegen heren uit de politiek, roept al langer wat irritatie bij mij op. Dames uit de lichte muziek blijken plotseling aanspraak te kunnen maken op de titel diva. In veel gevallen is het gebruik van deze titels volkomen onterecht. Ed Nijpels was een matig presterend VVD politicus waarvan ik mij met de beste wil geen enkel wapenfeit uit zijn politieke carrière kan herinneren. Hans Wiegel had in iedere geval zijn "nacht van Wiegel" Na extreem lang beraad in de Eerste Kamer sneuvelde het wetsvoorstel voor een correctief referendum. Het leidde zelfs tot het ontslag van het kabinet Kok II. Die ontslagaanvraag werd later weer ingetrokken. De benaming diva zou gereserveerd moeten blijven voor de kleine selectie echte top stemmen uit de operawereld. Diva's als Montserat Caballé en Kiri te Kanawa zijn toch echt van een andere orde als Patricia Paay die door de Nederlandse pers onterecht diva genoemd wordt. Op de valreep mag Edje zich nu nog even met de energie transitie bemoeien. Ed stapt nogal makkelijk over de financiële gevolgen heen die voor veel Nederlandse huishoudens een onneembare barrière zullen zijn. Dat past wel bij Ed, hij heeft nooit enig invoelingsvermogen getoond voor Nederlanders die iedere keer weer blij zijn dat ze het einde van de maand gehaald hebben met hun inkomen.

3 Reacties
Hiltermann
Hiltermann29 sep. 2018 - 15:55

Coryfee maakt deel uit van de inhoud. Ed Nijpels krijgt deze benaming net als vele anderen toegespeeld. Mijn verontschuldiging voor het mogelijk verspillen van zeker een minuut van je kostbare tijd.

Edwin8
Edwin829 sep. 2018 - 21:35

"Ed Nijpels was een matig presterend VVD politicus waarvan ik mij met de beste wil geen enkel wapenfeit uit zijn politieke carrière kan herinneren." En toch is hij weer ergens geland waar hij enorm veel geld naar zichzelf toeharkt en waar hij ook nog eens regelmatig op TV mag komen blaten voor wat gemeenschapsgeld. Ondertussen woont Meneer inderdaad in een woonboerderij waar je net zoveel moet stoken als een klein appartement complexje. Ondanks dat het dus maar een matige politicus was heeft hij het wel weer voor elkaar. Dus de naam coryfee is op zijn plaats. Wellicht wordt het eens tijd dat we het systeem in dit land veranderen waardoor dit soort waardeloze patjepeeërs voortaan 10 jaar lang eens de ervaringen moeten ondergaan van hun eigen beleid. Zeg maar het tegenovergestelde van wachtgeld.

Hertog2
Hertog230 sep. 2018 - 3:09

Vreemde reactie Tommy. Zeer terecht merkt de heer Hiltermann op dat de heer Nijpels een dikke vinger in de pap heeft als wij het over deze energietransitie hebben. Wat maakt hem een deskundige Tommy? Zijn politieke carrière kunnen wij gerust als mislukt beschouwen, persoonlijke mening meneer is bezig met een persoonlijk verdienmodelletje. Groen moet je doen, zolang een ander de rekening ophoest en hij hier vorstelijk voor betaald krijgt... Maar goed er is hoop, als zelfs de NRC vraagtekens begint te plaatsen bij deze waanzin is er nog hoop.

Fred444
Fred44429 sep. 2018 - 10:30

Van alle CO2 uitstoot in Nederland komt 50% voor rekening van 10 grote industrieën waaronder SHELL, u weet wel van het afschaffen van de dividendbelasting... De burger wordt opgescheept met dure maatregelen, en de vervuiler wordt beloond met afschaffen van dividendbelasting. Kunt u het nog volgen??

1 Reactie
ruma ankka
ruma ankka29 sep. 2018 - 15:49

Als het bedrijfsleven energiebesparende maatregelen neemt liggen daar legio subsidies op de plank,zoals daar zijn de EIA, de MIA, de VAMIL. Als burger kan je daar naar fluiten maar via de belastingen wel aan meebetalen.

Liquidfriend
Liquidfriend29 sep. 2018 - 10:27

Onze energierekening wordt de komende jaren met 50% verhoogd om windmolens en andere alternatieve energie activiteiten te financieren. Dit resulteert in een armoedeval bij de minima en lagere inkomens. Dit alles om ergens in 2040 van de aardolieproducten af te zijn. Ergens bekruipt mij het voorgevoel dat wanneer Nederland in 2040 is volgeplempt met windmolens, kernfusie zo doorontwikkeld is dat we het hele windmolenpark incluis de miljarden belastingafdrachten gelijk kunnen afschrijven.

2 Reacties
Hiltermann
Hiltermann29 sep. 2018 - 19:45

Bij tien procent van de Nederlandse huishoudens is nu al sprake van armoede omdat ze de kosten voor verwarming niet kunnen betalen. Iedere stijging van de energiekosten zal dat percentage verder laten stijgen. Daar wordt door Nijpels en co geen rekening mee gehouden. Dit soort baantjes, chef energie transitie, wordt altijd gegeven aan oud politici die geen idee hebben hoe Nederlanders met 1500 euro netto per maand moeten zien rond te komen. Het gemak waarmee men kostbare aanpassingen in woningen denkt te kunnen realiseren zegt alles.

Edwin8
Edwin829 sep. 2018 - 21:40

Het windmolen park kan je sowieso weer afschrijven tegen die tijd. Slijtage, of zoals onlangs in Duitsland een forse constructiefout kan je hele windmolenpark de das om doen. Maar ja, dat krijg je ervan als je goedkoop chinees pisbakkenstaal gebruikt voor je windmolens. Die kunnen niet tegen de zilte lucht en donderen na een paar jaar van ellende alweer uit elkaar. Windmolens gebruiken als overbrugging richting schonere energiebronnen vind ik overigens geen ramp. Als eind oplossing wordt het echter wel een dure aangelegenheid.

Britta van Rees
Britta van Rees29 sep. 2018 - 10:18

Energietransitie : eldorado voor technocraten.

Me4
Me429 sep. 2018 - 10:10

Totale waanzin, het milieu als melkkoe voor de grote bedrijven die hun zakken vullen ten koste van de belastingbetalers. Straks zitten we met eindeloze windmolenparken die door de techniek en tijd zijn achterhaalt. Zet kennis en ontwikkelingscentra op met de tientallen miljarden die nu in rook opgaan. Centra die onafhankelijk kunnen opereren van de Shells, Unilevers, Philipsen en al dat andere geboefte. Nederland als kennis en gidsland op het gebied van milieu en niet als sponsor van multinationals. Op de huidige voet gaat de zaak enorm vastlopen. Vraagt niemand zich af waarom de olieprijzen weer blijven oplopen terwijl de energietransitie juist zou moeten zorgen voor druk op de olie en gasprijzen? Klopt allemaal geen ruk van!

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann29 sep. 2018 - 10:49

" Vraagt niemand zich af waarom de olieprijzen weer blijven oplopen terwijl de energietransitie juist zou moeten zorgen voor druk op de olie en gasprijzen? " Dat is toch niet zo moeilijk me, het is gewoon handel. Probeer steeds zoveel mogelijk te verdienen aan olie producten. Wanneer er een paar vaatjes minder ruwe olie opgepompt worden vliegt de prijs omhoog. Nu Edje zich er mee bemoeit zal de prijs voor energie om hoog schieten als een komeet. Voorlopig heeft Ed nog een boerderijtje in Friesland waar hij niet vanaf komt. Om die hut te verwarmen moet de NAM wel in stand gehouden worden. Er is nog geen energielabel ontwikkeld om de astronomische energiebehoefte van die boerderij aan te geven. Het verbruik zit dicht in de buurt van stoken voor de blauwe hemel.

Zwerfstein
Zwerfstein29 sep. 2018 - 10:02

zomaar een gedachte: het werken aan vervangen van gas door andere energiebronnen zal toch alleen in het voorjaar en de zomer kunnen gebeuren? Andere jaargetijden is het simpelweg te koud om het risico te nemen dat je zonder gas komt te zitten.