Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leg het Wellink maar eens uit

  •  
08-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De bankier heeft al eerder laten zien dat hij niet ver buiten het establishment denken kan
Interessant verhaal gisteren in de NRC over een debat tussen de economen van Wijnbergen, Boot, Buiter en de centrale bankier Wellink. Niet insignificant dat de bankier nogal fundamenteel van mening verschilt met de rest (hoewel, hij is centrale bankier, Buiter werkt voor Citibank, maar is toch meer de econoom dan bankier). Die rest meent dat een hair cut voor banken die slechte investeringen maakten in Griekse obligaties noodzakelijk is, Wellink wil doormodderen. Buiter probeerde het Wellink nog één keer uit te leggen, maar onze bankier heeft al eerder laten zien dat hij niet ver buiten het establishment denken kan.
Griekenland beantwoordt inmiddels aan alle clichés die je kunt bedenken. Pensioenen naar doden, miljoenen verdienende tandartsen die geen belasting betalen, een kwart van de economie zwart, nutteloze make work baantjes: het zijn allemaal tekenen van een slecht functionerende samenleving met een ditto overheid. Jan Kuitenbrouwer voegde er de observatie aan toe dat ook in de toerisme industrie de tegenstelling tussen de snurkende Griek en de hard lopende Turk van belang is. Het is een cliché, het is flauw maar ik kan hem niet ongelijk geven, ook al speelt het in de kaart van de Rutte/Wilders simplisten. Zelf zag ik in de Atheense musea vorig jaar tientallen overbodige mensen die de tijd vulden met sms’en en slapen met de ogen open.
Ja, er is een revolutie nodig in Griekenland. Of die zo gaat komen, waag ik te betwijfelen. Eerder komen alle in de kelder weggestopte sentimenten van een samenleving die een burgeroorlog en een door de NAVO gesteunde dictatuur doormaakte weer boven de grond. We hadden Griekenland nooit moeten toelaten tot de Euro (of zelfs tot de EU). Ze logen door hun tanden. Iedereen wist dat maar negeerde het. We zijn mede schuldig. Dat levert natuurlijk geen oplossingen maar wel de verplichting om serieus mee te denken.
Dit stuk staat ook op amerika.nl

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

JoopSchouten
JoopSchouten8 jun. 2011 - 9:47

'Solonize' Greece...

krid58
krid588 jun. 2011 - 9:47

Wellink had natuurlijk wel een iets andere rol dan de overige genodigden. Maar een arrogante man blijft het.

krid58
krid588 jun. 2011 - 9:47

Overigens grappig dat ik eergisteren Plasterk zag beweren dat Griekenland nooit in de Euro had gemogen. Kunnen we toch zeggen dat Bolkestijn gelijk had dat de europesche uni te hard groeit en dat er onverantwoorde keuzes worden gemaakt. Ik ben een Eurofiel, zoals dat teenwoordig heet, maar ben wel wat kritischer geworden op de grootte van Europa (overigens was dat al ver voor de crisis).

TimSta
TimSta8 jun. 2011 - 9:47

Frans Verhagen: "We zijn mede schuldig" Spreek vooral voor jezelf. Ik heb er part nog deel aan gehad. Mijn geld wordt zonder mijn instemming afgepakt en zonder mijn instemming besteed of aan derden gegeven. Ik erken op geen enkele manier de autoriteiten en hun rariteiten. Het idee dat we met een enkele stem in het stemhokje (ik stem overigens niet) democratie erkenning hebben gegeven aan de regering en overheid is een bizar idee.

cormol
cormol8 jun. 2011 - 9:47

Om de "schuld" van de Noorderlingen en de Zuiderlingen in een wat ruimer kader te plaatsen: Jan Luiten van Zanden -De zegeningen van die vervloekte euro http://tinyurl.com/6z4fgx3 "Kortom, we zitten diep in de problemen: niet vanwege morele of andere tekortkomingen van het zuiden (al moet erkend worden dat Griekenland wel een beetje een verhaal apart is), maar vanwege de logica van de euro, van een munt die eenheid moest brengen waar sociaal-politieke systemen niet voldoende naar elkaar toegegroeid waren. Laten we dus ophouden met het wijzen van beschuldigende vingers naar elkaar, en een scenario bedenken hoe we op een beheerste manier deze problemen het hoofd kunnen bieden – met of zonder de euro. "

FritsGuevara
FritsGuevara8 jun. 2011 - 9:47

Als je voor "Griekenland beantwoordt inmiddels aan alle clichés die je kunt bedenken" zou invullen "Griekenland beantwoordt inmiddels aan alle SOCIALISTISCHE clichés die je kunt bedenken", gaat de vergelijking dan ook nog steeds in hoge mate op? Vergelijk Griekenland eens met een oostblokland van weleer? "Het is een cliché, het is flauw maar ik kan hem niet ongelijk geven". Mispoes, de Grieken die werken, maken langere dagen dan in Europa. En ook zorgen de Grieken die werken, ervoor dat de gemiddelde leeftijd waarop men met pensioen gaat, hoger ligt dan die in Nederland. Ik vind ook dat er een revolutie mag komen in Griekenland (in de zin van verandering, geen geweld en zo a.u.b.) als ik de richting mag kiezen waarin, doe dan maar de liberale kant op. Ik had laatst nog een discussie met o.a. 2 socialisten, het was iets van 7 tegen 1 (mij) dus dat was even afzien, maar die socialist beweerde in het begin van de discussie nog dat Griekenland bij de EU moest blijven, en dat het beter was om niet uit de Euro te stappen, en mijn idee dat Griekenland dan een vrijhandelsverdrag zou kunnen sluiten met de EU waar de EU geen tariefmuur naar Griekenland zou hanteren, vond hij maar vreemd. Want de EU zou toch nooit op gelijkwaardige voet een verdrag met Griekenland kunnen sluiten? Wel nu, ik had hier een mooie inkopper. Als u denkt dat de EU zo onmenselijk omgaat met degenen die er buiten vallen, en anderen zo ongelijkwaardig zou behandelen bij onderhandelingen, waarom bent u er dan eigenlijk voor?? Is dat dan een gevalletje van mensen die meehuilen met wolven uit angst om voor zichzelf te beslissen?

Iskander2
Iskander28 jun. 2011 - 9:47

Griekenland heeft nog maar kort een Democratisch gekozen regering, na de val van het Kolonelsregime begin '70er jaren. Vanaf die tijd wordt het geregeerd door kliekjes rond 3 rijke families die elkaar en hun supporters restjes toeschuiven. Vele miljarden hebben de achtereenvolgende regeringen geleend en direct gebruikt voor de aankoop van Vliegtuigen en schepen bij de Franse en Duitse Wapenindustrie. Met veel steekpenningen dus. De legitimiteit van die transacties is aanvechtbaar en dus de schulden ook onder Internationaal Strafrecht (UN Charter) "Odious Debts". Lees dit maar eens : "Hoe knecht men tegenwoordig een volk of land ?" - http://sp.nl/9n1dqd Lees ook wat de nu demonstrerende en "dieven" naar hun volksvertegenwoordigers roepende Griekse Burgers ons te melden hebben : "Ontwaak burgers van Nederland, jullie worden bedrogen !" - http://sp.nl/9n1drs

Harmen2
Harmen28 jun. 2011 - 9:47

Hoe ging-ie ook al weer? Oh juist: "De beste stuurlui...."

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten8 jun. 2011 - 9:47

Hein. Professor Heertje zei eens bij DWDD dat je nieuwe economische ideeën juist NIET bij economen moet zoeken aangezien die vastzitten in hun eigen beperkte denkraam.

matrix2
matrix28 jun. 2011 - 9:47

Griekenland heeft een shocktherapie nodig.

1 Reactie
Joaquim
Joaquim8 jun. 2011 - 9:47

Ahh shocktherapie... Dat is natuurlijk het beste om je overheidsfinanciën en economie weer op de baan te treken. Want dat heeft in het verleden al zo vaak zo goed gewerkt... Kunt u voorbeelden geven? Afrika? Misschien de Filipijnen? Oh wacht shocktherapie heeft nog nooit gewerkt dus laten we het nog een keer proberen want volgens de theorie moet het gewoon werken.

JanGroothuizen
JanGroothuizen8 jun. 2011 - 9:47

"ook al speelt het in de kaart van de Rutte/Wilders simplisten" Het zal in ieder geval NIET in de kaart spelen van de linkse partijen, die opvallend stil zijn mbt dit onderwerp. Links is tegen bezuinigingen, maar ook voor verdere steun aan failliete landen (vele miljarden). Dat geld zal ergens vandaan moeten komen. Uit de lengte of uit de breedte...

2 Reacties
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman8 jun. 2011 - 9:47

[Links is tegen bezuinigingen, maar ook voor verdere steun aan failliete landen (vele miljarden).] ? Dit is geen steun aan een land, maar aan banken. Sinds wanneer is het om banken te helpen?

krid58
krid588 jun. 2011 - 9:47

Ik denk dat links daar wel ideeen over heeft, waar dat geld dan vandaan moet komen: van de banken. Overigens is het nonsense te stellen dat links stil is op dit onderwerp. Zowel Braakhuis (GL) als Plassterk formuleren duidelijke standpunten. Dat die niet opde kop van de Televaag staan ligt niet aan hen.

[verwijderd]
[verwijderd]8 jun. 2011 - 9:47

Maar dankzij de fraude van Goldman Sachs zijn ze wel in de EU terechtgekomen, de gewone in Griekenland man zat daar helemaal niet op te wachten. De gewone man in Europa betaald, de gewone man in Griekenland nog meer, de bankiers en Goldman Sachs gaan vrijuit. ( sterker nog, Goldman Sachs, U weet wel, hun CEO, Blankfein, beweerde dat hij God's werk deed....., zij hebben er zelfs flink aan verdiend) Als voorzitter van het Bazel comité had Wellink beter moeten weten, hij heeft alle informatie. Weer heeft hij niet goed geadviseerd, weer gaat hij vrijuit.

1 Reactie
ronaldhendriks
ronaldhendriks8 jun. 2011 - 9:47

"Maar dankzij de fraude van Goldman Sachs zijn ze wel in de EU terechtgekomen, de gewone in Griekenland man zat daar helemaal niet op te wachten." Net zo min als de gewone man in Nedrland er op zat te wachten. Griekenland en al die andere zwakke landen (Spanje, Portugal, Italie, etc) zijn niet door fraude van de Goldman Sachs in de Eurozone gekomen, maar door stompzinnigheid en grootheidswaanzin van de Europese Unie. Want men wist van te voren al dat die landen niet aan de eisen voldeden voor wat betreft begrotingstekort, staatsschuld en inflatie. Het zijn de regeringsleiders geweest die alle regels aan hun laars gelapt hebben. waardoor we nu in de problemen zitten. Waarmee ik verder op geen enkele manier de banken schoon wil praten.