Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leeuwarden schendt per ongeluk privacy uitkeringsgerechtigden

  •  
23-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-02-23-om-14.31.06
Schermafbeelding-2016-02-23-om-14.31.06-1

© cc-foto: Ricky Willis

Uitkeringsgerechtigden in Leeuwarden hebben deze week de uitkeringsspecificatie van heel iemand anders ontvangen. Dat meldt het FrieschDagblad dinsdag. Hoewel het uitgekeerde bedrag wel klopte, is toch uiterst privacygevoelige informatie in bij de verkeerde personen terecht gekomen.
De gemeente Leeuwarden weet niet wat het exacte aantal foutief verzonden specificaties is. Omdat het gaat om digitale berichten, kunnen het er maximaal 1600 zijn. Dat is het aantal Leeuwarder uitkeringsgerechtigden dat via mijnoverheid.nl heeft aangegeven de post digitaal te willen ontvangen. De gemeente Leeuwarden heeft nu de correspondentie over uitkeringen via die site gestaakt.
Wethouder Harry van der Molen noemt de privacyschending ‘een fout die niet gemaakt had mogen worden’. De gemeente stelt een onderzoek in naar de oorzaak. Ook zal worden gekeken hoe het überhaupt heeft kunnen gebeuren dat maandag een mailing via mijnoverheid.nl werd verstuurd. Volgens Van der Molen stond dat niet gepland. Pas wanneer duidelijk is wat de fout heeft veroorzaakt, zal de gemeente Leeuwarden weer gebruik maken van de digitale mailservice.

Meer over:

privacy, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.