Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leesvaardigheid Nederlandse jongeren verder achteruitgegaan

  •  
06-12-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1970 keer bekeken
  •  
pisascore
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (28)

Wimtel
Wimtel6 dec. 2023 - 16:17

Het is al iets langer aan de gang. Wat ik niet had verwacht, het geldt in mindere mate ook voor jongeren die bijvoorbeeld HBO volgen. Emails voor jongeren (onder in de 20) stel ik regelmatig op met kortere zinnen en inhoudelijk eenvoudigere opbouw. Reden: Je stuurt een email en krijgt een reactie terug waaruit blijkt dat de inhoud niet goed is overgekomen. Mijzelf aanpassen is dan één van de opties (eenvoudig(er) taalgebruik dus).

1 Reactie
de passie preker
de passie preker6 dec. 2023 - 18:53

Jongeren gebruiken en lezen geen e-mails meer. Dus al e-mail je maximaal 1 zin dan heeft het nog geen zin.

BastiaanvandenBerg
BastiaanvandenBerg6 dec. 2023 - 13:23

Deze reactie is verwijderd

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 dec. 2023 - 15:21

Meiden leerden prima lezen, vaak beter dan de jongens.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 dec. 2023 - 15:28

Uit wetnschappelijke analyses van boeken voor jongeren blijkt dat meiden als hoofdpersoon nog steeds zijn ondervertegenwoordigd. Toch is het merendeel van de latere fictielezers vrouw. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0260566

the end is nigh
the end is nigh6 dec. 2023 - 11:44

Mijn oudste is nu halverwege twintig en vindt het belangrijk om te weten hoe je bepaalde dingen op internet kunt opzoeken in plaats van die kennis bij zich te hebben. Volgens hem heb je daar namelijk niets aan (onnodige ballast volgens hem) omdat je het ook gemakkelijk kunt opzoeken. Heb zijn technische afstudeerscriptie op zijn verzoek doorgenomen en gecontroleerd op stijlfouten en schrijffouten. De teller stopte pas boven de twintig en dan ben ik slechts afgestudeerd als econoom en niet als neerlandicus.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr6 dec. 2023 - 14:06

Datzelfde geldt ook voor het rekenonderwijs. Al vele jaren eerder werden rekenmachientjes toegestaan en vanaf dat moment daalden bijvoorbeeld scores voor hoofdrekenen. Indertijd vroeg men kinderen met veel fouten, of ze konden uitleggen wat ze hadden gedaan. Met lezen moet het ook gaan over het juiste tekstbegrip. Maar juist het begrijpend lezen moet het ontgelden! Spelling, technisch lezen, woordenschat en begrijpend lezen moeten geïntegreerd worden. Stillezen gestimuleerd. Daarvoor moeten de leesboekjes op niveau in elke groep aanwezig zijn en rouleren. De inhoud mag niet aangepast worden aan censuur uit verschillende hoek. De inhoud moet aansprekend zijn voor kinderen van elke achtergrond.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 dec. 2023 - 10:07

Ook in Zweden zijn de resultaten op begrijpend lezen gedaald en in Zweden blijven de leerlingen 9 jaar bij elkaar in de zg Grunskolan. Dat de Zweedse resultaten voor alle drie gemeten vakgebieden nog steeds boven het gemiddelde van de OESO liggen is vnl te wijten aan het feit dat bij de meerderheid van de OESO-landen resultaten op het gebied van wiskunde en begrijpend lezen ook verslechteren. Net als bij ons. Het kan te maken hebben met de didaktiek, lerarentekort, corona etc Singapore doet het onverminderd goed. Maar in dat soort landen zijn de leerlinhgen niet gelukkig. De bestuursstructuur deugt niet. De schoolbesturen zijn niet in staat de problemen in het onderwijs aan te pakken. Financieel maker ze er ook een potje van. Laat de overheid de regie maar weer overnemen. https://nos.nl/nieuwsuur/collectie/13961/artikel/2498103-gl-pvda-pakt-macht-schoolkoepels-niet-aan-maar-timmermans-bereid-te-heroverwegen

5 Reacties
Gerygrr
Gerygrr6 dec. 2023 - 12:13

Elke ronde vernieuwingen gingen gepaard met minder geld. Ervaring moest niet doorgegeven worden. Oudere leerkrachten weggewerkt en jonge mensen die goedkoper waren aangenomen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 dec. 2023 - 12:50

Ervaring uit het verleden is geen garantie voor de toekomst.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 dec. 2023 - 12:50

Off topic (?) : Schoolbesturen potten hun geld op.

Gerygrr
Gerygrr6 dec. 2023 - 13:56

Didactische en pedagogische vaardigheden zijn ondergeschikt geraakt aan de nieuwe doelstellingen. Wij begeleidden onze nieuwe leerkrachten hun beginjaren intensief. Pas daarna heb je het vak in de vingers. Inderdaad pottenschoolbesturen geld op. Dat moet wel, zeggen ze. Bijvoorbeeld om een ramp als afgebrande school op te kunnen vangen. Men kiest er bewust voor onverzekerd te blijven vanwege te hoge premies. Ik zat in de GMR en heb druk meegediscussieerd over dergelijke punten.

de passie preker
de passie preker6 dec. 2023 - 19:00

Beste danieldefoe de overheid is nietsvermoedend oplossing voor het probleem, de overheid is de oorzaak van het probleem. Alle onderwijsadviseurs en onderwijsambtenaren weg en dan is er pas een kans dat dit giga probleem binnen 10 jaarbasis opgelost.

BerendIsWeerTerug
BerendIsWeerTerug6 dec. 2023 - 9:07

Geen wonder ons school systeem is het zieke kindje van Europa (en daarbuiten). Niet dat dat aan de leraren en schoolbesturen ligt, die doen hun stinkende best om er nog wat van te maken ondanks de strikte regels. Enkele regels die iedere buitenlander die wenkbrauwen doet fronsen: - Op je 12de moeten kiezen op welk niveau je verder wil voor de rest van je leven. - Heb je 5 vakken op VWO niveau en eentje op Mavo dan krijg je een Mavo diploma. - In groep 3 al een te volgen schema waarin in staat wat je welke maand moet kennen, natuurlijk incluis testen om te kijken of je wel voldoet. - Voor leerlingen met een "lager" niveau is minder geld beschikbaar. Ofwel het geld gaat weer eens naar hen die het het minste nodig hebben. - Het idee dat je met hard werken alles kan bereiken bestaan wonder boven wonder nog steeds. - Wat er op school onderwezen wordt sluit voor geen meter aan op wat er nu in het bedrijfsleven nodig is, laat staan dat ze leren wat ze straks nodig hebben. - Etc - Ofwel geen enkel begrip voor het feit dat niet iedereen hetzelfde is, dat sommige kinderen wat later uit de verf komen of de de ene wat sneller met rekenen is en wat langzamer met taal dan zijn of haar buurman. - Geen enkel begrip voor het feit dat kinderen op hun 12de jaar nog helemaal niet toe zijn om ingedeeld te worden naar niveau. - Geen enkel begrip voor het feit dat we praktisch opgeleide straks misschien wel harder nodig hebben dan theoretisch opgeleiden.

2 Reacties
klaasd2
klaasd26 dec. 2023 - 9:25

Mooi verhaal maar heeft m.i. weinig te maken met leesvaardigheid. Leesvaardigheid is voornamelijk oefenen en begint eigenlijk al thuis. Een oplossing is schermpjes weg en strips en leesboeken terug.

Gerygrr
Gerygrr6 dec. 2023 - 12:14

Ook praktisch geschoolden moeten kunnen lezen!

Satya
Satya6 dec. 2023 - 9:00

Geen zorgen, de vele racistische propaganda gaat er als zoete koek in.

2 Reacties
the end is nigh
the end is nigh6 dec. 2023 - 11:35

Gelukkig is dat niet met woke het geval, toch?

Satya
Satya6 dec. 2023 - 17:43

"Gelukkig is dat niet met woke het geval, toch? " Bij1 heeft geen zetel. Kon je dat zelf niet bedenken?

Kuifje3
Kuifje36 dec. 2023 - 8:34

Dat het niet best gesteld is met ons onderwijs heeft veel oorzaken. De eisen bij de Pabo zijn te laag om te beginnen. Daarnaast is het salaris van leerkrachten structureel veel te laag waardoor de echte toppers weg blijven. Ook is het instroomniveau van leerlingen in groep 1 al dramatisch laag door de grote diversiteit aan afkomst. Vaak spreken ouders de taal niet eens of in ieder geval niet goed genoeg. Verder is het opgelegde lespakket veel te uitgebreid door allerhande best nuttige zaken die simpelweg tijd kosten wat ten koste gaat van de tijd die in taal en rekenen gestopt kan worden. Ook zitten er vaak te veel leerlingen in de klas. Per oorzaak moet je je afvragen hoe erg het is en wat er dan aan gedaan kan en moet worden. Ik zou zeggen: Begin met aan de leerkrachten hogere eisen te stellen en betaal deze mensen een meer behoorlijk salaris. Verder natuurlijk moeten de klassen kleiner. Dit alles kost veel geld. Het zijn politieke keuzes waar dat geld vandaan moet komen.

1 Reactie
Zandb
Zandb6 dec. 2023 - 9:31

Kuif Dat "eisen te laag zijn om te beginnen", is dat geen zin die te wijten zou kunnen zijn aan het feit dat het niet best gesteld is met het onderwijs? En veroorzaakt het idee, dat voldoende kennis en vaardigheden nodig zijn om tot groep 1 van de basisschool te kunnen toetreden, niet die (vermeende?) teloorgang van het onderwijs? En is het geen kwestie van wat je dan onder onderwijs verstaat, wanneer je meent dat "allerhande nuttige zaken die veel tijd kosten, die ten koste gaan van ........" (vaagheid troef) geen onderdeel uitmaken van 'het' onderwijs? En is "hogere eisen" stellen geen onzinnige gedachte, wanneer je niet bedacht hebt wat je dan precies onder onderwijs wilt verstaan en welke kennis en vaardigheden daar als minimaal voor nodig geacht wordt? En is het ook niet zo dan, wanneer u de nadruk zo legt op de leerkracht, dat een matige/slechte leerkracht zelfs in een kleine klas niet aan de verwachtingen zal voldoen? Kortom, vraagtekens genoeg bij wat u 'voorstelt'. Het lijkt alsof u het ten onrechte iets te simpel 'voorstelt'.

Inzicht
Inzicht6 dec. 2023 - 8:01

Overal daalt de leesvaardigheid, maar in Nederland het snelst. Was de internetdekking in ons land ook niet één van de hoogste ter wereld?

5 Reacties
Zandb
Zandb6 dec. 2023 - 9:32

Inzicht Dat klopt. Net als dat we al heel vaak getoond hebben het schaatsen te domineren.

Inzicht
Inzicht6 dec. 2023 - 11:19

Ja, alleen daarmee ontbreekt enig causaal verband.

Zandb
Zandb6 dec. 2023 - 14:45

Inzicht En welk causaal verband mag dat dan wel niet zijn? Ooit zou er een causaal verband zijn: Het houden van huisdieren zou goed zijn voor astmapatiënten. Want onderzoek liet zien, dat de astmapatiënten die een huisdier hadden 'minder last van hun astma' hadden. Maar zou het ook niet zo kunnen zijn, dat de astmapatiënten die niet zo veel last van hun astma hebben, daardoor een huisdier kunnen houden? Ook hier dus: Kan het niet zo zijn, dat mensen die laaggeletterd zijn, juist daarom hun toevlucht zoeken tot het internet? Botweg gezegd: Mensen die niet kunnen lezen die leren van lezen geen lezen. Mensen die niet kunnen lezen, die zullen helaas - zelfs niet op het internet - kunnen lezen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 dec. 2023 - 15:37

Scandinaviers waren traditioneel goed op de ski. Mogelijk vanwege het gebrek aan geschikte slootjes iets minder goed in schaatsen..

Inzicht
Inzicht6 dec. 2023 - 17:37

@Zandb Het causale verband tussen een achteruitgaande leesvaardigheid en een toenemende internetdichtheid/-snelheid is dat jongeren minder tijd overhouden om te lezen als ze de hele dag domme filmpjes kijken en games spelen op hun mobiel.

Hann63
Hann636 dec. 2023 - 7:10

Schijnbaar waren de oude methodes nog niet zo slecht.

1 Reactie
Zandb
Zandb6 dec. 2023 - 7:58

Hann Inderdaad, 'schijnbaar' waren die nog niet zo slecht.