Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Remkes: boerencrisis reikt veel verder dan stikstof

Bemiddelaar noemt eerste overleg zonder protestboeren "buitengewoon constructief"
Joop

Leers wil Sahar alsnog het land uit

  •  
27-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
leers-sahar300.jpg
De minister gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank
Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel heeft bekend gemaakt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank in de zaak van Sahar. De rechtbank oordeelde onlangs dat dat het gezin van de 14-jarige gymnasiumleerling Sahar Hbrahim Gel uit Sint Annaparochie niet terug gestuurd mag worden naar Afghanistan omdat ze daar gevaar zouden lopen. De rechter heeft daarmee de laatste afwijzing van het asielverzoek van de familie van de hand gewezen.
Leers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer begrip te hebben voor de individuele omstandigheden van Sahar, maar in hoger beroep te moeten gaan omdat het zijn verantwoordelijkheid als minister van Immigratie en Asiel is om de integriteit van het asielstelsel te bewaken.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (58)

Hendricus2
Hendricus227 jan. 2011 - 14:51

Ik vraag me een beetje af wat er gezegd is in het gesprek dat Geert gehad heet met Gerd, voordat hij minister van immigratie mocht worden. Voorheen was Leers altijd zo tegen Wilders, en nu lijkt hij blind voor de kritiek diens laatste wil door te willen voeren...

KlaasKlasbak
KlaasKlasbak27 jan. 2011 - 14:51

Dat herhaaldelijk procederen zou niet mogelijk moeten zijn. Er is maar 1 groep mensen die hier beter van worden, dat zijn de advocaten! Door het herhaaldelijk procederen kan een asielzoeker dus erg lang in Nederland verblijven,dit kost de samenleving bakken met geld en de asielzoeker zelf zit ik weet niet hoe lang in onzekerheid. Als een asielaanvraag is afgekeurd zou een asielzoeker slechts 1x in beroep moeten kunnen gaan en daarna zou het onmogelijk moeten zijn om opnieuw een aanvraag in te dienen.

maite2
maite227 jan. 2011 - 14:51

We hebben gelukkig geen doodstrraf meer in Nederland, maar dit meisje terugsturen naar de taliban is haar indirect dood verklaren. Mijn vriendin hier in Baskenland heeft de dictatuur van Franco aan de lijve ervaren, toen een mensenleven ook niet veel waard was. Zij vindt deze DAPPERE houding, ontstaan uit angst voor de PVV, op zijn minst gelijkwaardig aan de methoden van Franco. Waarvan acte! Leers, CDA toch?

brynnar
brynnar27 jan. 2011 - 14:51

Hoe kan ik dit rijmen met het eerdere bericht op joop.nl? http://www.joop.nl/politiek/detail/artikel/rosenthal_wil_vrijbrief_voor_dictators/ Staatscriminelen en dictators zijn van harte welkom en moeten diplomatieke immuniteit krijgen, maar volkomen onschuldige meisjes van 14 moeten de boerka in gejaagd worden. SCHANDE !!!!!

mogime
mogime27 jan. 2011 - 14:51

Volgens Leers kan Sahar zich gewoon aanpassen als vrouw in Afghanistan. Tot zover het argument dat we ons voor de positie van de vrouw inzetten daar. Of moeten we de missie verlengen om Sahar te beschermen ?

Nog1web
Nog1web27 jan. 2011 - 14:51

Eerst zeuren dat vluchtelingen door blijven procederen en vervolgens zelf in beroep gaan. En dat bij de Raad van State (die hun benoeming aan het kabinet te danken hebben) dus deze keer wint hij wel. Want bij de RvS verliest de vluchteling eigenlijk altijd. En na die overwinning wordt Sahar 'uitgezet.' Niet letterlijk, want de Nederlandse regering zet niemand echt uit, ze sturen je alleen de straat op. Het is niet meer dan een verkiezingsstunt van het CDA om tenminste één extreemrechts-PVV-zeteltje terug te winnen.

meijerlahn
meijerlahn27 jan. 2011 - 14:51

"Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet." Leers, Kunt u nog rustig slapen? Op de foto zijn uw ogen dicht. Is dit van schaamte of betekent dit gebrek aan slaap.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos27 jan. 2011 - 14:51

Wat een schoft zeg. Hij heeft een discretionaire bevoegdheid om ze hier te laten maar ja, de orders van de vreemdelingenhaters van Blondie.

sociaaltje
sociaaltje27 jan. 2011 - 14:51

Daar is ie weer de invloed van de gedoogpoog.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman27 jan. 2011 - 14:51

"Briljante" uitspraak van Leers (in een interview in de NRC): " Ik begrijp dat hij het belang van het kind vooropstelt, maar daar kan ik mij niet zomaar bij neerleggen."

objectivist
objectivist27 jan. 2011 - 14:51

Ik hoor het net op de radio. Leers wil zorgvuldig handelen en een uitspraak van de rechter of het kan dat iemand die zich helemaal kapot procedeert en daarmee het systeem belast, uiteindelijk kan blijven omdat hij/zijn door dat lange procederen niet meer kan aarden in een ander land. Los van deze zaak, dat is ook te gek natuurlijk. Dat lek moeten we dichten. Procedures moeten sneller.

Bodde2
Bodde227 jan. 2011 - 14:51

Natuurlijk doet Leers dit ...omdat Wilders dit heeft bedongen in de achterkamertjes van Den Haag. Helaas heeft hij niet de ballen om rechtstreeks de confrontatie met Wilders aan te gaan en hoopt hij dat de rechter dit voor hem doet.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa27 jan. 2011 - 14:51

Geen commentaar.

OmeGerrit56
OmeGerrit5627 jan. 2011 - 14:51

Het mag volgens de wet geen misdrijf zijn wat Leers wil, in de ogen van iedereen met een geweten is het toch misdadig om dit meisje terug te sturen? Kinderen leveren dezer dagen het bewijs met hun acties dat ze zuiverder naar de wereld kijken dan deze meedogenloze kerel. Hoe kan deze minister zich een christen noemen?

fries2
fries227 jan. 2011 - 14:51

Hoeveel van die mooie Afghaanse vrouwen zouden we in Nederland wel niet op kunnen leiden voor het geld dat we daar gebruiken smerissen te trainen? Liever tien mooie slimme vrouwen in het land dan een zootje waar dan ook. Zelfs Wilders moet dat inzien!

a.doorgeest
a.doorgeest27 jan. 2011 - 14:51

Leers kan beter eens naar zijn eigen integriteit kijken. Een christelijke huichelaar die van dubieus beleid zijn handelsmerk wenst te maken. Eerste klas lid van het genootschap der Volkomen Hypocrieten. Laat dat meisje lekker in Nederland blijven: een blij ontwikkeld kind, dat hier volkomen geworteld is. Leers gaat op voor een hoofdrol in Schindler's List 2, als perronopzichter. Eng verdorven rechts aan het bewind...

Hanvander Horst
Hanvander Horst27 jan. 2011 - 14:51

Een held van deze tijd, die Leers

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer27 jan. 2011 - 14:51

Wat een mooie tijd he

[verwijderd]
[verwijderd]27 jan. 2011 - 14:51

Het is in ieder geval een integere stap van Leers.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten27 jan. 2011 - 14:51

...Een integere trap na zou je bedoelen.

Pjotrs
Pjotrs27 jan. 2011 - 14:51

Een integere stap? Ik zou eerder zeggen: die middag op het strafbankje bij Wilders ijlt nog na bij het juffershondje.

Yggdrasil
Yggdrasil27 jan. 2011 - 14:51

Oh ja, ik was het bijna vergeten maar deze man is van de coalitie of the willing, een coalitie met de VVD en dan deug je natuurlijk sowieso.

Klaas2
Klaas227 jan. 2011 - 14:51

Noemde ik hem vandaag nog een fatsoenlijke Kerkradenaar die de pech heeft met Fritsma in een adem genoemd te worden? Dom van mij.

2 Reacties
hphilippens
hphilippens27 jan. 2011 - 14:51

Volgens mij is het een Maastrichtenaar

hphilippens
hphilippens27 jan. 2011 - 14:51

Zou het niet zo kunnen zijn dat Leers een verborgen agenda heeft. Hij moet Wilders en zijn bende neutraliseren voor het CDA, daar rekenen zijn partijgenoten hem op af. Hij gaat, in de wetenschap dat hij dat zal verliezen, juridisch zo ver en zo hoog mogelijk om te bewijzen dat dat gezeur van de PVV werkelijk niet te realiseren is. Als hij dat niet doet krijgt hij voortdurend voor zijn voeten geworpen van de "gedoog"partner dat hij maar halfslachtig het afgesproken beleid uitvoert. Op deze manier kan hij het kiezersvolk van de Wildersbeweging laten zien waar de internationale grenzen liggen en het niet realistisch is meer te eisen.

AlbertRichie
AlbertRichie27 jan. 2011 - 14:51

hoe eerder Leers weg is hoe beter.

1 Reactie
matrix2
matrix227 jan. 2011 - 14:51

Waarom? Hij voert een wet uit die o.a. door Cohen in het leven geroepen is. Dat een asielprocedure wel 10 jaar lang gerekt kan worden is een schande. Gelukkig laat Leers zich niet leiden door emoties.

[verwijderd]
[verwijderd]27 jan. 2011 - 14:51

De normale rechtsgang. En de insteek van Leers is ook de goede: afspraak = afspraak.

1 Reactie
kalimero2
kalimero227 jan. 2011 - 14:51

Het is Jammer dat mensen die hun voorouders de holocaust meegemaakt hebben zijn die zelfde mensen die nu voor uitsluiting zijn van anderen, het is net dat kind die met geweld opgevoed wordt,en als ie groeid dan wordt ie zelf geweldadig!

[verwijderd]
[verwijderd]27 jan. 2011 - 14:51

misschien kan hij haar zelf begeleiden die alleraardigste man uit Limburg . Dus dit is vooruit lopend op een echte politie macht die vrouwen van school haalt en ze thuis bij hun man brengt die haar dan binnen het huwelijk kan verkrachten als hij daar zin in heeft .Ja lekker christelijk van het CDA.

1 Reactie
phoosterhuis
phoosterhuis27 jan. 2011 - 14:51

Het is nog maar ongeveer 60 jaar geleden, dat de onderdrukking van vrouwen bij de christenen als normaal werd beschouwd en nu zelfs nog bij de SGP. Dus zo ver is Leers nog niet weg van hun oude verwerpelijke ideeen.

ErwinB2
ErwinB227 jan. 2011 - 14:51

Een groep volwassen politieagenten naar Afghanistan sturen is niet mogelijk zonder Duitse luchtsteun, en door beton beveiligde slaapplaatsen... Maar een meisje van 10 is daar volkomen veilig...

1 Reactie
Laroi
Laroi27 jan. 2011 - 14:51

Ik mag hopen dat de heer L. ooit ter verantwoording zal worden geroepen. Is het niet voor een tribunaal dan toch ten minste door zijn grote voorbeeld: degene die hem naar zijn evenbeeld geschapen heeft.

maite2
maite227 jan. 2011 - 14:51

Oan de minsken yn Sint Anne: Sykje lykas yn de oarloch in underdukadres foar dit famke. Guon joaden hawwe it fjouwer jier uthalden undergruns. Lit us hoopje dat fjouwer jier genoch is, want dan sil dit autoritere unminsklike regear doch wol fallen weze. Sint Anne, Fryslan, Friezen, reagearje en handelje net as de Frjentsjerter Fridsma dy't Fryslan te skande makket. Jou dit famke in feilich plakje.

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra27 jan. 2011 - 14:51

== Oan de minsken yn Sint Anne: Sykje lykas yn de oarloch in underdukadres foar dit famke. Guon joaden hawwe it fjouwer jier uthalden undergruns. Lit us hoopje dat fjouwer jier genoch is, want dan sil dit autoritere unminsklike regear doch wol fallen weze. Sint Anne, Fryslan, Friezen, reagearje en handelje net as de Frjentsjerter Fridsma dy't Fryslan te skande makket. Jou dit famke in feilich plakje. == Het lijtk er op, dat dit inderdaad moet. Zo ver zijn we na 100 dagen fascistisch kabinet...

Yggdrasil
Yggdrasil27 jan. 2011 - 14:51

Zoals door mensen hier al opgemerkt, Leers kent geen emotie en geen emotie is geen gevoel en dat zijn de eigenschappen die door de Obersturmbahnführer van de PVV nogal op prijs worden gesteld. Alhoewel geëist is een beter woord.

1 Reactie
meijerlahn
meijerlahn27 jan. 2011 - 14:51

"Alhoewel geëist is een beter woord." -------------------------- Und Befehl ist Befehl!

Gerald2
Gerald227 jan. 2011 - 14:51

Leers kijkt met de dag sipper. Doet met steeds meer tegenzin zijn werk. Sahar zou hij ook liever hier laten, maar ja, het moet nu eenmaal van meneer Wilders.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten27 jan. 2011 - 14:51

Volgens mij is het een goede toneelspeler Gerald. ; )

TheoJ2
TheoJ227 jan. 2011 - 14:51

Waarom komt toch steeds Sahar in de publiciteit, terwijl het gaat om de afgewezen asielaanvraag van pa Hbrahim Gel.

1 Reactie
eeweew
eeweew27 jan. 2011 - 14:51

Omdat Sahar een Nederlands kind is, met westeres waarden en geen woord Afghaans spreekt. Ook doet ze VWO, en heeft ze de ambitie chirurg te worden.

JoopSchouten
JoopSchouten27 jan. 2011 - 14:51

Leers wil (inderdaad) alle mogelijkheden getoetst hebben. Ik denk dat hij zo zijn gezicht kan redden t.a.v. 'hij die niet meer genoemd hoeft te worden' en dat hij bij eventuele vergelijkbare situaties pecies weet wat de wettelijke mogelijk- en onmogelijkheden zijn (...). Discussies zullen dan uitblijven. De wet 'regeert' (...). Tegelijkertijd veroorzaakt hij bij de asielzoekers veel onzekerheid en waarschijnlijk zelfs paniek (...). Een 'normaal' mens zal zich daar enigszins ongemakkelijk bij moeten voelen lijkt me. Ik vraag me daarom af of Leers met dit 'dilemma' wel gewetenswroeging kán hebben.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten27 jan. 2011 - 14:51

Ik hoorde Leers zeggen dat hij de langdurige uitwijzingsprocedures onwenselijk vindt. Hij wil dat dit wordt verkort. (Lijkt me logisch.) Dat hij hiermee daadwerkelijk mensen bedreigt met uitzetting, mensen die hier volledig zijn ingeburgerd, vind ik van een zo' n hoog asociaal gehalte dat ik (nogmaals) alleen maar kan concluderen dat deze man gewetenloos moet zijn. Weg met Leers.

matrix2
matrix227 jan. 2011 - 14:51

Elke asielzoeker kan met de huidige asielwet 10 jaren lang procederen op kosten van de Nederlandse belastingbetaler. Daarna bepaalt de rechter dat de inmiddels tot 3x toe uitgeprocedeerde gelukszoeker te westers is geworden en hier mag blijven om de Nederlandse belastingbetaler nog verder op kosten te jagen. Als Leers de procedure verliest dan kan de hele wereld aanspraak gaan maken op een Nederlands paspoort en bijbehorende revenuen. Enkel een kwestie van vliegticket boeken en bij landing keihard asiel roepen. Leers laat Sahar echt niet naar Afghanistan vertrekken. Daar geloof ik niets van. Als wijs man komt hij met een oplossing waar zowel de belastingbetaler als Sahar blij mee zullen zijn.

5 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil27 jan. 2011 - 14:51

Elke asielzoeker kan met de huidige asielwet 10 jaren lang procederen op kosten van de Nederlandse belastingbetaler. ============== Nee dat is weer je grootst mogelijke flauwekul en stemmingmakerij want elke asielzoeker kan dat helemaal niet.

keck66
keck6627 jan. 2011 - 14:51

Stel dat je gelijk hebt en de procedure van geen kanten deugt, dan moet degene die de procedure heeft verzonnen en nu bewaakt iets aan de procedure doen en niet een Nederlands kind (met Afghaanse roots) de tol laten betalen...

eeweew
eeweew27 jan. 2011 - 14:51

"Daarna bepaalt de rechter dat de inmiddels tot 3x toe uitgeprocedeerde gelukszoeker te westers is geworden en hier mag blijven om de Nederlandse belastingbetaler nog verder op kosten te jagen" Kunt u mij uitleggen hoe Sahar (een volstrekt Nederlands kind) de Nederlandse belastingbetaler op kosten gaat jagen? Ze doet VWO, dus zal waarschijnlijk meer op gaan leveren dan de gemiddelde Nederlander.

eeweew
eeweew27 jan. 2011 - 14:51

Dienen de regels de mensen of de mensen de regels? Ik heb het idee dat hier het laatste aan de hand is, en dat lijkt me niet de bedoeling van regels. Dit is zo een schrijnende situatie, dat je toch niet met droge ogen kan beweren dat Sahar hier niet thuis hoofd, of zich maar aan moet passen in Afghanistan. Het is uit de hand gelopen, en het had niet zo moeten gaan, maar als Sahar naar Afganistan moet dan is de Nederlanse staat verantwoordelijk voor het compleet ruïneren van een leven. Ik snap niet dat de "regels zijn regels" mensen hiermee kunne leven, Sahar het land uitzetten is niet alleen voor iedereen in Nederland een nadeel, het is ook nog eens totaal onmenselijk. Ik ben nou niet bepaalt de meest empathische persoon die er te vinden is, maar ik wordt misselijk als ik probeer te bedenken wat dat voor die familie betekent. Dan kan je roepen dat het zo had moeten lopen, en dat er vanalles verkeerd is gegaan. Ja dat is zo, dat kan niemand ontkennen. Maar dat wil niet zeggen dat het leven van een ambitieus intelligent meisje van 14 om die reden verpest mag worden. Het is te laat om die fouten te herstellen. Verder schijnt ze ook nog een iets jonger broertje te hebben, weet iemand daar wat van?

clara51
clara5127 jan. 2011 - 14:51

["Leers laat Sahar echt niet naar Afghanistan vertrekken. Daar geloof ik niets van. Als wijs man komt hij met een oplossing waar zowel de belastingbetaler als Sahar blij mee zullen zijn."] Het gaat allang niet meer om het belang van dit meisje, noch om dat van vergelijkbare kinderen, noch om dat van de belastingbetaler. Het gaat alleen nog om electorale belangen. Om dat wat dit kabinet denkt dat de kiezer wil. En het denken van Nederlanders wordt langzaam maar zeker vergiftigd door af te gaan op 'wat de kiezer wil'. Dus voor Sahar en al haar lotgenoten ziet het er slecht uit. Omdat Leers in zijn nieuwe kabinetsomgeving erop gokt dat 'de kiezer' niet wil dat zij hier blijft. En degenen die willen dat zij mag blijven als tegenstander van 'de kiezer' wegzet. Hopeloos. Maar ja, 'de kiezer' wil dit.

Yggdrasil
Yggdrasil27 jan. 2011 - 14:51

Omdat ik de neiging heb om in ieder mens het goede te zoeken, behalve natuurlijk dan bij Wilders, vraag ik me af of het mogelijk is dat Leers de rechtszaak gaat gebruiken en Sahar in dat geval dus misbruiken om een hiaat in de wetgeving boven tafel te krijgen. En als hem dat dan lukt zou het dan mogelijk kunnen zijn dat hij na dat hele proces via zijn discretionaire bevoegdheid alsnog kan besluiten om Sahar en haar familie te laten blijven.

2 Reacties
TheoJ2
TheoJ227 jan. 2011 - 14:51

[Omdat ik de neiging heb om in ieder mens het goede te zoeken, behalve natuurlijk dan bij Wilders, ...] Het is deze vooringenomenheid die me weerhoudt om serieus op je bijdragen in te gaan.

TheoJ2
TheoJ227 jan. 2011 - 14:51

Leers wil voorkomen dat er jurisprudentie ontstaat dat iemand die maar lang genoeg procedeert uiteindelijk gewoon zijn zin krijgt, ongeacht of hij nu wel of niet goede redenen had om asiel aan te vragen. Dat betekent dat hij soms heel onpopulaire maatregelen moet nemen. Het siert hem dat hij niet de populistische weg bewandelt maar consequent het beleid uitvoert.

ElChe
ElChe27 jan. 2011 - 14:51

Leers gaat nu te ver. Dit is een misdaad tegen de menselijkheid in Nederland.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen27 jan. 2011 - 14:51

Bij de rechter in beroep gaan in dit geval is geen misdaad. He is het goede recht van de minister zoals asielzoekers ook het recht hebben om allelei beroepsprocedures te bewandelen. Dat het raar of zelfs onfatsoenlijk, nee zelfs 'Wildersdebiel' overkomt is duidelijk. Dat hij uiteindelijk verliest voor het Europese Hof ook. Een misdaad niet, he is politiek over de ruggen van de zwakkeren... Typisch Rutte beleid!

shepu
shepu27 jan. 2011 - 14:51

Leers doet wat hij het gezin van Sahar (en andere asielzoekers) verwijt, namelijk tot het uiterste gaan, om hun recht te halen. De minister weet ook niet van ophouden ondanks rechterlijke uitspraken.

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ227 jan. 2011 - 14:51

En jij vindt eigenlijk dat Hbrahim Gel eindeloos mag procederen terwijl Leers zich bij de eerste rechterlijke uitspraak moet neerleggen?

bobbono
bobbono27 jan. 2011 - 14:51

"Voordat men minister Leers weer aan de schandpaal nagelt... De minister wil enkel weten of verwestering een valide argument mag zijn van de rechter om voor asiel in aanmerking te komen. Niet meer, niet minder". Hoe kun je zo koud & kil redeneren als je te maken hebt met een jong mens/kind die in een belangrijke levensfase (de pubertijd !) is opgegroeid in Nederland en dus volledig Nederlands is !! Deze minister moet afgerekend worden op hoe hij omgaat met mensen en niet hoe hij de cijfertjes hanteerd. Ook de nazi's hanteerden kil & koel de regeltjes zonder een traan te laten.....

1 Reactie
johnvdwit
johnvdwit27 jan. 2011 - 14:51

Vind weer steeds dezelfde reactie weer terug, dat het kind in de picture staat! Je moet de rollen omdraaien! De moeder heeft al die plannen bedacht, ze nam de gok 10 jaar geleden om hier te komen. Dat noemen we toch met voorbedachten rade. De moeder is hier verantwoordelijk voor haar daden, want dit is puur diefstal van de gemeenschap! Al die termen zoals deportatie, nazi's methode etc. slaat hier echt nergens op!Als je ondermeent dan kan je plan ook mislukken, maar dan moet toch niet zo zijn dat hier een koekoeknest syndroom wordt?