Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Leers wil Irakezen per geval uitzetten

  •  
24-11-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Leers_300_01.jpg
Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft algemeen verbod op uitzetting Irakezen opgeheven
Gerd Leers minister voor Immigratie en Asiel mag vanaf woensdag de uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers uitzetten. Alleen Irakezen die een zaak hebben lopen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens hoeven voorlopig niet weg. Deze individuele gevallen worden door het hof herbeoordeeld.
Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft het algemeen verbod op het uitzetten van uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers opgeheven. Het hof besloot begin november het verbod in te voeren omdat de situatie in Irak te onveilig zou zijn. Leers wilde op dat moment 30 Irakese asielzoekers op het vliegtuig naar Bagdad zetten.
Tweede Kamerlid Hans Spekman betichte Leers van onzorgvuldigheid bij de behandeling van de Irakezen. Leers zei in eerste instantie ‘niet te weten’ dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn plan om Iraakse asielzoekers gedwongen uit te zetten, had verboden.
Hans Spekman: “Minister Leers wilde gewoon uitzetten. Heeft hij deze informatie gedeeld met de Irakezen en hun advocaten? Nee. Zelfs tijdens een zitting bij de Raad van State van drie Irakezen probeerde hij in eerste instantie te verbergen dat deze brief bestond. En, even erg: advocaten die de informatie wel kenden kwamen niet bij hun cliënt, omdat ze hen in vreemdelingenbewaring niet konden bereiken.” “Het is voor de Irakezen een geluk geweest dat het EHRM de avond voor de geplande uitzetting hoorde van de weigerachtige houding van de minister en meteen heeft ingegrepen. Het Hof wees de minister op de eerdere brief en liet duidelijk weten dat uitzetten naar Irak echt niet geoorloofd is. De minister werd keihard teruggefloten.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

matrix2
matrix224 nov. 2010 - 15:58

Prima, het gaat hier om uitgeprocedeerde asielzoekers. Deze gelukszoekers dienen ruimte te maken voor hen die de asielstatus wel verdienen!

Naamhiero
Naamhiero24 nov. 2010 - 15:58

"Het hof besloot begin november het verbod in te voeren omdat de situatie in Irak te onveilig zou zijn." En ongeveer drie weken later is het ineens volledig veilig daaro! Stuur ze maar terug, dat rapalje! Maar, mag dhr Leers dan tevens worden aangeklaagd tot zoiets als poging tot moord/ doodslag/ etc? Klok/ klepel, Leers weet niet wat hij doet. En is derhalve een potentieël gevaar. "Leers zei in eerste instantie 'niet te weten' dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn plan om Iraakse asielzoekers gedwongen uit te zetten, had verboden."

JAWEH
JAWEH24 nov. 2010 - 15:58

Dit bedoelde Bleeker natuurlijk toen hij zei dat Limburgers de mazen in de wet moesten zien te vinden...

darkisland
darkisland24 nov. 2010 - 15:58

Prima dat we tijdelijk vluchtelingen opvangen. maar het moet niet vanzelfsprekend zijn, dat ze dan maar mogen blijven. Een goede zaak dus, dat per geval bekene wordt of ze terugkunnen. Europa moet nog strenger worden en wat mij bereft gaan de grenzen dicht voor economische vluchtelingen. Ik wil dat mijn belastingcenten beter besteed worden. Nederland en Europa wordt overspoelt met teveel gelukszoekers. Een goede zaak zou zijn als Landsgrenzen weer beter bewaakt zouden worden door de douane. Dan gaat bij mij de nederlandse vlag uit.

Gelijkhebber
Gelijkhebber24 nov. 2010 - 15:58

Wie is er nou voor het terugsturen van Iraakse vluchtelingen? Nou ik want in Irak is een levendige vluchtelingenindustrie waar men voor veel geld geholpen wordt om het land uit te komen. Berichten over niet uitzetten van Irakezen wordt daar gezien als de boodschap dat er ruimte is voor nog meer vluchtelingen. De wereld is veranderd. Voor miljoenen mensen is reizen geen belemmering meer. Het wordt tijd dat we ons beleid daarop aanpassen. Dan de onveiligheid in Irak. Zie: http://www.nytimes.com/2010/08/23/world/americas/23venez.html Venezuela is dus onveiliger dan Iraq en toch is het land niet onveilig genoeg om er heen te gaan en er goed werk te gaan verrichten, zo bleek vorige week in de uitzending van Andere Tijden over RaRa-activist Roemersma.

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2010 - 15:58

Als het Europees Hof het zegt , dan zal het wel zo zijn. Dan moet het Ministerie van Buitenlandse Zaken ook het reisadvies aanpassen voor Nederlanders, wel zo eerlijk. Nu wordt dat nog steeds ontraden, code rood: http://www.minbuza.nl/nl/Reizen_en_Landen/Reisadviezen/Reisadviezen_alfabetisch/I/Irak

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ224 nov. 2010 - 15:58

Je vergelijkt appels met peren, Henk-Jan. Als kritisch journalist loop je in Rusland groot gevaar, maar het is volstrekt veilig om in te schrijven bij Marco Polo voor een reis naar St. Petersburg.

[verwijderd]
[verwijderd]24 nov. 2010 - 15:58

Asiel zoekers, een doorlopende stroom van mensen op zoek naar een betere toekomst? Als het in het land van herkomst weer safe is, kan men weer terug, dan is het aanvragen van asiel niet meer geldig niet meer van toepassing. Dan worden het gelukzoekers, die met behulp van adcvocaten proberen om toch niet terug te hoeven en hier blijven in ons land. Bij een vorige actie van het linkse smaldeel werden er 29.000 mensen geholpen door een generaal pardon. Maar het kan niet altijd feest zijn. Maar dit generaal pardon doet nog steeds een groot beroep op ons sociaalstelsel. Maar nu de PVV de gedoogsteun afhankelijk heeft gemaakt met een streng doch zeer rechtvaardig uitzetbeleid moeten deze mensen terug. Dat zal nog veel meer gebeuren en een generaal pardon zit er toch echt ( gelukkig) niet in. Terecht, want ze hebben geen recht meer om hier te blijven en nemen de plaats in van de echte asielzoeker, de echte vluchteling. Deze mensen moeten juist wel geholpen worden en een tijdje een veilige plaats in ons land kunnen vinden. Om daarna weer terg te keren, als het land van herkomst weer veilig is. De asiel zoeker treft hier een complete asielindustrie aan, van advocaat tot hulpverlener, van gratis gezonheidszorg tot rechterlijke macht, van scholing tot inburgering, een compleet circus waar velen een best belegde boterham verdienen. Het wordt tijd dat wens van de PVV in vervullig gaat, de instroom met 50% omlaag brengen, met een duidelijk verbeterde incheck, outcheck, geen vluchteling, geen toegang. Dat zou betekenen dat het jaarlijks bedrag wat hier aan besteed wordt, ook gehalveerd kan worden. Dat beloopt richting de 4 tot 6 miljard Euro op jaarbasis. Denk alleen maar de afnemende werkdruk voor rechters en advocaten. Het geeft een duidelijk signaal aan toekosmtige asiezoekers ( gelukzoekers) dat er in Nederland niets te halen is voor de gelukzoeker, maar wel voor de echte asielzoeker. En dus er van af zien om niet dese kant op te komen, zie België waar het hele asielbeleid zo lek is als een mandje en een enorm aanzuigende werking heeft. Deze 4 tot 6 miljard zou best teruggepompt kunnen worden in onze kwakkelende economie. De staatschuld er mee aflossen, die onder W. Bos tot astronomische hoogte is gegroeid. Beter besteden. Het partijprogramma van PVV is nu "werkl in uitvoering". Het kan voor het land alleen maar voordeel opleveren. OOk blijkt weer dat de Europese wetten te knellend zijn op landelijk niveau. Dus ook daar is de PVV slogan meer Nederland en minder Europa heel goed toepasbaar. Of is er geen sprake van asiel zoeken, maar van immigratie?? Het stoppen van inloop van kansarme mensen, gezinshereniging, huwelijk is dat de oplossing?

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman24 nov. 2010 - 15:58

[Als het in het land van herkomst weer safe is, kan men weer terug] http://www.minbuza.nl/nl/Reizen_en_Landen/Reisadviezen/Reisadviezen_alfabetisch/I/Irak

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 nov. 2010 - 15:58

Meneer Leers had ooit kei hard kritiek op wilders, nu in het geheim luisterd Leers naar Wilders??!

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ224 nov. 2010 - 15:58

Hij is tot inzicht gekomen, dat gebeurt wel eens.

ErnsTT2
ErnsTT224 nov. 2010 - 15:58

Het word hoog tijd dat Leers zichzelf maar eens uitzet naar Irak, het is er immers veilig, en de buitenhuisjes kosten er niks meer... Want hoe hij zich nu gedraagt is wel in erg schril contrast met de oproep die hij *zelf* in 2006 deed [quote] CDA-prominenten willen generaal pardon Gepubliceerd: 17 november 2006 00:00 Door een onzer redacteuren Den Haag, 17 nov. CDA-prominenten roepen de partijtop op om alsnog een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers te steunen. Nu in Duitsland de coalitie van CDU en SPD voor 100.000 uitgeprocedeerde asielzoekers een regeling treft, kan Nederland niet achterblijven. Dossier - Asielbeleid Dossier - Verkiezingen Tweede Kamer 2006 In dagblad Trouw vinden Doekle Terpstra (voorzitter HBO-raad) Bert de Vries (oud-minister) en Gerd Leers (burgemeester van Maastricht) dat de partij „eindelijk een streep moet zetten onder deze emotionele kwestie die aan de partij knaagt”. [/quote]

2 Reacties
Alila
Alila24 nov. 2010 - 15:58

"Het word hoog tijd dat Leers zichzelf maar eens uitzet naar Irak," Waarom? Hij heeft een Nederlands paspoort.

Gelijkhebber
Gelijkhebber24 nov. 2010 - 15:58

Tuurlijk, alle Irakezen de mogelijkheid geven om zich in Nederland te vestigen. Ruimte zat. Bijv. in Limburg. Kunnen ze mooi motorrijles nemen.

Pietertje2
Pietertje224 nov. 2010 - 15:58

Jammer, dat Gerd Leers de menselijke maat verloren heeft. Het CDA was ooit de partij van normen en waarden.....

2 Reacties
JAWEH
JAWEH24 nov. 2010 - 15:58

Dat was heel erg lang geleden. Nog van voor de oprichting van de KVP.

TheoJ2
TheoJ224 nov. 2010 - 15:58

Zullen we RTL eens voorstellen te inventariseren wie er allemaal bijbaantjes heeft verzwegen waarmee ze het kabinetsbeleid in de wielen konden rijden?

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos24 nov. 2010 - 15:58

Ik ben zo blij dat het weer veilig is in Irak, lekker backpacken in de zomer.

1 Reactie
JAWEH
JAWEH24 nov. 2010 - 15:58

En daarna lekker via Iran en Afghanistan naar Pakistan. Jottem!

a.doorgeest
a.doorgeest24 nov. 2010 - 15:58

Als ik het goed begrijp stuurt Leers in het vervolg Irakezen één voor één mogelijkerwijs de dood in, in plaats van collectief. Het sympathieke gebaar van een vroom Christen...

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ224 nov. 2010 - 15:58

Go, wat kan jij dramatiseren, zeg. Alsof die mensen allemaal door een vuurpeloton worden opgewacht. Waar haal je het vandaan. Irak is een gewoon land hoor, er wonen daar miljoenen mensen. En die zijn daar temidden van hun eigen cultuur. Dat is in orde toch?