Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Leers versoepelt regels gezinsmigratie voor Turken

  •  
02-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Indien het huwelijk binnen drie jaar op de klippen loopt, hoeft de partner niet uitgezet te worden
Minister Gerd Leers van Immigratie en Asiel gaat ervoor zorgen dat Turkse huwelijksmigranten niet meer uit Nederland gezet mogen worden als hun huwelijk binnen drie jaar eindigt. Dit naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Leers wilde de termijn waarna gezinsmigranten een eigen verblijfsvergunning krijgen juist verlengen van drie naar vijf jaar, maar die vlieger gaat nu voor Turkse migranten niet op.
Gezinsmigranten kunnen na een huwelijk van ten minste drie jaar pas een eigen verblijfsvergunning krijgen. Gerd Leers wil deze termijn verlengen naar vijf jaar. Het Europese Hof van Justitie oordeelde in het geval van een Turks stel dat deze regel niet opgaat.
De mannen waren voor hun huwelijk naar Nederland gekomen, maar wilden binnen drie jaar al scheiden, meldt BN De Stem.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

FrenkMahon
FrenkMahon2 mrt. 2011 - 19:40

Leers had de uitkomst van de PS11 in zijn glazen bol gezien en is al vast begonnen met draaien.

Yggdrasil
Yggdrasil2 mrt. 2011 - 19:40

Famous quotes: ================== U draait en u bent niet eerlijk’. Met deze woorden zocht premier Balkenende tijdens de verkiezingscampagne van 2006 de confrontatie met PvdA-leider Wouter Bos.

[verwijderd]
[verwijderd]2 mrt. 2011 - 19:40

De deur staat weer wagenwijd open voor de schijnhuwelijksmarkt.

2 Reacties
cemberkas
cemberkas2 mrt. 2011 - 19:40

Ik heb in mijn 27-jarig leven geen schijnhuwelijk kunnen constateren bij de Turken, terwijl ik er met m'n neus zo dicht op zit. Daarentegen ken ik twee autochtone Nederlanders die zich daar wel "schuldig" aan hebben gemaakt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat het niet voorkomt bij de Turken, maar het aantal zal niet noemenswaardig zijn.

Qizilbash
Qizilbash2 mrt. 2011 - 19:40

Andersom heb je bij verlenging van deze termijn naar vijf jaar een grote kans dat de (vrouwelijke) huwelijkspartners 5 jaar lang of nog langer in een hel moeten leven. Een vrouw in Turkije die eenmaal getrouwd en gescheiden is geweest, komt niet snel meer aan de man. De druk op de vrouw vanuit haar omgeving is dan ook ontzettend groot om toch met het huwelijk door te gaan. Sommige mannen in Nederland die een slaafje willen, weten dit, en maken er gretig gebruik van. Zij zijn dus voorstanders van verlenging tot 5 jaar. Grotere kans dat zij een onafhankelijke geest en wil in die 5 jaar kunnen breken of de vrouw afhankelijk kunnen maken doordat zij in de tussentijd kinderen heeft gekregen. Bij de mannelijke huwelijkspartner uit Turkije heb ik in principe niet zo een heel groot bezwaar wanneer zij na 3 jaar terugkeren naar Turkije. Het is alleen denk ik wettelijk (terecht) niet mogelijk om voor mannen en vrouwen apart immigratiebeleid te maken. Wel kan men proberen om dit per geval individueel te bekijken en deze culturele feiten meenemen in de afweging om wel of geen toestemming tot blijven te geven. Uitzondering natuurlijk voor de mannen die in de tussentijd kinderen hebben gekregen in Nederland. Dan is het een schending van hun rechten op samenzijn met hun kinderen wanneer zij teruggestuurd worden naar Turkije. Beetje vergelijkbaar met de situatie in de film "Kom niet aan mijn kinderen". De Nederlandse staat wijst immers de kinderen vrijwel altijd toe aan de vrouw. De man die niet wil of mag blijven in Nederland rest dan niets anders dan de kinderen te ontvoeren naar zijn eigen land. @Cem Met mijn neus erbovenop heb ik het wel meegemaakt dat ik sterke vermoedens had dat er sprake was van een schijnhuwelijk bij een Turks echtpaar. Het betrof een echtpaar die ik hielp met het invullen van formulieren en dergelijke. Bij een aantal autochtone kennissen weet ik echter zeker dat er sprake was van een schijnhuwelijk. De ene kennis sloot het schijnhuwelijk voor een geldbedrag en maakte er niet eens echt een geheim van. De andere kennis maakte een deal met een thaise, waarbij zij getrouwd zouden blijven voor de periode waarin zij een Nederlandse verblijfsvergunning of nationaliteit zou krijgen. Na verkrijging van het recht om in Nederland te mogen blijven zouden ze scheiden en zou hij weer naar Thailand vertrekken om weer een andere importbruid te halen. Zijn voordeel was dat hij in die periode een lekker mooi jong huissloofje had, die in normale omstandigheden met geen haar op haar hoofd zou overwegen om iets met hem te beginnen. In beide gevallen was er geen sprake van dat men de intentie had om samen met elkaar een leven op te bouwen.