Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Leerlingen willen met lange broek gymmen

  •  
08-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gymkleding

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (76)

MountEverest
MountEverest9 jan. 2020 - 19:42

De nieuwe preutsheid past in een algemene trend dat jongeren voor het eerst in een aantal ethische zaken conservatiever zijn dan hun ouders. Het gaat dan om zaken als echtscheiding en abortus. Deze trend was al eerder zichtbaar in de VS waar men zich zelf zelfs aanduidt als The Pro-life Generation. En zoals bekend komt alles wat daar gebeurt na een paar jaar hier naar toe: https://www.ad.nl/binnenland/trendbreuk-jongeren-kritischer-op-abortus-dan-hun-ouders~a96b494d/ https://www.ad.nl/utrecht/duizenden-mensen-bij-mars-voor-het-leven-in-utrecht-deze-mars-manipuleert-jonge-vrouwen~a329e078/

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2020 - 22:04

ethiek en kleding hebben niets met elkaar te maken.

Libertain
Libertain10 jan. 2020 - 13:19

@Danielle, jawel.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jan. 2020 - 9:13

Niet, kleding is om je warm te houden.

Gefaald
Gefaald9 jan. 2020 - 12:41

als links consequent is rehabiliteert ze nu de lange rokken van de streng gereformeerden.

12 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens9 jan. 2020 - 14:55

@ Gefaald Jij schrijft: als links consequent is rehabiliteert ze nu de lange rokken van de streng gereformeerden. Extreem rechts denkt dat iedere vrouw die niet in opdracht uit de kleren gaat moslima is.

MountEverest
MountEverest9 jan. 2020 - 18:07

@Gefaald Er is minder verschil dan je misschien wel denkt tussen orthodoxe moslims, joden en christenen. Meer dan ze zelf waarschijnlijk wel willen toegeven. Vanaf de jaren zestig werden veel, als achterhaald beschouwde zaken, overboord gezet. Maar de inwoners van de bible belt gingen hier niet in mee. Ze hielden vast aan het traditionele huwelijk en gezin. Ze wezen abortus en euthanasie af. Hun opstelling werd niet gewaardeerd door het progressieve deel van de natie maar daar trokken ze zich weinig van aan. Wel gingen ze zich meer isoleren, ze zetten eigen scholen, een eigen krant en andere instellingen op. Met de immigratie van moslims vanaf de jaren 1970 kwamen nieuwe traditionele groepen ons land binnen, mensen die in kleding en gebruiken soms nog conservatiever zijn dan de orthodox gereformeerden. De vraag naar preutsere (gym)kleding komt met name uit deze hoek. Er is wel verschil in bejegening van beide groepen door (extreem) links: orthodoxe moslims worden in de armen gesloten, orthodoxe protestanten (en ook joden) worden nog altijd negatief benaderd ("polder taliban").

DaanOuwens
DaanOuwens9 jan. 2020 - 19:03

@ Gefaald/MountEverest Bizar dat jullie naar gelovigen wijzen zonder ook maar eens te onderzoeken of de opvatting van de Nederlandse jeugd niet gewoon veranderd is. Bij voorkeur zijn natuurlijk de moslims fout, maar waarom zou je niet gewoon alle geloven aanspreken. De werkelijkheid is dat de jeugd verandert, seksuele contacten worden uitgesteld en de jongeren zijn terughoudender. De ene groep meer dan de andere. Maar ik realiseer mij dat dit al snel lijkt op nuancering. Niet besteed aan extreem rechts dus.

MountEverest
MountEverest9 jan. 2020 - 20:51

@Daan Jij hebt je laten kennen als iemand die een uitgesproken hekel heeft aan orthodoxe protestanten. In mijn stukje geef ik aan dat juist zij altijd hun conservatieve ideeën hebben vastgehouden. Hier zijn ze vaak om bespot en aangevallen, vooral door jouw soort. Terwijl veel mensen dachten dat religie een aflopende zaak was, kwamen er vanaf 1970 mensen naar Nederland die veel conservatiever waren dan de refo's, zowel in kleding als in moraal. Deze mensen worden door jouw soort daarentegen omarmd. Als ik extreem rechts ben, ben jij een antischristelijke, antisemitische islamofiel. Tenslotte: ik heb hierboven (20:42) al iets gezegd over een algemene trend: De nieuwe preutsheid past in een algemene trend dat jongeren voor het eerst in een aantal ethische zaken conservatiever zijn dan hun ouders. Het gaat dan om zaken als echtscheiding en abortus. Deze trend was al eerder zichtbaar in de VS waar men zich zelf zelfs aanduidt als The Pro-life Generation. En zoals bekend komt alles wat daar gebeurt na een paar jaar hier naar toe: https://www.ad.nl/binnenland/trendbreuk-jongeren-kritischer-op-abortus-dan-hun-ouders~a96b494d/ https://www.ad.nl/utrecht/duizenden-mensen-bij-mars-voor-het-leven-in-utrecht-deze-mars-manipuleert-jonge-vrouwen~a329e078/

korheiden2
korheiden210 jan. 2020 - 7:54

@Daan en @Mount : Dit is wat Carel Brendel 'Het verraad van links' noemt. In de jaren zestig waren linkse partijen behoorlijk anti-christelijk. 'Die felle rooien' kon mijn vader vol afschuw uitspreken. Maar nu is het andersom.

DaanOuwens
DaanOuwens10 jan. 2020 - 7:55

@ MountEverest Jij schrijft: Jij hebt je laten kennen als iemand die een uitgesproken hekel heeft aan orthodoxe protestanten Jouw soort trekt nogal voorbarige conclusies. Jij schrijft: Deze mensen worden door jouw soort daarentegen omarmd. Ik behoor niet tot een soort. Dat zit in jouw extreem rechtse pakket normen en waarden dat je zo over mensen kan denken en schrijven. En je schrijft: Als ik extreem rechts ben, ben jij een antischristelijke, antisemitische islamofiel. Ik heb helemaal niets met de islam. Met het christendom en jodendom ook niet. Wel met vrijheid en grondrechten. En je schrijft: De nieuwe preutsheid past in een algemene trend dat jongeren voor het eerst in een aantal ethische zaken conservatiever zijn dan hun ouders. Wel nee, jongeren maken een andere afweging. De prolife beweging is net zoals jij een extreem rechtse club. De meeste jongeren zeker de hoger opgeleiden hebben niets met extreem rechts. Wel grappig om deze reactie van je te lezen. Het laat zien hoe extreem je opvattingen zijn. Je inschatting van mijn maatschappij visie is in vrijwel alle opzichten foutief. Je slaat de plank niet een beetje mis, maar totaal. Je blik op de samenleving maar ook op de visie van anderen wordt totaal gedeformeerd door je eigen extreme opvattingen. Het verklaart in ieder geval je bizarre reacties hier.

Roel2
Roel210 jan. 2020 - 8:30

@Mount: niemand is voor abortus of echtscheiding, nooit geweest ook en zeker kinderen niet. Dat heeft niets met ethiek te maken, beide zijn uiterst ingrijpende zaken voor meerdere mensen in de directe omgeving. Mijn ouders zijn ook gescheiden en destijds vond ik het uiteraard verschrikkelijk, maar al vrij snel kwam het besef dat het toch de juiste keuze was. In mijn omgeving heb ik een abortus meegemaakt om redenen waarom wij dat niet hebben overwogen en dat was confronterend, maar het recht op die keuze lag niet bij mij en ik heb dat geaccepteerd. En in dat laatste moet de oplossing liggen. Als deze meisjes zich niet prettig voelen bij de voorgeschreven kleding, moet de school op zoek gaan naar een ander voorschrift waarin ook de oude situatie toegestaan blijft. De school is wat mij betreft te star hierin. Maar het gaat ook om de acceptatie dat kinderen/mensen niet 'preuts' zijn, en die reactie zie ik niet. Online shaming om naaktfoto's, protesten bij abortusklinieken, etc.: daar gaat het fout en daar schuurt het. Het is dus niet of/of, maar en/en. Als jij het recht op abortus intact houdt, zal ik jou niet dwingen tot een abortus, ok?

DaanOuwens
DaanOuwens10 jan. 2020 - 13:54

@ korheiden Jij schrijft; Dit is wat Carel Brendel ‘Het verraad van links’ noemt. In de jaren zestig waren linkse partijen behoorlijk anti-christelijk. ‘ Er zijn wel meer mensen die domme dingen beweren. Dus Carel Brendel is geen uitzondering. De gedachtegang dat links omdat het kritisch was over het christendom na 50 jaar later kritisch moet zijn tegen moslims is al belachelijk. Dat is een soort logica van extreem rechts. Heeft niets met onderbouwing te maken. Het verzet in de jaren 60 kwam voort uit de onderdrukking die voortvloeide uit het dominante christendom. Zaken zoals seksualiteit, homofilie, abortus, echtscheiding en euthanasie werden beperkt door de christelijke moraal. Het ging niet tegen het christendom maar voor individuele vrijheid. Nu stelt links dat moslims het recht hebben om hun geloof te belijden en hun identiteit te behouden. En nemen dus niet het standpunt is dat de islam een mooi geloof is. Extreem rechts waarvan Gefaald/MountEverest duidelijke voorbeelden zijn op deze site herschrijven keer op keer de geschiedenis en het heden om dat in te passen in hun eigen opvattingen. Dat doe jij dus ook hier. Onzinnig en er is geen enkele valide argumentatie voor ook niet van Carel Brendel.

Gefaald
Gefaald10 jan. 2020 - 16:01

@DaanOuwens Wat heeft religie er mee te maken ??? Ik stel gewoon vast dat jij veel begrip hebt voor jongeren die bedekkende kleding willen. Dan mag je dat begrip ook wel eens uitspreken jegens de streng gereformeerde jeugd, die al sinds jaar en dag bedekkende kleding voorstaan. Die mensen waren hun tijd ver vooruit ! Gezien het feit dat links de orthodoxe christenen zeer vaak met minachting heeft bejegend lijkt mij een zekere rehabilitatie op het punt van bedekkende kleding zeer op zijn plaats.

DaanOuwens
DaanOuwens10 jan. 2020 - 21:15

@ Gefaald Jij schrijft: Ik stel gewoon vast dat jij veel begrip hebt voor jongeren die bedekkende kleding willen. Klopt, kinderen en jongeren mogen dragen wat ze willen. En je schrijft: Dan mag je dat begrip ook wel eens uitspreken jegens de streng gereformeerde jeugd, die al sinds jaar en dag bedekkende kleding voorstaan Waarom? Die kinderen en jongeren mogen niet dragen wat ze willen. De denkwijze van jou is exact dezelfde als die van MountEverest. Deze simplistische manier van denken maakt jullie nou extreem rechts. De maatschappij visie die aan anderen de vrijheid wil ontnemen. Jullie reacties laten zien dat mensen niet hun eigen keuze mogen maken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jan. 2020 - 21:59

In het rapport van de Graaf "sex onder je 25ste " uit 2017 blijkt vooral dat onder 12-14 jarigen nog maar maar weinig jongeren seksueel actief zijn, wat mij positief lijkt, omdat er bij die leeftijd gemakkelijker ellende van komt dan bij 16-18-jarigen. Dat de jongeren in het algemeen " behoudender" zouden zijn geworden is nog maar de vraag. Redelijke kans dat ze meer en andere interesses hebben dan vroeger, net als hun ouders trouwens. Meiden laten zich wellicht ook minder snel overhalen als ze er zelf (nog) geen zin in hebben. http://content1b.omroep.nl/urishieldv2/l27m68b1c23a02d8a7f1005e1a4138000000.c2dd61fe907ef54c7cf5cedf8620a5b3/nos/docs/200617_seks.pdf

Freek3
Freek311 jan. 2020 - 23:43

[Maar ik realiseer mij dat dit al snel lijkt op nuancering. Niet besteed aan extreem rechts dus.] Dat klopt helemaal. Maar als je pocht over nuancering, breng dan ook even de nuancering aan dat dit net zo goed niet besteedt is aan extreem links.

Andy JPL
Andy JPL9 jan. 2020 - 5:12

Even een belangrijke reden voor de preutsheid in een vraag stellen.. Euh weet iemand nog een mobiele telefoon met een hele goede camera?

3 Reacties
Roel2
Roel29 jan. 2020 - 12:11

Sterk staaltje victim-blaming (in zoverre je het daar over kan hebben in het geval van blote kuiten)

mariamaria2
mariamaria29 jan. 2020 - 12:12

Voor blote benen en blote onderarmen? Dit heeft niets met preutsheid te maken maar met druk uit bepaalde hoek

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jan. 2020 - 16:15

Refoweb maakt zich vnl druk over zwemkleding met inkijk. Het lijkt mij dan ook onwaarschijnlijk dat refomeiden geacht worden te gymmen in een lange rok. Nog eens naar de foto's gekeken, maar de t-shirts en broeken (onbedekte onderarmen broeken op de knie of net er boven) van de Naaldwijkse school lijken mij geschikt als refo-gymkleding. Ahad & Imen cs vragen zo te zien om volledige bedekking van alle huid behoudens gezicht en handen. Ze willen niet alleen een lange broek aa maar ook bovenkleding met lange mouwen.

Katootje2
Katootje28 jan. 2020 - 19:39

Onderdrukking vande seksualiteit is de basis van de opvoeding van kinderen tot brave gehoorzame burgers.

JasDon
JasDon8 jan. 2020 - 19:36

Mijn slechtste leraar was overigens een godsdienstleraar bij een van de voorlopers van de school in het artikel. Huiswerk dat te laat was mocht je 's-avonds bij hem thuis inleveren, dat heb ik dus ook één keer moeten doen. En wat een geluk heb ik gehad. Naast godsdienstleraar was hij namelijk ook coach van het schoolvoetbalteam en daar heeft hij de nodige slachtoffers gemaakt. Uiteindelijk werd hij opgepakt en veroordeeld. Bijzonder was wel dat deze zieke man de bijbel letterlijk nam, ik als ongelovige jongeman wist niet wat ik hoorde. Zegt die vent nou echt dat er beschrijvingen van dinosaurussen in de bijbel voorkomen?

1 Reactie
Ferry5
Ferry59 jan. 2020 - 9:24

Je moet de bijbel letterlijk nemen, het is de enige manier, de rest is persoonlijke invulling, zo heeft de Heere Heere het niet bedoeld. Maar kennelijk heeft jouw godsdienstleraar de bijbel niet letterlijk kunnen nemen, vanwege te krachtige driften in zijn onderbuik. Een godsdienstig christelijk persoon zal zich nooit vergrijpen aan een buitenechtelijke relatie of homoseksueel gedrag vertonen. Iedereen die naar een vrouw kijkt en haar begeert heeft in zijn hart al overspel gepleegd, als je rechteroog je op de verkeerde weg brengt, ruk het uit, het is beter om een oog te verliezen dan gods genade. Lees Mattheus 5,17-26, daarin zegt, volgens Mattheus, dat Jezus zegt dat het oude Testament letterlijk genomen dient te worden. "Meent niet, dat Ik gekomen ben, om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet gekomen, om die te ontbinden, maar te vervullen."

Bert de Vries
Bert de Vries8 jan. 2020 - 19:27

Het is maar hoe je het bekijkt. Neem de VS, waar de verpreutsing stevig is gegroeid, vooral dankzij een minder progressief klimaat. Op het internet of t.v. worden op foto's van kleuters de tepels weggewerkt als het gaat om meisjes. Tegelijk worden er schoonheidswedstrijden georganiseerd voor meisjes vanaf een jaar of 4, waarbij miniborstjes worden gebruikt. Conservatisme kent zo z'n beperkingen.

1 Reactie
MountEverest
MountEverest8 jan. 2020 - 20:52

@Bert We hebben het over de Nederland, niet over Amerika. In Nederland heeft de verpreutsing weer andere oorzaken.

JasDon
JasDon8 jan. 2020 - 18:37

Uit het artikel: "Imen en Ahad, leerlingen uit de vierde klas van het ISW, zijn blij dat er zo massaal gereageerd wordt. 'We hebben op deze school veel meisjes die hoofddoekjes en bedekte kleding dragen. Bij gym moeten zij dan een kort broekje en een shirtje aan. Dat is eigenlijk de omgekeerde wereld van wat ze normaal aan hebben', leggen de 16-jarige scholieren uit. 'Ook voor leerlingen die wat steviger zijn, of meisjes die met onzekerheden te maken hebben, zou het veel fijner zijn, als je zelf mag bepalen wat je aanhebt.'" Dit is duidelijk een religieus motief, ondanks dat sommige mensen in dit draadje hier geen persoonlijke ervaring mee hebben. Ow, en ze nemen de dikke kinderen mee als bijvangst. Aardig van ze, maar hebben ze de mening van hun dikkere medeleerlingen wel gepolst? Problematischer vind ik het dat er mensen zich met een hoofddoek tonen op school, het zorgt alleen maar voor onwenselijke groepsvorming. Dan heb ik liever seculier onderwijs. En serieus sporten met lange broeken kan zelden, binnen is het veel te warm en buiten in de zomer ook. Vreemd dat er op basis van schaamte voor - waar hebben we het over - benen niet optimaal kan worden gesport.

2 Reacties
MountEverest
MountEverest8 jan. 2020 - 20:59

@JasDon Volgens mij zijn deze meiden heel duidelijk: ze willen tijdens de gymles de zelfde bedekkende kleding dragen die ze normaal ook dragen. En geef ze eens ongelijk. Wat wel eens vergeten wordt is dat er meer overeenkomsten zijn tussen orthodoxe moslims, christenen en joden dan tussen hen en de seculieren. Meer dan ze zelf misschien wel zouden toe willen. Maar om moverende redenen kun je als niet-gelovige alleen orthodoxe christenen aanvallen...

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2020 - 22:09

Andere kinderen zitten toch ook niet met hun gymspullen aan in de klas?

MountEverest
MountEverest8 jan. 2020 - 18:06

In de jaren zeventig zijn een aantal zaken te ver doorgeschoten, nu gaat het weer de andere kant op. De opmerking van Marin Cielo is uit het hard gegrepen: het lijkt erop dat sommige gymleraren dit beroep kiezen met slechte bedoelingen. Het zelfde geldt voor jeugdtrainers, jeugdzorg, scouting etc.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt8 jan. 2020 - 19:03

En voor rij-instructeurs, priesters, zwemleraren, tandartsen, verplegers, vrouwenartsen, zangleraren of andere muziekdocenten. Wat een verschrikkelijk slechte aanname doe jij.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2020 - 19:09

Niet uit het mijne. Mijn gymleraar was een prima leraar en heeft zich bij mijn weten nooit op welke manier dan ook misdragen t.o.v. de leerlingen.

Marin Cielo
Marin Cielo10 jan. 2020 - 11:17

IK geef heel duidelijk aan dat dit mijn ervaring is en dat ik niet wil generaliseren. Maar feit is dat het wel vaak fout gaat. En logisch ook dat het fout gaat. Want als pedo kun je zo heel makkelijk bij kinderen in de buurt komen. Als je ziet hoever ze soms gaan om hun honger naar misbruik te stillen dan is een passend beroep kiezen een van de meest eenvoudige. Jammer dat mannen dus altijd wel anders worden beoordeelt dan vrouwen.

Joop den Uil
Joop den Uil8 jan. 2020 - 17:39

dan begrijp ik al die tatouages niet op benen -en de rest-; die heb je toch om te tonen ?

Phil2
Phil28 jan. 2020 - 17:08

De schaamtecultuur is er ook bij fitnessclubs. Vroeger lekker iedereen schaamteloos gewoon naakt onder de douche met elkaar beppend... en nu mannen die hun onderbroek aanhouden onder de douche en zich onttrekken aan de gezelligheid.

9 Reacties
JanB2
JanB29 jan. 2020 - 2:28

De zegeningen van het smartphonetijdperk. Niemand durft meer want voor je het weet sta je voluit met je tampeloeres of je kano op één of ander sociaal netwerk te glimmen. Om dezelfde reden is ook het topless zwemmen nagenoeg verdwenen. Iedere badgast met een smartphone kan immers die creep zijn die niet ligt te appen maar te knippen.

madbako
madbako9 jan. 2020 - 11:32

@JanB 9 januari 2020 at 03:28 Niemand durft meer want voor je het weet sta je voluit met je tampeloeres of je kano op één of ander sociaal netwerk Wat hebben mannen toch voor iets vreemds als ze de grootte van hun pik moeten omschrijven. Voer voor psychiaters

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2020 - 12:51

Waar is oma Oeverloos nu we haar nodig hebben?

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2020 - 21:46

Scandinavische acteurs hebben er geen probleem mee, maar dat zijn volwassenen.

JanB2
JanB29 jan. 2020 - 22:04

@ Danielle Die worden er dan ook voor betaald. Een playmate in het krantje van Hugh Hefner trouwens ook. Niet vergelijkbaar dus. De meeste dames aan het zwembad passen er daarentegen voor dat hun geslachtskenmerken viral gaan. De meeste heren ook.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2020 - 22:26

JanB ik dacht vooral aan de panische angst voor beoordeeld worden. Moesten we ook "fatshaming" nu juist niet bestrijden? Een dik achterste blijft ook dik in een lange broek.

JanB2
JanB211 jan. 2020 - 0:44

@ Danielle Angst voor beoordeling zal ongetwijfeld een rol spelen. En die wordt alleen maar groter bij de angstgedachte om niet alleen door de directe omstanders maar door een heel leger anonieme "beoordelaars" op het internet onder de loep te worden genomen.

JanB2
JanB211 jan. 2020 - 0:45

@ madbako Ik dacht toch dat ik het nergens over maten en gewichten had. En zeker niet die van mezelf.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jan. 2020 - 13:57

JanB niet naakt douchen is 1 ding, maar sinds wanneer horen onderarmen en -benen tot de genitalieen?

Hallahan2
Hallahan28 jan. 2020 - 16:45

Uit veiligheidsoogpunt zouden ze dit nooit toe mogen staan...

Bert de Vries
Bert de Vries8 jan. 2020 - 16:39

Je kunt ook gymmen met je ogen dicht.

DaanOuwens
DaanOuwens8 jan. 2020 - 15:58

Mijn dochter is inmiddels 21 en van school. Wit, blond en in geen enkele zin gelovig. Zij en haar vriendinnen sporten als sinds eind lagere school in lange broek en het gezamenlijk naakt douchen was ook niet meer aan de orde. Ik heb dat nog wel aan haar gevraagd maar zij vertelde dat vrijwel alle meiden dat onprettig vonden. Wat preutser wellicht dan vroeger maar ook door schade en schande wijs geworden. Ik heb er nooit een verband met welke religie dan ook in kunnen ontdekken.

6 Reacties
vlammetje2
vlammetje28 jan. 2020 - 22:03

Die nieuwe preutsheid kan ik dan weer moeilijk rijmen met de vele blootfoto's die via internet en snapchat e.d. op scholen rondgaan?

DaanOuwens
DaanOuwens9 jan. 2020 - 12:06

@ vlammetje Jij schrijft; Die nieuwe preutsheid kan ik dan weer moeilijk rijmen met de vele blootfoto’s die via internet en snapchat e.d. op scholen rondgaan? Ik wel. In de groep die ik ken uit mijn eigen omgeving gaan jongeren veelal naar HAVO/VWO. In de groep die ik ken vanwege mijn werk gaat het veelal om VMBO. Daar zit op dit punt een stevig verschil. Overigens is het van geen van deze jongeren de bedoeling om met een reeks naaktfoto's op internet te staan. Dat blijft hoe dan ook een intiem gebeuren waarvan misbruik wordt gemaakt. Maar ik heb mijn eigen kind inderdaad zo nu dan haar verbijstering horen uitspreken over het gedrag van leeftijdsgenoten. In die Whatsapp groepen gebeuren vaak erg ongewenste zaken. Ook niet altijd gerelateerd aan seksualiteit maar ook geweld en afpersing. Ik was blij dat ik zo nu en dan wat informatie kreeg over de gang van zaken. Scholen onderschatten dit erg. Ik denk dat als je serieus onderzoek naar dit soort observaties laat doen over de verschillen naar school types dat het wel wordt bevestigd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jan. 2020 - 0:53

DO niet precies wat u bedoeld maar wellicht toch informatief: Onderzoeksrapport van Annemarie van Oosten, Universiteit van Amsterdam https://www.kliksafe.nl/wp-content/uploads/2017/01/Kliksafe-Rapport-online-veiligheid.pdf

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 jan. 2020 - 0:54

bedoelt

DaanOuwens
DaanOuwens10 jan. 2020 - 21:27

@ DanielleDefoe Jij schrijft; maar wellicht toch informatief: Onderzoeksrapport van Annemarie van Oosten, Universiteit van Amsterdam Inderdaad goed verhaal. Mijn kind is inmiddels 21 en heeft mij vanavond op een etentje getrakteerd. Die is inmiddels dus in een andere fase. Maar ik denk inderdaad dat ouders wat meer zouden moeten weten. Ik merkte dat zodra ik door had dat een app trending was, zij alweer op de volgende zat. Wat mij ook opviel was dat de scholen vaak geen idee hadden van wat gebeurde in de (chat)groepen. De verhalen die ik hoorde van mijn dochter werden door de school lang niet altijd herkent, of pas maanden later als er ernstige problemen waren ontstaan. Aan de andere kant de meeste jongeren groeien toch op tot redelijk normale jongvolwassenen. Wellicht zelfs wat stabieler dan mensen die veel schrijven op Joop.nl. Er is dus ook hoop.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 jan. 2020 - 14:11

D.O. in het VO is het al praktisch onmogelijk kinderen in de gaten te houden uit de verhalen van gepensioneerde oudcollega's leid ik af dat dat vroeger niet anders was. ik verbaas me wel over het grote aantal kinderen dat jeugdzorg schijnt te behoeven

vdbemt
vdbemt8 jan. 2020 - 15:50

Als ik nog in het vak van LO werkzaam zou zijn, zou ik zeggen: inspraak mag. Maar het moet wel sportkleding zijn. Een lange broek is dat niet. Hooguit buiten als het kouder is een trainingspak.

4 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 jan. 2020 - 16:14

Sorry hoor maar toen ik naar school moest had ik de vrije keuze daarin een lange broek noemde men toen ook wel een trainingsbroek.

ton14024
ton140248 jan. 2020 - 16:48

Ja hoor, daar is de eerste al.

vdbemt
vdbemt8 jan. 2020 - 17:14

@ton14024. Verklaar je nader.

vdbemt
vdbemt8 jan. 2020 - 17:21

@Griezel. Een lange broek noemde men toen ook een trainingsbroek. Ik kan een opoefiets een racefiets noemen, maar dan is het dat nog niet. Jij gymde in je lange broek? En had die voor de rest van de dag ook nog aan? Lekker fris.

korheiden2
korheiden28 jan. 2020 - 15:49

Volgens mij hebben vrijwel alle middelbare scholen kledingvoorschriften voor de gymles. Dat was nooit een probleem. Nu worden er oneigenlijke argumenten bijgehaald : meisjes die onzeker of te dik zijn willen liever niet in een korte broek of t-shirt. Terwijl de school stelt dat het vooral om veiligheidsrisico's gaat : met ruimzittende kleding kun je ergens achter blijven haken. Een legging zou een oplossing kunnen zijn, maar die zullen dus ook wel weer te strak zitten en teveel de vormen van het been tonen. Van jongens is er geen enkel protest binnengekomen. Het komt dan ook uit één conservatieve hoek.

2 Reacties
Luneau
Luneau8 jan. 2020 - 18:12

Nee hoor, bij mijn zoon op school niet. Ook niet op de school van m'n neefjes en nichtjes. Daar mogen ze zelf beslissen wat ze aantrekken (muv de zolen van hun gymschoenen). Ook bij mijn middelbare school 30 jaar geleden vrije kledingkeuze bij gym. Die "oneigenlijke" argumenten bestaan ook al heel lang. Ik heb meerdere (blanke) vriendinnen (toen en nu) die niet in zwempak willen, omdat ze zich schamen voor hun volle figuur. Conservatieve gedachten zullen zeker bij sommigen ook een rol spelen, maar in de puberteit zijn kinderen zich gewoon hyperbewust van hun lichaam en speelt populariteit een grote rol.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2020 - 10:21

De hyperbewustheid mbt het lichaam lijkt mij een bijverschijnsel van de mobiel en de sociale media. Hopelijk is dat van voorbijgaande aard.

ton14024
ton140248 jan. 2020 - 15:43

Met lange broek of in trainingspak? Het zal dat laatste wel worden, ondanks de kosten.

Zeurmachine
Zeurmachine8 jan. 2020 - 15:16

Emancipatie vanuit een aartsconservatieve hoek. Erg twijfelachtig initiatief.

msj_meijerink
msj_meijerink8 jan. 2020 - 14:47

Wat en achterlijk gedoe: N E G E R E N !!

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 jan. 2020 - 14:36

Groot gelijk hebben die kinderen~! Wat is dat voor gekkigheid, willen volwassenen soms blote kinderbenen zien of wat?!

6 Reacties
vdbemt
vdbemt8 jan. 2020 - 16:00

Ik mag hopen dat dit cynisch bedoeld is. Leven we nu in een tijd waarin we geen blote benen mogen en/of kunnen zien? Dan zouden we wel weer in een zielig gedachtengoed zijn beland.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland8 jan. 2020 - 16:15

Waarom wil jij blote kinderbenen zien? Mogen ze dat even zelf weten?

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2020 - 16:26

Meteen dat onzedelijke gegym voor meiden maar helemaal afschaffen?

vdbemt
vdbemt8 jan. 2020 - 17:16

@Griezel. Het is niet dat ik blote kinderbenen WIL zien. Maar ik weet niet hoe jij de zomer doorkomt. Loop je dan geblinddoekt, omdat je niet tegen blote kinderbenen kunt? Dan is er toch echt iets met je mis.

vdbemt
vdbemt8 jan. 2020 - 17:39

"Wat is dat voor gekkigheid"?????? Dit is al zo sinds de 2e Wereldoorlog. En dan is het nu opeens gekkigheid??

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2020 - 19:18

Over gekkigheid gesproken: "... the tennis world was shocked in 1922 when Suzanne Lenglen made her Wimbledon appearance in a short tennis skirt."

Zelfblijvennadenkenaub
Zelfblijvennadenkenaub8 jan. 2020 - 14:32

Ach, douchen met je onderbroek aan is ook al heel normaal tegenwoordig. Bedekkende kleding is een logische volgende stap.

3 Reacties
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye8 jan. 2020 - 15:36

Douchen met onderbroek aan gemeengoed geworden omdat sommige jongens zich schamen als ze met hun blote *** douchen als andere jongens ze kunnen zien.

Luneau
Luneau8 jan. 2020 - 18:15

Bij mijn zoon op school douchen ze niet na gym. Al heeft dat er meer mee te maken dat ze dan een langere pauze hebben, volgens mijn zoon.

Luneau
Luneau8 jan. 2020 - 18:17

En op mijn middelbare school, 30 jaar geleden, douchten we ook niet. Maar dat kwam doordat een bepaalde gymleraar nogal eens de neiging had om de kleedkamer van de meisjes binnen te lopen.

Marin Cielo
Marin Cielo8 jan. 2020 - 14:28

Ik snap het wel, ook om nog een nadere reden dan geloofs-gerelateerd. Werkelijk alle gymleraren die ik op de scholen heb gehad waar ik op heb gezeten waren perverts. In de jaren 70/80 was het blijkbaar nog "normaal" dat de gymleraar zomaar de kleedkamer van de meisjes in liep. Of schunnige opmerkingen maakte en "toevallige" aanrakingen was eerder regel dan uitzondering. Paar jaar geleden op de reünie van de middelbare school was de gymleraar er niet, dood, de verhalen wel. Achteraf was dat vrije progressieve klimaat van toen eerder een dekmantel voor misbruik. Ik beweer niet dat gymleraren per definitie zo zijn maar ik heb werkelijk geen enkele positieve ervaring vanuit mijn schooltijd.