Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leegloop bij GroenLinks houdt aan

  •  
10-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
ANP-van_es_300.JPG
Update: Nel van Dijk volgt Van Es op ... Van Es geeft opdracht terug aan GroenLinks ... Van Es zou als voorwaarde voor haar voorzitterschap gesteld hebben dat Sap weg moest ... Oud-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg komende zes jaar niet beschikbaar
Andrée van Es die gevraagd was om de onderzoekscommissie naar de verkiezingsnederlaag te leiden heeft die opdracht teruggeven aan GroenLinks. Ze wil dat er een andere voorzitter wordt gekozen.
Update 18.00
Nel van Dijk, plaatsvervangend directeur van het instituut ProDemos, wordt de nieuwe voorzitter van de commissie die het slechte resultaat van GroenLinks bij de Kamerverkiezingen zal evalueren. Dat heeft de partij bekend gemaakt. Van Dijk volgt Andrée van Es op. Van Es liet vanochtend weten niet langer voorzitter te willen zijn.
Update 16.38 uur
Oud-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg liet vandaag weten de komende zes jaar niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe functie binnen GroenLinks. Dat zegt ze vandaag in Het Parool. Sinds een week is Buitenweg lid van het nieuwe College voor de Rechten van de Mens. ‘Dat doe ik voor minstens zes jaar’, zei ze tegen Parool. Van 2004 tot 2008 was Buitenweg politiek leider van Europa voor GroenLinks. 
Dwars, de jongerentak van GroenLinks voelt zich moedeloos over hoe het loopt het hun partij. Voorzitter Jojanneke Vanderveen zei vandaag: ‘Het lijkt wel een potje weerwolven. Iedere ochtend is er weer iemand anders gesneuveld’, schrijft Parool.
Eerder
Van Es zou als voorwaarde voor haar voorzitterschap gesteld hebben dat Sap weg moest. Volgens GroenLinks is dat niet juist. Na het aanvaarden van haar voorzitterschap zou ze in een persoonlijk gesprek met Jolande Sap en Heleen Weening hebben gezegd dat beiden moeten opstappen.
‘Omdat van Es de commissie op geen enkele manier in opspraak of diskrediet wil brengen heeft ze besloten zich terug te trekken als voorzitter van de onderzoekscommissie’, schrijft GroenLinks op haar website.
De Toezichtsraad van GroenLinks zal binnenkort bekendmaken wie van Es zal opvolgen als commissievoorzitter.
Leden van de commissie zijn Febe Deug, adjunct-directeur Openschoolgemeenschap Bijlmer en lid van diverse (kandidaten) commissies, Olof van der Gaag, Manager Communicatie & Fondswerving Natuur & Milieu, Wim Hazeu, oud-gemeenteraadslid en ex-wethouders Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit in Maastricht, Hans Klijnsma, oud lid partijraad en oud bestuurslid van de afdeling Groningen en Ida Sabelis, Universitair docent cultuur, organisatie en management van de Vrije Universiteit Amsterdam en fractievoorzitter van GroenLinks in Heemstede.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (55)

Heileeuw
Heileeuw10 okt. 2012 - 8:49

De laatste amateur heeft het licht definitief uitgedaan...

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos10 okt. 2012 - 8:49

De Titanic is er niets bij.

seniorg
seniorg10 okt. 2012 - 8:49

Weer zo'n voormalig linkse professional

bruces
bruces10 okt. 2012 - 8:49

De baggerschuit is gezonken, met man (vrouw) en muis. Arme Bram.

JoopSchouten
JoopSchouten10 okt. 2012 - 8:49

Wederom een trieste ontwikkeling. Een voorzitster die schijnbaar liegt dient inderdaad op te stappen. Ik begin steeds meer te twijfelen aan het democratische gehalte van GroenLinks. Het lijkt erop dat de top dédain neerkijkt op haar leden. Heel erg jammer. Behalve het 'heulen met neoliberalen' (...) vind ik de partijstandpunten goed.

Simbro
Simbro10 okt. 2012 - 8:49

Alweer een bewijs van wat er mis is met GL: deze partij is voornamelijk met zichzelf bezig en maar weinig met politiek. Het is meer een club waarvan de leden politiek als hobby zien. De leden voelen niet aan den lijve de noodzaak iets te veranderen in dit land, het zijn veelal redelijk welgestelde mensen. Wel is er betrokkenheid met hun die het minder getroffen hebben (het linkse aspect) en er is de zorg om de natuur (groen). De kritische houding tegenover de kapitalistische economie bij de oprichting van GL is al lang uit het zicht verdwenen. Een hobbyclub streeft zelden een gemeenschappelijk doel na, het gaat meestal om het gezellig bezig zijn. Interne strubbelingen krijgen dan veel meer aandacht dan het minder belangrijke (nauwelijks gemeenschappelijke) doel.

WillemKorenman
WillemKorenman10 okt. 2012 - 8:49

Verstandige keuze van Van Es. Als er aan je integriteit wordt getwijfeld, ontstaat er een onwerkbare situatie. Zo'n commissie is verder slechts uitstel van executie.De levensvatbaatheid van Groenlinks blijkt tot het absolute nulpunt te zijn gedaald.

BasVV
BasVV10 okt. 2012 - 8:49

Ben benieuwd wat er morgen binnen GL weer gebeurd. Dit is toch niet meer te filmen.

RvDugt
RvDugt10 okt. 2012 - 8:49

onderzoekscommisie, toezichtsraad, bestuur, etc etc en dat allemaal voor een partijtje van 4 zetels het is in deze wel een goede afspiegeling van de bestuurlijke wanorde in Den Haag.

Slauerhoff
Slauerhoff10 okt. 2012 - 8:49

Van Es richt straks gewoon weer de Tegenpartij op, ieder voor zich en allen voor ons eigen…

Opinius
Opinius10 okt. 2012 - 8:49

iedere politieke partij, let wel iedere! mag blij zijn als hun interne beerput geen lekkage heeft,of ineens gaat vinden vanuit intern partij-bestuurlijk gezeik naar buiten thats it.! GL kreeg ineens vele (lekkages) ,die karakteristiek relateren aan de politieke basis-boodschap van het groen linkse die luidt: wars van elke "milieu"ververvuiling ! Daaruit ging gl wellich lekken in - ventileren en opruimen der (interne) vervuiling . uiteraard verwordt zoiets daarna het Voedsel voor de parasiet media. het verschil met gl en andere politieke partijen is dat : deze laatste zorgen dat de beerput dichtblijft .Omdat stank nu eenmaal onder het gesloten deksel regeer "milieu"behoort ,daaruit dempt het ieder intern (dis) put grinnnnnn

CliffClavin1993
CliffClavin199310 okt. 2012 - 8:49

Heeft er nog iemand die poster van de PSP? Die met de koe in de wei, en een zeker vrouwelijke persoon op de voorgrond, in bepaalde, behaaglijke en libertijnse toestand? Niet dat ik daar iets mee op het oog heb, hoor, ik ben een integer verzamelaar. (Geïnspireerd door de posts bij de column van dr. Wolffers, gister.)

comrade
comrade10 okt. 2012 - 8:49

Met deze commissieleden, "Febe Deug, adjunct-directeur Openschoolgemeenschap Bijlmer en lid van diverse (kandidaten) commissies, Olof van der Gaag, Manager Communicatie & Fondswerving Natuur & Milieu, Wim Hazeu, oud-gemeenteraadslid en ex-wethouders Stadsbeheer, Milieu en Mobiliteit in Maastricht, Hans Klijnsma, oud lid partijraad en oud bestuurslid van de afdeling Groningen en Ida Sabelis, Universitair docent cultuur, organisatie en management van de Vrije Universiteit Amsterdam en fractievoorzitter van GroenLinks in Heemstede", schiet GL m.i. niet veel op. Tussen hen een deel van de achterban* en het electoraat gaapt een diepe kloof. Wellicht is het beter een echte onafhankelijke VZ aan te wijzen, die op zijn/haar beurt na het opstellen van een raamwerk de taakverdeling voor de "nieuwe" commissieleden ter evaluatie van de verkiezingsnederlaag en met concrete voorstellen de renovatie van GL ter hand neemt. Dus geen mensen die op een of andere wijze b.v. in bestuurlijke lichamen, als wethouder, gemeenteraad, provinciale staten etc. GL vertegenwoordigen en daarvoor een vergoeding ontvangen. Voor mij zou Paul Rosenmöller de geijkte VZ van zo,n commissie zijn. Groot netwerk ook naar b.v. de vakbeweging en andere sociale en culturele organisaties. M.i. in ieder geval niet besmet met een naar neo-liberaal riekend besmet imago. * Ook hieruit moeten commissieleden aangeworven worden.

wvdstraat
wvdstraat10 okt. 2012 - 8:49

Hopelijk komt het door de moderatie, want ik bedoel er niks 'plats' mee en heb echt, echt mijn best gedaan uit sympathie en met respect voor resultaten uit het verleden, maar: Ik zie met de beste wil ter wereld geen toekomst meer voor de partij van mooie vrouwen en softe mannen. Misschien, ooit weer en dan op nieuwe leest geschoeid, strakjes, als het beter gaat....

comrade
comrade10 okt. 2012 - 8:49

Petronella Bernardina Maria (Nel) van Dijk (Tilburg, 22 oktober 1952) is een Nederlands politica voor GroenLinks en de Communistische Partij van Nederland. Vind ik kook een goede keuze, maar de huidige leden van de commissie zijn m.i. een te elitaire club.

lancelot2
lancelot210 okt. 2012 - 8:49

Wanneer is de afscheidsfeest van groen links??? Roemer heeft zeker wel belang bij meer aanhang? Anders Pechold wel. ;-)

cormol
cormol10 okt. 2012 - 8:49

Gezocht: prominente Groenlinkser die na de verkiezingen niet tegen één of meer GL-partijgenoten gezegd heeft dat mevrouw Sap er een zootje van gemaakt heeft, het bestuur de weg kwijt is en mevrouw Halsema die weg al eerder kwijt was. En zo'n inert prominent lid is dan natuurlijk in staat een diepgaande analyse te maken. Geen wonder dat zo'n onderzoek enige tijd in beslag neemt, niet iedereen kan zo snel denken.

rgeurtsen
rgeurtsen10 okt. 2012 - 8:49

College voor de Rechten van de Mens wat is dat? Belangrijk en goede taak voor mw Buitenweg: http://www.naareenmensenrechteninstituut.nl/28/proces/waar-staan-we-nu/

kaat9
kaat910 okt. 2012 - 8:49

GL, die meende de Kunduzmissie te moeten steunen)had ze makkelijk onderuit gekund, ook alwas ´t haar eigen idee), GL, die meende Rutte 1 te moeten redden, ik heb met grote verbazing dit hele proces gevolgd en er niks van begrepen.

EricWakker
EricWakker10 okt. 2012 - 8:49

Lekker nagetrapt allemaal? Ik moest werkelijk even in mijn adresbalk kijken want afgaande op de reacties dacht ik per abuis op de GeenStijl website geraakt te zijn.

Amiga
Amiga10 okt. 2012 - 8:49

Wat een negatief geneuzel hier zeg ...

Klapschaats2
Klapschaats210 okt. 2012 - 8:49

Het vergaat Groen Links hetzelfde als de kolenboer. Door de tijd ingehaald en op zijn best in herinneringen terug te vinden. Laatste wapenfeiten: het Lente- of Kunduzakkoord, de tragiecomedie rond het fractievoorzitterschap en het naar buiten gekomen van wat men echt dacht over de kwaliteiten van de heer Dibi. Wat daar achter zit aan wereld- en mensbeeld, en het primaat van een selectgezelschap binnen de partijtop van GL, zou m.i. niet misstaan in het Vaticaan, of in een willekeurige voormalige oostelijke partijtop. Als je zo met politiek en mensen omgaat, dan mag je toch niet verbaasd opkijken dat er gevolgen zijn. Dat er nu geen auto op de markt wordt gebracht zonder airbags, zonder abs, zonder kreukelzones en ga zo maar door heeft te maken met de veranderde eisen, wensen en behoeftes van de potentiele gebruikers en de maatschappij waarin dat karretje zich zal gaan bewegen. Je kunt even de schijn op houden dat er andere toepassingen in dit karretje ingebouwd zitten die het nóg veiliger maken dan de klassieke oplossingen, maar eens komt de test. En voor die test, de meest basale, is GL gezakt, en niet zo'n beetje. Dat heeft de kiezer herkend. Over de belangrijkste vraag hoor ik GL eigenlijk nooit. Wat voegen wij/GL toe dat GL als politieke partij bestaansrecht heeft? Waarin zijn wij fundamenteel anders dan andere partijen en is dat goed uit te leggen aan de kiezer? Het voormalige politiek correcte rond de genoemde onderwerpen - die op eigen inzet van GL met een plof werden doorgeprikt - zijn het in ieder geval niet. Ook tot mijn teleurstelling, want ik heb lokaal en regionaal toch regelmatig GL gestemd. Ik zal blij zijn wanneer er óf iets substantieels voor terugkomt, óf dat ik van die comedie verschoond blijf.

bruces
bruces10 okt. 2012 - 8:49

Het wordt wel weer jong en fruitig bij GL, met Oud-CPN-ers en Oud PSP-ers.

Rene1002
Rene100210 okt. 2012 - 8:49

Ze moeten bingoavond organiseren. Wie volle kaart heeft wordt voorzitter:)

ThunderTune
ThunderTune10 okt. 2012 - 8:49

Duidelijk een gevecht tussen Groen en Links waarbij de partij een vreselijk spagaat moet maken die niet normaal meer is. Het gevecht tussen die 2 wordt zo groot dat sommigen niet vol meer openlijk achter hun leider willen gaan staan. Hierdoor oogt de partij niet meer als een eenheid en verliest het veel kiezers. Eigenlijk werd regel 1 in de politiek overtreden, oog als een solide partij anders maakt de kiezer gehakt van je. Jolande voorop wilde een groene partij met linkse accenten. Met deze gedachte haalde ze in het lente akkoord ook grote successen. Echter, leden die met name een linkse partij wilden met groene accenten joeg ze hier mee in het harnas. Bij dit gevecht werd met zo veel modder gegooid en werd zo veel gezaagd dat uiteindelijk het hele zaakje in mekaar klapte. Het wordt tijd dat de partij gaat kiezen tussen groen of links. Ik hoop dat het groen wordt. Want linkse partijen zijn er al genoeg.

nautica
nautica10 okt. 2012 - 8:49

@van Lierop - o nu begrijp ik het pas waarom het groen van GL anders is dan van andere parijen, het gaat om het groen van de soldatenuniformen! Geef mij dan maar een partij die om het milieu in Bederland geeft en wat minder om witte voetjes bij Rutte cs.

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2012 - 8:49

Door op te stappen veroorzaakt ze meer ophef dan dat ze was aangebleven.

1 Reactie
bruces
bruces10 okt. 2012 - 8:49

STOF tot NADENKEN.

denmol
denmol10 okt. 2012 - 8:49

Groen Links; "The never ending story"

1 Reactie
Candide2
Candide210 okt. 2012 - 8:49

Ik hoop dat het snel afgelopen is met Groen Links. Anders krijgen we een tweede D'66 die al tientallen jaren een kwijnend bestaan leidt en bezig is te verdwijnen. Eén Heintje Davids politieke partij is voldoende ;-)

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2012 - 8:49

Begrijp nu waarom in de softsector ten aanzien van personeel bij reorganisaties er geniepiger en hoewel versluierd,daardoor harder met belangen van personeel wordt omgegegaan dan in bedrijfleven, zit in de onmenselijke drive van die mensen en dat zie je ook bij GL terug die veel kiezers heeft in managment van softsector.

1 Reactie
denmol
denmol10 okt. 2012 - 8:49

"GL terug die veel kiezers heeft in managment van softsector. " Wanneer ga jij nou eens leren om dingen die jij vindt niet als feit te presenteren en als jij meent dat je de waarheid spreekt dan zou je dat om z'n minst kunnen onderbouwen met verwijzing naar een onderzoek die jouw stelling onderschrijft anders is dit de zoveelste fact free bla bla bijdrage van je.

JanB2
JanB210 okt. 2012 - 8:49

Ik heb bij GexL altijd al een gebrek aan professionaliteit gezien. Hobbypolitici waren het aan wie je het land dus ook niet kunt toevertrouwen. Nu overtreffen ze zichzelf en wel in negatieve zin met een soap die nauwelijks het niveau haalt van het gekonkel in een klas middelbare scholieren. En dit zootje bakvissen wilde meeregeren?

1 Reactie
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos10 okt. 2012 - 8:49

Altijd al gezien dat ze onprofessioneel waren? Hobbypolitici? Geinig. Wat doet Kees Vendrik bij de rekenkamer dan? Was een alom gerespecteerd politicus.

seniorg
seniorg10 okt. 2012 - 8:49

Misschien een volgende, definitieve kop: "Groen Links Treedt Af"? Het is natuurlijk wel reuze triest allemaal, maar nadat een deel van de aanhang en vrijwel elke fracties en bestuurder (lees actieve plucheplakkers) het 'links' al bij het vuil hadden gezet was het onvermijdelijk dat de traditionele achterban het uiteindelijk op een lopen zou zetten. Als ik zo lees en hoor hoe de omgangsvormen zijn, kunnen de meesten leden zo, zonder al te veel aanpassingsproblemen lid worden van de PvdA. Althans die PvdA waarvan veel GL-ers lijken te denken dat die nog altijd in die vorm bestaat. Dan verpatsen ze de resterende bestuurders aan D66 en is alles toch nog reuze elegant opgelost.

1 Reactie
lindenboom
lindenboom10 okt. 2012 - 8:49

Alsjeblieft niet naar de PvdA zeg!! Volgens mij zit men daar helemaal niet te wachten op dat soort ruziezoekende incapabele type´s!

rbakels
rbakels10 okt. 2012 - 8:49

Stilletjes hopen ze bij GroenLinks op een magistrale milieuramp. Fukushima bracht de Duitse Groenen er weer helemaal bovenop. Nederland heeft een minder "groene" traditie, dus voor GroenLinks is een ramp dichter bij huis nodig. Tsunamis komen hier niet voor maar er kan wel een Jumbo op Borssele neerstorten. Dan gaat GroenLinks een *stralende* toekomst tegemoet!

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 okt. 2012 - 8:49

[Tsunamis komen hier niet voor maar er kan wel een Jumbo op Borssele neerstorten.] Een herhaling van de watersnood van 1953 is een stuk waarschijnlijker en doet het ook wel.

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2012 - 8:49

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos10 okt. 2012 - 8:49

Dat was de opvatting van Ina Brouwer. Ben ik het mee eens maar de hele partij moet weer op poten worden gezet. Met die paar zetes in de kamer moet je dan wel heel snel en alert reageren.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 okt. 2012 - 8:49

Daar heb je buitenparlementaire bewegingen voor. Een politieke partij moet op macht uit zijn om ideeën te realiseren. Die bewegingen zijn one issue organisaties, eenzijdig bezig. Een partij moet daar niet het verlengde van zijn en juist afwegingen maken omdat niet alles kan of omdat er strijdigheden zijn. GL vertegenwoordigde oorspronkelijk 'klein links. ' stromingen als het Eurocommunisme, het pacifisme en de radicale anti-kapitalistische christenen en heeft geprobeerd daar een synthese van te maken. Dat is ze niet gelukt denk ik.

Meta Foor
Meta Foor10 okt. 2012 - 8:49

hoeveel kost dat zootje nou ?

1 Reactie
JongLinks
JongLinks10 okt. 2012 - 8:49

?

frankvanwest
frankvanwest10 okt. 2012 - 8:49

Tsjonge, jonge zeg: wat een negativiteit komt hier los zeg! Ik vind het als Groenlinkser ook zeer teleurstellend wat er in de partij allemaal gebeurt, ontluisterend, en het is inderdaad om moedeloos van te worden. Maar deze dialoog hier bij elkaar is wel een sterk staaltje van hoe halen we de boel nog eens even zo ver mogelijk door het slijk... Ik hoop met mijn duurzame hart dat de 4 overgebleven matadoren zich weer uit de modderpoel kunnen oprichten. Ik weet dat het kanjers zijn met goede kwaliteiten en de beste intenties. En we hebben deze visie nu juist zo hard nodig...

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen10 okt. 2012 - 8:49

Frank, gewoon effe ogen en orden dicht. Zoals de dame van de jongere-variant van Groen Links ergens op tv zei. Nu even niets doen. onderzoek afwachten, wonden helen en aan het werk. Luisteren naar zinloos leedvermaak en slappe kritiek is ongezond en verstoort van alles en nog wat. Elkaar vasthouden en aan de goede dingen werken voor Groen Links. Er zijn zat goede mensen inde partij en het werkelijke idee (versluierd geraakt door Halsema en verpest door Sap) is sterk genoeg. Pal voor gestaan en zorgen voor lokaal sterke acties die door de landelijk GL flink gesteund en gepromoot wordt zodat de 2014 uitslag een verbetering op landelijk niveau laat zien t.o.v. 2012, en hier een daar lokaal ook beh0ud van machtsposities. Succes.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 okt. 2012 - 8:49

Sinds dat Rosenmuller als Groen links de politiek heeft verlaten weigens bedreiging geloof ik niet meer in Groen Links politici. Hij was erg goed, een echte Groen Links politicus, sociaal en beschaafd en heeft altijd gezonde standpunten, hij verdedigde altijd de rechtstaat en democratie.Maar heeft heeft gefaalt toen hij de benen nam naar TV programatjes te maken. Ook als Groen links op haar kop gaat staan ga ik niet rouwen, ik vertouw ze niet meer, sidns Rosenmuller mij teleurgestelde. Ik heb 1 keer Groen links gestemd, ooit in die tijd van Rosenmuller.

1 Reactie
lancelot2
lancelot210 okt. 2012 - 8:49

Nou Paul Rosenmuller zijn vader was directeur van een bank. En arm is Paul rosenmuller ook niet, had in de gulden tijdperk al 1 miljoen op zijn rekening staan. ;-) Gezien zijn actief leven zal dat nu wel in euro`s zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2012 - 8:49

En maar afgeven op rechts er is niks erger dan die linkse kliek. Jaren gewerkt bij het nationale ballet in de 80er jaren ze zaten allemaal met de Volkskrant op hun schoot maar nog nooit zo een stelletje maten naaiers meegemaakt. Waren zogezegd het sociaal beschaafde volk. Wat een huichelaars.

1 Reactie
Gogol
Gogol10 okt. 2012 - 8:49

Redenatie volgens gerrie de vries: ik heb gewerkt met mensen bij het nationale ballet en daarom weet ik dat alle linkse mensen het ergst zijn. Want balletdansers, die zijn representatief voor alle linkse mensen! Lachwekkend.

JoeChip
JoeChip10 okt. 2012 - 8:49

Waar is het echt fout gegaan met GroenLinks? Wanneer is de dalende lijn van 10 naar 3 zetels ingezet? Wat was de verandering die het ineenstorten van de partij inzette? Heel simpel! Op het moment dat Jolande Sap het roer over nam. Een roekeloze leidster die politiek strategisch niet langer vooruit kijkt dan de eerst volgende krantenkop en compleet blind is voor wat er leeft in haar partij en in haar fractie. Daarnaast heeft ze in al haar TV optredens en TV debatten geen goede indruk gemaakt op de kiezers die de voorkeur gaven aan andere lijsttrekkers.

1 Reactie
bruces
bruces10 okt. 2012 - 8:49

NEE. Toen Femke vond dat GL moest gaan meeregeren. Vanaf toen ging het fout.

denmol
denmol10 okt. 2012 - 8:49

Even wat anders, waar is Des?

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa10 okt. 2012 - 8:49

Gedeserteerd, hoorde ik net van Mevrouw Hierbenik!

comrade
comrade10 okt. 2012 - 8:49

Opiniestuk partijprominent Leo Platvoet: missie GroenLinks is mislukt " De oprichters van GroenLinks wilden in 1989 een links-solidaire, groene en vrijheidslievende partij, een alternatief voor de altijd naar rechts buigende PvdA. Die partij is GroenLinks niet geworden, schrijft Leo Platvoet in een opiniestuk in NRC. Het getuigt van verschrikkelijk amateurisme hoe de ‘partijtop’ van GroenLinks is omgegaan met de crisis waarin deze partij zich bevindt. Er zijn ‘schuldigen’ genoeg aan te wijzen (Mariko Peters, Ineke van Gent, Tof Thissen, Heleen Weening, Jolande Sap, Tofik Dibi, Jesse Klaver – en zo kunnen we nog even doorgaan), maar toch is dat niet de oorzaak van de crisis. Hoezeer de politiek ook tot een personendrama is verworden, de oorzaak van de crisis in GroenLinks zit toch echt dieper. Op cruciale punten is de partij tot op het bot verdeeld. De liberale koers van Femke Halsema gaf de klaroenstoot tot die verdeeldheid. Natuurlijk, ook voor die tijd was GroenLinks af en toe verdeeld op zeer belangrijke thema’s, zoals de NAVO-bombardementen op Servië eind jaren negentig, waarmee de toenmalige Tweede Kamerfractie – onder leiding van Paul Rosenmöller – had ingestemd. Ook toen was er grote beroering in de partij, met boze achterbanvergaderingen én – een groot verschil met nu – een Eerste Kamerfractie die niet kwispelend als een schoothondje aanliep achter ‘de partijtop’. Het resultaat was het intrekken van die steun. Hiervoor waren goede argumenten (het bombarderen van burgerdoelen), maar bovendien had Rosenmöller oog voor het bindend vermogen dat een fractievoorzitter moet hebben als de partij gespleten is op een wezenlijk onderwerp. Halsema en Sap missen dit vermogen ten enenmale. Bevangen door het door media-adviseurs en andere valse profeten aangereikte waanidee dat een politiek leider op de troepen vooruit moet lopen, hebben beiden GroenLinks op sleeptouw genomen naar het politieke midden, naar het walhalla van de papieren resultaten. Zij wisten dat de achterban van GroenLinks grote moeite had met het verkorten van de WW, het versoepelen van het ontslagrecht, het kleineren van de vakbeweging, het steunen van een NAVO-missie in Afghanistan, het oproepen tot een fusie met D66 en het clichématig in de conservatieve hoek zetten van de SP en het Lenteakkoord, de grootste fopspeen uit de Nederlandse parlementaire geschiedenis, maar Halsema en Sap hadden op de keper beschouw geen boodschap aan de achterban. Het ontbrak hun aan de politieke wil – en het juiste leiderschap – om de tweespalt die zich in GroenLinks aan het voltrekken is, te voorkomen. Op congressen, die nu eenmaal niet graag de ‘politiek leider’ de wacht aanzeggen – zeker niet vlak voor verkiezingen – kregen ze hun zin, vaak met de mantra van ‘volgende keer zullen we beter naar de achterban luisteren’, die eventjes snel werd afgedraaid – om daarna weer net zo snel vergeten te worden. GroenLinks mag dan volgens de verkiezingsleuze zin in de toekomst hebben, maar relevanter is de vraag: heeft de toekomst zin in GroenLinks? Iemand die groen het belangrijkst vindt, zal zeggen ‘ja natuurlijk, kijk in de landen om ons heen: België, Frankrijk, Duitsland: allemaal hebben ze groene partijen, die ook nog linksig in het politieke spectrum staan, en duurzaamheid is het thema van de toekomst’. Iemand die links het belangrijkst vindt, kan wijzen op Denemarken, Zweden, Noorwegen en IJsland. Daar doen rood-groene partijen het doorgaans goed – in Denemarken, IJsland en Noorwegen zitten ze zelfs in de regering – maar die hebben op sociaal-economisch vlak een SP-achtig programma en lopen niet achter de NAVO aan. Solidariteit moet het thema van de toekomst zijn in een wereld waar dagelijks twee miljard mensen vechten tegen armoede. En dan zijn er nog de ‘modernisten’ in GroenLinks, de vrijzinnig-liberalen, die aanschuren tegen D66 – niet alleen met hun vrijzinnigheid, maar ook met hun marktgerichte opvattingen op sociaal-economisch terrein en met een groot geloof in de noodzaak van een federaal Europa. Is er dan geen ruimte voor een partij die het links-solidaire, het groene en het vrijheidslievende weet te combineren, een partij die meer vertrouwt op de veranderingsgezindheid van mensen dan van instituties, een partij die van nature argwanend staat ten opzichte van heersende machten, economische elites en militaire krachtpatserij, een partij die voor linkse kiezers het alternatief is voor de altijd naar rechts afbuigende PvdA? Die partij stond de oprichters in 1989 voor ogen en die partij is GroenLinks – helaas – niet geworden. Leo Platvoet was tussen 1987 en 1989 onderhandelaar namens de PSP in de aanloop naar GroenLinks, in 1989 en 1990 de eerste voorzitter van GroenLinks, tussen 1990 en 1994 voorzitter van de GroenLinksfractie in de gemeenteraad van Amsterdam en tussen 1999 en 2007 Eerste Kamerlid voor GroenLinks. Thans werkt hij in Liberia aan de versterking van het parlement aldaar." Dit opiniestuk is gisteren gepubliceerd in nrc.next en NRC Handelsblad.

1 Reactie
JoeChip
JoeChip10 okt. 2012 - 8:49

Daar ben ik het grotendeels wel mee eens. En ik was ook geen geen groot fan van Femke Halsema als lijsttrekker (wel als tweede kamerlid). 10 zetels is een matig succes voor een partij met de potentie van GroenLinks. Echter Femke Halsema wist de partij wel bijeen te houden en zelfs al waren veel mensen binnen de partij het niet met haar eens, ze wist genoeg respect te winnen zodat men haar en de partij niet de rug toekeerde. En dat is bij een partij met zoveel individualisten geen geringe prestatie.