Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leegloop bij Forum: Nanninga, Eerdmans, Pouw, Vlaardingerbroek zeggen lidmaatschap op

  •  
26-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
Leefbaar Rotterdam organiseert rally met Forum voor Democratie
Serie-politicus Joost Eerdmans (oud-CDA, oud-LPF, oud-Groep Eerdmans-Van Schijndel, oud-EénNL, oud-Leefbaar Capelle, oud-Leefbaar Rotterdam) kan een nieuwe naam aan zijn lijst van voorbije politieke escapades toevoegen. Samen met Annabel Nanninga, Eva Vlaardingerbroek en Nicki Pouw-Verweij maakte hij donderdagavond bekend zijn lidmaatschap van Forum voor Democratie op te zeggen. Eerder deze week had hij zich nog kandidaat gesteld als lijsttrekker van de door scheuringen op instorten staande partij. Voor zover er tenminste nog sprake is van een partij. Eerder vertrokken al de kopstukken Paul Cliteur en Theo Hiddema.
Volgens de opstappers willen ze geen lid zijn van “een partij die extremistische opvattingen duldt”. Het is nog onduidelijk waarom ze dan precies lid zijn geworden van juist Forum voor Democratie. Ook verklaren ze dat het optreden van ex-ex-partijleider Thierry Baudet hun teleur heeft gesteld:
"“We zijn bijzonder teleurgesteld in het gedrag van onze partijleider die geen schoon schip wilde maken. Hij stelde zich keer op keer onberekenbaar en volledig solistisch op. Interne kritiek – die wij altijd hebben geleverd in het belang van de goede naam van onze partij – heeft helaas dus niets opgeleverd.”"
Annabel Nanninga onthult op Twitter dat ze “met een schoon geweten” haar zetels in Eerste Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraad van Amsterdam zal roven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (58)

Jaap12342
Jaap1234227 nov. 2020 - 14:26

Het lijkt erop dat figuren als Nanninga en Eerdmans vooral onoverkomelijke problemen hebben met Antisemitisme. Met racisme en discriminatie van moslims kunnen ze uitstekend leven.

1 Reactie
The Apple
The Apple27 nov. 2020 - 17:55

Gelukkig zijn die 2 de belangrijkste bijvangsten.

Norsemen
Norsemen27 nov. 2020 - 12:34

Voordeel van dit alles is wel dat we de Baudet aanhangers hier op Joop weer ongegeneerd voor Nazi's kunnen uitmaken.

JasDon
JasDon27 nov. 2020 - 12:28

Ach ZandB, sommigen vinden de semantiek belangrijker dat het bericht. Ondertussen weet je best wat ik bedoel.

Libertain
Libertain27 nov. 2020 - 10:11

Volgens recente geluiden schijnt het populist Joost Eerdmans thans helemaal klaar te zijn voor het start van zijn eigen splinternieuwe politieke beweging VVVR (Vroem,Vroem, Vroem - Rechts) die het gedachtengoed van het Forum verder moet gaan verspreiden. Eerdmans denkt ermee makkelijk paar tientallen parlementaire zetels te kunnen halen in de komende verkiezingen.

VaderTijd
VaderTijd27 nov. 2020 - 8:49

Joost Eerdmans: Windvaan!

Zandb
Zandb27 nov. 2020 - 8:35

JasDon Nou kan je van partijen al helemaal niet zeggen, dat die, als Nanninga, serieus oppositie voert. Maar afgezien daarvan heb je met zo'n vergelijking natuurlijk altijd gelijk, dus klopt die vergelijking niet: Eén 'iemand' in een gemeenteraad vergelijken met alle 'iemanden' van alle partijen? Dan zullen daar vast wel 'iemanden' zijn die het slechter doen.

[verwijderd]
[verwijderd]27 nov. 2020 - 6:52

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Zandb
Zandb27 nov. 2020 - 7:48

Nou, u kunt trots zijn op uzelf. Opbloeiend Nazisme als vermaak op de tv. U ziet zelfs likkebaardend uit naar een werkelijke bijltjesdag?

Norsemen
Norsemen27 nov. 2020 - 10:43

Inderdaad Bijltjesdag, het is zeer vermakelijke televisie.

Fredje3
Fredje327 nov. 2020 - 6:44

Ik maak mij helemaal geen zorgen om Wilders, of een Baudet. PVV of FvD boeit me ook niets. Partijen als deze en de mensen die dit ondersteunen zijn niets meer dan een reactie. Het grootste probleem is ook niet de reactie, maar de actie waarop deze gebaseerd is en het probleem is, dat deze actie er nog steeds is en nog steeds om een reactie vraagt. Deze reactie gaat ook gewoon weer komen hoor en elke keer handiger, gewiekster, slimmer of hoe je het ook wilt noemen, maar zonder het wegnemen van de actie (de reden) is het niet te voorkomen dat er weer iets opstaat uit het as van de FvD. Ik snap dan ook niet de euforie van het uiteenvallen van de FvD. Het is een slag die ter nauwernood afgeslagen is met de wetenschap dat dit zeker niet de laatste keer is en dat we er ook niet zo zeker van zullen zijn dat we de volgende keer er redelijk ongeschonden uit gaan komen. Zeker omdat we de slag niet echt hebben gewonnen, maar dat ze over hun eigen veters zijn gestruikeld. De kans is dat de volgende keer de veters beter gestrikt zijn en ze niet struikelen. Ik zou willen zeggen tegen iedereen die nu zo blij is. Kom op adem en bereid je voor op de volgende golf, want zolang de reguliere politiek niet iets menselijks toont komt die golf er zeker aan.

6 Reacties
The Apple
The Apple27 nov. 2020 - 8:03

Inderdaad, de Nederlandse fascisten voelen zich nu volledig dakloos.

Zandb
Zandb27 nov. 2020 - 8:09

Fredje U beweert? "Partijen als deze en de mensen die dit ondersteunen zijn niets meer dan een reactie." Wat er nu aan de hand is, dat is dat die, zo terecht teleurgestelde mensen (als dat dan al zo is), bedonderd worden door nog slechtere mensen. De wereld is slecht. Nu, morgen, overmorgen en altijd. We moeten er met z'n allen iets van maken. Maar het domste wat je kan doen, is dat je je heil zoekt bij nog slechtere mensen als waar je vandaan komt. Ik ben het met u eens, dat we hier alles aan moeten doen maar dergelijk redenerende mensen bereik je maar heel moeilijk; er is namelijk ontzettend veel 'actie' (= onrecht) voor handen en er zijn altijd mensen (populisten) die van deze 'actie' misbruik maken. (Het is namelijk veel makkelijker om onrecht te misbruiken, dan om dat eventjes simpelweg op te lossen). Zeker wanneer we er nog alle begrip voor moeten hebben ook.

Sonic2
Sonic227 nov. 2020 - 8:54

74 miljoen Trump stemmers in Amerika zijn meer als alleen een reactie. 2 miljoen FvD en PVV stemmen in Nederland zijn meer als een reactie. Als je kijkt dat er nog steeds een fanbase voor Baudet is dan weet je genoeg. Het is allang geen kwestie meer van van oorzaak en gevolg. Van de voedingsbodem weg nemen. Het is meer dat 2 miljoen stemmers eigenlijk altijd al verkapte nationalisten waren. En nooit meer teruggekomen bij enigszins normale partijen. Ik heb het al geaccepteerd. Als fatsoenlijk Nederland de PVV rond de 20 zetels kan houden in Maart en FvD onder de 10 dan kan de champagne open. Ik deel wel je opluchting. Het is inderdaad een tijdelijke terugval. Al moeten we de oplevingen ook weer niet overdrijven. In 2002 de LPF. In 2009/2010 de PVV en in 2019 FvD. Je kunt de korte oplevingen in 2006 en 2007 met Verdonk nog melden. Of in 2015/2016 met Wilders. Die laatste 2 waren vooral virtuele oplevingen. Bij mij is er geen euforie. Zolang je Nanninga gedwongen als een soort verzet strijder moet zien omdat het alternatief een volstrekte dwaas is zijn we nog heel ver weg van het ideale plaatje. Ik begrijp de euforie en het leedvermaak wel. Baudet en de zijnen roepen dat op. Heel FvD.

Norsemen
Norsemen27 nov. 2020 - 10:48

@Sonic "Zolang je Nanninga gedwongen als een soort verzet strijder moet zien omdat het alternatief een volstrekte dwaas is zijn we nog heel ver weg van het ideale plaatje." Nanninga is dan misschien iets minder erg in de leer maar wel veel hypocrieter, net als Eerdmans en al die andere schijnheilige sukkels. Ze wisten allemaal prima waar ze aan begonnen met Baudet, dat hij diep verwerpelijke opvattingen heeft kan echt voor helemaal niemand een verrassing zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens27 nov. 2020 - 11:37

@ Fredje Jij schrijft: Het grootste probleem is ook niet de reactie, maar de actie waarop deze gebaseerd is en het probleem is, dat deze actie er nog steeds is en nog steeds om een reactie vraagt. Jouw eigen extreem rechtse opvattingen zijn niet het resultaat van het beleid van de PvdA of welke andere partij dan ook. Die zijn de schuld van jou zelf. Zolang jij de schuldvraag voor jouw keuzes niet neerlegt bij jouzelf maar bij alle anderen is het probleem inderdaad nooit oplosbaar. Dat wordt pas opgelost als jij op een andere manier naar de samenleving gaat kijken of de verantwoordelijkheid voor je eigen extreme opvattingen zelf neemt.

Sonic2
Sonic227 nov. 2020 - 13:27

@ Norsemen Het probleem in deze casus is dat u intelligent bent. U heeft ook heel veel mensenkennis en politieke kennis. Alle drie de eigenschappen ontbreken bij het overgrote deel van de FvD en PVV stemmers. In mijn omgeving ook al 1 of 2 mensen mee gemaakt die het knap vonden dat Thierry zijn emotie toonde bij WNL. Dus het is allemaal nog veel erger. In het waan universum van FvD en PVV stemmers stond Baudet voor fatsoenlijk rechts. En is hij intelligent en een visionair. In die waan wereld is links de vijand. En wordt Baudet als grote verlosser gedemoniseerd. Net als de verkiezing bij Trump is weg gestolen en Duitsland de eerste wereldoorlog niet verloor. Die verloren ze door socialisten en Joden. Ook nu weer lees je van allerlei Baudet fanboys dat hij verraden is. Wat mij betreft hebben veel FvD leden( zeker ook degene die het eerst op de lijst stonden) tot dit weekeind in Baudet zijn fatsoenlijkheid gelooft. Zoals dat volk altijd pas heel traag er achter komt dat ze op het verkeerde paard hebben gewed. Net als Baudet eigenlijk de hele week al de indruk heeft gewed dat hij altijd dacht dat iedereen in de partij kritiekloos achter hem stond. Dus ik denk niet dat Nanninga en Eerdmans en de rest ook maar enig idee hebben wat voor vlees ze met Baudet in de kuip hadden. En ook een heleboel FvD reageerders op Geenstijl en Joop. Die draai en die bekering is heel laat gekomen.

Paul250371
Paul25037127 nov. 2020 - 0:22

Kuzu en Ozturk werden door de PVDA behandeld als excuusallochtonen voor de kieslijst etc., ze maakten gein over de baard van 1 van de 2. DENK werd gecreëerd door de treiteraars binnen de PVDA. Ze werden afgezeken en weggepest.

The Apple
The Apple26 nov. 2020 - 22:28

Rare vraag misschien, maar wie zijn er nu nog over?

1 Reactie
Libertain
Libertain27 nov. 2020 - 8:01

De gebruikelijke grijse muizen, die schijnen allemaal rtechtse geloof erop na te houden.

Norsemen
Norsemen26 nov. 2020 - 22:19

Haha, die Eerdmans. Weer niks voor hem.

JasDon
JasDon26 nov. 2020 - 21:32

Misschien verdien jij je salaris ook niet ivm d/t fouten. Who knows. Feit is dat Nanninga serieuze oppositie levert in Amsterdam. Kan je van een aantal andere partijen niet zeggen.

Grietje Genot
Grietje Genot26 nov. 2020 - 21:26

De politieke tinnegieters laten de krullenjongen en de beau garçon van het fascisme in de kou staan; - zomaar, opeens, omdat het kan. Kunnen we dan nu verder met dingen die er toedoen ?

1 Reactie
Paul250371
Paul25037126 nov. 2020 - 22:19

Jouw teksten doen er toe.

OlavM
OlavM26 nov. 2020 - 21:14

Het is bizar zoals velen doen voorkomen alsof ze verrast zouden zijn door de racistische, antisemitische, fascistische opvattingen van narcistische windbuil Th. Baudet en zijn meelopers. Terwijl die stank al zo lang uit die beerput komt. Ze hebben lange tijd hun neus dichtgeknepen, en hun ogen en oren dicht gehouden. "Het avontuur stopt vanavond voor mij" zegt Eerdmans. Inderdaad een politieke avonturier van het zuiverste water. En net als Annabel Nanninga een rasopportunist.

3 Reacties
JasDon
JasDon26 nov. 2020 - 22:44

Welke meelopers? Ze nemen allemaal afstand van Baudet. Eerdmans heeft qua gevestigde partijen weinig opties. Neem de nieuwe burgemeester van Utrecht, die heeft vooral wat gedaan? Netjes de partijlijn gevolgd? Noem a.u.b. een talent van haar en ik laat mij verrassen.

Zandb
Zandb27 nov. 2020 - 8:14

JasDon Wanneer je tijden mee meeloopt en dan 'ineens' afstand van neemt, dat maakt je tot opportunist en dan ben je nog steeds een meeloper. Dat is wat ík lees in Olavs reactie.

JasDon
JasDon27 nov. 2020 - 12:25

"Wanneer je tijden mee meeloopt en dan ‘ineens’ afstand van neemt, dat maakt je tot opportunist en dan ben je nog steeds een meeloper." Als ik zo de implosie zie en de verhalen lees, waren ze al een tijdje op Baudet aan het inpraten, want die ging volledig van het padje af. Ik snap best wel waarom ze dat eerst intern probeerden te doen op het moment dat je als beweging met partijprogramma zicht hebt op zetels in het parlement.

Oud ijzer
Oud ijzer26 nov. 2020 - 21:06

Wat een drama weer voor de politiek. Misschien is het al eerder geopperd, maar je zou bijna een kiesdrempel van, pak 'm beet, een zetel of vijf moeten invoeren. Keer op keer is hommeles. Terwijl ik dit typ zijn er geloof ik al 15 prominenten weggelopen bij de FvD. Wat gaat dáár nu weer mee gebeuren.... Wat een afgang. En: Álle aandacht gaat nu weg van de toeslagenaffaire. Stuitend om te horen dat er bij Algemene Zaken op voorhand weinig genotuleerd wordt zodat WOB-verzoeken weinig zin hebben om maar een voorbeeld te noemen

1 Reactie
Paul250371
Paul25037126 nov. 2020 - 23:40

"Wat een drama weer voor de politiek. " Dit is een zege voor de politiek. Het drama voor de politiek is dat we in een land wonen waar deze roede wannabenazi's virtueel de grootste waren. Wilders is een veroordeelde criminele extreem rechtse haatzaaier maar het was werkelijk een briljante zet om de democratie in de PVV niet toe te laten. Veroordeelde criminele haatzaaier Geert W overleeft alle extreem rechtse concurrentie omdat hij niet de fout maakt dat tegenspraak binnen zijn partij waarde heeft. Geert W, veroordeelde haatzaaier zij zijn naam, is de 100% aandeelhouder van de PVV. Hij kan ook niet regeren wil alleen maar polariseren en het "white power" een stem geven. Maar hij gaat no way out. Crimineel Geert W is gestoord maar hij overspeelt zijn haatkaart niet. Krankzinnige nazi TB krijgt hopelijk voor hem een lesje in nederigheid. Geert kan tot zijn dood doordouwen, zolang er Islam, Marokkanen, vluchtelingen, links, alles wat sociaal is dan vinden ze veroordeelde Geert W uit V op hun pad.

Thuru
Thuru26 nov. 2020 - 20:49

Nanninga heeft even veel recht op pluche dan toen DENK werd opgericht en 2 zetels van PVDA naar DENK dus ging.

Herr Vorragend
Herr Vorragend26 nov. 2020 - 20:36

Einde aan het zoveelste rechts-extremistisch debacle. De mensen dit zich tot dit gedachtegoed aangetrokken voelen blijken toch wel heel vaak egocentrische narcistjes met minderwaardigheidscomplex te zijn. Samenwerken is voor deze mensen heel moeilijk. Zelfreflectie en het verdragen van kritiek ook. In een min of meer democratische vorm hebben dit soort partijen derhalve geen lang leven; in no time vecht men elkaar de tent uit. Het zal wel weer serie-politicus (leuke vondst) Eerdmans zijn die de zoveelste Tegenpartèèè gaat oprichten. Obscurantist Baudet zie ik daartoe niet meer in staat, die keek nog labieler uit z'n ogen dan Hitler in zijn laatste dagen. Zal binnenkort wel verzorgd worden op een Funny Farm.

3 Reacties
Libertain
Libertain27 nov. 2020 - 7:38

("..mensen dit zich tot dit gedachtegoed aangetrokken voelen blijken toch wel heel vaak egocentrische narcistjes met minderwaardigheidscomplex te zijn. ") Gelet op de namen die deelgenomen hebben aan deze ultra-rechtse partij circus is dit vrij goed verwoord. En nu op naar de oprichting van de opeenvolgende ultra-rechtse partij in ons land.

Herr Vorragend
Herr Vorragend27 nov. 2020 - 10:28

Idd Libertain Er zal zeker een opvolging komen voor de reeds geschetste categorie. Egocentrische narcisten voel zich niet thuis bij de PVV want daar is Wilders alleenheerser. (op zich moet je Wilders nageven dat hij wel zelfreflectie heeft w.b. het soort volk dat hij aantrekt) Op de PVV stemmen derhalve meer de politieke masochisten met minderwaardigheidscomplex. Tevens hangen ze allemaal een soort zelfde logica aan als in ; "alle stoplichten op groen want dan kan iedereen tenminste lekker doorrijden". Zelfde soorten drogredenen worden in die kringen als zeer plausibel beschouwd.

Timtatoe
Timtatoe27 nov. 2020 - 12:48

'Serie-politicus Eerdmans', toepasselijk en leuk bedacht! Die houden we erin.

Thuiszitter
Thuiszitter26 nov. 2020 - 20:17

Als ze maar met hun reet in het pluche kunnen.

Ryan2
Ryan226 nov. 2020 - 20:14

Wat moeten we met dat gespuis aan? Er is een methode.. Heropvoedingskampen heet zo iets :)

2 Reacties
Fredje3
Fredje327 nov. 2020 - 6:19

@Ryan, er zijn idd meerdere politieke stromingen die zich daarvan bedienden. Dat was een groot succes en mensen met die denkwijze waren ook altijd heel vriendelijk... [sarcasme uit]

Aart van de aap
Aart van de aap27 nov. 2020 - 12:18

Lijkt me geen goed idee, Ryan

Aart van de aap
Aart van de aap26 nov. 2020 - 19:57

Dit is zogenaamd geen extreme partij hé Ik weet nog in de begin dagen van FVD. FVD in maastricht geloof ik, had een bijeenkomst. De antifa had een tegendemonstratie georganiseerd. Even los van wat je van de antifa vind, ze hebben dat recht, om te demonstreren etc. De antifa is toen direct door de FVD jeugd met bruut geweld de stad uit geschopt. Toen ik dat las, dacht ik al van, ja, dit gaat wel ver. Dit is geen normale partij meer.

Satya
Satya26 nov. 2020 - 19:54

Lachwekkend! Dit tuig doet nu net alsof ze van niets wisten. Eerdmans wist heus wel dat Baudet zich enkel met racisten omringde. Die andere twee zijn helemaal lachwekkend. Nanninga heeft alleen maar humor als andere mensen lijden. Wat een verschrikkelijk mens is dat. De leugenaar is zo vaak op het nazisme binnen FvD gewezen op twitter. Wat een achterbakse mensen zijn dat toch bij het fvd.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin1 dec. 2020 - 8:47

Satya Ze hebben hun machtspositie en willen die nu graag behouden, zien die in gevaar komen. Gaat het ergens anders over? Ik vraag het me echt af. Zij zijn niet ineens veranderd, zij hebben het allemaal geweten en eraan meegedaan. Ze wisten precies wat ze deden. Blijkbaar voelden zij zich wel degelijk ertoe aangetrokken. Dat zegt m.i. genoeg.

Greendutch
Greendutch26 nov. 2020 - 19:31

niet alleen de ex-leider, oprichter/naamgever, zaait haat en is fout maar ook veel van de aanhang wil extreem conservatieve, racistische en antisemitische gedachtegoed aanhangen en verspreiden. antisemitisme is strafbaar, kan men die bende dan niet aanklagen en voor de rechter brengen en bij de straf naast tbs iets nieuws creëren? geschiedenislessen?

9 Reacties
MaxMax2
MaxMax226 nov. 2020 - 19:34

Laten we dan eerst bij Greendutch beginnen, en dan vooral het vak Nederlands.

Ecclesia
Ecclesia26 nov. 2020 - 19:36

Wat wij normale mensen als geschiedenis zien, zien zij als linkse propganda. Een psychiater hebben ze meer aan na al die jaren in hun fabeltjesfuik.

MaxMax2
MaxMax226 nov. 2020 - 19:38

Bovendien, het aanhangen van 'extreem conservatief gedachtegoed' was bij mevrouw Bouchallikht niet zo belangrijk.. maar nu het om FvD gaat is het volgens u wel fout?

Thuiszitter
Thuiszitter26 nov. 2020 - 20:09

kan men die bende dan niet aanklagen en voor de rechter brengen en bij de straf naast tbs - nee dat gaat niet zo maar.

Paul250371
Paul25037127 nov. 2020 - 0:37

"antisemitisme is strafbaar, kan men die bende dan niet aanklagen en voor de rechter brengen en bij de straf naast tbs iets nieuws creëren? geschiedenislessen?" Dat zou je zeggen maar wij leven in een land waar kerken, synagogen, moskeeën, hun eigen privileges hebben. Er fascisten in de senaat en tweede kamer zitten, zaten, minister na minister liegt, liegt en rooft, extreem rechts wat we nooit meer wilde bestaat legaal. We leven in een semi apartheidsstaat.

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 nov. 2020 - 0:41

@Max 'Bovendien, het aanhangen van ‘extreem conservatief gedachtegoed’ was bij mevrouw Bouchallikht niet zo belangrijk.. maar nu het om FvD gaat is het volgens u wel fout?' Daar hebben we het bekende zwaktebod weer. 'Ja maar hullie!...' Zo voorspelbaar. En als je er goed over nadenkt, in dit geval volstrekte flauwekul.

MaxMax2
MaxMax227 nov. 2020 - 11:13

@Molly 'Daar hebben we het bekende zwaktebod weer. ‘Ja maar hullie!…’ Zo voorspelbaar. En als je er goed over nadenkt, in dit geval volstrekte flauwekul.' Ik heb net zo'n hekel aan ultra-conservatieve wappies bij het FvD als bij Groenlinks, maar dat ze het bij Groenlinks door de vingers zien omdat mevrouw een vrouw is en moslim is is nog wel het meest stuitende van allemaal. En ja, Femyso is onderdeel van het moslimbroederschap en ja dat is een ultra-conservatieve club.

GoudenBergen
GoudenBergen27 nov. 2020 - 21:56

@paul "Dat zou je zeggen maar wij leven in een land waar kerken, synagogen, moskeeën, hun eigen privileges hebben. " Daar ben ik dan weer heel erg blij mee. Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Kerken, synagogen en moskeeën die de overheid niet mag betreden, zelfs niet om te controleren hoeveel mensen er aanwezig zijn. En natuurlijk het onvolprezen artikel 23 GW dat ouders het recht geeft zelf scholen op te richten, gebaseerd op hun levensovertuiging of onderwijskundig concept. En die scholen ook zelf te besturen en de toelating te regelen. Weet je wie gevaarlijk zijn? Mensen die de vrijheid godsdienst en van onderwijs willen inperken. Kerken, synagogen en moskeeën kunnen, in plaats van elkaar te bestrijden, beter samenwerken om hun grondrechten te verdedigen tegen seculieren en atheïsten.

GoudenBergen
GoudenBergen27 nov. 2020 - 21:58

vrijheid godsdienst = vrijheid van godsdienst

Thuru
Thuru26 nov. 2020 - 19:10

Mja, zetels roven. Dat hebben meer politici gedaan, denk maar aan bijvoorbeeld DENK die indertijd 2 zetels roofde van PVDA. Niets vreemds dus onder de zon. En ja, ben het eens dat dit eigenlijk niet zou moeten gebeuren.

4 Reacties
Libertain
Libertain27 nov. 2020 - 7:31

@Thuru, gelet op je opvattingen is het begrijpelijk wat je hier neerlegt, klopt je wishfull thinking helaas niet. DENK zijn met voorkeur stemmen gekozen en mogen derhalve hun zetels behouden. Eerlijk is eerlijk.

LaBou
LaBou 27 nov. 2020 - 8:31

Volgens de Nederlandse kieswet worden parlementariers op persoonlijke titel gekoozen. Zetels zijn formeel niet van een partij. Zetelroof is dan ook een niet-bestaand begrip.

GoudenBergen
GoudenBergen27 nov. 2020 - 21:42

@Thuru Je wordt in de Tweede Kamer gekozen zonder "last en ruggespraak". Je zetel is niet van de partij. Als een Kamerlid dat niet met voorkeursstemmen gekozen is, zijn partij verlaat maar zijn zetel NIET opgeeft, wordt dit zetelroof genoemd. Maar dat is het in feite dus niet. In een districtenstelsel zoals in de VS en het VK, wint degene die de meeste stemmen behaalt. Die persoon heeft dan een duidelijk mandaat van de kiezers en kan daardoor vrijer opereren dan in ons systeem. In het VK kun je alleen minister worden als je een zetel in de Commons hebt, in ons systeem moet je juist je (eventuele) zetel opgeven als je in de regering komt. Maar aan een districtenstelsel kleven ook grote bezwaren, dat zie je bijvoorbeeld in de VS. @Libertain LaBou Dan de casus DENK. Het lijkt er op dat het doorgestoken kaart was van Kuzu en zijn maatje. Mensen die het voor DENK menen op te moeten nemen, zijn bedenkelijk figuren.

GoudenBergen
GoudenBergen27 nov. 2020 - 21:59

Het lijkt erop dat GL hier niets van geleerd heeft, maar we zullen zien.

Sailor2
Sailor226 nov. 2020 - 19:04

Thierry als kapitein op een leeg schip met wat jonge nazi's aan de riemen. Er is vast nog wel een eilandje waar Cliteur op te halen is. Vaarwel.