Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leeftijdsdiscriminatie wordt genegeerd door politici

  •  
25-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1262 keer bekeken
  •  
ANP-457128340

 Geen mailadres? Dan kun je niet meedoen.

Er zijn volgens de werkgeversorganisaties enorme tekorten aan werknemers. Echter als je ouder bent dan 50 word je niet aangenomen. Bijscholing wordt niet of nauwelijks aangeboden aan oudere werknemers. Leeftijdsdiscriminatie is één van de meest voorkomende discriminaties.

Daarbij komt tegenwoordig nog het uitsluiten van mensen die geen internet gebruiken. Geen mailadres? Dan kun je niet meedoen. Dat is steeds meer de praktijk, ook bij verenigingen. Verkiezingen voor verenigingsorganen vinden louter via het internet plaats. Het is zeer de vraag of het uitsluiten van mensen die geen computer hebben, wel de democratische juridische toets kan doorstaan.

Bij de gemeente Smallingerland werd iemand afgewezen die zich aanmeldde als teller bij de verkiezingen omdat diegene geen mail had. Instructie c.q. opleiding vinden digitaal plaats.

Een andere vorm van uitsluiting is het niet accepteren van contante betaling. Iets wat volgens mij wettelijk verboden moet worden. Een voorbeeld van uitsluiting van contante betaling is het theater de Lawei in Drachten. Het theater accepteert geen contante betaling.

Er zijn in Nederland 2,5 miljoen laaggeletterden. Vaak zijn dat ook de mensen zonder computer.

Leeftijdsdiscriminatie, uitsluiting omdat je geen gebruik maakt van het internet en het weigeren van contante betalingen, zijn misstanden die bestreden moeten worden. Tot nu toe worden deze misstanden genegeerd door politici. Zij zouden zich moeten realiseren dat het negeren van deze mensen, leidt tot afkeer van democratie respectievelijk het stemmen op extremen. Verenigingen moeten zich realiseren dat zij grote delen van (mogelijke) leden van zich vervreemden door verkiezingen alleen via de computer te houden in plaats van de mogelijkheid ook via de post te kunnen stemmen. Het niet houden van daadwerkelijke bijeenkomsten in plaats van internet-“bijeenkomsten” werkt ook afstotend.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

Lange3
Lange327 nov. 2023 - 8:40

Het klopt wat je schrijft behalve werk, als je een technische opleiding heb van LTS tot HTS wordt je al 50tig plusser gelijk in vaste dienst aangenomen is mijn ervaring. Alleen dit jaar al 3 vijftig plussers en 1 veertig plusser aangenomen bij ons bedrijf. En 3 schoolverlaters. Ook elke week wordt ik wel benaderd om een overstap te wagen. Ik heb een MTS diploma en ben 53 jaar oud.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 nov. 2023 - 10:21

Ik vind het ook schandalig dat pinnen voor contant geld vrijwel onmogelijk is geworden, mijn bank hoeft niet te weten wat ik de hele dag uitvreet.

2 Reacties
Robbin_T
Robbin_T26 nov. 2023 - 12:41

Pinautomaten bestaan toch gewoon nog steeds?

LaBou
LaBou 26 nov. 2023 - 18:10

Dat je bank je (financiele) gangen weet is nog één ding, dat de hele overheid het ook weet is inderdaad veel te veel van het goede.

Coolplayer
Coolplayer25 nov. 2023 - 16:01

Het gebrek aan digitale vaardigheden, volgens Banken waren het vooral ouderen en dit probleem lost zich vanzelf wel op, maar er zijn ruim 2.6 miljoen burgers die moeite heeft met de digitale wereld en dit zijn niet alleen ouderen of laaggeletterden, alles koppelen aan een smartphone is vragen om problemen en de doorgeschoten digitalisering bij de overheid is ook zoiets , ja dan moet je even een App downloaden van de Appstore en deze installeren , een App wat ?, Appstore ? downloaden ?, installeren ? , eenvoudig als je het weet maar voor iemand zonder internet of smartphone is dit Hokus pokus.

1 Reactie
Robbin_T
Robbin_T26 nov. 2023 - 12:44

Ik kan je uit ervaring vertellen hoe dingen geregeld zijn in andere landen in de EU. Het wordt nooit beter. Iets online kunnen regelen wint het echt van om 11:30 bij een loket moeten aantreden voor een stempel. Alleen op maandag.

GroenLand2
GroenLand225 nov. 2023 - 13:15

Zie de uitgebreide kamerbrief van 18 maart 2019 over 'Samen aan de slag voor een vaardig Nederland: vervolgaanpak laaggeletterdheid 2020 – 2024'. Ook het onderwerp digitale vaardigheden besproken.

android1984
android198425 nov. 2023 - 12:16

hear hear! Topstuk.

Ter Havested
Ter Havested25 nov. 2023 - 11:05

"Er zijn in Nederland 2,5 miljoen laaggeletterden. Vaak zijn dat ook de mensen zonder computer." Een phone met internetmogelijkheden is voldoende. En die heeft vrijwel iedereen boven de 12 jr. Ook de allerarmsten.

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood25 nov. 2023 - 15:32

Ik merk dat jij totaal niet begrijpt wat ongeletterdheid betekent en wat dat voor invloed heeft op je dagelijkse leven!

android1984
android198425 nov. 2023 - 15:54

"vrijwel iedereen " is niet voldoende. En met een GSM en nul ervaring is het werken met de verificatiestappen en piepkleine formuliertjes op een antieke androidversie niet alleen vrijwel ondoenlijk voor oude ogen en handen als kolenschoppen. Maar ook extreem hackgevoelig. Wat is er mis met een loket bij de belastingdienst of gemeente? Willen we doorgaan met achteraf de schandalen van gemangelde mensen behandelen in commissies. Voor al die verkeerd ingevulde vage formuliers met verborgen helpschermen? voorbeeld Die ik 100% zelf heb mogen volgen: "Nee meneer u heeft een achternaam met lettertekens die niet in het formulier passen. Dus vul maar wat anders in. Maar als dat niet overeenkomt met uw paspoort dan krijgt u later een boete en incassobureau langs. En u mag blij zijn dat we u niet voor valsheid in geschrifte aanpakken"

de passie preker
de passie preker25 nov. 2023 - 10:52

Hier wordt onbedoeld een oorzaak van leeftijdsdiscriminatie in BBC stand gehouden , namelijk het idee dat laaggeletterden en digibeten vooral 50+ zijn. In werkelijkheid komt laaggeletterdheid en ook digitaal onbekwaamheid vooral bij jongeren voor (ja ze kunnen heel snel door TikTok filmpjes scrollen op hun mobiel , maar daarmee ben je nog niet “digitaal vaardig “ en lezen en schrijven is zelfs op hbo niveau voor veel jongeren een probleem ) .

itsme3
itsme325 nov. 2023 - 10:49

Leeftijdsdiscriminatie op de arbeidsmarkt is zeker een ding, maar met vijftig kom je tegenwoordig nog redelijk makkelijk aan de bak. Sterker, veel mensen werken nog dr na hun pensioen. En als je op je vijftigste geen e-mail hebt, dan leef je toch op een andere planeet. Ze hebben wellicht geen computer, maar ik ken niemand in de werkende leeftijd die geen smartphone heeft.

1 Reactie
LaBou
LaBou 26 nov. 2023 - 7:34

"...met vijftig kom je tegenwoordig nog redelijk makkelijk aan de bak. " Geen onzin vertellen itsme. Leeftijdsdiscriminatie komt heel wat vaker voor dan jij nu suggereert, dat weet je best. Dat "redelijk makkelijk" van jouw komt veel minder voor dan jij wilt toegeven. Want dan dat komt je niet uit.