Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Leefbaar Rotterdam hitst tegenstellingen in de kampioensstad op

  •  
17-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
feyenoord

© foto: Francisco van Jole

Als je denkt dat de integratie bevorderd wordt door mede Rotterdammers met je cartoon als kwaadaardig in de hoek te zetten, ben je op zijn Rotterdams gezegd echt niet goed bij je paasei.
Rotterdam. 14 en 15 mei 2017. Rotterdam was 1. We vlogen elkaar in de armen, volwassen mannen en vrouwen, kinderen en senioren. Bij menigeen rolde de zilte parels over de wangen. Een uitzinnige mensenmassa op de Coolsingel. En de politiek, geen partij uitgezonderd, wist van vreugde niet op welke mogelijke manieren ze Feyenoord allemaal wel niet moesten feliciteren en scandeerden de verbroederende liederen vrolijk mee.
Helaas, na de euforie herpakt Leefbaar Rotterdam haar rauwe, bittere en splijtende toon. Leefbaar geeft meteen weer gas door een debat aan te kondigen met als titel “Het debat De Vijfde Colonne”. Ronduit walgelijke en naar racisme neigende vuilspuiterij, verpakt in een cartoon moet de uitnodiging “opleuken”.
We zien boze, lelijk ogende, schreeuwende en dreigende demonstranten onder een Turkse vlag vanuit de moskee komen. Ze stappen kwaad op een groepje kwetsbare, uitsluitend witte, angstig kijkende mensen af. Moeders met kinderen voorop. Het jongetje heeft zijn moeders hand stevig vast. Het angstzweet breekt hem uit. Opa en oma staan er bedrukt kijkend achter. Een en ander onderstreept door grote letters: De Vijfde Colonne. Een vijfde colonne: een vermeende georganiseerde samenzwering die op initiatief van de vijand van binnenuit de weerstand probeert uit te hollen.
Aanleiding is de door Leefbaar geduide “mislukte integratie”, volgens hen blijkend uit de protesten van Turkse Rotterdammers.
We moeten met elkaar zien te voorkomen dat opjuttende staatshoofden de sfeer in Rotterdam verzieken en vernachelen door de conflicten naar onze stad uit te breiden. Maar als we ‘t hebben over ophitsende politici die tegenstellingen creëren in onze stad, doet Leefbaar lustig mee.
Als je denkt dat de integratie bevorderd wordt door mede Rotterdammers met je cartoon als kwaadaardig in de hoek te zetten, ben je op zijn Rotterdams gezegd echt niet goed bij je paasei. Een paar dagen geleden voor de kampioenswedstrijd was de spoken word-battle van Chris Blok. Hij fileerde zijn Amsterdamse tegenstander met de afsluitende symbolische woorden en een knipoog: ‘Weet dat de stad van de grachten altijd overlopen wordt door bruggenbouwers’. Knoop dat maar in je oren.
Marco Heijmen schreef dit artikel samen met Kevin van Eikeren, Gebiedscommissielid Kralingen-Crooswijk.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (76)

Foetsie2
Foetsie218 mei 2017 - 20:37

Eerlijk gezegd vind ik de karikatuur exact weergeven hoe de vork in de steel zit. Erdogan deugt niet. Zijn vazallen ook niet. Niemand zal dat ontkennen. Kijk maar wat de bodyguards van Erdogan in Washington flikten.Ze trapten demonstranten in elkaar, alsof het de normaalste zaak van de wereld is, net zoals dat in Turkije zelf gebeurt. Dat de integratie een fiasco is en de tentakels van de islam ons land bedreigen weten we ook. Waarom mag daar nu eens niet tegen gewaarschuwd worden? Discriminatie, xenofobie? Onzin natuurlijk. Het gaat om onze vrijheid en veiligheid. De islam en de streken van Erdogan conflicteren daar mee. Wat is er mis mee om dat in een onschuldige spotprent te verwerken? Die werden destijds ook over Hitler en de nazi's gemaakt. De situatie in Turkije is, lijkt me vergelijkbaar. Ook daar is een despoot bezig via de democratische weg een dictatuur te stichten.

ratio2
ratio218 mei 2017 - 14:50

Deze poster/cartoon is om te kotsen. En dat zijn de enige woorden die ik er verder aan vuil wil maken.

jahoor2
jahoor218 mei 2017 - 12:01

Leefbaar Rotterdam dat zijn gewoon rascisten maar dat mag je niet meer zeggen tegenwoordig. Leuk hoor die grappen over Moslims maar maak ook jezelf een keer belachelijk. (Als doen ze dat onbewust als vaak genoeg)

4 Reacties
Henderuk
Henderuk18 mei 2017 - 13:54

Hoezo "dat mag je niet meer zeggen tegenwoordig". U zegt het nu en wat veel belangrijker is u moet het vooral blijven zeggen. Er zal zeer hoogst waarschijnlijk ook nog eens niets met u gebeuren als u dit zo open en bloot blijft zeggen. En deze "rascisten" willen iets bespreken en roepen u en iedereen op om zijn en of haar mening te geven en hoezo is dit rascisme?

df010116
df01011618 mei 2017 - 15:11

Heb het nog eens nagezocht, maar een religie lijkt me geen ras.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mei 2017 - 17:29

@ df010116 Jij schrijft: Heb het nog eens nagezocht, maar een religie lijkt me geen ras Je hebt niet goed gezocht: http://www.art1.nl/artikel/1198-artikel_1_van_de_grondwet, en https://nl.wikipedia.org/wiki/Artikel_14_van_het_Europees_Verdrag_voor_de_Rechten_van_de_Mens

df010116
df01011619 mei 2017 - 7:36

@Daan: u heeft wetsteksten opgezocht. Alleen zie ik daarin niet in dat kritisch zijn op het effect van een religie, gelijkgesteld kan worden aan racisme. Ik kijk naar het woord zelf, dat afgeleid lijkt te zijn van 'ras'. Misschien heeft u daar een ander inzicht over.

Okke2
Okke218 mei 2017 - 10:02

weetje wanneer je ook niet helemaal goed bij je paasei bent? Wanneer je zo'n drukte om een cartoon maakt, hij is toch treffend? Het zal overigens wel kloppen want anders kon je het wel naast je neer leggen. Heb je de massale groepen turkse vlaggen zwaaiers gemist soms? De rellen? Het gedoe? De grijze wolven? Vijfde colonne is precies wat die lui zijn.

bolle ben
bolle ben18 mei 2017 - 9:57

Wel mooi hoe het PVDA raadslid het alleen maar heeft over "mede Rotterdammers" terwijl diegene waar het over gaat zichzelf Turk noemen, en voelen. Op mij komt het over dat deze mensen weinig met ons land en onze normen en waarden hebben. Of het een 5de colonne betreft weet ik niet, maar de eerste voortekenen bij het conflict tussen Nederland en Turkije voorspellen, wat dat betreft niet veel goeds.

omaoeverloos
omaoeverloos18 mei 2017 - 6:37

De Sturmabteilung van Erdolf, tja, zelfs in de VS kunnen ze zich niet inhouden en schoppen ze wild om zich heen. Voor het opkomend turks fascisme kan niet genoeg gewaarschuwd worden, hoewel deze cartoon niet uitblinkt door duidelijkheid.

6 Reacties
Paul250371
Paul25037118 mei 2017 - 9:33

Het gaat Leefbaar niet om te ageren tegen het opkomend Turks fascisme, Leefbaar wil alleen ageren tegen moslims. Leefbaar is een racistische organisatie, Leefbaar maar niet voor iedereen.

Klaas5
Klaas518 mei 2017 - 10:16

"zelfs in de VS kunnen ze zich niet inhouden" Trump heeft geen woord over dat gezegd, maar zelfs de vriendschapsbanden met Turkije aangehaald. En de dag daarna loopt Flynn tegen de lamp wegens aannemen van een half miljoen van Erdogan. Hoe ongelooflijk triest-komisch zijn Erdogan en Trump en hun aanhang.

omaoeverloos
omaoeverloos18 mei 2017 - 11:45

"Leefbaar is een racistische organisatie" Welnee, het is een lokale politieke partij.

MarcoG
MarcoG18 mei 2017 - 11:51

Paul, is dat je algemene idee over Leefbaar of haal je dat uit deze catoon? Toen ik de cartoon zag was moslims nu niet het woord dat in mijn hoofd opkomt.

df010116
df01011618 mei 2017 - 15:10

@Paul: nog eens nagezocht, maar een religie is geen ras.

MijnMening3
MijnMening318 mei 2017 - 16:26

'Het gaat Leefbaar niet om te ageren tegen het opkomend Turks fascisme, Leefbaar wil alleen ageren tegen moslims.'' Wat goed dat u dat kunt invullen voor anderen. Daar kunt u geld mee verdienen, met gedachten lezen.

MijnMening3
MijnMening318 mei 2017 - 6:04

Was u even weg toen de Erdogan militie door de Rotterdamse straten marcheerden? Deze cartoon is matig. Een goede cartoon is satire, een uitvergrote werkelijkheid. Deze cartoon geeft de werkelijkheid exact weer. Een groep rellende Erdogan muppets vanuit Ankara bestuurd via de dinayet moskee. Ik vermoed dat de tekenaar reeds zelfcensuur heeft toegepast.

7 Reacties
JohnVKR
JohnVKR18 mei 2017 - 8:23

Ik mag u erop attenderen dat het aantal stenengooiende Feyenoord-supporters vorige week zondag aanzienlijk groter was dan het aantal stenengooiende Turkse Nederlanders bij het consulaat. Bovendien: van de 400.000 Turkse Nederlanders van de 1e en 2e generatie, is 99% in maart niet naar het Turkse consulaat gegaan. En op basis van dat dozijn 'Turkse' stenengooiers brengt Leefbaar Rotterdam deze racistische cartoon in omloop. Ik adviseer Theater Walhalla om de discussiebijeenkomst alsnog niet toe te staan, en ik adviseer de deelnemers weg te blijven. Wie meedoet aan dit debat, stemt feitelijk in met deze racistische cartoon.

Vondel3
Vondel318 mei 2017 - 8:26

Precies wat u zegt. Die mars was doodeng. Geen toestemming van de gemeente, verkeer naar een volledig stadsdeel geblokkeerd, grote vlaggen en spandoeken. De politie durfde niet in te grijpen. En 2e kamerlid Kuzu dat als een moderne Anton Mussert meemarcheert voor de glorie van een oppressieve buitenlandse dictator. Erdogan posters worden opgehangen, Koerden en Erdogan-critici krijgen doodsbedreigingen. Maar nee, volgens de schrijver zijn de critici het echte probleem. Hoe durven ze kritiek te uiten, dat tuig? Met een spotprentje nog wel, schande!

Klaas5
Klaas518 mei 2017 - 10:09

Ik denk dat jij even weg was, want je kletst onzin. De demonstratie na de poging tot staatsgreep waarbij de Turken Erdogan -scanderend door de straten liepen was bezocht door enkele honderden mensen. https://www.metronieuws.nl/nieuws/rotterdam/2016/07/aanhangers-erdogan-demonstreren-in-rotterdam Op deze cartoon zijn het er vele duizenden. De rode vlaggen gaan tot over de brug. De cartoon is dus een uitvergrote werkelijkheid, wat hem, mijn inziens niet perse goed maakt. De cartoons van Julius Streicher waren ook uitvergrotingen, en we weten waartoe die hebben bijgedragen. Maar wacht, u bedoelt natuurlijk die andere demonstratie waar ongeveer 3000 Turken aan mee deden https://www.metronieuws.nl/binnenland/rotterdam/2015/09/drukbezochte-turkse-demonstratie-rustig-verlopen Maar die was rustig verlopen, en er werd solidariteit getoond met de Koerden, maar niet met de PKK. Er was geen sprake van een groep rellende Erdogan muppets Ik wil niet ontkennen dat er een probleem is, maar ik wil wel benadrukken dat mensen zoals u en Leefbaar, die maar wat roepen om Turken in kwaad daglicht te zetten, onderdeel zijn van het probleem.

MijnMening3
MijnMening318 mei 2017 - 13:51

''De cartoons van Julius Streicher waren ook uitvergrotingen, en we weten waartoe die hebben bijgedragen.'' En u wilt serieus worden genomen?

MijnMening3
MijnMening318 mei 2017 - 14:31

@John VKR. U heeft gelijk dat dat stenengooiende Feyenoord supporters ook niet fris zijn. Maar begrijp ik nu uit uw woorden dat een eventuele cartoon over deze supporters racistisch is omdat de meeste Feyenoord supporters na de wedstrijd niet met stenen hebben gegooid? Bovendien lijkt mij het probleem van rellende Feyenoord supporters slecht te vergelijken met het probleem van het ophitsen van Nederlandse staatsburgers door een buitenlandse mogendheid met rellen tot gevolg. 99% van de Nederturken mag dan niet zijn gaan demonstreren in Rotterdam, twee derde van de Nederturken steunt Erdogan en zij worden gevoed met propaganda vanuit door Turkije gefinancierde dinayet ''gebedshuizen'' . Dan is er de facto sprake van een vijfde colonne en dat is precies waarover gaat worden gedebatteerd en dat is precies wat deze cartoon feitelijk weergeeft. Feiten zijn geen racisme.

JohnVKR
JohnVKR18 mei 2017 - 15:59

@Mijn Mening. Ik reageer op uw opmerking dat 'deze cartoon de werkelijkheid exact weergeeft'. Deze cartoon wekt de suggestie dat alle Turkse Rotterdammers kwaadwillende, onbeschaafde, ongeciviliseerde demonen zijn die de onschuldige, zuivere, goede, lieve witte Rotterdammers bedreigen. Dat is niet alleen geen exacte weergave van de werkelijkheid, het is zelfs geen uitvergrote weergave van de werkelijkheid, het is totale misleiding die maar 1 doel heeft: bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten. Ik maak u er nogmaals op attent dat minstens 99% van de Turkse Nederlanders niet bij het consulaat aanwezig was, en dat van degenen die er wel waren, de grote meerderheid vredelievend was (ook al kunnen we ons misschien niet vinden in hun mening), en hooguit een man of tien met stenen gooiden. Als we zo'n cartoon over Feyenoord fans zouden maken, zou dat neerkomen op de suggestie dat twee miljoen Feyenoord fans ongeciviliseerde horden zijn, twee miljoen demonen, die de rest van het lieve en beschaafde en zuivere Nederland zouden bedreigen. Daarom maak ik die vergelijking.

MijnMening3
MijnMening318 mei 2017 - 20:36

''Deze cartoon wekt de suggestie dat alle Turkse Rotterdammers kwaadwillende, onbeschaafde, ongeciviliseerde demonen zijn die de onschuldige, zuivere, goede, lieve witte Rotterdammers bedreigen.'' Mijn beleving van de cartoon is anders. Mijn beleving is dat de cartoon een door Ankara via dinayet gecontroleerde vijfde colonne weergeeft. Verdomd realistisch dus. ''Daarom maak ik die vergelijking.'' Maar mag er nu volgens u wel of niet satire worden bedreven met Feyenoord supporters als lijdend voorwerp in een cartoon?

Rukola
Rukola17 mei 2017 - 22:07

Niemand nog aanJulius Streicher gedacht? Even googelen.

5 Reacties
Rukola
Rukola18 mei 2017 - 5:56

Julius Streicher was oprichter van het blad Der Sturmer, waarin zijn werk/cartoons stonden. Die cartoons kenmerkten zich door het tonen van arme en goedaardige Duitsers die door kwaadaardige joden werden bedreigd. Ik moest er gelijk aan denken toen ik deze cartoon zag. Julius Streicher schreef ook kinder-strip-boeken. Der Gifpilz is een bekend werk van hem.

JohnVKR
JohnVKR18 mei 2017 - 7:18

'']Vooral in de karikaturen van Der Stürmer werd de Jood neergezet als een vleesgeworden demon. Hierdoor ontstond er een primitief dualistisch wereldbeeld waarin de Arische mens enkel mooi, zuiver en goed was en de Joodse 'untermensch' enkel lelijk, goor en slecht." Inderdaad, in deze Leefbaar Rotterdam cartoon is 'de Jood' vervangen door 'de Turk' - verder is er geen verschil.

Paul250371
Paul25037118 mei 2017 - 9:34

Ik moest er gelijk aan denken toen ik deze cartoon zag. Ik ook en het zal mij niet verbazen dat Eerdmans dat weet en dat het bewust is gedaan.

jandebakker
jandebakker18 mei 2017 - 10:26

Ja die hield er ook van om met vlaggen te zwaaien en te vechten met de politie.

arjenZH
arjenZH18 mei 2017 - 11:07

Ik vind de cartoon ook op het randje. Maar er is natuurlijk wel een groot verschil met Duitsland in 1933 Ik geloof namelijk niet dat de Joden destijds massaal zwaaiend met joodse vlaggen, georganiseerd door de plaatselijke synagoge hun steun betuigden aan een Joodse fascistoïde dictator. Het foute aan de cartoon is natuurlijk dan alle Turken over een kam worden geschoren terwijl maar hoogsten 25% daadwerkelijk voor Erdogan gestemd heeft. Dus ja, de cartoon gaat te ver maar we moeten nu ook weer niet net doen of er niks aan de hand is met Nederlandse Turken die openlijk een dictator van een vreemde mogendheid steunen. Dat schuurt wel degelijk.

jandebakker
jandebakker17 mei 2017 - 22:00

@ Zandb De moskee in deze tekening lijkt mij eerder een verwijzing naar de invloed van de Turkse overheid via de moskee dan een verwijzing naar de invloed van de Islam. De imams in Turkse diyanet moskeeën zijn namelijkTurkse staatsambtenaren die preken voorlezen die in Turkije worden geschreven door medewerkers van het Turkse ministerie van godsdienstzaken.

2 Reacties
Zandb
Zandb18 mei 2017 - 7:55

jan Klopt Ik kom niet uit Rotterdam, dus ik zag niet, dat de dinayet moskee was nagetekend. Helaas moet ik dan erkennen, dat ik niet goed zit met mijn verklaring.

Windowjan
Windowjan18 mei 2017 - 18:53

jandebakker, Zoals de schrijver zegt, “Het debat De Vijfde Colonne”. Ronduit walgelijke en naar racisme neigende vuilspuiterij, verpakt in een cartoon moet de uitnodiging “opleuken”. Ik kan niet anders concluderen dat je gelijk hebt. Gerrit, Jouw antwoordt vind ik leuk. Wel toegeven dat je het mis had, en dan toch het woord helaas toevoegen. Dat zegt alles over jouw karakter. Toch een plus 1 voor jou Gerrit.

Kepler
Kepler17 mei 2017 - 20:39

Ik denk dat in Rotterdam een groep Turken woont die inderdaad onze westerse normen en waarden niet accepteren. Wees blij dat het benoemd wordt. Heel goed. En als de burgemeester lovend is over Leefbaar Rotterdam sta ik er ook achter.

1 Reactie
Rukola
Rukola17 mei 2017 - 22:06

Beetje raar wat je zegt. Een burgemeester hoort boven de partijen te staanen ze niet inhoudelijk te loven. Hij kan ze wel op gedrag loven, maar dat is eerder een kus des doods, want partijen horen altijd lovenswaardig gedrag te tonen en dienen daar niet voor geprezen te worden.

PaulVeerkamp
PaulVeerkamp17 mei 2017 - 20:33

Erdogan en de Turkse gemeenschap zijn belangrijke groepen. Leerbaar wil alleen witte mensen.

1 Reactie
EektheCat
EektheCat17 mei 2017 - 21:52

Belangrijke groepen voor wie?

jandebakker
jandebakker17 mei 2017 - 20:13

Ik heb het afgelopen jaar twee keer de - vanuit Turkije opgehitste - extreem nationalistische Erdogan Turken langs mijn huis zien marcheren, en ik moet eerlijk zeggen dat de wijze waarop deze groep in de cartoon is afgebeeld een zeer treffende weergave is. Alleen de tegenstelling tussen Turk en autochtoon vind ik redelijk fout. Vooral omdat de verbazing over het gedrag en de houding van de Erdogan Turken ook wordt gedeeld onder veel Rotterdammers met een migratieachtergrond. Deze column en cartoon geven wel een vrij goed beeld van de politieke verhoudingen in Rotterdam sinds de opkomst van Fortuyn. Enerzijds Leefbaar die zichzelf presenteert als partij voor de autochtone Rotterdammer en anderzijds de PvdA die vanuit electoraal belang de conservatieve en extreem nationalistische opvattingen van een deel van haar allochtone achterban negeert/bagatelliseert. Ik ben daarom vrij benieuwd welke gevolgen de deelname van Denk en de PVV gaat hebben voor de opstelling van de PVDA en Leefbaar bij de volgende verkiezingen. De PvdA moet met een nieuw verhaal komen omdat de kans reëel is dat een groot gedeelte van de huidige allochtone achterban overloopt naar Denk en Nida. Terwijl Leefbaar moet kiezen tussen het voortzetten van de huidige koers en daarmee een botsing met de PVV, of ervoor moet kiezen om haar rechterflank “af te stoten” en zich met een iets gematigdere koers ook te gaan richten op het politieke midden.

Jan Vries
Jan Vries17 mei 2017 - 20:03

En wat denkt u van DENK en de moslimpartij in rotterdam. De gevestigde partijen hebben het wel over verbinden maar het beleid tenaanzien van religieuze minderheden en vreemdelingen beleid hebben er toe geleid dat het cement uit de samenleving lanzaam aan het verdwijnen is en dat herstel je niet alleen maar door zo vaak mogelijk verbinden en samen te roepen. Kijk om u heen zou ik zeggen kijk niet weg en steek uw hoofd niet in het zand.

JohnVKR
JohnVKR17 mei 2017 - 19:13

Deze Leefbaar Rotterdam cartoon is waarschijnlijk de meest racistische in de Nederlandse politiek sinds de Tweede Wereldoorlog. Er is maar 1 antwoord mogelijk. Het huidige college in Rotterdam moet morgen door de meerderheid van de gemeenteraad worden weggestemd. Een partij die via deze cartoon laat zien tot in de haarvaten racistisch te zijn, moet onmiddelijk uit het stadhuis worden gezet! Wat mij betreft met harde hand.

5 Reacties
EektheCat
EektheCat17 mei 2017 - 21:51

Neen, die Turkse optochten zijn het meest racistische verschijnsel sinds WO2. Wederom van buitenlanders. Was het in WO2 dat het fascisme uit Duitsland kwam, nu komt het uit Turkije. Op Leefbaar Rotterdam na zijn politieke partijen blind voor het gevaar van Turks extreem-rechts (dat veel groter is dan Nederland extreem-rechts).

harry6
harry617 mei 2017 - 22:37

Het staat u vrij om naar de rechter te stappen, want racisme is verboden. (doet u niet natuurlijk)

DaanOuwens
DaanOuwens18 mei 2017 - 7:07

@ EektheCat Turkse extreem rechts is 30% van de Turks allochtone Rotterdammers. Leefbaar/PVV is 50% van de autochtone Rotterdammers. Kortom Nederlands extreem rechts is veel groter dan Turks extreem rechts. Dus je bewering is onwaar. Het is ook onwaar dat er geen kritiek is op de Erdogan aanhangers. Die is er vanuit alle politieke partijen. Waar nauwelijks kritiek op is in Rotterdam zijn de standpunten van extreem rechts zoals leefbaar/PVV.

arjenZH
arjenZH18 mei 2017 - 11:14

@Daan Ouwens Erdogan laat politieke tegenstanders opsluiten en vervolgt journalisten. Hoe haal je het in je hoofd om Leefbaar Rotterdam en Erdogan op 1 lijn te stellen?

JohnVKR
JohnVKR18 mei 2017 - 12:25

@arjenZH. Het gaat natuurlijk om de mentaliteit. Qua mentaliteit is er weinig verschil tussen Erdogan en Eerdmans. Erdogan wil via het oproepen van vijandbeelden zoveel mogelijk stemmen binnenhalen, Eerdmans beoogt via dit soort verwerpelijke cartoons hetzelfde. Verdeel en heers, dat is wat Leefbaar Rotterdam nastreeft.

Poezenmens
Poezenmens17 mei 2017 - 18:18

'Gezellig', dat door Leefbaren gedomineerde Rotjeknor, vol pessimisten en chagrijnen.

Meta Foor3
Meta Foor317 mei 2017 - 18:16

heel veel te zien in deze cartoon; iedere vorm van debat en platform is toe te juichen. Als je daar niet tegen kan of j eertegen wilt verzetten, hoor je hier niet thuis (althans in Rotterdam dus)

Gerard19492
Gerard1949217 mei 2017 - 17:45

Leefbaar Rotterdam heeft verraad gepleegd aan zijn oorsprong. Om Rotterdam op te schudden. Dat was wel nodig met de regentencultuur van de PvdA Deze bepaalde alles. Met de komst van Leefbaar Rotterdam ging er een frisse wind waaien. Maar nu pleegt zij verraad aan de arme achterban. Sociale huurwoningen worden gesloopt. Voor nieuwbouw om Rijkere inwoners aan te trekken. De arme Rotterdammer moet dan maar naar buiten Rotterdam verhuizen. De oprichter Ronald Sorensen liep over naar de racistische ondemocratische PVV. Heeft nu weer de PVV verlaten. Maar nu gaat de PVV met de raadsverkiezingen in 2018 meedoen. En gaat onder de duiven van Leefbaar Rotterdam schieten. Geloosde Leefbaar leden of oud raadsleden staan te popelen om op de lijst van de PVV te komen. Er komt dan een stammenstrijd. Ook Denk zal veel Turkse, Marokkaanse, of Surinaamse stemmers trekken. Zo loopt de PvdA nog verder leeg. Met twee partijen er bij wordt het moeilijker om een coalitie te smeden. Wie wordt de grootste? Leefbaar Rotterdam of de PVV?

EektheCat
EektheCat17 mei 2017 - 17:39

Die Turkse optochten waren fascistische optochten, in een stad dat notabene in WO2 door fascisten kapot werd gebombardeerd. Kenmerken van fascisme zijn extreem-nationalisme, adoratie van de grote leider en een sfeer van agressie en intimidatie. Wat gebeurt in Turkije lijkt heel veel op Duitsland in de jaren '30. De cartoon beeldt dat goed uit, alhoewel ik geen fan ben van Leefbaar Rotterdam. Het is dat andere politieke partijen gek genoeg zwijgen over het geweld van Turks fascisme. Ze zijn als de kippen bij om extreem-rechts van Nederlandse bodem te signaleren en benoemen, maar het grotere probleem van Turks extreem-rechts hoor je hen niet over....

6 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2017 - 19:36

@ EektheCat Jij schrijft: Ze zijn als de kippen bij om extreem-rechts van Nederlandse bodem te signaleren en benoemen, maar het grotere probleem van Turks extreem-rechts hoor je hen niet over…. Dat ligt dan toch echt aan jou. De kritiek op de erdogan aanhang in Nederland klinkt luidt en duidelijk. Dat jij dat niet hoort kan alleen komen doordat je het niet wil horen.

Zandb
Zandb17 mei 2017 - 19:46

Eek Dat zal dan allemaal wel, wat u dan vindt. Maar om elke deelnemer - waaronder Erdogan - af te beelden alsof die de islam bestuurd wordt, dat is natuurlijk een brug te ver. Dat heeft niets meer met Turkije en met de Turken te maken.

EektheCat
EektheCat17 mei 2017 - 21:47

@Zandb De diniyat moskeeen netwerk wordt 100% aangestuurd en gefinancierd door de Turkse staat. Ze gooien er een religieus sausje over wat jij serieus neemt (jij begint over de Islam, niet ik), maar het is in de kern een fascistisch en ultra-nationalistisch instituut wat Turken in Nederland raciaal puur moet houden en absolute loyaliteit aan de Turkse staat en haar leider afdwingt. Met succes overigens.

Zandb
Zandb18 mei 2017 - 7:57

Eek U hebt gelijk. Ik weet niet hoe de dinayet moskee in Rotterdam er uit ziet, dus die herkende ik niet. Mijn excuses.

Paul250371
Paul25037118 mei 2017 - 9:51

Turks fascisme / Leefbaarfascisme, 1 pot nat. Beide zijn overtuigd van hun "Ubermenshheid " en de slechtheid van degen die niet bij hen horen. Deze cartoon is echt walgelijk en laag. Je kunt best tegen het turksfascisme van Erdogan ageren, graag zelfs, er is hier op Joop een hele goede columnist die interessante artikelen over Erdogan schrijft. Leefbaar zoekt geen oplossingen, Erdogan ook niet.

kindval
kindval18 mei 2017 - 12:10

Paul: "Leefbaar zoekt geen oplossingen" Leefbaar zoekt wel degelijk oplossingen, maar het zijn vast niet het soort oplossingen waar u gelukkig van wordt.. Wat zijn uw oplossingen?

harry6
harry617 mei 2017 - 16:58

Terechte vraag aan de zogenaamde mede Rotterdammers, in de vorm van een cartoon. Dit moet een keer gevraagd worden aan de mensen, die Erdogan hun leider vinden, en Turkije hun vaderland. Om dit nu in combinatie met het kampioenschap van Feyenoord te plaatsen hier, is een beetje raar, want dezelfde Nederturken, geven geen reet om Feyenoord. Ze supporteren allemaal Turkse clubs als Galatasaray, en Fenerbache. Goed van Leefbaar om dit aan de kaak te stellen! Ik zou graag zien dat ze de dubbele nationaliteit ook er bij ter discussie stellen.

3 Reacties
Gerda rozendal
Gerda rozendal17 mei 2017 - 18:37

Om dit nu in combinatie met het kampioenschap van Feyenoord te plaatsen hier, is een beetje raar, want dezelfde Nederturken, geven geen reet om Feyenoord. Ze supporteren allemaal Turkse clubs als Galatasaray, en Fenerbache. Daar dacht ik dus ook aan, Harry: https://www.npo.nl/andere-tijden/06-05-2017/VPWON_1267532

Zandb
Zandb17 mei 2017 - 19:48

Kijk dan eens goed, harry, de islam trekt aan de touwtjes en niet Erdogan. Dus wat wil Leefbaar nou helemaal aan de orde stellen? (Om over "aan de kaak stellen" maar te zwijgen; Leefbaar heeft niets aan de kaak te stellen.

harry6
harry617 mei 2017 - 19:52

harry – 17 mei 2017 at 18:58 Terechte vraag aan de zogenaamde mede Rotterdammers, in de vorm van een cartoon. Ik bedoel de vraag: Of zij die Erogan scanderen, wel hier willen zijn.

Alan B'Stard
Alan B'Stard17 mei 2017 - 16:08

Is dit een serieuze uitnodiging tot debat? En dan straks klagen dat geen 'Turk' kwam opdagen....

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen17 mei 2017 - 18:42

Daar zat ik ook aan te denken. Proberen in gesprek te raken vlieg je normaal gesproken anders aan dan die groep wegzetten als marionetten van minaretten. Of je had die groep NLers allemaal een luier waar het dun uit loopt moeten geven, dan oogt het op zijn minst wat evenwichtiger.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer217 mei 2017 - 15:51

"We zien boze, lelijk ogende, schreeuwende en dreigende demonstranten onder een Turkse vlag vanuit de moskee komen." Nee, volgens de cartoon worden ze als marionetten bespeeld door de moskee (oftwel diyanet). De cartoon laat dus wat anders zien dan de auteur aangeeft.

Zandb
Zandb17 mei 2017 - 15:42

Je kunt er van alles van vinden maar handig is het niet. De bedoeling lijkt me duidelijk: Leefbaar heeft geen behoefte om leden van een vijfde colonne (die als marionetten bestuurd worden) te spreken maar mensen die zelfstandig nadenken en beslissingen nemen. Maar waarom dan die stoet, die vijfde colonne zo groot en zo bedreigend gemaakt moet worden..... En het verband met de islam letterlijk zo dwingend..... Het lijkt me nu niet echt vleiend voor Turken van goede wil, om je te moeten onderscheiden van zo'n enorme grote gevaarlijke onnadenkende tot de zelfde soort gerekende maniakken. Laat staan dat een buitenstaander in staat zou zijn de positieve elementen te zien, a.d.h.v. deze beeldvorming. Deze sterk stigmatiserende islamofobe beeldvorming is dus beslist niet de manier waarop we duidelijk maken dat we "slechts kritiek" geven op de islam.

6 Reacties
KeesV3
KeesV317 mei 2017 - 17:21

Maar Zandb. De laatste keer dat er zo'n stoet van Nederturken voorbij kwam in Rotterdam... dat waren toch geen vriendelijk ogende mensen die bloemetjes uitdeelden en hippie liederen zongen? Daarbij weten we toch dat er een directe relatie is met de Islam en dat Diyanet op haar beurt verbonden is met Erdogan? Waarom zou dit islamofobie zijn? Dit is ook niet 'slechts kritiek' op de islam. Het is forse kritiek. Vooral op Nederturken. En op Erdogan, die mede via Diyanet invloed uitoefent. In mijn ogen maken zij zich terechte zorgen (waardoor het geen fobie is). Zelf hou ik niet van cartoons op politieke pamfletten. Sommige cartoons in apolitieke kranten (etc) gaan in mijn ogen ook veel te te ver. Maar goed, dan kan het nog een soort functie hebben. Een politieke partij moet in mijn ogen nooit cartoons gebruiken. Dat komt te veel bij een erg nare vorm van propaganda...

df010116
df01011617 mei 2017 - 17:47

@Zandb: als het een praktisch identieke cartoon was van boze SGP'ers die in een bible belt stadje de zondagssluiting zouden verdedigen, hoe had u dan op deze cartoon gereageerd ?

Zandb
Zandb17 mei 2017 - 19:43

KeesV U hebt het alleen over de Nederturken die Erdogan steunen. Maar er wordt hier verbeeldt, dat de islam aan de touwtjes trekt waarmee dus niet meer Erdogan de kwaaie pief is maar de islam. Vandaar dat ik srpeek van islamofobie. Daar heb ik bezwaar tegen. Als je goed kijkt, zie je dat Erdogan ook vanuit de moskee bestuurd wordt. Het gaat dus niet om Erdogan maar om de islam! En de mensen die voor Erdogan zijn, die vormen een vijfde colonne, niet van Erdogan maar van de islam. Het gaat dus helemaal niet om Nederturken. df0 enz. Boze SGP-ers, die de zondagsrust willen verdedigen, die kunnen daar uiting aan geven, als ze zich aan de wet houden. Net als Nederturken kunnen laten zien, dat Erdogan een beste vent vinden. Als de SGP-ers, bestuurd vanuit een christelijke kerk, dus model staand voor alle christenen, op de een of ander manier dreigend afgebeeld worden, dan zou ik daar dezelfde moeite meehebben, met die christenfobie.

Appie Mohamud
Appie Mohamud17 mei 2017 - 19:53

"@Zandb: als het een praktisch identieke cartoon was van boze SGP’ers die in een bible belt stadje de zondagssluiting zouden verdedigen, hoe had u dan op deze cartoon gereageerd ?" Je hoeft je het niet voortestellen hoor, zulk voorbeelden zat van 80 jaar terug. bonbonhistory.files.wordpress.com

Appie Mohamud
Appie Mohamud17 mei 2017 - 19:54

Der is iets misgegaan met platsen van link. Nogmaals. https://bonbonhistory.files.wordpress.com/2010/01/honorable-fifth-column.jpg

jandebakker
jandebakker17 mei 2017 - 22:06

@ Appie Mohamud Ik gok dat uw cartoon niet gaat over de SGP maar over Amerikaanse Japanners tijdens de tweede wereldoorlog.

DaanOuwens
DaanOuwens17 mei 2017 - 15:38

Op zich aardige bijdrage van Marco Heijmen maar de toon vind ik slecht gekozen. Hij kan in deze discussie heel goed een meer neutrale positie innemen. Volgens mij zit het zo. Leefbaar Rotterdam is de PVV. Qua ideologie/visie, qua mensen en qua aanhang is het exact hetzelfde. Sørensen van Leefbaar Rotterdam zat in de eerste kamer voor de PVV en was bezig de clubs samen te voegen. Dat ze inmiddels op voet van oorlog met elkaar leven is het gevolg van het feit dat ruzie de normale omgangsvorm is binnen extreem rechts. De ideologie sluit normaal respectvol met anderen omgaan uit. En ook met elkaar. Het resultaat van de conflict Leefbaar/PVV is dat beiden zich in Rotterdam steeds extremer zullen gaan uiten. Vandaar dit tekeningetje dat zeker onsmakelijk is en gezien het beeld al behoorlijk richting racisme gaat. Voor Leefbaar is een open debat zeker niet de bedoeling. De logische reactie op deze aanpak moet van Denk en Nida komen. Het is hun achterban die op deze manier wordt neergezet door Leefbaar. Niet de achterban van de PvdA. Rotterdam zal in de komende jaren inderdaad gespleten worden in deze strijd tussen rechts extremistische autochtonen en rechtsextremistische allochtonen. Het is een kwestie van wachten op verdere escalatie. En dat is iets wat de aanhangers van Erdogan willen en wat de extreem rechts PVV/Leefbaar wil. Andere partijen hebben hier niets in te zoeken, behalve boven de partijen staan. Beide groeperingen zijn niet in staat en niet bereid tot een gesprek maar er zal steeds meer behoefte komen aan partijen die een eigen visie hebben op de manier waarop de Rotterdamse samenleving moet functioneren. En visie waarin plaats is voor iedereen. En volgens mij moet Heijmen daarover nadenken. En niet willen participeren in deze discussie. Dit is inmiddels een onvermijdelijk conflict.

2 Reacties
Rocko
Rocko17 mei 2017 - 20:21

"Dat ze inmiddels op voet van oorlog met elkaar leven is het gevolg van het feit dat ruzie de normale omgangsvorm is binnen extreem rechts. De ideologie sluit normaal respectvol met anderen omgaan uit. En ook met elkaar" Vandaar dat we al decennia een hecht Links blok zien wat Nederland vooruit helpt. Die stappen wel over geschillen en verschillen heen, steken mekaar niet in de rug.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mei 2017 - 10:25

@ Rocko Jij schrijft: Vandaar dat we al decennia een hecht Links blok zien wat Nederland vooruit helpt Dat klopt in talloze acties staat aanhang van GroenLinks, de SP en PvdA gezamenlijk. Ondanks verschillen van mening. Elkaar uitschelden en beledigen zonder de intentie te hebben tot een vergelijk te komen is kenmerkend voor extreem rechts. Ik verwijs maar even naar Wilders/Eerdmans maar ook naar Baudet/PVV voorbeelden te over. Situaties zoals een ruzie in de fractie over wie op de geclaimde wethoudersposten mocht bij de start van dit college binnen leefbaar zijn volgens mij nooit eerder voorgekomen in de nederlandse politiek. Dat ging zelfs voor een bananenrepubliek erg ver. Dus inderdaad is jouw bewering terecht. In tegenstelling tot extreem rechts is het bij linkse partijen wel de gewoonte om over geschillen heen te stappen en elkaar niet in de rug te steken.

rbakels
rbakels17 mei 2017 - 15:35

Ruziezoeken hoort blijkbaar bij de Nederlandse cultuur. Wie wil die cultuur nog behouden? Politiek maakt meer kapot dan je lief is. We gaan nu maanden zo niet jaren van chaos tegemoet. Intussen kiezen de Oosterburen weer massaal voor Mutti Merkel waardoor Duitsland een welvarende oase van rust blijft.

1 Reactie
Ted van Zand
Ted van Zand17 mei 2017 - 17:51

Goh wat een aparte generalisering, ik wil de Nederlandse cultuur nog behouden, jij blijkbaar niet? Voor welke cultuur moeten we die inruilen, de Turkse?

Machiels**1993
Machiels**199317 mei 2017 - 15:25

Naja de Turkse regering gebruikt actief moskeeen voor het beinvloeden en besturen van Turken via diyanet. De cartoon is dus niet zo heel vreemd. Enige dat mist zijn de lange armen van Erdogan die verbonden zijn aan de moskee die vervolgens weer verbonden zijn aan veel turkse nederlanders

Richard5
Richard517 mei 2017 - 15:08

Spijker op de kop! Onvoorstelbaar dat zogenaamde fatsoenlijke partijen zoals D66 en CDA zich laten gebruiken voor het kapotmaken van de Rotterdamse samenleving. Saillant detail: D66 is zogenaamd anti-PVV, maar zit in Rotterdam gewoon op de schoot bij de lokale PVV in de hoedanigheid van Leefbaar.