Joop

Leefbaar Rotterdam hangt Zwarte Piet op aan lantaarnpaal

  •  
15-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
pietaanpaalFOTO300.jpg
Update: Rotterdammers bevrijden Piet van paal ... Fractievoorzitter Leefbaar: 'deze mooie Nederlandse traditie stel je niet ter discussie'
In Rotterdam hangen sinds dinsdagavond honderden Zwarte Piet-popjes aan lantaarnpalen in verschillende delen van de stad, met de tekst ‘Wij willen blijven!’. De stunt bleek een actie van Leefbaar Rotterdam, de grootste partij van de stad. Rotterdammers worden opgeroepen zich uit te spreken voor het behoud van ‘échte Zwarte Pieten’.
Updates onderaan
Fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam Anton Molenaar:
Dit is een ludieke actie met een serieuze ondertoon; deze mooie Nederlandse traditie stel je niet ter discussie. Als we zo gemakkelijk buigen voor het gekrakeel van een aantal kwibussen, kunnen we straks alles dat onze cultuur kenmerkt herzien of in twijfel trekken.
Op Twitter vallen veel mensen over het feit dat de Piet-poppen in Rotterdam zijn opgehangen aan palen, omdat het zou refereren aan het slavernijverleden. Molenaar zegt hierover: “Ze zijn niet opgehangen, maar hangen aan hun middel. Het is de enige manier, we kunnen ze niet los de stad ingooien. Daar is over nagedacht, want we willen niet dat Piet wordt opgehangen in Nederland.”
RTEmagicC_pietaanpaalTWEET300.jpg
Dinsdag nog kondigde de stad Gouda aan tijdens de landelijke intocht een aantal alternatieve Pieten in te zetten, bij wijze van tegemoetkoming aan de tegenstanders in de Zwarte Pietendiscussie. Leefbaar vindt dat Gouda met haar Stroopwafel- en Kaaspieten te ver gaat en vindt dat Zwarte Piet pas fout is als de intentie erachter fout is, ‘en hier is niets fout’. Op de vraag of fractievoorzitter Molenaar zich enigszins kan vinden in mensen die zich beledigd voelen door het stereotype van de ‘domme Piet’ zegt hij tegen RTV Rijnmond :
Als je dingen zo ervaart, wil het niet zeggen dat het zo is. Als je spoken ziet, wil het niet zeggen dat die spoken er ook zijn.
De actie komt vlak voor de zitting van de Raad van State op donderdag over Zwarte Piet.
Update 23.00 uur: Rotterdammers die de actie – het publiekelijk ophangen van Zwarte Piet aan een paal – met oog op de geschiedenis nogal provocerend en smakeloos vinden, hebben het initiatief genomen de Piet-poppen te verwijderen:
nida
Foto: Maarten van de Donk via Twitter

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Tealc2
Tealc215 okt. 2014 - 11:08

==Fractievoorzitter Molenaar noemt het een 'ludieke actie met een serieuze ondertoon; deze mooie Nederlandse traditie stel je niet ter discussie== Met andere woorden Nederland had voor 1850 GEEN traditie wat zo ever.

neutralist
neutralist15 okt. 2014 - 11:08

De strijd om Piet zal rond 5 december op zijn hevigst zijn. In Gouda ergeren ze zich al groen en geel.

legendary2
legendary215 okt. 2014 - 11:08

Rasisme bestaat niet in NL. NL is tolerant en vredelievend. wij kende geen slavernij en hebben daarom ook geen musea hieraan gewijdt. Suriname (1667) hoort langer bij nederland als Limburg (1866) dus wie is er de buitenlander vraagt onze donkere nederlander zich af. mogen deze mensen ook iets over de traditie zeggen en vinden ?

Max1232
Max123215 okt. 2014 - 11:08

Zwarte Piet mag blijven! Aan lantaarnpalen en in de etalages!

JanfransZuidema
JanfransZuidema15 okt. 2014 - 11:08

Het is ironisch dat Leefbaar Rotterdam de Zwarte Pieten een wijblijvenhier houding aanmeten... Zwarte Piet als een ongewenste allochtoon. Minder, minder, minder... Wie gaat het regelen?

meijerlahn
meijerlahn15 okt. 2014 - 11:08

Rotterdam werd dit jaar erkend als wereldstad. De New York Times en de hippe Engelse reisgids Rough Guide plaatsten Rotterdam bij de tien steden die je dit jaar móet bezoeken. Een stad die met zulke onfrisse en drammerige kinderachtige acties, geregisseerd door nota bene een club die deel uitmaakt van het College van B en W, op de proppen komt, verdient deze titel absoluut niet. Ik zou me wel twee keer bedenken om deze bekrompen stad te bezoeken.

Costanza
Costanza15 okt. 2014 - 11:08

"kunnen we straks alles dat onze cultuur kenmerkt herzien of in twijfel trekken." Dat is ook exact wat een (emotioneel) intelligente samenleving behoort te doen...

longlivemokum
longlivemokum15 okt. 2014 - 11:08

En wat gaat de Pvda burgemeester van Rotterdam, met name meneer Ahmed Aboutaleb, zeggen over deze gebeurtenis/actie van Leefbaar Rotterdam, als zijn reactie als burgemeester van Rotterdam voor alle Rotterdammers? Ik ben benieuwd.

minten
minten15 okt. 2014 - 11:08

en dan beweren vele mensen,dat het slechts om een kinderfeestje gaat?,resultaat kinderfeestverkraching is het geworden,

omaoeverloos
omaoeverloos15 okt. 2014 - 11:08

Willen we meer of minder zwarte Pieten????

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 okt. 2014 - 11:08

Wat is leefbaar aan die poppen ? geachte leefbaren ! Ik vind het juist dood zonde!

denmol
denmol15 okt. 2014 - 11:08

Ik heb het al eerder gezegd en dat is namelijk dat het witte Nederlanders zoals nu de racisten van leefbaar Rotterdam zijn die zullen zorgen voor een snel einde van dit fenomeen.

Patrick Faas
Patrick Faas15 okt. 2014 - 11:08

“Ze zijn niet opgehangen, maar hangen aan hun middel.” Oh, dan is het helemaal niet Ku Klux Klan. En wat willen ze ermee zeggen? Dat blanken het niet pikken als die zwartjes zich met hun racistische cultuur bemoeien. Maar verder geen witte puntmutsen enzo. Dat dan net weer niet.

joke1975
joke197515 okt. 2014 - 11:08

Zeggen dat iets nooit ter discussie gesteld mag worden is kortzichtig. Juist twijfel en zelfreflectie brengt je verder. De engste mensen zijn zij die denken alles zeker te weten.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch15 okt. 2014 - 11:08

De daders zijn bekend. Men pocht er zelfs mee. Als men zijn werk zou doen, worden de initiators opgepakt, minimaal 48 uur in een politiecel gedonderd, en pas losgelaten als zij de passende boete die bij dit kunstwerk hoort hebben opgehoest.

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2014 - 11:08

Prima dat er ook acties zijn voor onze zwarte piet. Eigenlijk zou er veel meer actie voor zwarte piet moeten zijn, want drammerige kleine kinderen moet je nooit hun zin geven.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja15 okt. 2014 - 11:08

Juist omdat ik niet zwicht voor gedram vind ik dat zwarte piet zijn blackface af moet doen.

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2014 - 11:08

De combinatie Leefbaar Rotterdam en cultuur levert dus als resultaat op Zwarte Piet. Deze lokale PVV heeft geen belangstelling voor Boymans van Beuningen, de Doelen of de Witte de Withstraat, maar wel voor Zwarte Piet. Cultuur volgens de PVV is volks en niets voor de vele Rotterdammers met een niet blanke huidskleur. Het is al met al weer eens een prima illustratie van het gebrek aan ontwikkeling, beschaving en empathie van deze domme club.

2 Reacties
Praapje
Praapje15 okt. 2014 - 11:08

Zo, zo. Laten we de PVV stemmer even wegzetten. Wie niet van elitaire kunst en cultuur houdt is minderwaardig. Deze mensen hebben geen smaak, zijn dom en oppervlakkig. Hoe durven ze hun mening te uiten terwijl anderen beter weten wat goed voor hen is. Oh, the shame of it all.

A.M. Heupscheuten
A.M. Heupscheuten15 okt. 2014 - 11:08

''geen belangstelling voor Boymans van Beuningen'' De pindakaasvloer wel eens gezien? Dan ben je wel meteen genezen hoor.

denmol
denmol15 okt. 2014 - 11:08

De zoveelste amechtige poging om een racistisch symbool in stand te houden maar ach het komt van een racistische partij dus het is bekend uit welke hoek de wind waait.

1 Reactie
JoopSchouten2014
JoopSchouten201415 okt. 2014 - 11:08

Nogmaals.: John Helsloot heeft op veel punten gelijk maar niet wat Zwarte Piet aangaat. Het steekt nóg genuanceerder in elkaar. Schenkman, zelf tegenstander van slavernij, introduceerde De Piet n.a.v. een Sintfeest in 1828 die werd gegeven door een Italiaaanse Nederlander Dominico Arata. Hij bedacht deze karikatuur met 'afrikaans' uiterlijk wat een groot succes bleek. In 1950 kwam Schenkman's boek uit. In 1863 werd de slavernij pas afgeschaft. Het lijkt mij logisch dat zeer veel Nederlanders in die tijd racistisch dachten. Helaas is dat vandaag de dag ook het geval, zij het dat meer mensen nu beter zijn voorgelicht en zelf onderzoek kunnen plegen. Historische feiten raken ondergesneeuwd met gevoelens. Omdat gevoelens argumenten overstijgen zitten we nu met de gebakken peren. Wat nu Dennis? Ik ben geen tegenstander van geleidelijke wijziging van Piet's uiterlijk, wel van slechte argumenten. Ik zou die vreselijke slavernij en racisme op het hoogste podium plaatsen door er een Nationale Dag van Schaamte van te maken. Daarna kunnen wij weer met zijn allen een lekkere Roti te gaan eten.

dino_radja
dino_radja15 okt. 2014 - 11:08

Leefbaar wil niet dat de discussie gevoerd wordt. Sterker nog: er MAG niet eens over gediscussieerd worden. Zij willen mensen de mond snoeren. Alleen al daarom ben ik tegen de kwaadaardige aktie van LR.

1 Reactie
Nico de Mus
Nico de Mus15 okt. 2014 - 11:08

@@Leefbaar wil niet dat de discussie gevoerd wordt@@ Inderdaad er is het afgelopen jaar al genoeg gediscusieerd tot vervelens toe.

minten
minten15 okt. 2014 - 11:08

jammer dat sinterklaas geen Marokkaanse pieten,toen honderden jaren geleden in dienst heeft genomen,maar dat zal wel komen omdat hij zelf een katholieke Turkse bischop was,maar dat werkte toen al niet zo gesmeerd,omdat die pieten uit Marokko weigerde om door de schoorsteen naar binnen te gleiden,terwijl er een deur in het huis zat,en het maar wat vreemt vonden dat hun eventueele baas,op een paard het dak opwilde,en dat ze slechts een paar weken per jaar werk hadden,en dat via het uitzendbureau(van het uitzend bureau heb ik verzonnen)en wat zou het nu een gedoe zijn in Rotterdam,als de stad vol zou hangen met Marokkaanse mensen popjes?op een lantarenpaal,het is omdat Feyenoord Rotterdams is maar anders .................................,ben benieuwd als Obama,en kornuiten de eerste foto's zonder tekst ziet,want Nederland is zo belangrijk,dat hij vast wel de telegraaf leest op de wc

1 Reactie
basOoms
basOoms15 okt. 2014 - 11:08

Waren de zwarte Pieten dan geen Moren? "Moriaantje zo zwart als roet" "Ging uit wandelen zonder hoed" "En de zon scheen op haar bolletje" "Daarom droeg zij een parasolletje" Wiki: http://nl.wikipedia.org/wiki/Moren

wvdstraat
wvdstraat15 okt. 2014 - 11:08

Donkere poppen aan lantaarnpalen ophangen, je moet er maar opkomen..... De 'leefbaren' zijn duidelijk lid van simpele politieke geesten, die sedert de grote kale relnicht en met de grote geblondeerde leider straatbeeld en landschap vervuilen .

1 Reactie
JanfransZuidema
JanfransZuidema15 okt. 2014 - 11:08

"Donkere poppen aan lantaarnpalen ophangen..." Zijn ze daadwerkelijk zoals in galgje aan lantaarnpalen opgehangen of zijn ze aan lantaarnpalen en bomen vastgemaakt? Vastmaken is namelijk een tikkeltje anders dan ophangen... Zou het anders voor u zijn als het witte poppen waren geweest? In dat geval volgt u het stereotype en generaliserende idee dat alleen zwarte mensen in de geschiedenis zijn opgehangen en zou u zich diep dienen te schamen voor uw racisme.

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2014 - 11:08

Dennis, je hebt gelijk, deze actie is weerzinwekkend, dom, maar ja wel typerend voor clubs als Leefbaar. Het gaat alle perken te buiten. Bah.zo mag de discussie niet ontaarden.

1 Reactie
WilWortel
WilWortel15 okt. 2014 - 11:08

Ik ben het ook nooit met je eens he.. Ik vind het rondstrooien met die poppen op zich ludiek. Alleen is het commentaar dat deze partij erbij geeft erg jammer. Bovendien weer een actie die kinderen teveel blootstelt aan deze discussie (net als protesteren tijdens de intocht), gezien de tekst die erop geprikt is. Wellicht is het net zo ludiek om de pietjes vannacht oranje te verven.. Hmm ik breng mezelf op ideeën *zet wekker*... Verder hoorde ik dat de partij Rotterdammers oproept zich uit te spreken.. Ik denk dat ze dat beter niet kunnen doen omdat de achterban aardig wat onfris denkende mensen bevat. Bijvoorbeeld bij de gemeenteraadsverkiezingen 2014 stond er eentje nog bij de jongeman voor mij te benadrukken dat een Marokkaan nooit burgemeester van zijn Rotterdam zou mogen worden.. En er zijn meer voorbeelden. Mijn Racial Neighbour (zo noemen wij hem) en fervent LR stemmer kan avonden vullen met Marokkanen/Turken bashen. Maar (!) geeft daar altijd wel de disclaimer bij dat hij tegen Surinamers niks heeft. Oftewel, geen zorgen meisie en luister even een uurtje naar mijn onderbuik.. Dus nee beter houdt LR deze mensen gewoon stil, of ZP wordt in 2014 al over de kling gejaagd.. Onfrisse mensen zijn de grootste bedreiging van de propieten, niet de antipieten.. Rotterdam is overigens niet vies van vandalisme. Bij de postercampagne van de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen was een van de slogans: 'in Rotterdam praten we Nederlands' oid. Je begrijpt dat er de volgende dag een keur aan talen aangebracht was op die posters. 'In Rotterdam praten we Rotterdams' vond ik dan weer de leukste, al was 'in Rotterdam drinken wij bier' ook erg leuk gevonden. Ik vrees dus het ergste voor deze Pietjes.. En wederom zullen de kinderen getuige zijn..

[verwijderd]
[verwijderd]15 okt. 2014 - 11:08

Ik kan mij als vanouds enorm verheugen op onze gezellige decembermaand met eerst Sinterklaas (en onlosmakelijke Zwarte Piet) en daarna Kerstmis. Wie zich niet kan aanpassen aan ONZE Nederlandse cultuur en volksbeleving moet maar lekker opzouten naar land van herkomst een win-win scenario.

1 Reactie
MatthiasvanTrigt
MatthiasvanTrigt15 okt. 2014 - 11:08

En daar zit dus precies het probleem; jij stelt dat er een uniforme "Nederlandse" cultuur bestaat, terwijl dit natuurlijk helemaal niet zo ís. Binnen de Nederlandse grenzen woont een enorme diversiteit aan mensen, en deze mensen zijn gewoon ook Nederlanders, maar die over sommige dingen anders denken dan jij. In een samenleving leef je samen, en dat betekent ook dat je rekening met elkaar houdt, ook als het gaat om nationale feesten. Jij bent het equivalent van een puber die niet begrijpt waarom hij zijn muziek niet keihard in de woonkamer mag blêren; "maar ík wil míjn muziek gewoon luisteren! Wèèèèèh"