Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Leefbaar Nederland opnieuw tot leven gewekt voor Kamerverkiezingen

  •  
20-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
ede
Leefbaar Nederland, de populistische partij die ooit Pim Fortuyn en Fred Teeven als lijsttrekkers had maar al snel van het politieke toneel verdween, wordt opnieuw opgericht. Dat meldt Omroep Gelderland. De nieuwe partij wil stemmen halen onder kiezers die zich tegen asielzoekers keren.
"De partij is begin vorige maand door de Edese raadsleden Ruben van Druiten en Natasja Peters geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. De twee hebben voor de naam gekozen, omdat Burgerbelangen Ede volgens hen ‘op Fortuynistische leest is geschoeid’. Leefbaar Nederland bestond al twee keer eerder, van 1981 tot 1986 en van 1999 tot 2007. Aanleiding om aan de landelijke verkiezingen te willen deelnemen is volgens Van Druiten en Peters de discussie over de huisvesting van asielzoekers in Ede. Andere raadsleden vonden dat de twee landelijke argumenten gebruikten en ‘dan maar naar Den Haag moesten gaan’"
De raadsleden zijn actief voor de partij Burgerbelangen Ede die twee zetels in de gemeenteraad heeft. In  Ede Stad stelt oprichter Peters:
"Momenteel stemt een deel van onze kiezers landelijk op de PVV, maar ook een groot deel is zoekende naar een alternatief. Dat alternatief is Leefbaar Nederland."
Of de partij, die zichzelf ‘rechtsprogressief’ noemt, daadwerkelijk de kieslijst gaat halen is nog niet duidelijk, eerst moeten er voldoende leden, kandidaten en geld gevonden worden.
Leefbaar Nederland werd op 25 maart 1999 opgericht door Jan Nagel en Henk Westbroek na het succes van lokale partijen Leefbaar Hilversum en Leefbaar Utrecht. In 2001 werd Pim Fortuyn benoemd tot lijsttrekker maar na een interview waarin hij stelde het verbod op discriminatie te willen opheffen weer aan de kant gezet. De partij werd in 2007 opgeheven wegens financiële problemen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.