Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

LED-straatverlichting funest voor nachtvlinders

  •  
26-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
straatverlichting

© cc-foto: Pexels

De energiezuinige straatverlichting met LED-lampen pakt niet goed uit voor nachtvlinders. Uit Brits onderzoek blijkt dat in heggen in de buurt van LED-lantaarns 52 procent minder nachtvlinders voorkomen dan bij onverlichte heggen. Bij straatverlichting met traditionele natriumlampen is de daling 41 procent, schrijft The Guardian.
Het verschil wordt volgens de onderzoekers veroorzaakt doordat LED-lampen meer blauw licht produceren. Nachtvlinders en andere insecten worden aangetrokken door het blauwe licht, maar zijn vervolgens ook een makkelijker doelwit voor vogels, vleermuizen en spinnen.
Er bestaan al jaren zorgen over de daling van het aantal insecten. De belangrijkste oorzaken voor de afname zijn de vernietiging van de natuur, het gebruik van pesticiden en de klimaatcrisis. Ook lichtvervuiling speelt een rol.
cc-foto: Pexels
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

plato12
plato1226 aug. 2021 - 15:40

Gewoon om 1:30 uur alle straatverlichting uitdoen, iedereen is dan al binnen , en het probleem met de lichtvervuiling is dan ook opgelost plus dat het een paar miljoen watt aan stroom bespaard.

Geen3
Geen326 aug. 2021 - 9:27

Dan verhuizen de nachtvlinders toch naar het platteland?

2 Reacties
Oki Doki
Oki Doki26 aug. 2021 - 15:29

Op het platteland heb je tegenwoordig vooral veel monotone natuur, vooral Engels raaigras en waar iets anders wordt verbouwd, zoals aardappelen daar wordt veel met pesticiden gespoten.

Oki Doki
Oki Doki26 aug. 2021 - 15:31

Er moeten meer bloemen komen op het platteland en er moet minder met pesticiden gespoten worden en dan kan het wel goed komen met de insecten op het platteland.

De Bok
De Bok26 aug. 2021 - 9:02

De belangrijkste oorzaak voor de afname is natuurlijk de overbevolking. Er leven gewoon veel te veel mensen op de wereld.

EenMening
EenMening26 aug. 2021 - 8:22

"Ook lichtvervuiling speelt een rol." Het leven zit vol met dilemma's. Lichtvervuiling is slecht voor mens en dier maar draagt wel bij aan de veiligheid in de openbare ruimte. LED-verlichting is beter voor het klimaat maar pak slechter uit voor insecten dan de traditionele natriumlampen. .

3 Reacties
adriek
adriek26 aug. 2021 - 9:17

Enkele jaren geleden was de belofte dat de nieuwe (LED) straatverlichting slim zou worden: als er een tijdje niemand in de straat is dimt de verlichting of gaat zelfs uit. Behalve hier en daar een experiment nooit meer wat van gehoord. Net als de slimme meter die we inmiddels bijna allemaal in huis hebben. De meteropnemer is afgeschaft, en de opbrengst van je zonnepanelen wordt straks niet meer 1 op 1 verrekend, verder zijn de voordelen verwaarloosbaar. Het internet of things lijkt vooralsnog alleen voordelig voor bedrijven. De klant en de natuur betalen zoals altijd de rekening.

Dehnus
Dehnus26 aug. 2021 - 10:59

Straat verlichting hoeft ook niet constant aan, en zeker niet op wegen. Dat kan al veel langer wat intelligenter met een bewegingmelder. Sterker nog op veel wegen is het zelfs niet nodig en werkt het juist verblindend. Mensen zijn er aan gewend, maar als je gewoon goede verlichting hebt, met reflectoren aan de wegkant, reflecterende strepen en/of katteogen dan is het juist veiliger. Maar dan gaan vooral bejaarden zeiken dat ze het "niet zien". Terwijl reflectoren veel verder en beter zichtbaar zijn dan verlichting. Reflectie vesten zouden ook gewoon verplicht moeten zijn in autos mocht je pech krijgen.

Nemo2
Nemo226 aug. 2021 - 19:25

@Dehnus: reflectievesten zijn in veel Europese landen, bijvoorbeeld Duitsland, verplicht. Nederland is hier eerder een uitzondering. Ik vraag me af hoeveel vakantiegangers daar rekening mee houden. Wat ik overigens in Nederland dan weer beter vind, is het gebruiken van rode reflectoren aan de rechterkant van de weg, en witte aan de linkerkant, in overeenstemming met de lichten van de auto's die dezelfde richting rijden als jezelf, en tegenliggers. Daardoor kun je ook goed zien hoe verderop bochten in de weg verlopen. In Duitsland zijn alle reflectoren wit, en dat is verwarrend. Je ziet dat er een bocht in de weg komt, maar je kunt slecht zien welke kant die opgaat, als er verder geen wegverlichting is.

JanB2
JanB226 aug. 2021 - 8:09

Beetje spelen met de kleurpunten. Dan is het zo opgelost.

8 Reacties
Sustainaboy
Sustainaboy26 aug. 2021 - 9:15

"tactical" rood licht. Heel de stad een rosse buurt.

adriek
adriek26 aug. 2021 - 9:19

De (kleur van) lampen in straatverlichting zijn niet te regelen en de afschrijfperiode is minimaal tien jaar (die lampjes zijn namelijk duur). Het is dus niet 'zo' opgelost.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland26 aug. 2021 - 10:44

zijn er inderdaad geen kleuren die insekten amper zien? en waarom moeten we trouwens snachts zoveel zien? een paar kleine orientatielampjes niet genoeg ? ow de auto's ?! - nou dan rijden die maar even langzaam of niet

Dehnus
Dehnus26 aug. 2021 - 11:03

@Eirda: 1. Een bewegingsmelder die de lampen langzaam dimt tot uitgaan (zodat het niet te plotseling is en mensen wakker maakt, over een minuut of zo van max felheid tot uit, andersom in 10 seconden) als er niks beweegt door de straten lost het probleem op. 2. De glazen/kunststof kap aan de buitenkant kan je ook kleuren mee weg filteren. Lost het probleem ook op. En zo zijn er nog wel meer oplossingen. Vooral 1 lijkt me een goede, bespaart gelijk stroom :).

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 aug. 2021 - 15:32

'ow de auto’s ?! – nou dan rijden die maar even langzaam of niet' Al eens aan het veiligheidsaspect gedacht? In de stad is een beetje straatverlichting om die reden wel prettig. Op de meeste snelwegen mag het wat mij betreft trouwens ook uit.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 aug. 2021 - 18:30

Als ik vanaf het locale station naar huis loop gaat over een afstand van 500 meter de straatverlichting om ca. 24.00 uit vanwege natura 2000. Mij lijkt het beter de straatverlichting op de autoweg die ik over moet (met een brug, dat wel) uit te doen.

JanB2
JanB227 aug. 2021 - 7:02

Zoiets bijvoorbeeld :-).

JanB2
JanB227 aug. 2021 - 7:07

De (kleur van) lampen in straatverlichting zijn niet te regelen en de afschrijfperiode is minimaal tien jaar (die lampjes zijn namelijk duur). Het is dus niet ‘zo’ opgelost. Die kleur is dus wel te regelen. In de ontwerpfase welteverstaan (door het juiste kleurpunt te kiezen middels de aanpassing van de verhouding rode, groene en blauwe LEDs in een lamp). Dus voor alle nieuwe lampen is er een oplossing.