Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Laura van Geest: 'Economie kreeg grote klap, gaan we nu pas merken'

  •  
03-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
laura-van-geest-download
“De economie heeft een forse klap gekregen en dat hebben we met z’n allen nog niet zo heel goed door.” Dat zegt Laura van Geest, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten , in de podcast Betrouwbare Bronnen. Volgens Van Geest merken we nog relatief weinig van de schade die de economie al heeft opgelopen omdat de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank en de steunpakketten van het kabinet de pijn verzachten.
“Je weet dat het buiten heel hard regent, je hebt je regenpak aangedaan en het is al best wel nat. Dan komt er een moment waarop het door gaat slaan. Ik verwacht dat de werkloosheid echt flink gaat stijgen en de faillissementen toe gaan nemen”, zegt Van Geest, die tot begin dit jaar directeur was van het Centraal Planbureau. “Een deel van de bedrijven die het in de hoogconjunctuur nog net volhielden is nu echt door het ijs aan het zakken. Dat gaan we merken.”
Volgens Van Geest is het economische scenario waar het kabinet op Prinsjesdag van uit ging – economische krimp dit jaar en groei in het nieuwe jaar – inmiddels achterhaald. “Ik ben niet meer voortdurend omringd door mijn voormalige CPB-collega’s, maar mijn verwachting is dat het plaatje minder gunstig zal zijn. Op Prinsjesdag hadden we nog de vage hoop dat een tweede coronagolf zich niet in deze mate zou voordoen. We waren op dat moment denk ik te optimistisch – nou ik eigenlijk niet zo, ik zei intern steeds: stel je er maar op in dat dit zo blijft en dat het niet zo is dat in januari alle deuren weer opengaan.”
Het effect is inmiddels groter dan werd voorzien, zegt Van Geest. “Je kunt ervan uitgaan dat de economie nog wat dieper wegzakt. Want als bedrijven failliet gaan, raken mensen die nu nog geholpen worden door de steunpakketten hun baan ook echt kwijt. En naarmate meer bedrijven over de kop gaan heeft dat ook grotere gevolgen voor de internationale handel en daar krijgen we dan extra last van. En hoe langer het duurt, hoe meer bedrijven in de problemen gaan komen.”
We moeten de economie anders gaan inrichten om in de toekomst beter voorbereid te zijn op pandemieën, zegt Van Geest. “Ook als er straks een vaccin is moeten we ons erop instellen dat zo’n pandemie niet iets is voor één keer in de honderd jaar. Je weet nooit wanneer de zwarte zwaan landt. Misschien is straks deze pandemie voorbij, maar komt de volgende er alweer aan.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2020 - 7:54

En weer is het aantal miljardairs toegenomen! Moet ik nog meer zeggen?

webmaatje
webmaatje4 nov. 2020 - 12:23

Op BNR Ihoorde ik eenadviseur voor ondernemingen vertellen dat hij huilende ondernemers aan de lijn had die het niet meer zien zitten nu ze hun bedrijf moeten sluiten. De adviseur had uiteindelijk het boek "Suicide after the financial crisis "uit de kast gehaald en is bang dat de opvolger "Suicide after the pandemie" kan heten. In Duitsland krijgen alle bedrijven en Solo-Unternehmer (ZZP's) die sinds de deel lockdown van 2 november hun bedrijf voor 4 weken moeten sluiten of nog steeds geen opfrachten sinds begin van de pandemie hadden 75% van hun inkomsten over november 2019 door de Duitse regering vergoed. Berlijn heeft hiervoor ca. 10 miljard euro uitgetrokken.

Rode druppel
Rode druppel3 nov. 2020 - 15:59

Dit is werkelijk ongelooflijk. Je moet nogal helder kunnen nadenken om dit te zien.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 nov. 2020 - 7:51

Tja en dan achteraf natuurlijk! Eerst eraan meewerken met je modellen!

Leontrotsky
Leontrotsky3 nov. 2020 - 14:34

Na de crisis moeten we naar een circulaire economie en een digitale valuta waardoor iedereen direct bij de centrale bank een digital wallet kan aanhouden. Een circulaire economie (alle eigendom wordt collectief van iedereen) zal zorgen voor 5% minder CO2 uitstoot en 12% minder stikstof. Ook hebben we met een circulaire economie veel minder productiemiddelen en grondstoffen nodig zodat we het klimaat en het milieu van de toekomst kunnen gaan beschermen. Gelukkig heeft ook de VN en de WHO de circulaire economie van de toekomst omarmd als het onvermijdelijke systeem van de nabije toekomst en we mogen dus hopen dat de circulaire economie na de reset die op Corona volgt direct kan worden ingevoerd.

Sarajlija
Sarajlija3 nov. 2020 - 14:16

Als ik door de stad Groningen fiets of loop zie ik veel aannemers auto's in woonwijken. Dat betekent dat mensen gaan huis opfrissen en zij geven geld uit. 10 jaar geleden was dat totaal anders. De bevolking reageert totaal anders op deze crisis en er zijn genoeg mogelijkheden om instorting van economie te voorkomen. Stadsmensen weten nu boer te vinden en andersom. Ruileconomie zit in de lift. Natuurlijk gaan bedrijven ter onder en mensen worden werkloos maar er is nog steeds genoeg geld in omloop.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman23 nov. 2020 - 15:23

Goed dat je dat allemaal zag en zegt, de mensen geven geld uit want je moet iets anders doen met je geld dat oppotten. Van een dakkapel heb je zeker langer plezier dan van een bezoek aan een palmenstrand.Geld moet werken en niet lummelen. . Daar kwam minister Hoperkstra ook achter toen ie het eruit floepte: de Overheid heeft peilloos diepe zakken. Zoiets zegt de minsiter van financiën nou eenmaal niet. Die moet zuinig en rechtlijnig zijn. En niet lachen, zoals Gerrit Zalm. Hij nam het vanmiddag niet terug, maar draaide het wel volkomen. De Overheid komt je uiteraard te hulp, maar wel terugbetalen, kopte minster de voorzet van Nijboer (PvdA) in. En iedereen klapte. Zo kennen we de minister weer. .Zo kennen we de oprechte calvinst. Mag ik je ook prijzen voor het dankbaar noemen van de agrarische sector. Want je weet het: ook al lees je niet zo veel gedichten: "Omwille van de boer die ploegt, besta de wereld voort."

HarrieV2
HarrieV23 nov. 2020 - 10:48

Pessimistisch bekeken: Wat hebben we geleerd in de laatste decennia? De mens blijkt niet zo snel te leren en vervalt even makkelijk in oude gewoonten. Heb er dan ook een hard hoofd in dat het zal lukken om de economie anders in te richten. Als je naar het type huidige machthebbers kijkt, met goedkeuring van (meestal) een meerderheid van de bevolking, lijkt het erop dat we niet eens geleerd van hetgeen zich 75-80 jaar geleden heeft afgespeeld. Optimistisch bekeken: Over de eeuwen heen bekeken gaan we er als mensheid alsnog alleen maar op vooruit. Laten we het er dan ook maar op houden dat dit een vervelend dipje is in de tijdlijn. Een zoals we er meer en zelfs nog erger hebben gehad. Komen we ook weer te boven.

frankie48
frankie483 nov. 2020 - 10:31

Als je ons behalve de waarschuwing ook een mogelijke toekomstvisie zou gaan voorschotelen over kortere lokale ketens, en de nieuwe verdienmodellen die maatschappelijk wel verantwoord zijn en voor de welvaart schokproef zullen zijn, dan hebben wij hier op Joop ook iets om voor te gaan discussiëren.

Gaitj
Gaitj3 nov. 2020 - 10:04

Laura heeft gelijk, de echte klappen komen nog. Ik ben het, wat de aanpak van de pandemie betreft, eens met Ira Helsloot. Die zou in elk geval veel minder economische gevolgen hebben. Waarom krijgen coronapatienten een andere behandeling dan kankerpatienten? Vandaag een artikel in de Volkskrant: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoogleraar-ira-helsloot-kraakt-coronabeleid-tbc-kon-ook-iedereen-krijgen-toch-ging-de-samenleving-door~b5c69274/ Helaas achter een betaalmuur. Misschien een mooi artikel hier op Joop? Kort fragment: https://youtu.be/_DO2aZBcyzw

2 Reacties
Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg3 nov. 2020 - 14:48

Terechte constateringen, overwegingen en daaruit voortvloeiende bedenkingen van Helsloot. Zie ook zijn bijdragen op crisislab: https://crisislab.nl/drie-negatieve-effecten-van-coronabeleid-op-volksgezondheid/ Overigens: de in dat artikel door hem geponeerde bewering dat een inkomensachteruitgang gepaard gaat met verloren levensjaren, een statistische aanname: een correlatie is causaal verband en dus geen bewijs. Ongenuanceerd gesteld: mensen met een bijstandsuitkering zijn wellicht doorgaans lager opgeleid want gemiddeld minder intelligent dan mensen met een modaal inkomen, en maken door die matiger cognitieve vaardigheden wellicht ook ongunstiger gezondheidskeuzen. Een cofounder, met andere woorden, zou het onderscheid in levensverwachting tenminste ten dele kunnen verklaren. Dat neemt niet weg dat ook levenskwaliteit naast -kwantiteit meegewogen zou mogen worden in de afwegingen. Paniek is wat het beleid bepaalt, evenals het onvermogen werkelijk te accepteren dat het leven niet maakbaar is, verlies, teloorgang en sterfelijkheid er bij horen. Dood is onderdeel van het leven - maar we zijn het bijna vergeten. Dat rechtvaardigt natuurlijk geenszins een lethargische houding in deze coronacrisis, maar noodt wel tot heroverweging van wat werkelijk het nastreven waardig is, om zo weloverwogen keuzes te kunnen maken. 'Koste wat het kost corona bedwingen' is én vechten tegen de windmolens, én (zeer wel mogelijk grotere) schade op andere domeinen veroorzaken.

Gerygrr
Gerygrr3 nov. 2020 - 14:56

Gaitj, Dat artikel van de hoogleraar bestuurskunde heb ik gelezen. Deze meneer is geen viroloog. Hij beweert, dat er wetenschappelijk bewijs uit de virologie niet is geleverd. Uiteraard niet, een virus gedegen bestuderen duurt wel 10 jaar! Zeggen virologen. De hoogleraar heeft hetzelfde verhaal als Baudet bij Jinek gisteravond. Richt aparte ziekenhuizen in voor coronapatiënten en isoleer ze, met personeel dat jong is en geen gevaar loopt. Waar dat personeel gevonden moet worden? Geen idee. Helaas is er sprake van mutaties van het oorspronkelijke virus, de nieuwe stam is veel besmettelijker en qua gevolgen nog absoluut niet onderzocht.

Bouwman2
Bouwman23 nov. 2020 - 9:16

Mevrouw heeft gelijk, een ongekende economische crisis komt er natuurlijk aan. Het oogkapje verschuift omlaag. De peilloos diepe zakken van de Overheid blijken suggestief, zie Air France KLM. De werkloosheid die kunstmatig werd verbloemd gaat oplopen, lonen gaan gekort worden en de voedseldistributie wordt belemmerd, de schappen worden leger. Alles wordt duurder. Men hamstert, Er ontstaan rijen, mensen dringen voor. Het ziet er slecht uit, vooral voor generaties die enkel gestage groei hebben meegemaakt zal het wennen en inschikken worden. Je komt er alleen voor te staan, de anderen worden weer een bedreiging. Met algemene immuniteit schiet het niet echt op Hoekstra ontwikkelt zich steeds verder als sterke man en legt het ene na het andere dictaat op tafel. De gemiddelde leeftijd wordt naar beneden bijgesteld. Mensen scholen zich om tot medewerker in de uitvaartbranche. De kerken lopen vol, mensen bidden zich een ongeluk. Het CDA wordt de grootste partij. Pieter Omzigt premier, met mevrouw Omzicht aan zijn zijde. De instroom van buiten stopt abrupt, neemt af, mensen blijven thuis in de oorlogsgebieden of de barre ontwikkelingslanden. Wilders heeft nu al helemaal niets meer in te brengen. Kortom: hoe hoogmoed ten val kwam en een parasitair organisme overwon.

Rick Hofland
Rick Hofland3 nov. 2020 - 8:52

Hopelijk kunnen we met z'n allen weer wat saamhorigheid vinden om iedereen te steunen die het nu moeilijk heeft door verlies van inkomsten.

Tolvandewelvaart
Tolvandewelvaart3 nov. 2020 - 8:11

De mensheid overleeft door zijn talent voor snelle aanpassing. De conservatieve denker kunnen we nu even niet gebruiken.