© cc-foto: Harald Groven
De verovering van Oekraïne gaat niet zo snel als Poetin had gehoopt. De Oekraïners bieden veel weerstand en de NAVO probeert hen indirect te steunen waar dat mogelijk is. De eenheid waarmee Europeanen de Oekraïense vluchtelingen opvangen, sancties op Rusland en de levering van militair materiaal aan Oekraïne zijn een doorn in het oog van Poetin. In het Westen doet alles vermoeden dat Rusland er alleen voor staat. Uiteraard is Moskou ook de enige directe agressor tegen Oekraïne, maar veel landen hebben zich niet of nauwelijks tegen de Russische invasie uitgesproken. Om al deze landen ook te sanctioneren voor de acties van Rusland zou onzinnig zijn. Echter is het belangrijk te weten welke landen we in de gaten moeten houden. De steun voor Poetin komt niet uit onverwachtse hoek en de landen die de inval van een voorheen neutraal land steunen, hoeven daar niet mee weg te komen. Het minste wat kan worden gedaan is benoemen welke landen de Russische beer in ieder geval niet willen lastigvallen.
Het mag duidelijk zijn dat de Europese Unie en de NAVO proberen een gezamenlijke vuist te maken tegen Poetin. De economische oorlog tegen Rusland heeft de waarde van de Russische roebel flink laten dalen. Het gevolg van deze sancties is dat Poetin naar andere opties moet kijken om betalingen te voltooien. Zo zullen dollars door Rusland niet langer geaccepteerd worden bij transacties die zij bij internationale handel uit moeten voeren. Onlangs heeft de regering van India Russische olie gekocht, met korting, en daarbij zijn Indiase roepies en Russische roebels gebruikt. India kiest ervoor de Russen niet te straffen voor hun criminele oorlogsvoering in Oekraïne.
Ook China gaat extra aardgas en olie van de Russen kopen. Zij hebben belang bij een Russische vriend, want zodra zij Taiwan binnenvallen gaat ook China te maken krijgen met sancties vanuit de NAVO en de EU. De Braziliaanse president Bolsonaro maakt niet duidelijk aan welke kant hij staat. Brazilië heeft een VN-resolutie gesteund waarin Rusland wordt bekritiseerd, maar de president lijkt zelf minder moeite te hebben met de invasie. Om het BRICS-rijtje dan maar af te maken is er tot slot Zuid-Afrika. De president daarvan geeft de NAVO de schuld van de oorlog in Oekraïne. Ook daar wordt Oekraïne niet gesteund.
Het bekritiseren van de BRICS-landen is makkelijk, want zij maken zowat allemaal duidelijk Poetin te steunen in zijn poging om Oekraïne te veroveren. Maar we moeten als Europese Unie ook naar onszelf kijken als we willen weten hoe Rusland de oorlog blijft financieren.
Greenpeace heeft de Europese Unie opgeroepen om te stoppen met het kopen van olie, gas en steenkool vanuit Rusland. De EU probeert minder afhankelijk van Moskou te worden, zo heeft de EU-commissie al voorgesteld de afhankelijkheid van Russisch gas fors te laten afnemen. De EU wil vanuit de Verenigde Staten van Amerika extra grondstoffen halen. Jorgo Riss, directeur van Greenpeace Europa, stelt dan ook dat fossiele brandstoffen een geschiedenis hebben die hand in hand loopt met conflicten en oorlogen. Volgens hem zou de EU van fossiele brandstof af moeten en dus niet een nieuwe leverancier zoeken.
Desondanks blijft het feit bestaan dat de Europese Unie medeplichtig is aan het financieel onderhouden van de Russische oorlogsmachine. Toch staat de Europese Unie niet gelijk aan India, China en Zuid-Afrika. Europa heeft wel schuld, maar een andere realistische optie dan Russische grondstoffen kopen om onszelf te voorzien van energie bestaat momenteel niet. We zouden ervoor kunnen kiezen om alle handel met Rusland stop te zetten, maar dit raakt de burgers van de Europese Unie harder dan Rusland.
De toekomst moet uitwijzen of we Rusland financieel blijven beschouwen als handelspartner. Duidelijk is dat de BRICS-landen dit sowieso wel zullen doen. Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika tonen zich niet solidair met Oekraïne. Laat ons dit niet vergeten als we hulp aan andere landen moeten heroverwegen. De wereld is aan het verharden en het Westen zal bondgenoten moeten ondersteunen, maar enigszins vijandige landen hoeven wat mij betreft financieel nergens op te rekenen.
cc-foto: Harald Groven
Tja: het zijn mooie woorden. Om met China te beginnen. Wij weten allemaal dat daar mensenschendingen plaats vinden met bv de Oergoeren en ook met religieuze minderheden. Maar het westen blijft geld pompen in de Chinese economie. Want probeer nu maar eens een product te vinden wat niet uit China komt. Hebben wij trouwens nog genoten van de Olympische Spelen ? Hoe zit het trouwens met onze benzine ? Er gaat miljarden oliegeld naar landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. Zo kan ik nog een langere lijst maken maar die 1500 karakters zijn te kort om aan te tonen dat uiteindelijk onze verontwaardiging van korte duur is.
Hmm, voornamelijk een opsomming van wat al bekend is, en een heel rechtlijnig verhaal. "Een voorheen neutraal land" is Oekraïne niet. De geschiedenis van dit gebied is eeuwenlang verbonden geweest met die van Rusland. In de 17e eeuw wordt de naam "Oekraïne" (betekenis: grensland) voor het eerst op een landkaart vermeld, en voor het eerst is het gebied een republiek na de Eerste Wereldoorlog. Het werd onderdeel van de Sowjet-Unie resp. de Russische Federatie. Iets anders is, dat een neutrale status (a la Finland en Oostenrijk) inderdaad misschien wel een oplossing kan zijn voor de toekomst. "De Russische beer" is overigens Koude Oorlogstaal. [De wereld is aan het verharden en het Westen zal bondgenoten moeten ondersteunen, maar enigszins vijandige landen hoeven wat mij betreft financieel nergens op te rekenen.] Het is nogal kortzichtig om landen, die zich om diverse redenen niet expliciet uitspreken tegen de Russische oorlogvoering in Oekraïne, plompverloren als "enigszins vijandige landen" te benoemen, op grond waarvan die "financieel nergens op" zouden kunnen "rekenen". Zo simplistisch zit de wereld niet in elkaar. Voorbeeld: de politiek van president Bolsonaro is om veel andere redenen sowieso verwerpelijk, maar daaronder zou het Braziliaanse volk niet extra moeten lijden door het land te gaan boycotten o.i.d.
Hoe verder je teruggaat in de geschiedenis hoe vaker de grenzen zijn hertrokken. Finland was lange tijd een deel van Zweden en na 1800 ongeveer van Rusland. Pas sinds 1917 onafhankelijk. Niet voor niets bang.
Zolang je niet in oorlog bent met een land mag je het zelf weten of je met een land handel drijft. Het mag jammer zijn dat wat landen aan de andere kant van de wereld niet zo enthusiastisch druk willen uitoefenen op Rusland, maar als ze niet willen dan willen ze niet. Verder heeft de schrijver moeite met het idee dat er nog enige verwevenheid is tussen de EU en Rusland qua handel. Dat heeft niks met "schuld" te maken. Dat is omdat we allemaal dezelfde aardbol delen, en toch aan onze eigen belangen moeten denken. Hoe oud is deze student?
Er zijn ook heel veel individuele Russen die het beleid van putin steunen. Zoals dirigent gergiev. Terecht dat hij zijn baan dreigt te verliezen. https://amp.theguardian.com/music/2022/feb/28/denounce-putin-or-lose-your-job-russian-conductor-valery-gergiev-given-public-ultimatum
Misschien dat die andere landen van mening zijn dat de Navo niet veel beter is door alle aanvallen in landen van de Navo en daarom er geen mening over willen hebben? Want als je dit al slecht vind van Rusland (en dat is het ook) wat moet je dan wel niet vinden van die meer dan een halve eeuw aan agressieve daden van de Navo?
Nu blaat je na wat je voorgeschoteld krijgt. Later denk je; Oh mijn god, ik hoop dat niemand zich dit herinnerd.
Ik heb het ‘ns nagekeken. Van de 17 grootste landen (qua aantal inwoners) zijn er zegge en schrijven 2 (VS en Japan), die de sancties steunen. Als je al die andere 15 wilt gaan straffen wordt het een gezellige wereld. Misschien moeten we ons als westen ‘ns realiseren, dat een heleboel mensen op deze wereld anders tegen zaken aankijken dan wij en moeten we proberen een compromis te bereiken.
Welk compromis? Poetin's moordpartijen op burgers belonen door bijv. niet alleen de annexatie van de Krim te erkennen maar hem ook de verovering van de Donbas en de strook naar de Krim te gunnen? Misverstand bij Noordermeer: niet-steunen van sancties is iets heel anders dan akkoord gaan met zijn oorlog.
@Pater Heb het hier niet specifiek over deze casus. Het westen vindt zichzelf (nog steeds) ver superieur aan alle andere landen van de wereld. Altijd en overal is er wel een wijzend vingertje, maar nooit enige vorm van zelfreflectie. ‘Wij zijn perfect en jullie zijn slecht.’ Kan me heel goed voorstellen, dat er een heleboel landen in de wereld zijn, die die arrogante houding spuugzat zijn.
Laten we ook niet vergeten dat er heel veel mensen zijn die vinden dat landen legers moeten hebben. Dat zijn de voorstanders van moord en oorlog, de ware verdedigers van Poetin's oorlog. Graag zien zij ook meer oorlog in Nederland, daarom pleiten zij voor hogere uitgave aan oorlogstuig (mensen en materieel).
"Echter is het belangrijk te weten welke landen we in de gaten moeten houden." Maak daar van: 'Het is echter...' of: 'Maar het is...' De boodschap van de student rechten stelt ondertussen weinig voor. Handel met de BRIC-landen mag gerust doorgaan. Pas als ze extra geld nodig hebben trekt hij de streep. Tja, dat extra geld kont dan wel via China, en de weigering zal zo'n land niet gauw vergeten. Z-Afrika laat meewegen dat Rusland van begin af aan stelling nam tegen de apartheid. Brazilië is, met of zonder Bolsonaro, gewoon tegen de inval. De echte schurk is China, dat meedogenloos alle leugens van Rusland propageert.
Wat als het regime van Bolsonaro moet plaatsmaken voor een Lula 2.0? Wat als Trump wordt herkozen of een Trump 2.0 president wordt van de V.S.? Hoe ziet de zwarte lijst er dan uit?
Trump op de zwarte lijst. En Lula wat mij betreft niet. Net als Melenchon niet. Dat zal wel hypocriet zijn, maar ik vind dat veel linkse politici er sowieso niet op thuis horen op die lijst. Ook niet in de koude Oorlog. Als ik een socialist of linkse sociaal democraat zou zijn dan wil ik dat mijn land naar links verschuift. Veel van de linkse mensen redeneert zo. Het communisme is niet goed of niet perfect, maar het socialisme is wel goed. Vooral GL en SP hebben de afgelopen tientallen jaren de koers verlegd. Een nuance die uiteraard door veel mensen niet benoemd wordt. Dat zou ze anders objectief maken in plaats van de "nuttige idioten" die ze eigenlijk zijn. En dat "nuttige idioten" is geen scheldwoord, maar een duidelijke verwijzing
@Sonic Ik vraag me af, hoe zinvol het is, om een land tot in lengte van dagen op een zwarte lijst te plaatsen, terwijl we op dit moment een regime iets verwijten. Beseft de auteur de reikwijdte van de toekomstige (onbedoelde) gevolgen van zijn stelling?
Ik vind dat je dit absoluut kan vergelijken met de Russische agressie in Hongarije in 1956. Of bij de Praagse Lente in 1968. Wat mij betreft kan je landen dit vele decennia nadragen. En ik ga dit bepaalde partijen ook vele decennia nadragen en zo zal het ook moeten gebeuren. De heer Baudet staat aan de verkeerde kant in dit land en dat mag hem 40 a 50 jaar worden nagedragen. Laat het een schandvlek zijn. Laat zijn beweging een schandvlek zijn. Iedereen mag een keer van de zwarte lijst, maar ziekenhuizen bombarderen is ver over de grens. En dat geldt ook voor de mensen die dit gedogen. We zijn een land van gedogen. Hier valt weinig aan te gedogen. Sowieso mogen er flinke vraagtekens worden geplaatst bij landen als Amerika en Brazilië. Amerika heeft nog de Democratische partij. Die niet zo verrot is als de GOP. En die sociaal democratische partij in Brazilië deugt met al zijn corruptie voor geen kant. Alles beter als Bolsonaro natuurlijk
@Sonic Ik heb het hier niet over de agressor Rusland. Ik heb het over de stelling van de auteur, dat landen die zich nu 'neutraal' opstellen op een zwarte lijst geplaatst moet worden voor een onbepaalde tijd. Dat is kortzichtig, omdat bijvoorbeeld Brazilië in de toekomst onder een Lula 2.0 eerder gebaat is bij onze steun en goede handelsrelatie. Tot welk goeds zal het leiden, als Brazilië dan op onze zwarte lijst staat?
@Sonic Ik zie meer in een lik op stuk aanpak. Als een regime tijdens deze sancties Poetin helpt, om ze op enige manier te omzeilen, dan verdient (betrokkenheid bij) zo'n regime ook sancties. Wanneer zo'n land een nieuw pluriform democratisch bewind heeft met vrije en eerlijke verkiezingen, dan kunnen de sancties die dat land benadelen worden opgeheven.
Degene die Poetin steunen zijn over het algemeen "rechts" en omdat een behoorlijk deel van Nederland nogal naar "rechts" leunt en volslagen foutief denken dat het een zinnige stroming is zal het redelijk snel weg ebben. Want "rechts" is de stroming die voor de "arbeider" opkomt. Althans dat laten veel mensen zich wijs maken. Het enige wat niet vergeten wordt is als je SP of GL stemt. Dan moet je je in 2040 nog verantwoorden over je gedrag in de koude oorlog. En niet voor jezelf, maar waar je opa en oma destijds stonden. We hebben in Nederland een totaal verkeerde tijdgeest. We hebben een totaal verkeerd besef in goed en fout. We zijn doodsbang om moreel superieur genoemd te worden. Of elitair. En we zijn doodsbang( links) om voor de volgende Volkert versleten te worden. Dus uiteraard zullen degene die Poetin steunen er mee weg komen. Net als al die mensen die een 1933 moment hadden en achter Baudet aan liepen er mee weg kunnen komen en ook dat ze 100% kunnen liegen dat Baudet ontspoord is. En niet dat hij altijd al niet goed snik was.
@sonic, de CCP in China is inderdaad erg rechts. De ANC in Zuid-Afrika is rechts. Iedereen die fout of slecht is, is rechts!
@ A Litte Bit of Sunshine De CCP in China is staatskapitalisme verpakt in het woord communisme. Slecht voorbeeld van u dus. Het ANC is links inderdaad. Overigens vind ik communisme een foute afzwaaier van het socialisme en de sociaal democratie. Een deel van de problemen die we in Nederland hebben, hadden we niet gehad als we bereid waren naar de zorgen van socialisten en communisten te luisteren. Voor de rest rukt u zoals hier gebruikelijk is mijn woorden uit zijn verband. Zeker niet iedereen die slecht is of fout is rechts, maar de frame gaat wel gedeeltelijk op vind ik. Of het nu economisch of nationalistisch rechts is. Of het nu half economisch rechtse gezwam is van D66. Het leidt allemaal tot helemaal niets. Het is geen alternatief voor links. En het maakt ons land kapot. Niemand hier kan ook goed uitleggen wat we nu echt aan rechts hebben. Niemand kan uitleggen waarom Rutte, Wilders of Baudet een goede premier zou zijn. En waarom Trump een verrijking is voor de wereld. Waarom niet? Omdat die verrijking er niet is. Het is niet bestaand. Wat u stelt, zeg ik niet, maar ik neem het wel deels over. Het is een veel beter frame als dat alles aan links ligt. En ik weet dat u uw reactie niet meent
Ik hoop dat deze reactie geplaatst wordt, want ik heb vrijheid van corrigeren. Die heb ik hier heel erg veel nodig. Ik heb nooit iets tegen rechts gehad. Ik heb wat tegen neoliberalisme en rechts radicalisme. Beide zijn een virus( dat is het nette woord wat ik in gedachte heb) en beide hebben 0 bestaansrecht. Ik heb niet zoveel tegen verstandig liberalisme. Ik heb niet zoveel tegen opkomen voor de middenklasse. Het is een totale en totale misvatting dat ik een soort ideologische marxist zou zijn. Die alles rechts van GL zou bashen. Ik ben niet eens van oorsprong echt links of rechts, maar door de gedrochten die rechts met zich meebrengt, ben ik bijna wel verplicht links te stemmen. Geen fatsoenlijk en normaal mens stemt neoliberaal of rechts radicaal. Ook ik heb neoliberaal gestemd en daar heb ik geen spijt van, omdat het was bedoeld om het nog grotere gevaar te bestrijden. Dat vind ik onverstandig, maar wel te verdedigen
Dus je hebt zojuist vijf landen tot vijand verklaard omdat hun keuze je niet bevalt? Enige relativeringsvermogen is onmogelijk voor jou? Europa komt gas tekort dus dat willen ze oplossen. Sound governance. India wilt zijn tekorten oplossen. Vijand van het westen. Ik denk dat alleen journalisten en politici hun zwart-wit beeld om Oekraïne heen hebben gebouwd. De rest van ons kan nog niet zover komen om te bepalen welk land op onze Nice and Nuaghty list komt.