Joop

Laten we na dit ontluisterende Kamerdebat een voorbeeld nemen aan onze boeren

  •    •  
06-04-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3134 keer bekeken
  •  
48826002408_763d418686_k

© cc-foto: Kees Torn

Als een revolte uitloopt op een vreedzame revolutie is je revolte niet alleen geslaagd maar ook zeldzaam, want vreedzame revoluties komen weinig voor. We mogen dus trots zijn op onze boeren en we kunnen een voorbeeld aan hen nemen.

Want met doelen die oplossingen zijn voor problemen kun je veel realiseren. Of, zoals Louise Michel al zei: 'Macht bestaat alleen omdat wij er mee in stemmen. Besluiten er niet meer mee in te stemmen is voldoende voor haar val. Burgerlijke ongehoorzaamheid is een kracht die zijn weerga niet kent.'

De uitkomst van de verkiezingen voor de provinciale staten was behalve een vreedzame revolutie, ook een vernietigende boodschap aan de Haagse kaasstolp: de democratische machtsbasis van het kabinet werd volledig weggevaagd.

Gisteren zagen we Rutte en zijn vicepremiers zich met surrealistische retoriek verdedigden tegen deze schreeuw van de kiezer. Wat vooral bleef hangen van dit debat is de volstrekte gevoelloosheid van talentloze ministers die wij blijkbaar verdienen omdat tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen nog geen 20 procent van de kiesgerechtigden op Mark Rutte stemde.

Het meest basale principe van democratie, een regering van, voor en door het volk, werd door politici als Rutte en Hoekstra met de vingers in de oren weggelachen door aan te blijven ondanks de luide roep van de kiezer om nu toch eindelijk eens weg te gaan. De conclusie is dat het kabinet geen enkele legitimiteit meer heeft.

De reactie van Rutte was ronduit psychorigide. Voor psychologen is een psychorigide persoonlijkheid een persoonlijkheid met een defensie-mechanisme dat gelieerd is aan obsessieve afwijkingen. Men spreekt ook wel van een obsessieve persoonlijkheid. De psychorigide persoonlijkheid wil alles bepalen en controleren, omdat hij angstig is - en niet in staat is om zich aan te passen aan veranderingen.

Ondanks het vernietigende signaal van de kiezer wil Rutte, die de afgelopen dertien jaar op geen enkele manier visie of daadkracht toonde, Nederland in alle stilte verder blijven afbreken ter meerdere eer en glorie van de onzichtbare hand van de markt. Alles beter dan op moeten stappen vanwege zo iets onbenulligs als het ontbreken van een democratische meerderheid. Daarvoor is een baantje als premier natuurlijk veel te mooi.

Voor ieder weldenkend mens die al dertien jaar zo weinig van zijn baantje maakt zou het natuurlijk tijd zijn om te vertrekken. Zo niet voor Mark Rutte en zijn clubje liberale struikrovers. Rutte houdt namelijk meer van de macht die hij heeft over het volk dan van het volk zelf.

Maar wat er in Nederland aan het veranderen is, is dat de rest van Nederland steeds duidelijker opstaat tegen deze Haagse arrogantie. Het is de politiek van de regio's die opstaat, regio's waar de gewone Nederlander woont, een politiek van onderop die opstaat tegen de centralistische politiek van de gevestigde orde in Den Haag.

De reden voor de boosheid is niet alleen de psychorigide persoonlijkheid van Rutte (en Hoekstra), maar ook het alomtegenwoordige misverstand dat één persoon wèl in staat zou zijn om al onze problemen op te lossen. Of dat nu de minister van landbouw, stikstof of de premier is. Want problemen los je op in de gebieden waar mensen wonen, voor en door de mensen die last hebben van die problemen. En oorzaken van problemen zijn uitsluitend op te lossen met integrale besluiten en draagvlak, die je beiden realiseert door aan alle burgers te vragen wat er moet gebeuren - dus niet alleen aan de leden van de VVD of het CDA.

Oplossingen zijn er wel, maar worden niet besproken in de Haagse drukte om het eigen duurbetaalde baantje. Oplossingen als referenda op initiatief van de burgers zelf, onafhankelijke volksvertegenwoordigers die op basis van een programma worden gekozen door de meerderheid van de bewoners van regio's in plaats van door een handjevol leden van politieke partijen, direct verkozen bestuurders met een eenmalig imperatief mandaat voor maximaal 7 jaar; zodat we ze op tijd weer weg kunnen sturen als ze er niets van bakken, en ze vervolgens niet weer terug kunnen krijgen bij de volgende verkiezingen.

Dat onze boeren niet met dergelijke oplossingen kwamen voor hun problemen mogen we ze niet te verwijten. We moeten onszelf verwijten dat wij ze niet op dezelfde manier als de boeren eisen van Den Haag.

Want de urgentie is groot. Terwijl toeslagenouders, Groningers en tienduizenden mensen in armoede wachten op de kleine beetjes geld uit Den Haag om te kunnen overleven, verbrast Den Haag zonder enige democratische controle miljarden euro's aan ondemocratisch bepaalde doelen. Doelen waar de gewone Nederlander niets aan heeft.

Zo werd op 31 maart ondanks de toeslagenaffaire duidelijk dat 10.000 arme mensen via ingewikkelde belastingconstructies keihard worden aangepakt; doordat ze volgens de liberale regels meer belasting moeten betalen omdat ze minder geld hebben.

Onder Rutte leven we dankzij het liberale dwaalspoor onder de knoet van een markt die altijd sterk is voor de zwakken en zwak voor de sterken. Terwijl Mark ondertussen de hele Kamer bij de neus neemt - en niemand iets tegen hem kan beginnen.

Als een Kamerlid hem voorhoudt dat er een vertwintigvoudiging (!) is van het gebruik van de voedselbank reageert Mark door te zeggen dat zijn 'model' laat zien dat de armoede minder wordt. Psychorigide.

Als dankzij de liberalisering van de universiteiten de meest belangrijke (maar minder populaire) studies zijn verdwenen en studenten door de verengelsing van het onderwijs nauwelijks nog fatsoenlijk Nederlands kunnen spreken, zegt de psychorigide Mark dat we met het onderwijs 'op schema' liggen.

Op schema waar naartoe vraag je je dan af. Naar de totale vernietiging?

Lastpost Rutte maakt het land nu al dertien jaar kapot met zijn politieke miskleunen; zijn gebrek aan visie en daadkracht en zijn psychorigide persoonlijkheid. Het debat over de verkiezingsuitslag maakte dat weer eens pijnlijk duidelijk.

Laten we daarom hopen dat de boeren de rest van Nederland inspireren om de revolte te verbreden en verdiepen, opdat de volgende vreedzame revolutie snel komt - en dan van alle Nederlanders is.

cc-foto: Kees Torn 

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

EenMening3
EenMening37 apr. 2023 - 22:01

Een suboptimaal functionerend kabinet Rutte IV met een suboptimaal functionerende Mark Rutte is, ondanks alles, toch verre te preferenen boven een `echt links` kabinet met wereldvreemde luchtfietsers of een populistenkabinet met FVD, JA21 en PVV. Wat het stikstofbeleid betreft, zoek in overleg met de boeren een voor alle partijenen werkbare oplossing. Aanpakken andere sectoren, bedrijfsbeeindiging op vrijwillige basis, een langere doorlooptijd en uitkoop beperken tot de grotere Natura 2000 gebieden. De BBB kan hierin waarschijnlijk een bemiddelende rol spelen. Als er geen voor de boeren acceptabel compromis komt, zullen een aantal provinciebesturen dwars gaan liggen. Als het stikbeleid dan toch doorgezet wordt, zullen ontevreden boeren waarschijnlijk op grote schaal gaan procederen, zelfs tot aan de Hoge Raad. Dat zal leiden tot jarenlange vertraging.

EenMening3
EenMening37 apr. 2023 - 22:01

Een suboptimaal functionerend kabinet Rutte IV met een suboptimaal functionerende Mark Rutte is, ondanks alles, toch verre te preferenen boven een `echt links` kabinet met wereldvreemde luchtfietsers of een populistenkabinet met FVD, JA21 en PVV. Wat het stikstofbeleid betreft, zoek in overleg met de boeren een voor alle partijenen werkbare oplossing. Aanpakken andere sectoren, bedrijfsbeeindiging op vrijwillige basis, een langere doorlooptijd en uitkoop beperken tot de grotere Natura 2000 gebieden. De BBB kan hierin waarschijnlijk een bemiddelende rol spelen. Als er geen voor de boeren acceptabel compromis komt, zullen een aantal provinciebesturen dwars gaan liggen. Als het stikbeleid dan toch doorgezet wordt, zullen ontevreden boeren waarschijnlijk op grote schaal gaan procederen, zelfs tot aan de Hoge Raad. Dat zal leiden tot jarenlange vertraging.

Pagadder
Pagadder7 apr. 2023 - 14:23

Ik ben het ook eens met de auteur, maar ik snap niet waarom hij het CDA erbij betrekt. Deze partij zit alleen in de regering om een meerderheid te voldoen. Ze hebben totaal geen inbreng en zeggenschap. Deze regering voert het beleid van D66 uit. Een randstedelijk beleid met een dedaine houding naar de rest van NL en zeker het platteland. Ik ben trots op onze boeren, dat ze op zijn gekomen voor hun bestaan. Het N-beleid is een grote farce en is op drijfzand gebaseerd. Lees bijv. Plasterk en Jaspers. Als je jezelf erin verdiept zie je hoe het werkelijk zit. En dat pleit de boeren niet vrij, maar zorgt juist voor een opgave voor iedereen.

vdbemt
vdbemt7 apr. 2023 - 9:29

Ik ben het volledig eens met de auteur waar het gaat over de periode Rutte en de persoon Rutte. Maar kijkend naar de revolte van de boeren heeft de auteur toch wel heel erg last van een selectief geheugen. Geen letter over de agressiviteit en bedreigingen (NOG!!!) . Die valt niet weg te wimpelen door de winst van een politieke partij. Ook niet omdat die door de agrosector gefinancierd wordt. Die winst wordt namelijk voor een groot deel gehaald dankzij nietboeren tegenstemmers op Rutte. Dat is een andere revolte. Dat maakt dit: "Laten we daarom hopen dat de boeren de rest van Nederland inspireren om de revolte te verbreden en verdiepen, opdat de volgende vreedzame revolutie snel komt - en dan van alle Nederlanders is." tot een ENORME misser.

weereenmening
weereenmening7 apr. 2023 - 7:08

Il durf met vrij grote zekerheid te zeggen dat een meerderheid van Nederland dit kabinet niet wilde.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 apr. 2023 - 22:45

Ik heb wat vraagtekens bij dit artikel, ik ben helemaal niet trots op onze boeren, althans de agrofascisten, die vind ik antisociaal tot op het bot, of de verkiezingsuitslag een vernietigende boodschap aan het kabinet is vind ik de vraag, Rutte wil het stikstof probleem helemaal niet oplossen, daar kan hij de hulp van bbb en het cda uitstekend bij gebruiken en z'n handen in onschuld wassen, er zijn inderdaad criteria aanwezig die zouden kunnen doen vermoeden dat Rutte een obsessieve stoornis heeft, het is zeker een vrek, A J Boekestijn zei eens over Rutte dat hij ideeënarm was, eerstgenoemde kon vertrekken, kennelijk was dat tegen het zere been, boeren gaan ons niet inspireren om in opstand te komen, even ongeacht hun asociale doelen, pakten vroeger burgers de handschoen op, er is een stuitende passiviteit ingeslopen waar een mak schaap zich voor schaamt, burgerlijke ongehoorzaamheid is nu voorbehouden aan (extreem) rechts met een zeer beperkt doel, eigen belang, meer niet, dat was vroeger anders.

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand6 apr. 2023 - 20:48

Nou moeten we hier niet gaan doen of we allemaal zonodig verandering willen. De BBB is er voor de boeren om te doen wat al 40 jaar gebeurt: verandering tegenhouden. Dus geen verandering. Nederland is het meest vervuilde land van Europa en daar gaan we voorlopig nog niets aan doen. 40 jaar wanbeleid draai je niet zo maar even terug.

Aldtsjerk
Aldtsjerk6 apr. 2023 - 16:28

Eens met Willem. Met een opkomstpercentage van rond de 57%, heeft ongeveer 11% van de kiesgerechtigden op BBB gestemd. Moet er niet aan denken dat Van der Plas, de avatar van de agro-industrie, bij een nu te houden tweede Kamerverkiezingen de grootste zou worden. Dan liever kabinet Rutte, het beste van twee kwaden.

1 Reactie
weereenmening
weereenmening7 apr. 2023 - 7:05

Maar dan heeft de VVD, D66 en CU dus samen ook maar 11% van de stemmen. Lijkt me niet voldoende mandaat om door te regeren als maar 1 op de 10 Nederlanders je steunt.

WillemdeGroot
WillemdeGroot6 apr. 2023 - 15:40

Even de feiten: 1. dit waren Provinciale verkiezi8ngen, geen Tweede Kamerverkiezingen; 2. vier op de vijf stemmers stemde geen BBB; 3. de Tweede Kamer is op een democratische wijze gekozen en de regering is een democratische afspiegeling daarvan; 4. Rutte zit daar via een democratische gang van zaken; 5. de coalitiepartijen zullen geen verlangen koesteren naar nieuwe verkiezingen; 6. van dat oogpunt bekeken, verdedigde Rutte, namens het Kabinet, via zijn bekende strategie en woordkeuze prima dit zittende Kabinet. Ergo: dit was een interessant debat met voorspelbare handelingen en uitkomst. Natuurlijk heb ook ik een politieke overtuiging: a. ik zit al sinds de jaren '60 links van het midden qua stemgedrag; b. ik vind ook dat dit een regering is niet totaal niet aan mijn politieke idealen voldoet; c. constateer dat al meer dan 30 jaar dit soort politiek wordt bedreven, grofweg samenvattend als de nationale uitvoering van een vorm van neoliberalisme (privatisering, marktdenken, etc.); d. een puur links kabinet heeft Nederland nooit gekend; e. rechts zeuren op 'de' politiek en 'de regering' (liefst nog op de poppetjes i.p.v. op de inhoud), is dus schijnheilig; f. in een bepaald opzicht is het toch ook heel positief dat in deze tijd dit mKabinet er zit; g. nu verkiezingen betekent wanorde en lange tijd onbestuurbaarheid; h. zal komende tijd blijken waar de winnaar van de Statenverkiezingen maatschappelijk staat; i. kiezers op BBB hebben vaak geen idee waar BBB voor staat.

DaanOuwens
DaanOuwens6 apr. 2023 - 13:33

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Volrin
Volrin6 apr. 2023 - 13:22

"omdat tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen nog geen 20 procent van de kiesgerechtigden op Mark Rutte stemde." Mensen stemmen niet op een coalitie of premier, maar op een TK lid, hoogstens een partij.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 apr. 2023 - 13:08

Ik dacht dat je het bij psychorigide persoonlijkheid over de boeren had en over CDA-ers waarbij laatstgenoemden m.i. wel enige 'symbiotische' trekken vertonen.

Contramine
Contramine6 apr. 2023 - 13:00

Ja, de kritiek op de zittende regering kan ik helemaal volgen. Het is bar en boos. Maar dan komt er - helemaal uit de lucht vallen - een verwijzing naar de boeren als zou deze groep ons komen redden. Sommige boeren wel, zoals de biologische landbouw, maar die is in Nederland verhoudingsgewijs juist klein. Zeker niet de industriële veeteelt, die vooral voer vanuit andere werelddelen aanvoert, het vlees in het buitenland verkoopt en ons laat zitten met stikstof, ammoniak. Vreemd hoe de stemmen op de BBB bij de laatste verkiezingen bij deze auteur kennelijk als enige tellen. Deze club wil een groot deel van de natura20000-gebieden opheffen. De overgrote meerderheid van de kiezers stemde op verstandiger partijen.

Volrin
Volrin6 apr. 2023 - 11:08

Wat een quatsch. Volgens welke idiosyncratische definitie is een revolutie vreedzaam als hij vooraf gegaan wordt door intimidatie en geweld?

Break on through
Break on through6 apr. 2023 - 11:04

20% van het op komen dagende elctoraat heeft BBBBBBBB gestemd. 80% dus iets anders. Het huidige kabinet is een gegeven. De Waterstaten en Eerste kamer zijn een gegeven. Dat het slecht matched maakt het nog steeds overbodig om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Dat het CDA zo in eens wakker word na 15 jaar decline is tekenend hoe in zichzelf gekeerd die club is, maar dat waren ze ook al vóór de formatie van het laatste kabinet. Wat CDA nu doet is onnodige paniekvoetbal. Ik haat de VVD maar ons land is het beste af met het huidige kabinet. Het alternatief is wellicht een boeren dystopie waar we over een paar jaar in een dorre, droge woestenij leven en kinderen de natuur alleen van TV kennen.....

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer6 apr. 2023 - 12:52

Naar de boerenminderheid hoeven we als democratie niet te luisteren, die komen alleen op voor hun bedrijf ten kost van. Maar naar Remkes luisteren lijkt mij wel de goede weg, en dan wat extra ijkmomenten inlassen, 2040, 45 en 50 enzo, zodat we geleidelijk afbouwen en niemand de vernieling inhelpen. Natuur en Agrarisch Reilen en Zeilen is iets anders dan bijv. de buslijn ergens opheffen (zoals hier in de straat, zonder veel ophef). Maar ja, als je als stedeling ziet dat er geen ophef over is, ga je ook een stikstofkaartje samenstellen en een datum stellen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 apr. 2023 - 13:10

Waar bij laatstgenoemde ik me uiteindelijk toch gevoegd had. Dit ondanks mijn voornemen deze keer niet meer te gaan stemmen.

Mathijsco
Mathijsco6 apr. 2023 - 10:36

Hij zit er nog.

Pater
Pater6 apr. 2023 - 10:13

Typerend dat Mekkes dezelfde truuk als de boze boeren toepast: het stikstofbeleid op dezelfde voet plaatsen als de toeslagenaffaire en de gemankeerde verbouwingen en vergoedingen in Groningen, teneinde maar zoveel mogelijk opnvrede te kunnen claimen. Het stikstofbeleid leek eindelijk, na tientallen jaren van geitenpaadjes, het probleem aan te pakken. Het CDA bezwijkt nu voor BBB, opnieuw vertraging en ontwijken van het probleem. Terwijl dat echt niet meer kan: niet voor de natuur, niet wegens de rechterlijke uitspraken en niet wegens de EU-regels. En Rutte wil persé blijven regeren en bezwijkt voor het CDA, met als gevolg een unicum: het CDA,o.a./ bij monde van hun eigen leider én minister wijken af van het regeringsstandpunt maar mogen gewoon blijven zitten. Politieke lafheid benoemen met moeilijke psychologische termen vind ik een heilloze weg. En weliswaar is BBB vreedzaam, maar het boerenprotest, waarop het BBB-succes is gebouwd, was dat bepaald bepaald niet, beste Jasper Mekkes.

LaBou
LaBou 6 apr. 2023 - 10:12

"Voor psychologen is een psychorigide persoonlijkheid een persoonlijkheid met een defensie-mechanisme dat gelieerd is aan obsessieve afwijkingen. Men spreekt ook wel van een obsessieve persoonlijkheid. De psychorigide persoonlijkheid wil alles bepalen en controleren, omdat hij angstig is - en niet in staat is om zich aan te passen aan veranderingen." Hiermee wordt dus ten minste 1/3 van de Nederlandse kiezer beschreven.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen6 apr. 2023 - 10:03

"Het is de politiek van de regio's die opstaat, regio's waar de gewone Nederlander woont, een politiek van onderop die opstaat tegen de centralistische politiek van de gevestigde orde in Den Haag." "Onder Rutte leven we dankzij het liberale dwaalspoor onder de knoet van een markt die altijd sterk is voor de zwakken en zwak voor de sterken." Maar ging het de mensen uit het eerste citaat wel om de misstanden uit het tweede citaat?

Vuurrood
Vuurrood6 apr. 2023 - 10:00

Het wordt eens tijd dat de mensen zelf eens daadkracht toonden door onomwonden tegen dit kabinet te zeggen "boeltje pakken en wegwezen"! Lijfelijk, in de 2e kamer! Met velen!

2 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout6 apr. 2023 - 13:10

Nou, liever niet! Want ik het zie het al aankomen dat het agressieve hooivorkgeboerte van FDF dan het voortouw gaat nemen met hun trekkers. Moeten we hún vlag hijsen.

E w T
E w T6 apr. 2023 - 15:45

Vuurrood . Beetje zoals capitol hill of wat de FVD kneuzen club willen?. Nogal gewaagd.

r v b
r v b6 apr. 2023 - 9:50

Het is te hopen dat Rutte en zijn kabinet nu wel daadkracht tonen voor de verandering, en doorpakken met het stikstofdossier. Het zal wel niet, hij gaat zwichten voor de gewelddadige boeren. De poging tot een greep naar de macht door de boeren was niet vreedzaam, met hun dreigende trekkers, vandalisme en minachting voor de samenleving.