Joop

'Laten we het vooral geen racisme noemen wat er in Urk gebeurde'

  •  
14-03-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
398 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2019-03-14 om 15.24.20
Druktemaker Elfie Tromp in De Nieuws BV : “Sommige Nederlandse pubers spijbelen zodat ze kunnen protesteren voor betere klimaatdoelen. Urkers slaan andermans moeder het ziekenhuis in. Maar laten we het vooral niet racisme noemen…”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

Peter-G
Peter-G17 mrt. 2019 - 9:44

Elfie en Joop als geheel laten zich nu verleiden tot dezelfde generalisaties als het soort waar zij zich tegen verzetten. Urk telt, als ik het goed heb, iets van 20000 inwoners, en de meeste verfoeien deze actie en er zijn er genoeg die de slachtoffers proberen te helpen. Je neemt nu heel makkelijk aan dat een groepje van ±70 de mentaliteit van de hele groep vertegenwoordigd. Net als Wilders en de Marokkanen, maar dan aan de andere kant van het politiek spectrum

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot17 mrt. 2019 - 12:30

'Elfie en Joop als geheel laten zich nu verleiden tot dezelfde generalisaties als het soort waar zij zich tegen verzetten. ' Als je nou eens begint zo'n column niet al te letterlijk te nemen en er doorheen te kijken. Types die voortdurend lopen te roepen dat mensen zich te snel gekwetst voelen en dat politieke incorrectheid moet kunnen, worden hier door Tromp op hun wenken bediend. En wat gebeurt: ze voelen zich ineens massaal gekwetst en vinden dat Tromp ongepaste dingen zegt..

Joe Speedboot
Joe Speedboot15 mrt. 2019 - 19:18

Hij is leuk!

DaanOuwens
DaanOuwens15 mrt. 2019 - 16:10

Ik vond de column nogal meevallen. Maar hoe dan ook bij dit volk van Urk komt de echte boodschap echt niet over. Dus ook de column is vergeefse moeite. Ik lees op de NOS-site dit. https://nos.nl/artikel/2276108-verontwaardiging-om-stevige-column-over-urk-burgemeester-overweegt-aangifte.html Zo'n Femmy Brands die beweert dat de mond van die doos gesnoerd moet worden is een gemiddelde inwoner van Urk. Wel problemen met de column van Tromp maar geen problemen met het binnenvallen van tientallen jongeren in het huis van die Marokkaanse jongen. Of moeten we aannemen dat het een typisch Urkse tradities is om met 100 man bij iemand naar binnen te rennen als hij iets fout heeft gedaan? Urk is fout, erg fout. En Urk probeert het goed te praten. Die burgemeester is een laffe man. De column heeft hem diep geraakt, dat was ook de bedoeling. Iemand met enig fatsoen en karakter had gezegd wat bij ons is gebeurd dat kan niet en mag nooit meer gebeuren. En desnoods met iedere aanwezige jongere een serieus gesprek. Daar mag thee bij, maar de centrale vraag moet wel zijn: Wat deed je daar, wie heeft je dit geleerd en waarom gebeurd het bij een Marokkaans gezin? Het is namelijk geen lokale traditie. Dan was het een man met ballen. Zoals Aboutaled, Marcouch en Halsema. Of Jos Wienen ook CDA maar wel ballen. De dominante houding in Urk is zoals verwacht mag worden. Racisme had er niets mee te maken. Het was gewoon een whatapp groep en een misverstandje. En dan gaat onze christelijke Urkse jeugd altijd massaal ff kijken. Men heeft geen enkel corrigerend vermogen. Het lijkt mij verstandig de gemeente Urk te verplichten dit gezin een riante verhuiskosten vergoeding te geven naar een andere dorp ver uit de buurt van Urk.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037115 mrt. 2019 - 17:23

Helemaal eens. Maar ik vond ook sommige strofe in de column te generaliserend en te ver gaan.

Andy P
Andy P15 mrt. 2019 - 11:10

Wie noemt het dan vooral geen racisme? De kranten en sites staan er vol van en noemen het allemaal racisme.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 mrt. 2019 - 9:42

Het was een gewone ruzie tussen twee jongens heb ik begrepen waar iemand weer een fake-bericht waarin Wilders voorkomt ( een oude opname) tegenaan (doorheen) gegooid heeft. Toen sloeg de vlam in de pan. Laten we a.u.b. wel de hersens erbij houden. Als we het dan toch steeds hebben over het niet binnenlaten van fake-berichten ben dan consequent.

4 Reacties
Peterrr2
Peterrr215 mrt. 2019 - 12:09

Bij een gewone ruzie was het niet 70 tegen 1 geworden.

BertrandRussell
BertrandRussell15 mrt. 2019 - 21:47

Heb je gisteren in een ander draadje al weergesproken, want zelf ben je inmiddels ook aardig wat fake-berichten aan het verspreiden, Minoes. Er zijn los van dat filmpje getuigenverklaringen afgelegd dat de naam van Wilders gescandeerd is, volgens AD en De Stentor.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2019 - 8:31

J Verheijen Ik heb even teruglezen en ik zeg niets anders dan wat niet in de krant gestaan heeft. Of het verder uitliep op xenofobische reacties weet ik niet, wel op ongeoorloofd groepsgeweld van jongeren.Waar die moeder wat hoorde en waar dat precies vandaan kwam, weet ik niet. Ik kan niet meer zeggen dan dat wat ik weet. Je kunt mij niet betichten van xenofobie zoals je bij anderen doet die dit vermelden, integendeel. Je kunt je afvragen of dat, de link tussen het een en het ander, dan niet berust op iets anders dan argumentatie aan de hand van feiten.

BertrandRussell
BertrandRussell16 mrt. 2019 - 13:59

Hoi Minoes, 'Ik kan niet meer zeggen dan dat wat ik weet.' Prima uitgangspunt, probeer ik me ook aan te houden en lukt me lang niet altijd. Maar als je dan weet dat volgens getuigen de naam van Wilders gescandeerd is, kun je niet volhouden wat je op 14 maart zo stellig beweerde: 'Er is hier niets over Wilders gezegd.' Of weet jij een manier om dat met elkaar te rijmen? En wees niet bang, ik beschuldig helemaal niemand die over Urk reageert van xenofobie. Het valt me alleen op dat sommige mensen het per se niet over Wilders lijken te willen hebben en ik vraag me af waarom.

Buitenstaander
Buitenstaander15 mrt. 2019 - 8:48

Jammer, dat op zich terechte kritiek op volstrekt ontspoord gedrag, zo doorslaat in de blog, waarmee je feitelijk met woorden hetzelfde doet maar nu ook naar de hele bevolking van Urk. Wij willen op JOOP toch ook niet dat bv een daad van scootertuig doorgetrokken wordt naar de hele gemeenschap? Nou, doe dat andersom dan ook niet….

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr215 mrt. 2019 - 10:18

Norm, maar dat is anders. Dan mag het uiteraard niet...

Sonic2
Sonic215 mrt. 2019 - 8:01

Het is racisme en de mede verantwoordelijkheid ligt bij Wilders/ Baudet en hun aanhang. Die moslims dag in dag uit als vijanden neerzetten. Zeker bij mensen die niet al te snugger zijn. Zoals een groot deel van de bevolking van Urk. Als je elke keer dat beeld neerzet dan oogst je wat je zaait. En stop eens met zo laf zijn en erken het. Ook een aantal gedragingen tegen Sylvana Simons zijn gewoon onderdeel van racisme. In Nederland is het vaak verkapt racisme. Ik ben geen racist, maar... . @ Peterr Volgens mij werd het vooral neergezet als een ruzie tussen twee jongens om een meisje of om een niet uitgeprate en opgelaaide discussie. En daarom sla je kennelijk de moeder in elkaar. En moet je met 100 man die jongen in elkaar meppen. Nu hoor je al die rechts radicale hooligans niet. Toen het in Spijkenisse gebeurde, was het gekrijs en gebrul niet van de lucht. En nu is het ongekende wangedrag van Urker jongeren kennelijk normaal. Onder het mom van koekje van eigen deeg ofzo. Totaal krankzinnig. Wat een volk.

3 Reacties
Tom8
Tom815 mrt. 2019 - 9:10

@Sonic Beste Sonic, misschien heb je het niet door, maar het lijkt erop dat je zelf in de propaganda val van Racisme, bent getrapt. Je gaat blindelings mee en meent zoals ik voorlopig aanneem de bevolking van Urker, als een soort van Rif Aap te kunnen afschilderen. Het kan natuurlijk zijn dat je veel op Urk komt of er gewoont hebt, en daaruit jou conclusie trekt. Vele reaguurders op deze site huilen met je mee, en dat stemt op zijn minst tot nadenken.

Peterrr2
Peterrr215 mrt. 2019 - 10:22

@Sonic, sorry, maar wat ik er over gelezen heb is er werkelijk niemand die deze actie openlijk goed heeft proberen te praten (ja op social media heb je altijd anonieme reacties, maar dat vind ik niet relevant). Het is een laffe racistische actie die keihard bestreden moet worden. Volgens mij is iedereen het daar over eens.

Thomas van Geloof
Thomas van Geloof15 mrt. 2019 - 10:42

Het woord rascisme is zijn lading inmiddels verloren. Elke ook maar iets anders denkende dat de massa wordt al rascist genoemd. Het zegt mij al niets meer.

Libertain
Libertain15 mrt. 2019 - 6:50

Mooi, is uiteindelijk Urk als eerste gemeente openlijk uit de kast gekomen voor de heersende opvattingen en maatschappelijke sfeer. Je moet lef hebben, zegt Wilders, doch?

1 Reactie
Peterrr2
Peterrr215 mrt. 2019 - 10:23

Ik vraag me steeds meer af of Libertain een rechtse trol is die bewust zulke onzin opschrijft dat de middengroep steeds meer hekel krijgt aan links en minderheidsgroepen.

koffieleut2
koffieleut215 mrt. 2019 - 5:54

Dat ontkennen is inderdaad al decennia lang aan de gang. Hopelijk wordt er eens gewoon men en paard genoemd, want dit soort kleine excessen ( ik vrees dat dit nu nog klein is) kan alleen worden voorkomen in een eerlijk en open samenleving. Dat we deze niet hebben ligt helaas niet alleen aan Geert Wilders, was het maar zo. Het gezwel PVV is ontstaan uit een ongezonde voedingsbodem.

1 Reactie
Trostomaat
Trostomaat15 mrt. 2019 - 11:42

Kunnen we er nog iets aan doen, aan die ongezonde voedingsbodem? Wat is de juiste aanpak?

Eric Minnens
Eric Minnens15 mrt. 2019 - 5:32

"'Laten we het vooral geen racisme noemen wat er in Urk gebeurde'" Mooi, klassiek, voorbeeld van een bewijs uit het ongerijmde (reductio ad absurdum). Maar het is volgens mij nog steeds 'op Urk'. Dan was dat foutje over het doorsteken van de dijken (hieronder reeds door Wilenbert aangegeven) waarschijnlijk niet zo nonchalant gemaakt.

Paul250371
Paul25037115 mrt. 2019 - 0:16

Ik vind het een erg sterke tekst. Echter de laatste alinea met dat dijkenverhaal vond ik heel zwak, het haalde het betoog onderuit. Het was eigenlijk dezelfde retoriek van een xenofoob uit Urk. Beetje jammer van het sterke betoog.

Bernie2
Bernie214 mrt. 2019 - 23:26

Zo. Duidelijke taal waaraan ik niets heb toe te voegen. Overigens Elfie meen ik dat op Texel een dito inteeltprobleem bestaat. Racisme en een heuse razzia door het doorgesnoven Urker tuig. Gelukkig hebben wij een rechtvaardig justitieel systeem dat de belaagde moslims zonder omhaal beschermt. En de onverlaten per meteen op water en brood zet, zoals zij in voorkomend geval dat ook doet (en terecht) met belagers van bijvoorbeeld de joodse gemeenschap. Toch? Laten we het vooral als racisme uitschreeuwen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout14 mrt. 2019 - 21:25

Als het al geen racistische actie is geweest, dan riekt het toch zeker naar xenofobisme. Urk (en ook dergelijke gristengemeenten als Staphorst; en sommig religieus inteeltconglomeraat op de Veluwe en in Zeeland) heeft een traditie in het achterdochtig bejegenen van `volks-en Bijbel'-vreemde buitenstaanders.

2 Reacties
Jay K
Jay K15 mrt. 2019 - 5:57

@Hannes Achterhout, een mooi staaltje discriminatie daar, maar dan over Christenen. Nu woon ik zelf in de bible belt, niet ver van een AZC waar bewoners en de gemeente heel veel leuke dingen organiseren om de mensen en aan elkaar te laten wennen en elkaars gewoonten leren kennen. Dat noemen wij naastenliefde... Een passage die bij veelal atheisten uit de bijbel geschrapt wordt omdat dit niet in het straatje past van "oh was zijn de christenen slecht" Misschien dat het overmatig drugs gebruik in Urk wel een probleem zou kunnen zijn? Maar nee, het zijn Christenen, dus wat de beweegredenen ook zijn, ze zijn daarom fout.

Hank Nozemans
Hank Nozemans16 mrt. 2019 - 9:42

In de jaren negentig is mij iets soortgelijks overkomen. De politie heeft mij een mijn broertje uit een sporthal ontzet omdat ik het gore lef had voor m'n broertje op te komen, die keihard uit de touwen werd geflikkerd door een marokkaan die twee keer zo oud was. Vervolgens stonden er 30 marokkanen buiten te wachten op mij. Was dat ook racisme? Deze zomer nog meerdere artikelen in de krant gelezen over soortgelijke groepen die zwembaden onveilig maken. Is dat ook racisme?

Peterrr2
Peterrr214 mrt. 2019 - 19:57

Wie zegt dat het geen racistische actie is geweest? Dat heb ik dan even gemist.

wilenbert
wilenbert14 mrt. 2019 - 17:11

doorsteken heeft geen zin. als voormalig eiland lit Urk uiteraard boven de zeespiegel.

3 Reacties
Ozon
Ozon15 mrt. 2019 - 6:49

Ze hoopt kennelijk op een flink doorzettende klimaatverandering opdat alle Urkers(?, Urkenaren?) met een tsunami worden weggevaagd. Ark van Noach revisited.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 mrt. 2019 - 17:17

Ik krijg ook wel eens het akelige gevoel dat sommige mensen geen idee hebben hoe de wereld buiten de G4 er uitziet.

ton14024
ton1402416 mrt. 2019 - 13:11

Klinkt logisch, zou je denken.

Libertain
Libertain14 mrt. 2019 - 16:46

("‘Laten we het vooral geen racisme noemen wat er in Urk gebeurde’") - "Laten we het vooral geen racistsiche klimaat verandering noemen en laten we onze kop gebruikelijk in het zand steken omdat we hiervan zeker warm van krijgen" - "Laten we het vooral niet naar de Premier van alle Nederlanders zoeken die dergelijke situatie hoort in ernstige bewoordingen te veroordelen omdat hij plotseling nergens te vinden is."

Joop Schouten
Joop Schouten14 mrt. 2019 - 16:26

Die zit.

Poezenmens
Poezenmens14 mrt. 2019 - 15:38

Hear! Hear!

1 Reactie
street53345256
street5334525614 mrt. 2019 - 16:28

Huh,wat?

Rick Hofland
Rick Hofland14 mrt. 2019 - 15:08

Laten we iedereen die hier betrokken bij was of zich betrokken bij voelt eerst even tot rust komen en wie weet kunnen de direct betrokkenen dan tot inzicht komen dat dit erg uit de hand is gelopen en misschien kunnen ze onderling dan de strijdbijl begraven en er lering uit treffen. Maar goed…. Daar hebben veel van de racisten en de antifascisten die dit onderwerp op internet volgen natuurlijk helemaal geen behoefte aan. Die willen liever dat iedereen daar elkaar ni de haren vliegt om zo hun vooroordelen bevestigd te zien. Laat die mensen er daar eerst zelf uit proberen te komen en als dat niet naar ieders tevredenheid lukt kunnen er nog genoeg columns en prietpraatjes geschreven worden over wat voor verschrikkelijke mensen de ene of de andere groep wel niet zijn.

3 Reacties
Satya
Satya14 mrt. 2019 - 21:02

Ik begreep dat er al heel wat urkers deze family steun hebben gegeven.

Paul250371
Paul25037115 mrt. 2019 - 0:21

En zo gedoog je plat PVVracisme . Onder het mom neutraal te willen zijn en de zogenaamde redelijkheid te betrachten ipv een expliciet standpunt tegen dat gajes in te nemen keur je dit gedrag niet af, dus keur je het goed.

Tom8
Tom815 mrt. 2019 - 7:21

@ Sattaya Wat zeg je nu toch, dat is een ernstige verstoring van de "Mindfuck". Dat die familie daar al jaren en jaren zonder problemen woonde, dat de vader van vijf kinderen al jaren bemanninslid was zonder problemen op een Urker Viskotter. Dat Urk 1 van de vrijgevigste plaatsen in Nederland is wat hulp betreft. Dat Urk op eigen initiatief ontwikkelingshilp uitvoert in Afrika. Dat er niet moeilijk gedaan wordt over het adopteren van kinderen van welk continent dan ook. Het zijn zo van die feitjes die niet in het hier geframede beeld passen. Wilders is daar niet genoemd, Wilders is wel populair, dit is meer vanwege de EU, de EU wordt gezien als de mede veroorzaker van het ontnemen van de Irker zijn bestaanrecht, de Visserij. Zie de EU als de Blanken die de Bizons massaal afknalden, en de Indianen als wilden afschilderde. Het laat onverlet dat wat daar bij het gezin is gebeurd hartverscheurend is en nooit had mogen gebeuren, en die gedachte is zoals gebleken is ook ruimschoots aanwezig op Urk.