Joop

Lapland is de nieuwe wintersportbestemming

  •  
23-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lapland
Nu het door klimaatverandering steeds onzekerder wordt of er in de traditionele skigebieden wel voldoende sneeuw ligt, gaan wintersporters met het vliegtuig naar Lapland om daar, zolang het nog kan, te genieten van de winterpret. Het is drie uur vliegen vanuit België. Nadeel is wel dat vliegtuigen veel CO2 uitstoten en dat die op grote hoogte meer bijdraagt aan het broeikaseffect dan anders. Dat leidt tot verdere opwarming van de aarde, maar de komende jaren zal er vast nog wel sneeuw in Lapland liggen. Dus laat dat vooral geen beletsel zijn.
Een andere tegenvaller is dat er maar vijf uur per dag zonlicht is op de Lapse skibanen, maar met een zee van kunstlicht wordt ook dat probleem ondervangen. Wel moet voor de veel lagere temperaturen extra warme kleding aangeschaft worden. Of de kachel wat hoger gezet. Maar dan heb je ook de ervaring van je leven. Het enige wat de sneeuwbeluste wintersporter misschien weerhoudt is de prijs. Een vakantie kost in het hoge noorden kost al gauw 1400 euro per persoon.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (24)

Meta Foor6
Meta Foor624 dec. 2018 - 19:30

- in koude streken herstelt de natuur zich veel langzamer dan in de warmere / nattere ... mos op Groenland heeft 4 jaar nodig voor het weer groeit nadat er een laars op getrapt heeft. Slecht idee dus om Lapland te bezoedelen , hoe alternatief het ook klinkt. Komt nog bij de extra verwarming en vliegtuig; me dunkt: ga lekker zwemmen in de wadden- of noordzee

Arne Lucassen
Arne Lucassen24 dec. 2018 - 18:30

Er is in de Alpen en overige delen van bergachtig Europa de afgelopen maand, vroeger dan anders, enorm veel meer sneeuw gevallen dan normaal zonder dat het vervolgens weer weg is gesmolten. https://bergwijzer.nl/nieuws/de-winter-is-begonnen-met-heel-veel-sneeuw In de VS, vaak een indicator voor het weer over een paar weken hier, is er zelfs in het normaal warmere Zuiden een extreme winter bezig. https://nieuws.weeronline.nl/10-12-2018-zuidoosten-vs-gebukt-onder-winterstorm/ In Zuid-Afrika wilde het afgelopen september maar niet ophouden met winteren en vielen pakken sneeuw. https://froot.nl/fotografie/travel/sneeuw-afrika-beelden-fotos/ Het betreft geen incident: In Spanje was er dit jaar (vorige winter) extreem veel overlast door winterweer net als in Engeland. https://inspanje.nl/algemeen/10313/noord-spanje-geteisterd-door-sneeuw-en-kou/ https://nos.nl/artikel/2209432-overlast-door-zware-sneeuwval-in-delen-van-engeland.html

8 Reacties
LaBou
LaBou 25 dec. 2018 - 6:41

En wat wil je hiermee aantonen? Dat iedereen die zegt dat de aarde aan het opwarmen is onzin vertelt?

Extra belegen
Extra belegen25 dec. 2018 - 8:03

@LaBou, ik denk dat hij/zij wil zeggen dat het nogal zal meevallen met het verdwijnen van de sneeuw in de traditionele wintersportgebieden. Althans, de eerstkomende jaren.

LaBou
LaBou 25 dec. 2018 - 10:05

@Extra, dan wordt het hoog tijd dat hij zich eens gaat verdiepen in de klimaatontwikkeling. En dat geldt ook voor jou, gezien je reactie.

Arne Lucassen
Arne Lucassen25 dec. 2018 - 12:10

@LaBou Ik maak me, met goede redenen, niet druk over de vraag m.b.t. de mogelijkheid wel dan niet "zolang het nog kan, te genieten van de winterpret." Ook acht ik de met totalitaire trekjes gepolitiseerde alarmistische toon t.a.v. klimaatverandering zowel eenzijdig als teveel door ideologie doortrokken. Eenzijdig omdat de natuur- en milieuvernietiging, tegenwoordig veel meer in derdewereldlanden waar de meest kostbare oerwouden en overige natuur nog het meest groots is, in hoog tempo plaatsvindt vooral door toedoen van lokale bevolkingen en internationals. In de westerse wereld zelf, en dan met name in ons land en omliggende landen, net als ook, maar nog te weinig, in Noord-Amerika, wordt de lokale natuur en het milieu zover overgebleven veel meer beschermd en zelfs hersteld. De klimaatverandering, die langzamer verloopt met eveneens langzame gevolgen, wordt met veel aangekondigde, al besliste, en nog te nemen maatregelen bestreden en zal opnieuw voor wat het Westen betreft een uitdaging zijn die zij aankan en aan wil gaan. Daar maak ik mij niet de grootste zorgen om. Alles hangt veel meer af van de tot nog toe explosief toenemende bevolkingstoename in derdewereldlanden die alleen met harde maatregelen die geboortebeperking brengen op te lossen zijn en tevens maatregelen de natuur- en milieuvernietiging daar te stoppen. Maatregelen die meer tegen heersende culturen en religie ingaan dan tegen de noodzaak zo te overleven in de landen die het betreft. Met andere eerlijke en dus niet langer inheems uitbuitende culturele structuren met toegang tot onderwijs voor alle bevolkingslagen en toegang tot alle niveaus in de samenleving kunnen het net als in het Westen toekomstig groene markteconomieën worden waar de gemiddelde geboortecijfers niet langer voor bevolkingsgroei zorgen.

LaBou
LaBou 25 dec. 2018 - 16:28

Kortom. Lucassen, zolang het jou niet direct raakt zal het je aan de reet roesten. Vertel dan niet zulke mooie verhalen maar zeg dat dan ook gewoon. Wat jij aanhaalt in je eerste reacties zijn uitzonderlijke gebeurtenissen. In de Alpen zijn de gletsjers in een ongelooflijk tempo aan het afsmelten, zodanig dat de Rijn, die van die gletsjers afhankelijk over een aantal jaren een regenrivier is geworden die regelmatig bijna droog staat. Maar blijf vooral roepen dat er niets aan de hand omdat het nu op een aantal plaatsen heeft gesneeuwd.

Arne Lucassen
Arne Lucassen25 dec. 2018 - 18:12

@LaBou Als je ook maar een beetje gelezen had wat ik schreef en beargumenteerde dan had je zo niet gereageerd. Ik schreef dat de klimaatverandering, en dan vooral de lokaal wisselende gemiddelde temperatuurstijging die hier bedoeld wordt naast de wereldwijde, in ieder geval in het Westen al meer dan waar ook op de agenda staat, in daar wel in min of meerdere mate aangepakt zal worden in tegenstelling tot buiten het Westen, maar ook dat de effecten ervan veel meer geleidelijk zijn en reden tot alarm vormen dan andere zaken die zeker niet minder aandacht behoeven. De m.i. zeker niet minder belangrijkere natuurvernietiging, aantasting van biodiversiteit, het massale uitsterven van diersoorten, en natuurlijke omgevingen waaronder oerbossen, vindt op korte en waarschijnlijk ook langere termijn vooral buiten het Westen plaats dankzij de door niet westerse culturen aangejaagde enorme bevolkingsexplosie en onachtzaamheid voor natuurlijk leefmilieu. In het Westen hebben we juist de laatste decennia veel natuur, leefomgevingen, en milieu weten te verbeteren zo niet het vermogen geven zich te herstellen en is de bevolkingsgroei door geboortebeperking tot staan gebracht waar dat in de langzaamaan zich de moderniteit inwerkende niet westerse wereld in nagenoeg geen geval gebeurt vanwege de alom heersende inheemse uitbuitende culturen die natuurvernietiging alleen maar bespoedigen en het krijgen van kinderen tot overlevingsvoorwaarde maken. Als je het serieus ophebt met de wereldwijde natuur, het milieu, de biodiversiteit, en dus ook de klimaatverandering ligt vooral daar een zaak tot omslag en veel minder in het Westen waar al veel gebeurt en zal blijven gebeuren.

LaBou
LaBou 26 dec. 2018 - 12:43

@Lucassen, ik heb je reactie gelezen en ik blijf zeggen: onzin, we doen bij lange na nog niet genoeg. Wijzen naar anderen is daarbij geen excuus.

Mick64
Mick6426 dec. 2018 - 16:54

LaBou 26 december 2018 at 13:43 Wanneer is het wel genoeg ? Ik ben benieuwd welk CO2 promillage afdoende is om de Aarde te redden.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren24 dec. 2018 - 16:16

Op de hoge venen in de Ardennen(bij Eupen) ligt in Januari en Februari vrijwel altijd sneeuw. Of ga naar een overdekte ski-baan of schaatsbaan in Nederland!

JasDon
JasDon24 dec. 2018 - 12:52

Ik vind het moeilijk oordelen in dit soort gevallen, iedereen kiest wat hij/zij leuk vindt en denkt niet verder dan de eigen beleving. Wat mist is een consequente aanpak die voor bewustwording zorgt en eerlijk is onafhankelijk van inkomen. Bv. het vliegen, kwestie van een nodige Europese aanpak waar naar gelang van bestedingsvermogen en consumptie zwaarder wordt belast. Hoe moeilijk is het om iedereen jaarlijks 5000-10000km belastingvrije vliegkilometers te gunnen, waarna er een rigoureuze belastingtarief-staffel zijn intrede doet. Zo blijft het toegankelijk voor iedereen en wordt er bij overconsumptie echt betaald. En kinderen, waarom worden die niet belast? Er zijn al te veel mensen op deze wereld, waarom subsidiëren we een verdere groei van de wereldbevolking? Ook in dit artikel wordt de nadruk gelegd op gezinnen. Laat ik niet beginnen over de Tesla en soortgelijke auto's, leuke belastingspeeltjes voor de rijken die niets opleveren voor de middenklasse en netto niets doen tegen vervuiling. Werk dan harder aan het beter vullen van de auto's, waar maar een derde (en dalend!) van het vervoer passagiers betreft: https://www.kimnet.nl/binaries/kimnet/documenten/rapporten/2017/10/23/mobiliteitsbeeld-2017/mobiliteitsbeeld_2017.pdf Wat dat betreft wordt er nog helemaal niet nagedacht over het afschaffen van individueel vervoer t.o.v. bv. gedeeld autonoom vervoer. Want daar zit een echte winst. Maar nee, we zijn tot ver voorbij 2030 nog vooral bezig de huidige (persoonlijke) auto-infrastructuur met alle bijbehorende problematiek. Wanneer stappen we met zijn allen eens uit dat oude paradigma en wanneer passen we de infrastructuur aan op een vervoers variant die zowel economisch, ecologisch als qua gebruiksvriendelijk hout snijdt.

1 Reactie
MG1968
MG196825 dec. 2018 - 13:35

"Hoe moeilijk is het om iedereen jaarlijks 5000-10000km belastingvrije vliegkilometers te gunnen, waarna er een rigoureuze belastingtarief-staffel zijn intrede doet" Die 5000-10000km kan ook nu niet opgebracht worden door diegene die aangewezen zijn op de overheid om op een door ons zelf gedefinieerde minimumstandaard te kunnen leven. Wat jij doet is zeggen: voor mij is vliegen een minimumstandaard en daar hoef ik toch zeker niet de reële prijs voor te betalen. En pas je voor jezelf andere standaarden en normen toe die de maatschappij als life-nicessities ziet. En uiteindelijk ook nog eens kostbaarder. Op welke grond? Ik misgun je je kilometers niet ziet. Ik wil gewoon dat jij en ik daarvoor de reële prijs voor moeten betalen. En kom nou niet met 'de extra belasting voor is bovenop die reële prijs' want je weet wel beter. Zo hoog sta niet alleen jij niet toe dat ie niet wordt. Van mij hoeft dit niet gestaffeld te worden. Wat mij betreft mag die echte onderkant echter wel een extra mobiliteitsbudget(cq subsidie) krijgen. En een extra energiebudget(cq subsidie). Maar niet voor mij en ook niet voor jou. Betaal je prijs en maak je keuzes of het je waard is.

Driedubbel
Driedubbel24 dec. 2018 - 11:52

Ik ben ook op wintersport geweest in Lapland, in combinatie met het Ijshotel. Ik kan het echt aanraden. Schitterende natuur. Schuldig over het klimaat voel ik mij niet. Ik heb geen kinderen die veel CO2 gaan uitstoten. En China bouwt op dit moment 212 extra vliegvelden en honderden kolencentrales, dus laat lekker gaan!

5 Reacties
LaBou
LaBou 24 dec. 2018 - 12:24

"Ik heb geen kinderen die veel CO2 gaan uitstoten." Dus je denkt: dat kan ik dus wel extra uitstoten.

Driedubbel
Driedubbel24 dec. 2018 - 13:04

Klopt @LaBou ! Voor ieder kind minder (een taboe onderwerp in de hele klimaat discussie is overbevolking) kun je 58,6 transatlantische vluchten maken. Per jaar.

LaBou
LaBou 24 dec. 2018 - 16:07

Ging eigenlijk meer om de rest van je reactie: "China bouwt op dit moment 212 extra vliegvelden en honderden kolencentrales, dus laat lekker gaan". Die klimaatverandering gaat er dus wat jou betreft gewoon komen want "als zij niets doen doe ik helemaal niets"

Driedubbel
Driedubbel24 dec. 2018 - 17:30

@LaBou Door geen kinderen te krijgen doe ik juist extreem veel, meer dan de gemiddelde Nederlander. De illusie dat wij hier ook maar iets aan het klimaat kunnen doen is idioot. Dat bedoelde ik met het China voorbeeld :) Die 1000 miljard kunnen we ook steken in de ontwikkeling van Thorium centrales. Zo, dan ga ik nu mijn koffers pakken voor een weekje Miami, 27 graden, heerlijk!

MG1968
MG196825 dec. 2018 - 13:50

@DrieDubbel Door geen kinderen te krijgen doe ik juist extreem veel. Je doet helemaal niets. Net zo min als je niet extreem veel doet door zelf geen vliegvelden of kolencentrales te bouwen of bossen plat te branden. En de uitstoot was niet de primaire reden van je om geen kinderen te krijgen, als het al een keuze was. Misbruik het gevolg niet als wisselgeld dat je niet toekomt.

Bert Jansen2
Bert Jansen224 dec. 2018 - 9:39

Over 50 jaar vliegen we met zijn allen naar de zuidpool voor het skiën. Ik zou zeggen koop alvast wat grond om een hotel te beginnen!

korheiden2
korheiden224 dec. 2018 - 8:16

Ik heb zelf wintersporten altijd al als een dure hobby gezien. Maar voor wie geld heeft is de hele wereld in feite een speelplaats. Met kerst en de jaarwisseling is het ook hoogseizoen op de Kanarie-eilanden. 99% van de vakantiegangers maalt niet om het klimaat maar kijkt waar ze heen kunnen met hun geld.

3 Reacties
LaBou
LaBou 24 dec. 2018 - 12:24

"99% van de vakantiegangers maalt niet om het klimaat maar kijkt waar ze heen kunnen met hun geld. " Die zijn dus al gauw uitgekeken.

korheiden2
korheiden224 dec. 2018 - 13:18

@LaBou : 'Die zijn dus al gauw uitgekeken.' Een beetje humor op zijn tijd is nooit weg. Ik lees niet anders dan dat vele toeristische bestemmingen als Venetië, Machu Picchu e.d. compleet worden overlopen. Het vliegverkeer groeit maar door, cruiseschepen varen de wereld over. De jeugd neemt een tussenjaar om te gaan backpacken in Australië. Die zijn voorlopig nog niet uitgekeken.

LaBou
LaBou 24 dec. 2018 - 16:05

"De jeugd neemt een tussenjaar om te gaan backpacken in Australië. " Van mij mogen ze, maar ze hebben dus eigenlijk helemaal niets te klagen.