Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Landsbestuur, kom in 2023 met normale inkomens, bied bestaanszekerheid

  •  
16-01-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1119 keer bekeken
  •  
ANP-460308026

Ter gelegenheid van de nieuwjaarsreceptie in de Arnhemse Eusebiuskerk. 

Het is de onzekerheid van ons bestaan die egoïsme, onderlinge nijd, racisme en discriminatie veroorzaakt, zei ik bij onze nieuwjaarsreceptie in Arnhem. Wij waren met duizend mensen veilig bijeen in de vertrouwde Eusebiuskerk. Buiten op straat blijkt al snel hoe onzeker mensen zijn; nogal eens krijg ik de vraag waar onze bunkers in Arnhem zich bevinden, mocht vluchten nodig zijn. Wij vrezen de klimaatveranderingen en de oorlog in Oekraïne en vooral ook de gevolgen; de tekorten aan energie, voedsel en woningen. In de wijken van Arnhem-Oost was dit al lang voor corona gaande en die bereikt nu bredere kringen. De tekorten bedreigen wellicht niet onszelf, maar wel onze kinderen en vrienden, zo zoemde door de kerk, symbool van de naoorlogse wederopbouw.   

Ik leg de vinger op de bestaansonzekerheid, omdat in het probleem de oplossing zit. Dat zagen wij recent bij de ophef over de nieuwe overheidscampagne tegen woondiscriminatie. Daarin krijgt Annemarie een woning en Samira niet. In de dagelijkse werkelijkheid kijken zowel de Samira’s als de Annemaries elkaar aan op het woningtekort. Waar de overheid tekortschiet, gaan burgers elkaar de schuld geven: wie pikt in wat de ander nodig heeft?  

Het lijkt het verhaal van De Verloren Zoon wel, waarvoor ik als schooljongetje aan de lippen van de meester hing. Toen de vertrokken zoon berooid en berouwvol terug naar huis kwam, wilde de gelukkige vader feesten. Maar de oudste zoon, die altijd op zijn post was gebleven, deed niet mee. Ook hij had liefde nodig alvorens die te kunnen delen. Discrimineren is verboden en het is tegelijk wel degelijk ook belangrijk dat wij de pijn zien en erkennen van mensen die vergeten zijn. Dat is wat wij kunnen, ons bekommeren om elkaar - en het is goud waard. 

Meer dan ooit 

Nu de overheid. Want het onderlinge wantrouwen stopt, zodra het landsbestuur met de overheidsinstituten organiseert dat er genoeg woningen komen. En toon alle inspanningen, want er is natuurlijk niks mis met een overheidscampagne tegen discriminatie; er hoort alleen effectief overheidshandelen voor eerlijk delen bij. Dan wijzen mensen niet langer naar elkaar. Dan tillen zij elkaar juist op.  

Wat wij gemerkt hebben, juist in deze tijden van pandemieën, oorlog en klimaatproblemen, is dat het goede en zelfredzame van de mens niet naar boven komt als wij concurreren moeten op wiebelende ijsschotsen, wij floreren als wij vaste grond onder de voeten krijgen om te kunnen springen. Vaste grond onder de voeten geven, een klassieke overheidstaak; nu meer dan ooit. 

Solidair  

Dus laten wij met onze instituten sociale zekerheid organiseren, tegenover onderlinge concurrentie. Om de saamhorigheid een kans te geven, tegenover polarisatie. Laten wij van 2023 het jaar van de solidariteit maken.  

Weet u, solidariteit valt te leren. In Arnhem doen ouders dit van dag tot dag in de opvoeding. Veel ouders zijn echter te gestrest, verlamd door de tekorten die zij elke maand weer op zich af zien komen, hoe hard zij ook werken. En ook hun buren zijn in de verpauperde wijken van Arnhem-Oost zo met zichzelf bezig, dat wij als gemeente voor de vorming van een nieuwe generatie van gelukkige jonge burgers een pedagogische wijk vol opvoeders op touw zetten. Met naast de ouders ook de docenten, jongerenwerkers, straatcoaches, wijkagenten en andere opvoeders; thuis, op straat en op de rijke school met de verlengde schooldag. Met om ons heen een alliantie aan overheidsinstituten. 

Normaal verdienen   

De opvoeding krijgt grond onder de voeten als het landsbestuur de grootste stress en angst wegneemt door simpelweg praktische bestaanszekerheid te bieden voor onze bewoners. Een normaal inkomen, zodat mensen die een normaal leven leiden, zonder verslavingen en roekeloosheden, normaal kunnen leven en normaal hun vaste lasten kunnen betalen. Geen getob met toeslagen ter troost, maar gewoon het eerlijk verdiende inkomen voor werk dat deugt. Bij onvoorziene vloed en storm zijn zandzakken prima tegen de gaten in de dijken, maar voor alledag hebben wij gewone bruggen en sluizen nodig.  

De basiszekerheid, dat is waartoe onze overheid op aarde is.  

Zo werkt het, daar waar angst niet langer alles verlamt en iedereen wantrouwig maakt, komt solidariteit tevoorschijn. Beste bestuurders van Nederland kom op, onze handen zijn niet gemaakt om op te houden, maar om elkaar vooruit te helpen. Om te werken, te leren en te leven.   

Landsbestuur, de eerste uitdaging van 2023 ligt voor uw voeten.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Berend22
Berend2217 jan. 2023 - 14:55

Ook voor de economie is het uiteindelijk beter dat er meer zekerheid is mbt het kunnen betalen van basis voorzieningen. Landen met een gammel of ontbrekend sociaal netwerk zijn ook bijna altijd economisch zwak.

Pietje Puk139
Pietje Puk13917 jan. 2023 - 9:03

De basiszekerheid, dat is waartoe onze overheid op aarde is. Daar zijn de vele liberale partijen het volstrekt niet mee eens. https://nl.wikipedia.org/wiki/Nachtwakersstaat

DaanOuwens
DaanOuwens17 jan. 2023 - 8:50

Prima betoog maar niet goed genoeg. Om tot wezenlijke verbetering te komen in maatschappelijk draagvlak nodig. Er moet een ruime meerderheid zijn die de probleem herkent en een ruime meerderheid die de oplossingen deelt. En dat is niet het geval. Dus blijft de het betoog van Marcouch niets meer dan een oproep het eens vanuit zijn sociaal democratische perspectief te bekijken. Meer is het niet. De problemen op de woningmarkt worden volgens velen veroorzaakt door vluchtelingen. Het lage loon door Oost Europeaanse arbeidsmigranten. Er is geen discriminatie in Nederland maar alle criminele zijn allochtoon en alle werklozen zijn dom of lui. Dat zijn opvattingen die in de verschillende segmenten van de samenleving leven. En als de burgers niet hetzelfde probleem zien komt er ook geen oplossing.

2 Reacties
Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger17 jan. 2023 - 12:38

@Daan: Je kan vluchtelingen heel veel verwijten, maar het woningtekort wordt primair veroorzaakt door de falende overheid. Vergelijk het bijvoorbeeld maar met justitie die de hele narcotica criminele bende oppakt en vervolgens het daardoor ontstane cellentekort de opgepakte criminelen verwijt. Pure kul! Het woningtekort kan het beste opgelost worden door genoeg te (laten) bouwen. Dat we een probleem hebben met teveel vluchtelingen is een andere zaak.

DaanOuwens
DaanOuwens17 jan. 2023 - 18:42

@ Polarisario Jij schrijft: Je kan vluchtelingen heel veel verwijten, maar het woningtekort wordt primair veroorzaakt door de falende overheid. Dat is mooi, ik ben het helemaal met jou eens. Het probleem is echter dat een heel groot deel van de Nederlanders van mening is dat de vluchtelingen de oorzaak zijn.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman16 jan. 2023 - 18:27

Mooi stuk, doet me denken aan "vroeger" (1965) toen met 1 inkomen een gezin onderhouden kon worden. Op een gegeven moment bleven de lonen achter op de huren, wij kregen huursubsidie (foute naam, hoort bedrijfssubsidie te heten, winst pakkertje om de top en de aandeelhouders beter te kunnen fêteren. Moeder ging in de uren dat de kinderen naar school waren, bijklussen met poetsen bij anderen. Jullie weten het het gaat van kwaad tot erger, zie ons gidsland de USA, waar mensen zelfs met twee baantjes verzuipen.

Gerygrr
Gerygrr16 jan. 2023 - 11:44

Absoluut mooi pleidooi! Tel er de speech van Kaag bij op en ga de ongelijkheid aanpakken…. En uiterst belangrijk: ondermijn niet de beroepsgroepen met de belangrijkste taak in dit verhaal. Zij zijn niet verantwoordelijk voor discriminatie en racisme! Dat is en was de overheid, die verdeelde en heerste.

1 Reactie
Zandb
Zandb17 jan. 2023 - 7:01

Gerrygrr U maakt er (ongewild?) een soort kip of ei verhaal van: Hebben we nu een overheid die bv de verschillen aanwakkert omdat we zo'n overheid verkozen hebben of staan we machteloos tegen over een soort van dictatoriale overheid. Ik kan het nog steeds niet anders zien, dan dat 'wij' verantwoordelijk zijn voor de overheid die 'wij' aanstellen.

Joop  den Uil
Joop den Uil16 jan. 2023 - 11:29

Lang verhaal .. over solidariteit. realiseert u zich goed dat solidariteit van 2 kanten moet komen anders is het een kortstondig fenomeen.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 jan. 2023 - 13:56

Joop, ik denk dat je gelijk hebt. Het is denk ik wel tekenend voor deze tijd dat sommigen van anderen solidariteit eisen, maar zelf tegenover de ander dit niet willen leveren.

Zandb
Zandb17 jan. 2023 - 7:03

Joop Met een dergelijk denken: "Ik ben niet solidair bent omdat ik meen dat een ander dat ook niet is" kom je natuurlijk wel heel gemakkelijk van je verantwoordelijkheid af.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger16 jan. 2023 - 11:26

De balans tussen inkomens en uitgaves is zoek. De oorzaak is echter niet persé een te laag inkomen of een te hoge prijs van wat we moeten betalen om te kunnen leven, maar het zijn de diverse belastingen die de balans verstoren. De meest in het oog springende veel te hoge belasting is die op energie. Ik raad iedereen aan goed te kijken naar de energierekening waar de diverse belastingen de prijs van het product veel te ver hebben opgestuwd. Denk ook aan de BTW die veel te hoog is of bijvoorbeeld aan fiscale bijtelling en OZB. Wat te denken van de rioolbelasting of waterschapsbelasting. Allemaal veel te hoog. Het totale systeem is verrot. De overheid heeft dan weer ter compensatie een bijzonder ingewikkeld woud van toeslagen en subsidies bedacht, maar daar durven mensen vaak geen gebruik van te maken uit angst voor een volgende toeslagenaffaire. Marcouch heeft deels gelijk dat de inkomens vaak niet toekijkend zijn. Het is echter de overheid zelf die daar de grote veroorzaker van is.

5 Reacties
EenMening3
EenMening316 jan. 2023 - 12:27

@Polisario. Kostprijsverhogende belastingen zijn inderdaad funest voor mensen met lage inkomens. Met name de energiebelasting. Deze belasting is bedoeld om het verbruik te verminderen maar valt slecht uit voor de minst verdienenden. Degenen die voorstander zijn van deze "wanbelasting", kunnen die meestal gemakkelijk betalen. Het zijn dus niet de supermarkten en andere bedrijven die producten en diensten duur maken, maar het is de overheid. Als je al deze belastingen afschaft of de tarieven sterk verlaagt, kun je gewoon leven van je salaris en zijn al die toeslagen niet langer nodig. Het minimumloon moet dan wel in stappen naar 14 euro.

Gimli1955
Gimli195516 jan. 2023 - 13:54

Wat door de overheid gezaaid wordt, wordt in de samenleving geoogst. Zaai je wantrouwen en achterdocht, dan zal dat ontstaan in de samenleving met een opleving van rechts en extreem rechts. De regering is al naar rechts opgeschoven door het meedoen van "links" in vorige kabinetten, waardoor die hun geloofwaardigheid verloren zijn. Het enige links dat overblijft kiest zijn onderwerpen niet goed, en dan zeg ik dat op zijn zwakst. Als er iets fout gaat bij de overheid, wordt het niet simpel gerepareerd, maar er wordt ontweken, weggekeken en tijd gewonnen, waarna een ontzettend complex gedoe wordt opgetuigd om de gevolgen te verzachten. Resultaat is de zwarte lijsten, Toeslagschandaal, overmatige controle met als uitkomst dat er meer fouten gevonden wordt, die behandeld worden al fraude. De overheid blijft overtuigd van hun eigen gelijk en met de kadaver discipline van de coalitie blijft het door etteren tot een stinkende wond. Kosten minimaliseren en socialiseren, baten daarentegen privatiseren en maximaliseren. Vandaar de groei van vermogen van de rijksten ten koste van diegenen die daar onder zitten. Elke keer in het nieuwe jaar is het zichtbaar, en toch gebeurt er niets. Dan is het moedwil en geen ongeluk. En maar wijzen naar extreem rechts als oorzaak, terwijl extreem rechts en vroeger ook links, een gevolg is een falende oorzaak.

Grijs gebied
Grijs gebied16 jan. 2023 - 15:50

Tja, de staat heeft toch écht geld nodig om het land draaiende te houden. We willen bijvoorbeeld allemaal dat er geïnvesteerd wordt in groene initiatieven. Ook willen we dat de uitkeringen omhoog gaan en dat vluchtelingen mensenwaardig worden opgevangen. Goede zorg, onderwijs etc. etc. Dit kost echter geld. Geld dat ergens vandaan moet komen. Enkel en alleen plukken bij de mensen die iets meer hebben dan anderen houdt een keer op.

Scheef ehh ninger
Scheef ehh ninger16 jan. 2023 - 17:34

@GrijsGebied: inderdaad moet de overheid aan geld komen. Natuurlijk moet dat! Wat ze dan moeten doen is het inkomen van bedrijven en werknemers belasten en niet vrij willekeurig aan knoppen draaien waar juist niet aan gedraaid moeten worden. Het vreemde is dat het juist de VVD en het CDA waren die riepen dat je inkomenspolitiek moest voeren middels inkomstenbelasting en zie nou wat ze samen met PvdA en D66 gedaan hebben… Inkomsten worden steeds minder belast en de centen worden elders geplukt. Het antwoord van compensatie middels schimmige toeslagen werkt daarbij slechts voor enkelingen en werkt tevens fraude in de hand. De huidige systematiek is fundamenteel fout en brengt juist de zwakkeren in de problemen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman16 jan. 2023 - 18:43

@GrijsGebied, de overheid heeft een steeds groter deel van ons inkomen nodig, gaan we dat dan maar meteen inleveren en zakgeld ervoor terug krijgen? Zijn er grenzen aan de geldzucht (miljarden verspillen/kwijtraken) van de overheid? Er zijn grenzen aan ons belastbaar inkomen/vermogen! Ook het absorptievermogen van een land qua migratie instroom moet bespreekbaar zijn.