Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Landsadvocaat: Indische executies misdadig maar verjaard

  •  
11-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rawagede.jpg
Nederlandse militairen doodden in 1947 honderden mannen van Javaans dorp Rawagede. Nabestaanden klaagden staat aan
De executie van honderden mannelijke inwoners van het dorp Rawagede op Java op in 1947 door Nederlandse militairen was onrechtmatig. Maar de oorlogsmisdrijven zijn verjaard en daarom moet de claim van weduwen van slachtoffers worden afgewezen. Dat stelt de landsadvocaat namens de Nederlandse Staat in een uitgebreid verweer dat woensdag bij de rechtbank in Den Haag wordt behandeld.
Nabestaanden van het bloedbad in Rawagede hebben de Staat in december van het vorig jaar aangeklaagd. Ze willen dat Nederland erkent dat het onrechtmatig heeft gehandeld door de daders niet te vervolgen en ze willen financiële compensatie. Dat meldt de NOS.
Rawagede is een van de zwaarste excessen uit de koloniale oorlog in Nederlands-Indië. De Nederlandse Staat heeft nooit excuses aangeboden of compensatie betaald aan de nabestaanden.
Volgens advocaat Liesbeth Zegveld, die de Staat namens de weduwen heeft aangeklaagd, is het voor de nabestaanden teleurstellend en onbegrijpelijk dat een beroep wordt gedaan op verjaring. .

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

ReneeO
ReneeO11 mei 2010 - 15:48

Schande! Deze mensen hebben even monsterlijke misdaden gepleegd als NSB-ers en SS-ers en zouden dus ook gewoon vervolgd moeten worden als Boere c.s. Is hier een taak voor Arnold Karskens weggelegd misschien? Nederland zou eens een voorbeeld aan Duitsland moeten nemen. Niets van het Nazi-regime wordt daar weggemoffeld of met de mantel der liefde bedekt, elke scholier weet precies hoe de vork in de steel zit, en de vele musea en gedenktekens helpen iedereen eraan herinneren. Maar ik kan me niet herinneren in de geschiedenislessen ooit ook maar iets over de politionele acties te hebben gehoord.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 mei 2010 - 15:48

Turken moeten de Genocide op Armenie erkenen? Pardon? Maar eerlijk, is dat een stukje VOC-mentaliteit die de heer Balkenende ons ooit wilde wijsmaken door te roepen dat wij daar trots op moeten zijn? Zo ja, dan maak ik pas echt zorgen over de toekomst van mijn lieve Nederland. Ik kan niets doen voor de slachthuizen van toen, hoort bij elk geschiedenis, maar over de slachthuizen van nu en die gepland zijn! Daar geef ik graag mijn mening over.

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 mei 2010 - 15:48

De landsadvocaat handelt in opdracht van de Nederlandse staat, waarvan ik burger ben. De staat beschaamt mij, want hij toont zich van zijn meest gevoelloze, schriele en liefdeloze zijde. De staat erkent zijn verantwoordelijkheid, maar grijpt tegelijkertijd de kans onder de consequenties uit te komen. Dat is niet ridderlijk, maar laaghartig. Dat is gemeen. Dat zou je zelf het besmeuren kunnen noemen van ons eigen wapen met die leeuw en die lijfspreuk van Willem van Oranje. Omdat dit een koopliedennatie is, zal ik er ook een cententellersargumment bijgeven. Dit is slechts reclame. Dit is kruideniersgedrag van het soort dat de kruidenier zijn klanten kost. Dit is slecht voor het imago van Nederland in Zuid-oost Azië en dat terwijl de toekomst daar ligt en waarschijnlijk niet meer in Europa, maar daar. Deze houding gaat ons bedrijfsleven klanten kosten en opdrachten. Dat geef ik je op een briefje. Nu het ergste: Aan de wortel van dit schaamtevolle optreden staat waarschijnlijk een of andere kille bureaucraat, een gevoelloze regelneef die dit heeft uitgedacht. Een minister met karakter en hart in het lijf zou hem (of haar) tot de orde moeten roepen. Het is nog net niet te laat.

Tippex
Tippex11 mei 2010 - 15:48

Dat nederland destijds zo vlak na die vreselijke 2e wo met al haar verschrikkingen het kennelijk nodig vond om 2 jaren na dato zelf te vervallen in misdadig oorlogsgedrag is voor mij tot op de dag van vandaag een groot raadsel. Nederland voorbeeldland...teminste dat denken ze...ja ja!! Door het slijk graag. Benieuwd wat over tig jaren aan fraais naar boven komt inzake Uruzgan....u weet wel die opbouwmissie of was het een politionele actie. Ook zo'n mooi woord!!

Paradox2
Paradox211 mei 2010 - 15:48

Hoezo de misdadigers niet vervolgen? Aanpakken die hap. Compensatie lijkt me gepast, maar moet toch niet de insteek zijn. Gerechtiogheid laat zich niet uitbetalen in geld.

a.doorgeest
a.doorgeest11 mei 2010 - 15:48

Deze zaak is te ernstig om niet correct af te handelen. De Nederlandse regering kan in ieder geval excuses aanbieden voor toegebracht grootschalig leed en met een gepaste schadevergoeding over de brug komen. Wel kan de regering er op wijzen dat de misdrijven formeel verjaard zijn. Ook kan zij erkennen dat de daders indertijd onterecht niet zijn vervolgd en hier haar spijt over uitspreken. Een krenterige kruiderniershouding is hier beslist niet op zijn plaats. Ruimhartige en welgemeende excuses des te meer.

Jeffry2
Jeffry211 mei 2010 - 15:48

De Duitse kanselier Willy Brandt bood in Auschwitz excuus aan voor de misdaden die Duitsland tegen de joden had begaan. Tot op de dag van vandaag ontvangen nakomelingen van de slachtoffers financiële steun van Duitse regering. Brandt was er niet persoonlijk verantwoordelijk voor. Berlusconi heeft 5 miljard dollar compensatie betaald aan de slachtoffers van het Italiaanse koloniale regime in Libië. Ook bood hij excuus aan voor de misdaden die tijdens dat regime werden begaan. Hij was daar niet persoonlijk bij betrokken. De Amerikaanse justitie heeft Libië veroordeeld tot betaling van 10 miljoen dollar per familie voor de 'militaire operatie' in Lockerbie. In Rawagede werden in december 1947 door Nederlandse militairen 431 onschuldige mannen vermoord. Minister Verhagen zegt: "Ik ben in 1956 geboren en niet verantwoordelijk voor wat in Rawagede is gebeurd."

Alila
Alila11 mei 2010 - 15:48

Schandalige houding van de landsadvocaat en daarmee de Nederlandse staat. Jaren zo niet decennia lang is er door de nabestaanden aandacht gevraagd voor deze zaak. Excuses zijn nooit gemaakt en een kamer commissie op bezoek in Indonesië heeft zelfs in 2008 nog geweigerd de nabestaanden te ontmoeten. Haar voorzitter, Hans van Baalen (VVD) betoogde toen "dat we toch ook de koning van Spanje geen excuus vragen voor de 80-jarige oorlog, 'geschiedenis is geschiedenis'." Nu eindelijk de oorlogsmisdaden erkennen maar de handen schoon wassen met een beroep op verjaring vind ik pas echt misdadig. Het zoveelste bewijs van de uiterst moeizame relatie met de eigen (koloniale) geschiedenis. Hetgeen de verschillende opvolgende Nederlandse regeringen en bewindslieden er trouwens nooit van heeft weerhouden anderen wel de maat te nemen.

WillemdeGroot
WillemdeGroot11 mei 2010 - 15:48

De landsadvocaat is slechts de spreekbuis van de regering. Die is direct verantwoordelijk voor wat zij zegt. Maar zolang wij regeringsleiders hebben als de huidige (die de VOC-mentaliteit als voorbeeld opvoerde) kun je niets anders verwachten dan deze houding. Kortom: qua mentaliteit is er op dat niveau nauwelijks wat veranderd t.o.v. 60 jaar geleden.

bobbono
bobbono11 mei 2010 - 15:48

Kenmerkend hoe Nederland altijd als eerste zelf dit soort misdaden weet te veroordelen (onder dwang van onze slaafse houding ten opzichte van de vs, israel en china). Nu blijken we zelf tot oorlogsmisdaden in staat (eigenlijk wisten we dat al langer) en verspelen we zo ons recht tot iedere veroordeling van een ieder die net zo slecht blijkt te zijn als we eiegenlijk zelf zijn.... Het is helemaal een schande en getuigd helemaal van geen moreel besef als je dan ook nog eens probeert door eronder uit te komen door het verjaard te noemen ! Voor mijn gevoel verjaren dat soort dingen niet ! We kunnen nu nog een gebaar van medeleven maken naar de nabestaanden die nu nug leven of zijn we zelfs daar te barbaars voor .......

Homayoon
Homayoon11 mei 2010 - 15:48

De Duitsers hebben hun verleden verwerkt en de Nederlanders niet. Dit is nota bene in 1947 gebeurt, twee jaar na de oorlog. Hoezo verjaard ? Wij staan op onze achterste poten als het om de ?Moffen? gaat. Ik vind dit het toppunt van schijnheiligheid.

SirCharles
SirCharles11 mei 2010 - 15:48

Nederland was nauwelijks bevrijd of er hingen al spoedig bordjes "zimmer frei" voor de ramen, veel Treezen die het voordien deden met een Duitser hadden nadien al gauw een Canadees aan de haak geslagen en niet veel later begingen de Nederlanders in Indonesië dezelfde gruwelijkheden die ze voordien de Duitsers verweten. Tsja en ondertussen 65 jaren na dato worden er nog steeds allerlei spagaatbewegingen gemaakt om bejaarde NSB-ers/SS-ers gestraft zien te worden.....

ColorHugo949
ColorHugo94911 mei 2010 - 15:48

De burgerslachtoffers die Nederlandse soldaten in Afghanistan maken worden ook angstvallig buiten de media gehouden. De gesloten Buitenlandse politiek van Nederland. Gelukkig bestaat er een onafhankelijk oorlogsjournalist: Arnold Karskens die door de oorlogspropaganda van Nederland heenprikt.

RobvanKan
RobvanKan11 mei 2010 - 15:48

Redelijk schandalig voor een land dat hoogbejaarde NSB'ers en SS'ers nog altijd vervolgd wil zien.

1 Reactie
Hersenschraper
Hersenschraper11 mei 2010 - 15:48

Het kan nog erger. Colijn heeft het zelfs tot minister president gebracht. Volgende tekst overgenomen uit wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hendrikus_Colijn [Ik heb er een vrouw gezien die, met een kind van ongeveer 1/2 jaar op den linkerarm, en een lange lans in de rechterhand op ons aanstormde. Een kogel van ons doodde moeder en kind. We mochten toen geen genade meer geven. Ik heb 9 vrouwen en 3 kinderen, die genade vroegen, op een hoop moeten zetten, en zo dood laten schieten. Het was onaangenaam werk, maar 't kon niet anders. De soldaten regen ze met genot aan hun bajonetten. 't Was een verschrikkelijk werk. Ik zal er maar over eindigen."]

JoopSchouten
JoopSchouten11 mei 2010 - 15:48

'Misdaden tegen de menselijkheid' verjaren nooit.... Want dat is het in mijn ogen. Compenseren dus. En snel graag. Ideetje: Er valt nog wel iets bij Rijkman Willem Johan Groenink terug halen.

1 Reactie
Alila
Alila11 mei 2010 - 15:48

Hoezo? Heeft die dan ook Indonesiers geëxecuteerd?

JdePammer
JdePammer11 mei 2010 - 15:48

Waar een wil is, is een weg. Hier is duidelijk geen weg.

1 Reactie
RolandBru
RolandBru11 mei 2010 - 15:48

Ik zie wel een weg, maar er is geen wil!

PietPaaltjes
PietPaaltjes11 mei 2010 - 15:48

Wanneer klagen wij Spanje aan voor de 80 jarige oorlog en eisen we excuses. Trouwens, met Engeland hebben we ook nog een appeltje te schillen of met Frankrijk en vergeet de Portugeese piraten niet. Ja, we hebben nog heel veel smartengeld te eisen.

3 Reacties
omaoeverloos
omaoeverloos11 mei 2010 - 15:48

Vergeet die Noormannen niet, hebben heel Dorestad platgebrand.

Jarig2
Jarig211 mei 2010 - 15:48

Dus? We doen er niets mee? We laten het voor wat het is? Volgens mij kun je dan nooit meer met een vinger wijzen. Want die en die toen en toen. Nee toch? Het heeft lang genoeg geduurd. Maar even met de billen bloot. En wel nu!

WillemdeGroot
WillemdeGroot11 mei 2010 - 15:48

Er zijn onderwerpen, Piet Paaltje(n)s, waarover je niet zo minachtend moet doen. Het gaat hier om erkenning aan nog levende mensen, of de directe nabestaanden van slachtoffers, van fouten uit een recent verleden. En dat er grove fouten zijn gemaakt tijdens de koloniale oorlog in 'de Oost' staat buiten kijf. En een gebaar, een vorm van schuld betuigen, heeft geen zakelijk doel, maar een emotioneel! Dus, wat jij en die Oeverloos met haar dom gezwam, hier schrijven, is in feite schaamteloos!!!