Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Landsadvocaat haalt streep door deel pensioenakkoord

  •  
11-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
RTEmagicC_a5ffcccc72.jpg.jpg
Pensioenregels kunnen niet worden veranderd voor bestaande pensioenen. Hiermee valt kernpunt van plannen van sociale partners in het water
Pensioenregels kunnen niet met terugwerkende kracht worden veranderd, zo meldt de Volkskrant vrijdag. Dit kernpunt van de pensioenplannen van vakbonden en werkgevers is juridisch onhaalbaar, zo oordeelt de landsadvocaat. Het ministerie van Sociale Zaken heeft dit aan de sociale partners doorgegeven.
Het is een flinke tegenvaller voor de sociale partners die sinds vorige zomer onderhandelen over een nieuw pensioenakkoord, zo schrijft de Volkskrant.
Werkgevers en bonden willen de regels ook voor lopende pensioenen veranderen, omdat zij verwachten dat de stijgende levensverwachting dan minder minder op het pensioenstelsel zal drukken. Ook moest door de nieuwe regels het hele stelsel minder gevoelig worden voor schommelingen op de financële markten. 
In de plannen stijgt de pensioenleeftijd in 2020 naar 66 jaar en in 2025 waarschijnlijk naar 67 jaar. Ook schuiven de beleggingsrisico’s meer richting deelnemers. Ter compensatie wordt de AOW jaarlijks iets meer verhoogd dan nu. Volgens de landsadvocaat kan dit dus niet gaan gelden bestaande pensioenen.

Meer over:

economie, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

JoopSchouten
JoopSchouten11 mrt. 2011 - 10:33

Mooi. De uitgangspunten en dus de berekeningen klopte al niet (...).

PietPaaltjes
PietPaaltjes11 mrt. 2011 - 10:33

Ben zo blij met de vakbonden. Die hebben altijd het beste voor met de gewone man. Toch ?

Stuijt
Stuijt11 mrt. 2011 - 10:33

Leuk, al deze on-communicatie. Genie Seth Gaaikema noemde communicatie dan ook het zo zorgvuldig mogelijk langs elkaar praten. De onderhandelaars ZEGGEN alleen met elkaar te praten. Zij doen hun werk zodanig dat zij na 10 maanden "vastlopen" op wat hen met 100 % zekerheid VOORAF bekend was: op de manier die zij voor hun plannen nodig hebben, valt neit aan de bestaande contracten te tornen. Van mij mogen ze het 'verjaardagsritueel' uitvoeren. Als 't kind naar bed ging moest 't elke gast op het feest eerst een handje geven. Laat elke handelaar nu eerst elke gepensioneerde thuis bezoeken en zijn zaak uitleggen en dan om diens instemming met dat plan omde oude rechten te liquideren, vragen. Dat zal zorgen dat ze t.z.t. al zelf met pensioen gaan als die ronde is afgemaakt!

opmerker
opmerker11 mrt. 2011 - 10:33

Het is maar goed dat we niet rechtenloos zijn. Het zet een rem op alle plannenmakers die menen met uw geld te kunnen schuiven. Maar juig niet te vroeg. De geldontwaarding zal op de pensioenen nog harder gaan toeslaan. Ook dat is gelegitimeerde diefstal. Het is nu zo, dat voor het herstel van de pensioenkassen een forse verhoging van de rente gewenst is. Een rentestijging echter is het gevolg van de geldontwaarding, die naar verwachting hyper zal zijn. Als dit niet gecompenseerd wordt u alsnog bestolen.

vanderhoorn2
vanderhoorn211 mrt. 2011 - 10:33

Helaas. Nu betaalt de jongere generatie ook al hiervoor...

3 Reacties
Politiekbrandhout
Politiekbrandhout11 mrt. 2011 - 10:33

Kan wel merken dat jij heel gemakkelijk in dat onzin-verhaaltje trapt van " Nu betaald de jongere generatie ook al hiervoor". Gebruik je verstand en bedenk dat iedereen die nu jong is uiteindelijk ook oud wordt. En dan alsnog de prijs betaald van de huidige voorgenomen verhoging van de pensioenleeftijd en de hierdoor in totaliteit alsnog lagere pensioenuitkering. Het egoïsme van veel hedendaagse studenten en jonge werkenden om niet meer aan de pensioenopbouw van ouderen te willen meebetalen wordt voor hen op oudere leeftijd zo een sigaar uit eigen doos.

Joeri2
Joeri211 mrt. 2011 - 10:33

" Helaas. Nu betaalt de jongere generatie ook al hiervoor... " Tja, die oudere generatie heeft wel GSM uitgevonden, voor die ontwikkeling betaal je dan weer niet. Je kunt zelf met gemak zonder mobiel, LED TV en zonder auto gaan leven, dan houdt je bakken met geld over. Dus zeur toch niet zo. De ontwikkeling van internet, wie heeft die betaald? Jij niet, opzouten dus zou ik zo zeggen als je niet hypocriet zou zijn.

ElChe
ElChe11 mrt. 2011 - 10:33

Volgens mij heb ik zelf voor mijn pensioen betaald. Dit geld staat bij de pensioenmaatschappijen. Dit is uitgesteld loon, is van mij (zolang ik leef) en wordt door mij en mijn partner in de toekomst opgemaakt (hoop ik). Dit in tegenstelling tot de AOW, die wordt opgebracht door de huidige werkenden.

Michiel Online
Michiel Online11 mrt. 2011 - 10:33

Goed zo! 1-0 linksch! Het spijt me zo rechtse reageerders...natuurlijk verdienen anderen dat geld want wat hebben we nou aan die oudjes? Gewoon hun geld pakken, want ze weten toch niet meer op wie ze moeten stemmen.

1 Reactie
TanjaC2
TanjaC211 mrt. 2011 - 10:33

Ik ben rechtsch en toch ben ik het helemaal met je eens. Van het geld van de ouderen blijven we af!

maclofty
maclofty11 mrt. 2011 - 10:33

Ik, als gepensioneerde uit een lang vervlogen tijdperk, begin nu toch werkelijk te geloven dat men niet meer aan mijn pensioen mag komen. We lopen toch al ruim 10% tot 15% achter dus zo geleidelijk haalt men het geld toch wel weer terug ;-(( Maar goed deze maatregel die men voornemens was te nemen, zal wel niet doorgaan. Eindelijk in mijn laatste levensfase toch nog wat rust. ;-))

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs11 mrt. 2011 - 10:33

"Ik, als gepensioneerde uit een lang vervlogen tijdperk, begin nu toch werkelijk te geloven dat men niet meer aan mijn pensioen mag komen." Reken je niet rijk. De voorwaarden mogen niet met terugwerkende kracht gewijzigd worden, maar met de hoogte kan wel worden gerommeld. In feite betekent de uitspraak van de landsadvocaat niets meer en niets minder dan dat reeds opgebouwde rechten onder de oude voorwaarde vallen. Maar niets staat een akkoord in de weg waarin wordt bepaald dat pensioen opgebouwd onder de oude voorwaarden zal dalen en pensioen opgebouwd onder de nieuwe voorwaarden niet. Iets soortgelijks is mensen die zelf pensioen opbouwen een paar jaar terug al overkomen. Eerst mocht je je opgebouwde pensioen nog gebruiken om met vervroegd pensioen te gaan, later niet meer. Dat betekende concreet dat je een nieuwe pensioenpolis kreeg en dat voor stortingen daarop de nieuwe regels gelden. Voor op de oude polis gestort pensioen blijven de toen geldende regels van kracht en dit deel mag wel gebruikt worden om vervroegde uittreding te financieren.

Rokvok
Rokvok11 mrt. 2011 - 10:33

Het meest schandalige van het het voorstel is nog wel dat via de achterdeur een defined contribution systeem wordt ingevoerd. Bij gelijkblijvende premies en voorwaarden is dat een enorme verslechtering.

1 Reactie
cormol
cormol11 mrt. 2011 - 10:33

Hoezo ingevoerd, dat had u al jaren en bij 95% dekkingsgraad dreigt ook nog afstempeling.

[verwijderd]
[verwijderd]11 mrt. 2011 - 10:33

Pesioen is dom. Wil je echt sparen doe dan goud in een oude sok. Alles wat je nu doet gaat gewoon zo; http://www.dailymotion.com/video/x8sftw_south-park-bank_fun#from=embed&start=0

1 Reactie
Joeri2
Joeri211 mrt. 2011 - 10:33

" Wil je echt sparen doe dan goud in een oude sok. " En wanneer begin je met eruit halen? En hoeveel haal je er dan per jaar uit? "Oeps, het is op, dan maar een pilletje" lijkt me niet zo'n prettig vooruitzicht.