Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Landsadvocaat haalt streep door deel pensioenakkoord

  •  
11-03-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1183 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_a5ffcccc72.jpg.jpg
Pensioenregels kunnen niet worden veranderd voor bestaande pensioenen. Hiermee valt kernpunt van plannen van sociale partners in het water
Pensioenregels kunnen niet met terugwerkende kracht worden veranderd, zo meldt de Volkskrant vrijdag. Dit kernpunt van de pensioenplannen van vakbonden en werkgevers is juridisch onhaalbaar, zo oordeelt de landsadvocaat. Het ministerie van Sociale Zaken heeft dit aan de sociale partners doorgegeven.
Het is een flinke tegenvaller voor de sociale partners die sinds vorige zomer onderhandelen over een nieuw pensioenakkoord, zo schrijft de Volkskrant.
Werkgevers en bonden willen de regels ook voor lopende pensioenen veranderen, omdat zij verwachten dat de stijgende levensverwachting dan minder minder op het pensioenstelsel zal drukken. Ook moest door de nieuwe regels het hele stelsel minder gevoelig worden voor schommelingen op de financële markten. 
In de plannen stijgt de pensioenleeftijd in 2020 naar 66 jaar en in 2025 waarschijnlijk naar 67 jaar. Ook schuiven de beleggingsrisico’s meer richting deelnemers. Ter compensatie wordt de AOW jaarlijks iets meer verhoogd dan nu. Volgens de landsadvocaat kan dit dus niet gaan gelden bestaande pensioenen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.