Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Landjepik als taboe

  •  
15-12-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2360 keer bekeken
  •  
gaza

Wie denkt dat Israël niet aan een veroveringsoorlog bezig is houdt zichzelf voor de gek

Wat wil Israël nou eigenlijk in de Gazastrook? Wie Nederlandse media volgt leest over het “vernietigen van de terreurbeweging Hamas”. Dat belooft een aanval op Gaza en dan Israëlische militaire heerschappij over de Gazanen. Maar de beelden, woorden en cijfers doen de vraag rijzen of Israël met een veroveringsoorlog bezig is, inclusief verwijdering van de bevolking. Het NOS-programma Nieuwsuur noemt dat een “radicale” mening en stelt dat het niet het beleid van het Israëlische bewind is om grondgebied in te nemen. Maar is die optie wel zo makkelijk van tafel te vegen?

Over de vraag of Israël Gaza wil inpikken bestaat geen twijfel, want het wordt al beschouwd als eigen grondgebied. Het regeerakkoord claimt expliciet de soevereiniteit over al het land dat de wereld Palestina noemt. In schoolklassen, overheidsgebouwen, massamedia en overheidscommunicatie, maar ook als Netanyahu in de VN over een “nieuw Midden-Oosten” komt praten: heel het voormalige mandaatgebied Palestina wordt als eenheidsstaat Israël getoond. Inclusief Gaza.

Gaza is dus op papier al geannexeerd door Israël, maar wat moet er gebeuren met de 2,3 miljoen Gazanen die klaarblijkelijk tot nu toe getolereerd werden? De woorden van de Israëlische autoriteiten doen het ergste vrezen. Nog voor de aanval op Israëlische militaire installaties en dorpen op 7 oktober slecht en wel afgelopen was klonk vanuit regeringspartijen al de kreet om verovering van Gaza. Ook het verdrijven of zelfs uitroeien van de bevolking (“Jerichoraket! Jerichoraket!”) was geen taboe. Later sprak een minister over kernwapens als serieus overwogen optie. Netanyahu spoorde zijn troepen aan “de Amalekieten niet te vergeten”, verwijzend naar een stam uit de buurt van Gaza die volgens Joodse religieuze teksten tot het laatste kind en huisdier moest worden gedood.

Uit de mond van ministers en militaire leiders is opgetekend dat “geen Gazaan onschuldig is”, “Gaza kleiner moet worden”, dat er een “nieuwe Nakba” komt en dat Gazanen naar de Sinaï in Egypte moeten vluchten. Twee gelekte rapporten van denktanks die gelieerd zijn aan Netanyahu analyseren hoe de Palestijnse bevolking uit Gaza kan worden verwijderd. De woorden van militairen in Gaza sluiten hierbij aan. Vele posts op sociale media tonen teksten en video van soldaten die spreken over “ons Gaza” of “verovering, verdrijving en kolonisatie”. Vlaggen worden opgehangen en menora’s opgetrokken. Zelfs een religieuze school werd geopend.

De militaire daden spreken nog luider. De meeste huizen in Gaza zijn onbewoonbaar gemaakt en de ziekenhuizen in grote delen van de strook al onbruikbaar. De waterzuiveringsinstallaties en universiteiten liggen in de as. Van de geschatte 20.000 tot 30.000 Hamas-strijders is slechts een kleine minderheid uitgeschakeld, maar die aantallen komen wel in de buurt van het aantal gedode burgers en het aantal afgeworpen bommen. Individuele dreigementen en daaropvolgende precieze aanvallen wijzen op ziekenhuizen, journalisten, artsen, archieven en intellectuelen als gerichte doelen. Dat zijn niet de statistieken en daden die horen bij een aanval gericht op “Hamas”, maar op Gaza als bewoonbaar gebied en functionerende maatschappij.

De aanvalsstrategie spreekt boekdelen. Per deel van de Gaza, van noord naar zuid, wordt een bombardement gestart, de bevolking opgeroepen te vertrekken, en dan het bombardement verhevigd. Af en toe zijn er pauzes waarin mensen naar het zuiden kunnen vluchten. Mensen die terug naar het noorden trekken, zoals tijdens de gevechtspauze vorige week, worden beschoten. Recent ligt het grootste stad van het zuiden onder volle beschieting en moeten Gazanen naar Al Mawasi, een stukje land aan zee bij de Egyptische grens. Een adviseur van de Likoedpartij van Netanyahu legde uit dat dat handig is voor evacuatie met schepen richting Europa.

Maar er is ook gewone logica. Voor de zeer rechtse Israëlische regering zijn humane opties zoals een vredesconferentie, noest politiewerk of precieze aanvallen op Hamaswapens of -commandanten geen optie. In het verleden, bijvoorbeeld in 2008 en 2014, werd regelmatig “het gras gemaaid”. Dat betekent grootschalig geweld om de capaciteit maar vooral ook de wil tot verzet van Palestijnen te verminderen. Maar zelfs als Israël na 7 oktober aan “extreme lawnmowing” zou doen zouden uit de andere 98% van de Gazaanse mannen zo weer een legertje uit de grond gestampt worden, en nog veel bozer dan voorheen. Zo’n aanpak maakt de veiligheid van Israëlische burgers kleiner, niet groter.

Dat geldt niet voor het ruimen van Gaza. Als de bevolking met schepen vertrekt naar andere Arabische landen, of misschien welwillige Europese landen, is de veiligheid in Israël wel vergroot. Dat geldt ook voor tentenkampen in de snikhete Sinaïwoestijn. Als de Palestijnen al zouden blijven in die lege woestijn zal Egypte verzet onmogelijk maken. Dat deze optie voor bedaagde Europeanen ondenkbaar overkomt maakt het niet minder waar, maar zoals u ziet wel meer haalbaar.

Om heel Gaza te veroveren moeten eerst nog de lokale verzetsstrijders uitgeschakeld worden. De Israëlische strijdkrachten zeggen dat dat tot eind januari duurt, maar Hamas lijkt optimistischer. Ook is het niet zeker of Egypte en/of andere landen Gazanen gaan toelaten, zelfs wanneer cholera en hongersnood toeslaan in Al Mawasi. Maar de intentie van de Israëlische autoriteiten lijkt toch echt om het Gaza dat al Israël is zo leeg mogelijk te krijgen.

De aanpak van de Israëlische autoriteiten is niet om de meeste Gazanen te doden. Dat is wel erg wreed en daarvoor ontbreekt politieke ruimte in Washington en misschien zelfs ook in Tel Aviv. Maar de campagne vereist wel dat mensen met geweld worden weggejaagd. Deze georganiseerde en geplande orgie van geweld leidt tot de dood van een significant deel van de bevolking (momenteel al ruim meer dan 1%). Dat voldoet daarmee aan de definitie van volkerenmoord, ook volgens experts van de VN en 55 Holocaustexperts in een open brief met deze portée.

Nieuwsuur en andere massamedia zwijgen deze internationaal breed gedragen aanklacht dood en erkennen niet eens het landjepik. Dat zorgt voor een maatschappelijk debat in een vacuüm. Zo krijgt het demissionaire kabinet teveel ruimte om de campagne in Gaza te steunen. Rechtse kranten en krachten grijpen de kans om te zeggen dat moslims een doodscultus aanhangen die Joden haat en de “cultuur van het licht” van het vrije Westen bedreigt. En dat is dan weer niet los te zien van de 37 Kamerzetels die ‘s werelds meest prominente moslimhater behaalde op 22 november.

Meer over:

opinie, israël, gaza, oorlog
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

PVDB2
PVDB217 dec. 2023 - 10:52

Nationalisten, vaak rechtsextremisten, vinden hegemonie en grootheid waanzinnig. Vaak is de grote leider zelf ook waanzinnig in de negatieve wijze. Met conflicten en oorlog tot gevolg. Met gebruik making van een deel van de bevolking die graag laat indoctrineren met leugens, halve waarheden en propaganda. Door anderen uit te schakelen. Monddood te maken. Te bedreigen. Door net zoals in Rusland een democratisch land als provincie te beschouwen en de bezetten. Door Illegaal nederzetting te doen en oproep tot zuivering van land en deportatie van 2 miljoen mensen naar een woestijn. Door een corruptie extreem rechtse leider die vecht voor zijn politieke leven en vrijheid. Vriend Netanyahu. Laten we het kolonialsme nog even buiten beschouwen. Met vrijheidsoorlogen en terrorisme tot gevolg. En daarmee de vele vele dodelijke slachtoffers die vallen.

Campanula
Campanula16 dec. 2023 - 11:32

Eens met de schrijver. De hele taktiek in Gaza is gericht op mensen verjagen. Israël werkt aktief aan een 1 staten oplossing. Zie ook de nederzettingen

Frans Akkermans3
Frans Akkermans316 dec. 2023 - 9:05

De vrienden van de Palestijnen hier onder en hier boven laten aan duidelijkheid niets te wensen over: De wereld zou zoveel beter af zijn als Israel niet zou bestaan en het 'verzet' onder leiding van Hamas de overwinning zou behalen. "Hoe lang nog laten we de kleuter Israël , altijd samen met z'n grote broer de U.S.A. ( go team!) nog z'n goddeloze gang gaan?" "Er moet een einde gemaakt worden aan dit racistische regime!" "Of alle Palestijnen moeten Israël verlaten (zowel in Gaza als de Westbank) of alle Israëliërs moeten Palestina verlaten en weer verspreid worden over de wereld. "

2 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist16 dec. 2023 - 12:18

Net als Zuid-Afrika indertijd moet Israël ook toe treden tot de beschaafde wereld. Is dat nu zo moeilijk?

JoostJK
JoostJK16 dec. 2023 - 17:51

"DE vrienden van de PALESTIJNEN" Heb je het CIDI-handboek er maar weer even bijgepakt? Of dat van het IDF? Israël hoeft niet te verdwijnen. Israël moet zich wél terugtrekken uit gebieden die ze al sinds 1967 bezet houden, zoals dat internationaal is afgesproken. Dat mag jij best antisemitisme noemen, als je dat beter uitkomt,als 1 van de VRIENDEN van ISRAËL, maar het blijft een feit dat de staat Israël, een apartheidsstaat, al sinds de stichting elke VN-resolutie als pleepapier gebruikt, en ook de afgelopen maanden weer ongestoord z'n goddeloze gang mag gaan. En waarom? Vanwege de gruwelijke aanslag op 7 oktober? Vanwege dat palestijnen ( arabieren zoals ze in Israël worden genoemd, dat praat wat makkelijker ) eigenlijk geen mensen zijn, want "human animals"? Of zit er een andere gedachtengang achter, 1tje die wij "palestijnenvrienden" nooit zullen begrijpen, omdat we niet tot het uitverkoren volk behoren?

Prisunic
Prisunic15 dec. 2023 - 23:18

Deze reactie is verwijderd

JoostJK
JoostJK15 dec. 2023 - 20:34

Ik hoorde net iets over Israëlische liedjes die te horen zijn geweest vanaf minaretten op de Westelijke , bezette, jordaanoever. Hoe heeft dat te maken met verdediging van het uitverkoren volk tegen arabische beesten? Hoe lang nog laten we de kleuter Israël , altijd samen met z'n grote broer de U.S.A. ( go team!) nog z'n goddeloze gang gaan? Hoe lang moeten onze gedachten en gevoelens nog worden afgedaan als palestijnse propaganda, zonder stempel "goedgekeurd door het CIDI"?

4 Reacties
MartinSijes
MartinSijes15 dec. 2023 - 23:57

JoostJK "Ik hoorde net iets over Israëlische liedjes die te horen zijn geweest vanaf minaretten op de Westelijke , bezette, jordaanoever." Die soldaten zijn bestraft.

JoostJK
JoostJK16 dec. 2023 - 0:04

dus? Alles weer hunky-dory?!

LaBou
LaBou 16 dec. 2023 - 12:08

"Die soldaten zijn bestraft." Net zoals die soldaat die Shireen Abu Akleh vermoord heeft? Of wacht, die is nooit bestraft, net zo min als veel idf terroristen na het vermoorden van palestijnen. Dus waarom moeten we dit ineens serieus nemen?

JoostJK
JoostJK16 dec. 2023 - 19:12

@Martin Sijes Ja, dat hoor je vaak....de soldaten zijn bestraft ( niet géstraft, dat is weer iets heel anders ). Ik ben benieuwd welk verhaaltje we van je gaan horen over drie Israëlische gijzelaars die zijn doodgeknald door "Friendly Fire" . Ik heb er alvast 1 : Ze zagen er uit als Hamas-terroristen, ze spraken Ivriet - ook al verdacht - en , wat ze echt weggaf : ze zwaaiden met witte lappen. Nou, daar trappen ze bij het IDF niet in hoor!

JaapBo
JaapBo15 dec. 2023 - 19:21

Goed artikel. Helemaal mee eens. Israel is uit op etnische zuivering. Er moet een einde gemaakt worden aan dit racistische regime!

MartinSijes
MartinSijes15 dec. 2023 - 18:31

Wat een platte demagogische propaganda. In Israëlische documenten of documenten wordt nooit over "Palestina" gesproken zoals de auteur suggereert ."Het regeerakkoord claimt expliciet de soevereiniteit over al het land dat de wereld Palestina noemt." Onzin. In Israël spreekt men van Medinat Israel += de staat Israel=מדינת ישראל of Het land Israël = ארץ ישראל.. Men denkt nooit in termen van het "mandaatsgebied" Palestina. . Bespottelijk. Wie probeert de schrijver hier in de maling te nemen? Zichzelf? De lezer? De waarheid is, dat door de verdeeldheid in Israël er geen plan is wat men met de Gazastrook aan moet. Allerlei tegengestelde ideeën doen de ronde, zoals te doen gebruikelijk in de volstrekte verbale chaos die de Israëlische politiek kenmerkt. Dat is een markt waar iedereen van alles door elkaar heen schreeuwt. Feit is, dat de stafchef van het leger nog steeds moet horen wat de uiteindelijke post oorlog plannen van de regering zijn. Feit is dat Netanyahu de militaire controle zegt te willen behouden, maar zegt Gaza niet te willen bezetten. Hoe dan? Niemand weet het. Ideëen over interne en externe bufferzones van wisselende breedte doen de ronde. Feit is dat Netanyahu minister Gantz beschuldigt de VS te steunen. Feit is dat Egypte de Israëli hebben duidelijk gemaakt, dat een verdrijving naar Gaza de vrede in gevaar brengt. Feit is dat er een kloof ontstaat tussen Biden en Netanyahu. Feit is dat de president Herzog een gesprek over 2 staten te vroeg vindt. Enzovoort.

9 Reacties
JaapBo
JaapBo15 dec. 2023 - 19:23

Kom op Seijs! Je weet toch dat Israel al haar hele bestaan als doel heeft zoveel mogelijk land, met zo weinig mogelijk Palestijnen?

JoostJK
JoostJK15 dec. 2023 - 19:28

Feit is dat Israël moet opdonderen uit de gebieden die ze als sinds 1967 bezet houden. Feit is dat Israël zijn ( haar ) reet afveegt met resoluties van de V.N., met als bekendste resolutie 242. Feit is dat Israël bezig is met massamoord Feit is dat Nederland zoals altijd de rol van poepejantje speelt Feit is dat het IDF in het diepst van haar wezen een crypto-religieuze fascistoïde organisatie is, geleid door psychopaten, met aan het het hoofd Benjamin Nethanyahu Feit is, dat ik me afvraag waarom martin sijes nu ook al begint met te schrijven in het Ivriet https://nl.wikipedia.org/wiki/Hebreeuws sabbat shalom

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 dec. 2023 - 22:50

Die Israeliers in de westerlijke oever zijn daar maar op vakantie.

MartinSijes
MartinSijes15 dec. 2023 - 23:27

Joost JK "waarom martin sijes nu ook al begint met te schrijven in het Ivriet https://nl.wikipedia.org/wiki/Hebreeuws" Heel simpel . De auteur suggereerde dat Israel in regeringsdocumenteGaza opeist omdat het tot het gebied behoort dat de wereld Palestina noemt. De staat heet officcieel Medinat Israël. Het historische thuisland heet Eretz Israël. Het leek mij juist om die namen ook in de taal van de staat weer te geven: Iwrith. Ariel Sharon trok zich uit Gaza terug. Als Hamas niet was binnengevallen had Israël Gaza gemeden en er nooit meer een voet gezet.

JoostJK
JoostJK16 dec. 2023 - 0:12

@Martin Sijes (....) Ja, en Istanbul heette vroeger Constantinopel, en dáárvoor Byzantium

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2023 - 12:00

Dit komt niet meer goed. De Israëlis gaan de bezette gebieden niet teruggeven.

LaBou
LaBou 16 dec. 2023 - 12:09

"De Israëlis gaan de bezette gebieden niet teruggeven. " Dat is ook nog nooit de bedoeling geweest. Na 50 jaar moet dat inmiddels toch wel heel duidelijk zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 dec. 2023 - 14:24

Na het mislukken van de Oslo-accoorden had ik de moed al opgegeven.

randomjooperd2
randomjooperd218 dec. 2023 - 10:32

[Dit komt niet meer goed. De Israëlis gaan de bezette gebieden niet teruggeven.] hier, in een notendop, de hypocrisie van het westen t.o.v. andere conflicten. Regels zijn voor de slaven, niet voor de meesters. QED.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans315 dec. 2023 - 17:17

Het is al weer meer dan twee maanden geleden maar het kan geen kwaad er aan te herinneren dat Hamas deze oorlog is begonnen in de wetenschap dat Israel zou reageren zoals het heeft gereageerd. Ik zeg dit omdat deze columnist niet een letter wijdt aan het veroordelen van terrorisme van Palestijnse kant.

2 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman15 dec. 2023 - 19:12

Dan herinner ik er maar even aan dat de onderdrukking van de Palestijnen niet twee maanden geleden begonnen is maar rond de stichting van de staat Israël in 1948 en de verdrijving van de inheemse bevolking. Zoals iedereen weet heeft de Israël vervolgens de overgebleven gebiedjes van die inheemse bevolking illegaal bezet en illegaal gekoloniseerd. In het hele gebied van de rivier tot de zee is een systeem van apartheid gevestigd zoals alle grote mensenrechtenorganisaties geconcludeerd hebben. En nu is men bezig het karwei af te maken in een tweede Nakba die qua verschrikking de eerste Nakba en alles wat daarna kwam overtreft. Er is werkelijk sprake van een genocide zoals diverse deskundigen geconcludeerd hebben en eenieder die dit met wat voor smoesje dan ook (Hamas! Islam! 7 oktober!) probeert te ontkennen of te vergoelijken is vergelijkbaar met holocaust-ontkenners en medeschuldig.

JaapBo
JaapBo15 dec. 2023 - 19:25

Hamas is niet begonnen. Israel is begonnen, en het zionisme al voor het bestaan van Israel. Israel wil Palestijnen niet als gelijkwaardig erkennen. Dat is het probleem: racisme!

Olav Meijer
Olav Meijer15 dec. 2023 - 16:17

Goed, scherp artikel! [.....moeten Gazanen naar Al Mawasi, een stukje land aan zee bij de Egyptische grens. Een adviseur van de Likoedpartij van Netanyahu legde uit dat dat handig is voor evacuatie met schepen richting Europa.] Het is al erg genoeg dat Israël altijd al de VN-resoluties ter zake heeft genegeerd en zich -in strijd daarmee- niet heeft teruggetrokken uit de in 1967 op de Palestijnen veroverde gebieden. Nu wordt het dus vele malen erger: een complete etnische zuivering die tot nu toe steeds in alle toonaarden werd ontkend door Israël-apologeten. Want "zelfverdediging". Het is een schande als de internationale wereld het er weer bij zou laten zitten. Vooral de VS hebben een belangrijke rol, want die zijn feitelijk bij machte Israël een halt toe te roepen met het plegen van oorlogsmisdaden. Ook het Nederlandse (demissionaire) kabinet treft blaam. [Deze georganiseerde en geplande orgie van geweld leidt tot de dood van een significant deel van de bevolking (momenteel al ruim meer dan 1%). Dat voldoet daarmee aan de definitie van volkerenmoord, ook volgens experts van de VN en 55 Holocaustexperts in een open brief met deze portée.] Het is de allerhoogste tijd dat de Israëlverdedigers de naakte feiten onder ogen zien. En wat mij betreft zich schamen, want deze ontwikkeling was al lang duidelijk, zoals de schrijver terecht stelt.

Welgesteld
Welgesteld15 dec. 2023 - 15:58

Ariël Sharon heeft destijds bewust de Israëliërs teruggetrokken uit Gaza. Het leek goed te gaan, maar nadat Hamas (destijds nog democratisch) aan de macht is gekomen, is het bergafwaarts gegaan. Het is geen partij om Mee te onderhandelen. De Palestijnen kennen sindsdien geen persvrijheid meer. Ze hebben geen kiesrecht meer. Gaza is geduikeld in de corruptie index. Gaza moet letterlijk weer van de grond af worden opgebouwd.

1 Reactie
JaapBo
JaapBo15 dec. 2023 - 19:28

Je kunt eerder stellen dat Israel niet wil onderhandelen en vast houdt aan haar racisme, dan dat Hamas niet wil onderhandelen. Luister naar de feiten: https://scheerpost.com/2023/11/07/norman-finkelstein-responds-to-bernie-sanders/amp/

Djjj
Djjj15 dec. 2023 - 15:18

Beide kanten zijn waar ja Israël wil alle Gazanen verdrijven en zullen doorgaan tot de laatste Gazaan het gebied heeft verlaten. Het liefst scheppen ze Europa op met deze vluchtelingen om 2 simpele redenen. In eerste plaats vinden Israëliërs Europa toch al geïslamiseerd dus meer dan 2 miljoen Gazanen en daarmee moslims zou voor Europa dan ook geen probleem moeten zijn. Ten tweede vinden ze dat wij Europeanen deze schuld voor Israël op ons moeten nemen als wraak voor de Shoah (holocaust). Ook klopt de beweringen van rechts dat moslims in het algemeen een doodscultus aanhangen die alle joden haten. Dat doen ze zowel uit theologische redeneringen maar ook uit het diepe haat voor het zionisme en in hun ogen de onrechtmatige bezetting van Palestina. Een consensus in dit conflict is denk ik dan ook onmogelijk. Of alle Palestijnen moeten Israël verlaten (zowel in Gaza als de Westbank) of alle Israëliërs moeten Palestina verlaten en weer verspreid worden over de wereld. Hoe dan ook een andere manier op vrede is onverenigbaar met hoe mensen in het Midden-Oosten denken en zal in mijn ogen onmogelijk zijn te bewerkstelligen.

JoostJK
JoostJK15 dec. 2023 - 15:12

Het lijkt op het uitknijpen van een tube tandpasta waar de dop nog op zit.

Mark Huysman
Mark Huysman15 dec. 2023 - 13:53

Goed en zeer accuraat artikel. Alleen zou ik dit iets anders formuleren: “De aanpak van de Israëlische autoriteiten is niet om de meeste Gazanen te doden. Dat is wel erg wreed en daarvoor ontbreekt politieke ruimte in Washington en misschien zelfs ook in Tel Aviv.” Het is inderdaad erg wreed maar dat is wat er nu in Gaza gebeurt ook. Wreedheid is geen criterium voor Israël. Het is wel waar dat Washington de wreedheden niet onbeperkt kan steunen. Niet omdat Joe Biden zo humaan is (dat is ie duidelijk niet) maar omdat een groot deel van de Amerikanen (en vooral kiezers op de Democraten) dat niet pikt. Er is nu al een meerderheid voor een staakt-het-vuren. En Biden wil graag herkozen worden volgend jaar. Daarin schuilt ook het belang van de massademonstraties. Hoe meer druk er is op Washington (en op de bondgenoten waaronder Nederland) hoe moeilijker het wordt voor Biden om Netanyahu te blijven steunen in de etnische zuiveringen en volkerenmoord.

1 Reactie
Vuurrood
Vuurrood15 dec. 2023 - 15:29

Volgens mij heeft er vorige week in media de mededeling gestaan dat de Israëlische regering 10 of 12 concessies heeft verleent om voor de kust van Gaza naar gas te boren. Als dit zo is denk ik dat dit een gegronde reden voor de Israëlische regering om Gaza gewoon in te pikken.

tinekea2
tinekea215 dec. 2023 - 13:37

Dan zal dat wel de reden zijn dat Hamas nu ook in Europa terreurdaden wil uitvoeren?

1 Reactie
JoostJK
JoostJK15 dec. 2023 - 15:02

@Tineke van de A2 Lées jij wel eens artikelen waarop je reageert?