'Landen moeten tijdelijk uit euro kunnen'
• 01-08-2012
• leestijd 1 minuten
Prominent Duits econoom pleit voor tijdelijke opt out-regeling voor eurolanden die diep in financiële problemen raken
Zwakke eurolanden moeten tijdelijk de muntunie kunnen verlaten om hun concurrentiepositie te herstellen. Later moeten zij weer terug kunnen keren in de eurozone. Dat stelt de toonaangevende Duitse econoom Hans-Werner Sinn woensdag in de zakenkrant Financial Times.
Landen die voor zo’n tijdelijke opt out kiezen zouden de status van geassocieerd lid van de euro krijgen, maar wel snel hun wisselkoersen kunnen aanpassen om weer concurrerend te kunnen worden, stelt
Sinn in de Financial Times. Dit bespaart die landen een waardevermindering binnen de euro die dramatische prijs- en loondalingen en de daaruit voorkomende economische krimp en massawerkloosheid met zich meebrengt.
Een land dat tijdelijk de euro verlaat, blijft minstens 2 jaar in een Europees wisselkoersmechanisme, dat de waarde van de munt van dat land tegen de euro binnen een bepaalde bandbreedte bepaalt, vertaalt ook
RTL Nieuws woensdag. Dit moet een soort training worden voor een terugkeer naar de euro, meent de econoom. “Dit voorkomt een wanordelijk vertrek uit de euro en geeft landen een realistische en geloofwaardige hoop om weer naar de euro terug te keren.”