Waarom schakelen we niet dagelijks gedurende een half uur vanaf
Nederland 2 per provincie automatisch door naar de eigen regionale
televisie?
De samenstelling van de Eerste Kamer is van belang. Met meer linkse en groene senatoren kan de regering Rutte minder makkelijk afbreken wat van waarde is zoals solidariteit en duurzaamheid. Een extra reden om morgen naar de stembus te gaan. Maar het gaat allereerst om de provincies. Daar kunnen de landelijke dagbladen, televisie- en radiozenders beslist wat meer van laten zien.
Maar hoe zoom je in op een bepaalde provincie zonder de aandacht vanuit de andere provincies te verliezen? Ik doe een voorstel. Waarom schakelen we niet dagelijks gedurende een half uur vanaf Nederland 2 per provincie automatisch door naar de eigen regionale televisie? Dat zou de betrokkenheid bij de Provinciale Staten pas echt vergroten. Een portaal voor de regio dus.
Met de lijsttrekkersdebatten die we nu op de landelijke televisie zien, lijkt de Provincie als bestuurlijke en politieke factor verder weg dan ooit. En dat terwijl de Nederlandse Publieke Omroep in samenwerking met de gezamenlijke regionale omroepen een boost zou kunnen geven aan de provinciale politiek. Het aantal kijkers en luisteraars van regionale omroepen valt tegen als je die vergelijkt met de landelijke zenders. Maar de publieke omroep heeft wel een maatschappelijke opdracht. Het ondersteunen van onze parlementaire democratie – ook op decentraal niveau – hoort daar wat mij betreft helemaal bij. Dat vraagt om echt creatieve media-constructies.
Zo’n creatief idee is dat je in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen dagelijks een uur zendtijd inbouwt op Nederland 2, liefst primetime. Woon je bijvoorbeeld in Noord-Holland, dan wordt je automatisch doorgeschakeld naar RTV Noord-Holland en wie in Overijssel woont ziet een uur lang RTV Oost. Uiteraard mag de zendercoördinator van Nederland 2 met zijn redacteuren globale voorwaarden stellen aan hoe de regionale omroepen deze specifieke zendtijd invullen. Ook biedt de NOS ondersteuning. Per provincie een co-productie dus van NOS en de regionale omroepen in verkiezingstijd.
Mensen die nooit naar hun regionale televisiekanaal kijken, verleid je op deze manier om wat vaker dichtbij huis af te stemmen. En het vergroot bovendien de betrokkenheid bij de provinciale politiek. Want de Provincie neemt beslissingen die ons allemaal raken over onder meer ruimtelijke ordening, landbouw, verkeer en welzijn. De NOS laat dan bovendien zien dat het oog heeft voor de regio, zoals vroeger gebeurde met het televisieprogramma Van Gewest tot Gewest.
Het vraagt natuurlijk om flexibileit en creativiteit van publieke omroepen, redacties en journalisten in zowel Hilversum als in de regio. Hopelijk breekt het besef door dat alle met belastinggeld gefinancierde media een rol hebben te spelen in het beschermen en versterken van onze parlementaire democratie op alle niveaus.