Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

'Bevolking snakt naar toekomstvisie'

Grote zorgen over gevolgen voor MKB
Joop

Landbouwsysteem van steeds meer voor steeds minder is doorgeschoten

  •  
15-10-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
varkens

© Cc-foto: Michael Strobel

De kringlooplandbouw is een erg goed idee. Daarom gaan we niet protesteren, maar gaan we aan het werk, stelt Caring Farmers.
Cabaratier Pieter Derks zei het al: “Talloze politici hebben inmiddels toegezegd dat alles de komende jaren blijft zoals het is. We mogen ons nog gewoon diep in de schulden blijven steken om mee te kunnen in de schaalvergroting, om dan onze producten tegen dumpprijzen in de supermarkt te moeten verkopen, zodat we net genoeg overhouden om geld te hebben om ons veevoer of zaaigoed tegen woekerprijzen bij een monopolist te kopen en weer een jaartje ongelukkig te blijven. Opgelucht reden alle boeren weer naar huis.” En als het niet snel genoeg gaat dan gaan we naar het provinciehuis en desnoods dringen we het binnen. Als iedereen maar zegt dat het blijft zoals het is.
Waar gaan de demonstraties nu eigenlijk over? Als je heel simpel leest op de website van Agractie dan was ‘herwaardering van de landbouw het doel van de actiedag op 1 oktober’. Als je dan vervolgens de standpunten leest, dan blijkt daar inderdaad uit dat we vooral niets willen veranderen. Punt 1 is meteen: ‘geen gedwongen verdere inkrimping van de veestapel’.
Dus we willen alles bij het oude laten en dat moet hergewaardeerd worden? Daar gaat het mis. Herwaardering van de landbouw is een goed punt en waarschijnlijk zelfs terecht. Maar dat begint met te onderkennen dat we de laatste decennia zijn doorgeschoten in ons landbouwsysteem van steeds meer voor steeds minder. Zo gebruiken we onder meer te veel bestrijdingsmiddelen en te veel kunstmest, zijn we dieren als producten gaan beschouwen en zijn we waanzinnig veel dieren gaan houden met als enige doel om ze op te kunnen eten.
Uitstoot Dit resulteert in een voedselsysteem waarin we niet meer bijdragen aan de wereldvoedselvoorziening, maar juist waardevolle producten als graan en mais aan de humane voedselvoorziening onttrekken. Ook is de CO2- en de stikstofuitstoot te hoog. Dat we de laatste (tientallen) jaren reeds veel uitstoot hebben gereduceerd is mooi, maar nog steeds is te hoog gewoonweg te hoog.
Het heeft geen zin om te wijzen naar andere sectoren. Uiteraard moeten we iedereen die medeveroorzaker is van het huidige systeem van groot, groter, grootst erbij willen betrekken. Maar evengoed houdt dat in dat wij moeten doen wat we kunnen, waarbij minder ook een optie moet kunnen zijn. Als we dat onderkennen, kunnen we gaan werken aan een nieuw landbouwsysteem waarmee we de toekomst in kunnen.
Akkerbouwers De protesten zijn allemaal begonnen na de uitspraken van Tjeerd de Groot dat de veestapel gehalveerd zou moeten worden. De hele boerensector kwam in opstand, woorden werden verdraaid en naar argumenten werd nauwelijks meer geluisterd. Er kwam zelfs een column van een agrarische journalist die zei dat de Groot 95% van de boeren weg wilde hebben. Om het vuurtje maar even op te stoken.
Vervolgens gingen akkerbouwers zich ermee bemoeien, want ze hebben wel de mest van de dieren nodig. Dat ze hiervoor grof geld krijgen, in plaats van ervoor te betalen werd logischerwijs niet verteld. Een eenvoudige oplossing zou al zijn: betaal voor de waardevolle grondstof mest. Dan is dit voor de veeboer geen kostenpost, maar een opbrengstpost naast het dier zelf. Zodoende kan de boer ook met minder dieren een boterham verdienen.
Kringlooplandbouw De kringlooplandbouw is een erg goed idee en de moeite waard om aan te werken. Daarom gaan we niet protesteren, maar gaan we aan het werk. Daarom proberen we kringlopen op zo’n klein mogelijke schaal te sluiten, koeien te laten grazen op marginale gronden en varkens en kippen alleen maar te voeren met reststromen of met regionaal geteeld voer. Dan gaan we vanzelf naar minder dieren. Maar deze krijgen wel allemaal een rol in deze landbouw. Ook kunnen we de dieren dan een waardig leven geven met toegang tot frisse buitenlucht als minimumeis.
Zijn we al waar we willen zijn? Nee, maar we gaan op reis. En graag nodigen we iedereen uit om met ons mee te doen: boer, burger, wetenschapper, bank, dierenarts, techneut, gewoon echt iedereen.
Ook wij als Caring Farmers willen graag waardering van de samenleving. En daarom willen wij het nieuwe landbouwsysteem in Nederland invulling geven. Met als doel dat we een mooie landbouw hebben en houden waar we trots op zijn en kunnen blijven zeggen: ‘de hele wereld komt hier kijken hoe goed we in Nederland zijn. We zijn inderdaad de beste boeren van de wereld’. Niet door middel van protest, maar door actie!
Annette Harberink, Geert van der Veer en Ruud Zanders zijn de initiatiefnemers van Caring Farmers. Bij dit initiatief zijn inmiddels 80 boeren, 8 organisaties en circa 200 consumenten aangesloten.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

Phil2
Phil217 okt. 2019 - 8:38

Mee eens. Je kunt de huidige crisis ook zien als gebrek aan écht leiderschap van de bewierookte Rutte. Dat hij het kan, liet ie zien met het overstag gaan (ook in toon) van hoe Den Haag aankijkt tegen het Groningse gas. Moet ook in de landbouwsector gebeuren. Dat NL tweede grootste agrarische exporteur in de wereld is geeft aan hoe de sector een waterhoofd is geworden.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2019 - 11:10

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens16 okt. 2019 - 12:48

@ oma-oeverloos Jij schrijft: 200 consumenten is natuurlijk veel te weinig. Er zijn al een paar miljoen Nederlanders die biologische merkproducten kopen. Die komen bijna allemaal uit Duitsland. Er zijn voldoende consumenten die willen, maar bijna geen boeren die willen leveren. Dan plaats jij dit soort misplaatste tekstjes bij iets wat in potentie een zinnige aanpak kan zijn. Nu kleinschalig maar wel met de potentie te groeien en ook boeren een goede toekomst kan bieden. Ik snap best dat je vindt dat de Randstad de oorzaak is van alle problemen. En dat de provinciale boeren niets in de weg gelegd mag worden. Maar er zijn toch wat forse milieuproblemen die om een oplossing vragen. Jouw benadering sluit iedere oplossing uit.

DaanOuwens
DaanOuwens16 okt. 2019 - 20:48

@ oma-oeverloos Jij schrijft: Mijn benadering is klimaatneutraal leven, met een budget voor levensonderhoud van minder dan 50 euro per maand. Dus? Moet iedereen dat doen van jou? Overigens laat ik graag mijn boontjes invliegen vanuit Egypte.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2019 - 5:44

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Katootje2
Katootje216 okt. 2019 - 8:11

Z_edje heeft dus iets tegen Tjeerd de Groot om dat hij te duidelijk is.

Abma
Abma16 okt. 2019 - 4:48

Waarom wordt de kwalijke rol van de Supermarkten, banken en veevoeder bedrijven zo weinig belicht. De prijzen oorlogen van supermarkten en het gedrag van oa de Rabobank hebben voor een groot deel geleid tot het megalomane gedrag van een aantal boeren. Deze hebben zich er ook niets van aan getrokken dat collega, s het door dit gedrag het steeds moeilijker kregen.

Bert de Vries
Bert de Vries16 okt. 2019 - 4:29

Een ondernemer die niet genoeg verdient om de zaak draaiende te houden, stopt met het bedrijf of gaat failliet. Een boer die niet genoeg verdient om de zaak draaiende te houden, slaat met de vuist op tafel of pakt de mestvork. En eist subsidie of vrijstelling ofgod mag weten wat. Als het maar wat oplevert. Verschil moet er zijn. Trouwens, een verhelderend zijspoor: wat zouden de reacties zijn als racistisch bejegende inwoners van dit land met hun auto's de wegen zouden blokkeren? Zouden ook dan CDA, VVD en SGP overlopen van begrip?

1 Reactie
Abma
Abma18 okt. 2019 - 5:11

Helemaal mee eens. Nu gaan zij ook nog eens nadenken over een boeren partij. Ik denk dat een postbezorgers partij veel meer op zijn plaats is. Voor de boeren wordt al meer als genoeg gelobbied in Den Haag maar ook in het door hen zo gehate Brussel.

Greendutch
Greendutch15 okt. 2019 - 16:31

I had a dream, gisteren dat ik een jumbo 737 had en op het binnenhof ging landen om míjn wens kracht bij te zetten en mijn oplossing af te dwingen. al ca 40 jaar droom ik dat de regering, + grote organisaties en bedrijven, mijn (en jullie) buren, vrienden en kennissen en alle anderen op links en rechts die ik misschien vergeten ben, allemaal vóór vergroening zijn en keihard willen werken aan verbetering van milieu en zo dus ook weer aan klimaatverbetering t.o.v. zoals het nu eindelijk geworden is. al die stormen, orkanen, overstromingen, harde regen, droogte die het resultaat zijn van hoe de mens- vooral de welvarende westerse- geleefd heeft en alles zichzelf toegeëigend zonder na te denken over de gevolgen daarvan. al die jaren doe ik op bescheiden manier en zeker niet foutloos, mijn best om de natuur te ontzien, omdat ik er van hou en omdat ik weet dat het uiteindelijk beter is voor mens, dier, bomen, zeeën, rivieren enz enz. en ik me graag goed voel. maar , mijn droom is vandaag niet meer, en dat wist ik gisteren al, ik ben misschien een dromer maar niet geheel van de wereld. een oude vriend, handelaar van beroep (hij was / is nog miljonair door zakelijk succes in de vorige eeuw) zei eens toen ik een opmerking maakte omdat hij liep te klagen, dat dat onterecht was omdat hij geld genoeg had:" dat handelaren en boeren altijd, altijd moeten zeuren dat * iets te duur was, *er niet genoeg te verdienen valt, *kosten de pan uitrijzen, enz enz." ik weet/ denk dat hij gelijk had. ik begrijp dat voor boeren al die nieuwe regels tegenvallen en zij dit kenbaar willen maken. anderzijds vind ik het ook gezeur omdat ook zij al 40 jaar weten dat het milieu aandacht nodig heeft want zij staan elke dag in de wei en zien planten , insecten en kleine dieren en vogels verdwijnen. de politiek heeft hen in de jaren '60 schaalvergroting opgelegd en legt hen nu kringloopboeren op. zij hebben geïnvesteerd, allemaal hun eigen machines en tractoren (waar zijn de coöperaties waarin ze die gezamenlijk kochten en gebruikten) en zijn gewend geraakt aan een bepaalde levens- en werkstijl, die opgeven is niet leuk. dat zij niet altijd gewaardeerd worden denk ik ook wel, vooral niet door hun afnemers: de grote bedrijven die op optimale winst uit zijn i.p.v. respect voor boer en product. waarom zijn al die boeren, gewoon omdat zij juist degenen zijn die om zich heen het land en de lucht zien veranderen, niet zelf begonnen, decennia geleden met op een andere, groene, milieubewuste manier hun bedrijf en werk anders in te richten? de boer die t.baudet op zijn trekker toeliet snapt niet waar hij mee bezig is want die wil de elite terug op het parlementaire pluche en dan gaat de adel weer over het land en de landbouw enz. en zijn de boeren geen zelfstandig ondernemers meer. dit was een goedkope manier om stemmen te winnen. mijn oplossing: milieubewust, groen en bio boeren, weer koeien, varkens, schapen, geiten en kippen buiten, graanvelden en boomgaarden rondom boerderijen en vooral lokaal producten kweken en nuttigen.

Karingin
Karingin15 okt. 2019 - 15:57

Zo kan t dus ook

1 Reactie
Katootje2
Katootje215 okt. 2019 - 20:18

Dat is zelfs de enige juiste weg.

Gefaald
Gefaald15 okt. 2019 - 15:40

Kringlooplandbouw is een slecht idee. Juist vanwege natuurbescherming moet de landbouw geïntensiveerd worden zodat er meer voedsel wordt geproduceerd op minder land. Dat is de enige manier om 10 miljard mensen te voeden zonder de aarde te verwoesten. Meer voor minder = meer voedsel voor minder landgebruik.

4 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot15 okt. 2019 - 17:49

'Juist vanwege natuurbescherming moet de landbouw geïntensiveerd worden' Onzin om dat zo te stellen want er is voortdurend ontwikkeling. Landbouw is tot nu toe altijd gebaseerd geweest op de gedachte die jij schetst waardoor kringlooplandbouw een onderontwikkeld gebied is. Zou R&D zich op kringlooplandbouw richten dan is daar nog heel veel winst te behalen. Je ziet hetzelfde bij productontwikkeling. Daar maakte men zich tot voor kort ook nauwelijks druk om recycling. Nieuwe producten worden op dat gebied steeds slimmer. Puur omdat recycling en milieu impact tegenwoordig in veel gevallen vanaf het begin in het programma van eisen staat. Bijvoorbeeld Philips is daar behoorlijk ver mee. Ontwikkelaars zijn zich er steeds meer van bewust worden van het feit dat er serieus iets moet veranderen in hoe we met onze grondstoffen en het milieu omgaan. Nu de burger nog. Met een dogmatische houding zoals jij laat zien los je niks op.

Katootje2
Katootje215 okt. 2019 - 20:17

Ach, omdat Gefaald weer eens iets roept betekent dat nog lang niet dat het waar is. Nog niet zolang beweerde hij dat het verschil tussen apen en mensen is, dat mensen het barbecueën hebben uitgevonden en daarom nu grotere hersens hebben, terwijl hij zelf het bewijs is van het tegendeel.

Gefaald
Gefaald16 okt. 2019 - 10:28

@Katootje https://www.volkskrant.nl/wetenschap/grotere-hersenen-dankzij-het-koken-van-voedsel~b1797513/?referer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F Lees eens wat meer, meid. Dan weet je dat de uitvinding van het koken de mens inderdaad grote hersenen heeft opgeleverd. En hoef je jezelf niet voor schut te zetten.

Ch0k3r
Ch0k3r16 okt. 2019 - 10:34

@Katootje "Nog niet zolang beweerde hij dat het verschil tussen apen en mensen is, dat mensen het barbecueën hebben uitgevonden en daarom nu grotere hersens hebben, terwijl hij zelf het bewijs is van het tegendeel." Ad hominem van heb ik jou daar. Die stelling van gefaald is juist. Gebakken vlees kost minder energie om te verteren en heeft voor grotere hersens gezorgd. Dat is algemeen geaccepteerd binnen de evolutietheorie. En gefaald is nogal wat slimmer dan andere primaten zoals apen, dus hij is eerder bewijs voor de stelling dan tegenbewijs. Tenzij jij met een chimpansee net zo kunt praten als met Gefaald.

I am Legion
I am Legion15 okt. 2019 - 15:23

De kringlooplandbouw is zeker een erg goed idee. Het is echter pertinent onwaar dat er nu een landbouwsysteem is van steeds meer voor steeds minder. Het is met de schaalvergroting en intensieve veeteelt en landbouw juist zo dat er met steeds minder middelen, waaronder ook schadelijke uitstoot, een steeds hogere opbrengst is gegenereerd. De relatieve opbrengst per kilo landbouwgewassen en liters en kilo's veeteeltproducten is met schaalvergroting en intensieve productie gestegen tegenover een dus relatief lagere uitstoot van schadelijke stoffen. Naast de bediening van de lokale markt is er daarnaast een grote export. Dát maakt het verschil waardoor de relatief meer beperkte uitstoot van schadelijke stoffen in absolute zin binnen Nederland gestegen is. Een meer op de lokale markt gerichte landbouw en veeteelt volgens het kringloopprincipe maar dan natuurlijk ook met de modernste technieken en toepassingen zoals die ook nu al bij de grootschalige en intensieve landbouw en veeteelt gebruikt worden is het beste van twee werelden. Het enige wat dan nog mist is een verbetering van het dierenwelzijn. Maar dat moeten we met z'n allen willen betalen en niet afhankelijk laten zijn van de boeren in Nederland. Als je dit de Nederlandse boeren oplegt maar de burgers als consumenten niet, waarbij deze dan dus ge ïmporteerde producten gaan aanschaffen die op een dan in ons land door regulatie onmogelijk gemaakte wijze zijn geproduceerd moet je er niet aan beginnen.

vdbemt
vdbemt15 okt. 2019 - 15:15

Geweldig.