Joop

Landbouwgrond zit tjokvol microplastics

  •    •  
12-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6441 keer bekeken
  •  
landbouw

Landbouwgronden zijn op grote schaal verontreinigd met minuscule stukjes plastic. Vermoedelijk is de Europese landbouwgrond zelfs de grootste opslagplaats van microplastics, blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Manchester en Cardiff waarover Mo.be bericht.

De verontreiniging is het gevolg van de bemesting van de grond met slib uit waterzuiveringsinstallaties. Volgens schattingen bestaat 1 procent van dat slib uit microplastics. Het gevolg is dat er jaarlijks tussen de 31.000 en 42.000 ton microplastic op de Europese landbouwgrond terechtkomt.

De onderzoekers wijzen erop dat de kleine stukjes plastic een gevaar vormen voor wilde dieren, omdat zij de deeltjes makkelijk binnenkrijgen. De microplastics bevatten vaak giftige chemicaliën en gevaarlijke ziekteverwekkers.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Greendutch
Greendutch12 mei 2022 - 20:45

en dan zijn er nog steeds personen die zeggen dat ’t zulk mooi materiaal is? waarom durft niemand te zeggen: NU stopt wereldwijd elke vorm van productie van plastic?

Frans Akkermans
Frans Akkermans12 mei 2022 - 19:41

Hoezo tjokvol? Er wordt bijna geen zuiveringsslib meer in de landbouw gebruikt. (https://www.clo.nl/indicatoren/nl0154-afzet-van-zuiveringsslib-naar-bestemming)

Meta  Foor
Meta Foor12 mei 2022 - 16:44

Vroeger: ''zand schuurt de maag....'' Nu: ''met plastiek word je terminaal ziek...''

Mokker
Mokker12 mei 2022 - 13:10

Beetje makkelijk scoren met bangmaakverhalen over 'vaak giftige chemicaliën en gevaarlijke ziekteverwekkers'. Dit zijn gewoon deeltjes van plastics die mensen dag in dag uit zonder acute problemen gebruiken en redelijk inert zijn. Misschien dat er lange termijn en ophopingseffecten kunnen optreden bij dieren, maar gezien het feit dat microplastics al tientallen jaren rondzwerven lijken de microplastics niet tot massale gezondheidsproblemen te leiden.

2 Reacties
agnar123
agnar12312 mei 2022 - 13:37

"Dit zijn gewoon deeltjes van plastics die mensen dag in dag uit zonder acute problemen gebruiken en redelijk inert zijn." Dit is niet waar. De meeste plastics die wij dagelijks gebruiken bevatten BPA. Dat is een weekmaker met oestrogene werking. Wetenschappers waarschuwen daar al heel lang voor. De plastic industrie is dit aan het vervangen voor BPS. Dat blijkt nog schadelijker te zijn. Tegelijk met de opkomst van plastic gebruik is de kwaliteit van het mannelijk zaad continue teruggelopen. Vanaf 1950 - 1960. In de laatste jaren is het aantal aanvragen voor geslachtsverandering fors opgelopen. Marianne Diamond M.D. heeft aangetoond, dat blootstelling aan extra oestrogeen tijdens de zwangerschap mannelijke ratten met variaties in hun seksualiteit oplevert, afhankelijk van de dag van de zwangerschap van de blootstelling. Rond de 6e dag van de zwangerschap kreeg men veel homoseksuele ratten. Een dag eerder of later 'trans-seksuele' ratten: Mannelijke ratten die wel op de vrouwtjes afgaan, maar dan krom gaan staan alsof ze een vrouwtje zijn. Ik heb gevraagd aan GreenPeace en Milieu Defensie om actie tegen BPA en BPS. Milieu Defensie antwoordde eerlijk. Men had geen expertise. GreenPeace liet (zoals gewoonlijk) niets horen. De plastic ramp die zich al 70 jaar aan het voltrekken is, kan heel goed leiden tot het uitsterven van de mens (en vele andere dieren). Als de mens uitsterft, is dat voor de aarde vermoedelijk geen ramp.

Eric Minnens
Eric Minnens13 mei 2022 - 3:22

@agnar "Als de mens uitsterft, is dat voor de aarde vermoedelijk geen ramp." Helemaal oneens. Het zal de grootste ramp aller millennia zijn. Niemand zal meer van de aarde en het heelal afweten. Al die opgebouwde kennis in het niets verdwenen. De planten en dieren verworden nu pas echt tot tot zombies. Want de natuur kent zichzelf niet. (Ik heb een privé-ideetje over religie... God bestaat niet, maar de mens ontwikkelt zich, met haar bewustzijn, langzaam maar gestaag tot God. Eens, ooit, zullen wij alles weten. Dan zijn wijzelf God geworden. Want ook in staat het universum te sturen. Als wij echter wegvallen, valt ons bewustzijn weg. En daarmee het goddelijke in ons. Een gemiste kans voor het heelal. PS Til niet te zwaar aan deze theorie hoor. Ik ga het echt niet als religie uitdragen. Zie het meer als een ode aan ons bewustzijn. Tja, hoe tragisch als dat weg zou vallen.