Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Landbouw- en visserij maken Nederland tot een van de grootste voedselverspillers in Europa

  •  
25-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2323 keer bekeken
  •  
tomaten

© cc-foto: Aaroncorey

In bijna geen ander Europees land wordt per hoofd van de bevolking zoveel voedsel verspild als in Nederland. Gemiddeld wordt er per Europeaan jaarlijks 127 kilo voedsel weggegooid. Voor Nederland ligt dat bijna een kwart hoger op 161 kilo. Dat ligt niet aan de burgers, die juist beter dan veel andere Europeanen strijden tegen verspilling maar aan de verwerkingsindustrie van vis, groente en fruit. In de Nederlandse voedselverwerking gaat 27 kilo per inwoner aan voeding verloren, bijna het dubbele van het Europees gemiddelde van 14 kilo voor die sector. 

Voor huishoudens zien de vergelijkingscijfers er heel anders uit, schrijft NRC: "De Nederlandse consument zet jaarlijks zo’n 59 kilo eten en drinken bij het afval, terwijl het EU-gemiddelde op 70 kilo ligt. Portugese en Italiaanse huishoudens zijn de grootste verspillers. In Portugal verdwijnt naar schatting zo’n 127 kilo per persoon in de afvalbak, in Italië 107 kilo."

De cijfers zijn afkomstig van Eurostat, het bureau voor statistiek van de EU. Naast door landen aangeleverde gegevens houdt Eurostat steekproeven en peilingen om te checken of de gegevens kloppen. De cijfers betreffen weggegooid voedsel dat - nog - geschikt is voor consumptie. 

stats

cc-foto: Aaroncorey 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.