© cc-foto: Aaroncorey
In bijna geen ander Europees land wordt per hoofd van de bevolking zoveel voedsel verspild als in Nederland. Gemiddeld wordt er per Europeaan jaarlijks 127 kilo voedsel weggegooid. Voor Nederland ligt dat bijna een kwart hoger op 161 kilo. Dat ligt niet aan de burgers, die juist beter dan veel andere Europeanen strijden tegen verspilling maar aan de verwerkingsindustrie van vis, groente en fruit. In de Nederlandse voedselverwerking gaat 27 kilo per inwoner aan voeding verloren, bijna het dubbele van het Europees gemiddelde van 14 kilo voor die sector.
Voor huishoudens zien de vergelijkingscijfers er heel anders uit, schrijft NRC: "De Nederlandse consument zet jaarlijks zo’n 59 kilo eten en drinken bij het afval, terwijl het EU-gemiddelde op 70 kilo ligt. Portugese en Italiaanse huishoudens zijn de grootste verspillers. In Portugal verdwijnt naar schatting zo’n 127 kilo per persoon in de afvalbak, in Italië 107 kilo."
De cijfers zijn afkomstig van Eurostat, het bureau voor statistiek van de EU. Naast door landen aangeleverde gegevens houdt Eurostat steekproeven en peilingen om te checken of de gegevens kloppen. De cijfers betreffen weggegooid voedsel dat - nog - geschikt is voor consumptie.
cc-foto: Aaroncorey
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Hoe welvarender, des te meer verspilling, je wordt slordiger en veeleisender. In Engeland had je vroeger nog het zgn orchard swine, dat leefde van valappels en ondermaatse aardappels. Kippen kregen keukenafval. Er zou een studie aan gwijd kunnen worden, allemaal verdwenen nu, allemaal in de kliko, hoogstens wordt er gas van gemaakt, zonde, zonde.
Raar bericht. Ten eerste, de foto die erbij geplaatst is, laat (volgens mij) de tomatengevechten zien die. In Spanje gebruikelijk zijn. Zie https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Tomatina Dat de Nederlandse industrie veel voedsel verspilt, blijkt helemaal niet uit deze redenering. Nederland heeft relatief bezien een hele grote voedingsmiddelenindustrie. Als je dan de ‘verspilling ‘ (wat wordt dan eigenlijk bedoeld?) deelt door het aantal inwoners, kom je vast hoog uit. Maar relateer het eens door de netto voedselproductie. Dat is een veel logischer maatstaf. Uit eigen ervaring weet ik hoe efficiënt bijvoorbeeld Nederlandse slachterijen werken. Via allerlei technische hoogstandjes wisten ze daar van de karkassen nog allerlei veelresten los te krijgen die geld opleverden. Snuiten, staarten van varkens: prima voor de Chinese markt. Zo kan ik nog wel eventjes doorgaan tot je als lezer zegt: iets meer voedselverspilling mag ook wel 😉
Dit gaat over voedselverspilling, toch? Een wedstrijd tomatengooien, ook al is dat traditie, mag je gerust voedselverspilling noemen. Vandaar de foto. Snap je? Het is verder hardstikke knap dat onze slachterijen, uiteraard de beste ter wereld (waarin zijn wij niét het beste?), uit bijna alles van een beest voedsel weten te maken. Daarvan veel weggooien BLIJFT voedselverspilling.
Vergelijk de precisie van de cijfers eens, Frankrijk met ruwe cijfers, alle anderen die op de kilogram precies weten hoeveel er geproduceerd en verspild wordt bij distributie en restaurants. Onzin toch?
Een kind begrijpt dat alle cijfers, uitgewerkt tot de kilo's of globaal, alleen een benadering weergeven.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Wel knap door met een cijferlijstje te denken ergens causale verbanden op voorhand al te kunnen verklaren. Statistiek is toch een stukje ingewikkelder. Waar wij mensen causale willen zien, is dat nog helemaal niet zo eenvoudig om dat daadwerkelijk aan te tonen.
@ IkHebAltijdGelijk Jij schrijft: Wel knap door met een cijferlijstje te denken ergens causale verbanden op voorhand al te kunnen verklaren. Zo'n algemene uitspraak als deze van jou is nog meer discutabel. Ten eerste worden uit de data in het artikel nergens bijzondere conclusies getrokken. En ook in de reacties doet niemand tot op heden een specifieke uitspraak. En de ruwe data bieden daartoe wel mogelijkheden. Als je naar de data van Nederland en Duitsland kijkt dan is duidelijk dat in het productie proces hier meer voedsel verloren gaat in het begin dan aan het einde. Hetzelfde concludeert men in het artikel ten opzichte van het Europese gemiddelde. Dat is een valide conclusie. De oorzaak is naar alle waarschijnlijkheid de veel te grote landbouw en voedselindustrie in Nederland. Dat soort conclusies kan veilig getrokken worden.
Je hebt natuurlijk gelijk. Dus dit is ook niet waar: Dat ligt niet aan de burgers, die juist beter dan veel andere Europeanen strijden tegen verspilling .
Naast landbouw wordt de visserij genoemd. Ook de Denen die een groot aandeel hebben in de export van visproducten zijn opmerkelijke verspillers.
Heeft met meer dingen te maken dan alleen het afval. hoeveel produceer je per hoofd? Hoe scherp zijn je voedseleisen?
Vervatte heeft duidelijk nog nooit bij een levensmiddelenfabrikant rondgelopen. Want dan weet hij wel beter. Scherpe voedseleisen zijn in ieder geval niet de oorzaak, aangezien daar niet of nauwelijks op wordt gecontroleerd. Dat konden die fabrikanten best zelf regelen.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Als je er geen verstand van hebt is het beter niet te reageren, beste wie. Dat leidt alleen maar tot onzinreacties zoals je hier laat zien.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Beste wie, daar hoef ik geen berichten over te lezen. En zodra jij net zoveel ervaring met de kwaliteitscontrole in de voedingsmiddelenindustrie en de controle daarop hebt als ik kun je zonder nonsens te vertellen reageren. Tot dan kun je, zoals ik al eerder aangaf, beter zwijgen. Al heb ik het idee dat je dat niet lukt. Zelfs niet als je leven er van afhangt.
Opmerkelijk bericht. Ik hoorde laatst ook ergens dat er nergens zoveel Franse kaas wordt verspild als in Frankrijk. En vooral in zuid Amerika schijnen er per hoofd van de bevolking veel tropisch regenwoud te verdwijnen. Goed dat hier aandacht voor is!
Het vleesch en de visch worden duur betaald door de kleinburger, zonder dat hem wordt verteld wat er allemaal in zit aan hormonen en gifaccumulaties.
Hoeveel bestrijdingsmiddelen zitten er in plantaardig voedsel (te veel).
rechts: vingers in de oren en keihard tralala roepen.
@jandebakker. Ik zal je helpen. De roep van Kraaier is gericht aan rechts. Dus......? Hij heeft de vingers niet in de oren.
Het mooie van statistieken en eenvoudige je goed uitkomende gevolgtrekkingen. Zucht.
Afwijzen van feiten is het tegenovergestelde van kritisch kijken. Het is maar vingers in de oren stoppen en tralala roepen. Kritisch kijken zou zijn het in een context te zetten die de details van situaties meeneemt maar ook de doelen van wat kan en zou moeten zijn.
Kijken U bedoelt dat deze statistieken u dan geen goed uitkomende gevolgtrekkingen opleveren?
Ik weet er nog een. Van geserveerde maaltijden in restaurants en fast food stalletjes wordt het vlees en de eieren meestal wel in zijn geheel opgegeten, de sla en rauwe groentes voor hoogstens een kwart. Is dit ook verspilling? In ieder geval andere categorie als bewuste of slordige verspilling.
Dat groene spul mogen ze er van mij ook gerust van weglaten. Het voegt niets toe en is onderdeel van de voedselverspilling. Ooit had OokDatNog een mooi liedje over "ik wil kaas op mijn brood"
Wat vroeger over was van ziekenhuizen, kazernes, horeca werd opgehaald door de kliekjesmester. Nog een behoorlijke bedrijfstak, met name in Zuid-Holland. Wordt nu wat in het veevoer belandt ook tot verspilling gerekend? Voedsel is naar verhouding nog al wat goedkoper geworden, dat speelt ook een rol. Een paar uur werken en je hebt een week te eten. Behalve in de vollegrondsgroenteteel zie ik weinig verspilling in het primaire productieproces, Voor een boer is er eigenlijk geen verspilling nadat er betaald is.
Wie is zo oud als ik om zich nog de schillenboer te herinneren? Die kocht de koolbladeren,schillen, stronken, oud brood, rot fruit en ander organisch materiaal op, dat werd verwaard, denk ik, in de veevoeding, ik zie nou nog trouwens dat spul in een hoek van de pony of schapenwei uitgestrooid, maar voor de varkens is het nu verboden, die krijgen nu vooral geimporteerd eerste klas voer, en geen restjes meer dus, waar ze eeuwenlang mee zijn groot gebracht (in de eeuwen van recycling, die nu dus achter ons ligt)
Heeft het nog zo lang geduurd tot die laatste heraut van de recycling ook verdween, Danielle? Wij dachten net dat het vanaf jaren 1970 uit was met de schillenboer (die in mijn herinnering eigenlijk alleen in de stad kwam, waar ik bij mijn oma logeerde, want in mijn dorp kwam hij niet), net zoals ik me nog herinner dat afval voor de varkens en de kippen was, ook allemaal verleden tijd, die denk ik in Oost Europa en China en Latijns Amerika nog wel gewoon voort duurt, kan toch niet anders als je lagere levensstandaarden hebt?? Die hogere levensstandaarden komen trouwens voor de val, dat is duidelijker dan wat!!
Eeen uitkomst voor de kleine boer! https://www.mkb.nl/forum/uit-het-straatbeeld-verdwenen-de-schillenboer-toch-niet
Het is natuurlijk totaal onzinnig om de verspilling van de voedselproducenten te delen door het aantal inwoners, en dan tot de conclusie komen dat NL boeren en vissers het slecht doen.... OMG. Laat de volgende keer een beta naar deze cijfers kijken.... en die zal kijken naar de verspilling als percentage van de output door deze industrie...
Wat kan het betekenen dat het armste west europese land het meeste voedsel verspilt? Als ik bij de Turk fruit koop, blijkt de helft van het geetaleerde fruit rotte plekjes te hebben of erger, meestal niet het bovenop liggende. Bij AH of Jumbo is dit nooit het geval. Ik neem aan dat het daar al verdwijnt voordat het in het schap ligt. Iets dergelijks misschien ook de reden van die hoge verspilling in Portugal (in de kleinere winkeltjes of op de markten?)
Mischien een kwestie van inkoopbeleid? Op de markt zijn er vaak kooplui die restpartijen verkopen die niet voldoen aan de inkoop eisen van supermarkten. Dus zullen marktkooplui een groter percentage van hun koopwaar weg moeten gooien als een supermarkt. Dus mischien gooien Portugese huishoudens ook meer weg omdat de kwaliteitseisen lager liggen. En gooien Nederlandse huishoudens minder weg omdat de slechtste producten al eerder in de keten weggegooid zijn. (Slechts een wilde gok, het kan natuurlijk ook komen door hele andere factoren zoals een warmer klimaat of een eetcultuur met minder voorbewerkte producten)
Van de appels aan mijn boom is er ook maar een klein percentage dat ik zelf kan opeten.