Joop

Landbouw bedreigt biodiversiteit in Nederland

  •  
10-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
34735919281_72377fc6db_z
Er dreigt een wereldwijde ecologische ramp : bijna een miljoen plant- en diersoorten staan op het punt te verdwijnen als gevolg van menselijk handelen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd rapport van Ipbes, een wetenschappelijke organisatie gelieerd aan de Verenigde Naties. Ook in Nederland staat de biodiversiteit onder druk. 8 procent van de zoogdieren, 11 procent van de vogels, 22 procent van de bijen en 28 procent van reptielen wordt bedreigd. De afgelopen 130 jaar is 84 procent van de Nederlandse vlinderpopulatie verdwenen. Zelfs de libellenpopulatie, die jarenlang groeide, is op zijn retour.
Volgens de Wageningse emeritus-hoogleraar natuurbeheer Frank Berendse moet we naast de afnemende biodiversiteit ook kijken naar oppervlakte: hoeveel ruimte krijgt de natuur nog in Nederland?
Volgens internationale biodiversiteitsdoelen zou elk land zou 17 procent land en 10 procent zee moeten beschermen. In Nederland wordt alleen die 10 procent zee ruimschoots gehaald. Berendse in NRC :
"Naar schatting staat zeker de helft van de natuur in Nederland onder invloed van de landbouw, vooral door stikstofverrijking en de verspreiding van landbouwgif. In gebieden als de Gelderse Vallei en De Groote Peel slaat zo’n 60 kilo stikstof per hectare per jaar neer, ver boven het niveau dat de natuur kan verwerken. Op een kilometer afstand van landbouwbedrijven is er nog altijd een aanzienlijke verrijking van de bodem merkbaar… Voedselrijke grond gaat naar landbouw, en beschermde natuur krijgt vooral de droge voedselarme bodems toegewezen. Dat gaat ten koste van soorten als de harlekijnorchis en de sprinkhaanrietzanger… Oppervlakte alleen is niet voldoende. Je moet ook de versnippering tegengaan. Dat kan door de aanleg van zogeheten faunapassages – eekhoornbruggen, paddentunnels, ecoducten. Als deelpopulaties te ver van elkaar afliggen, zijn ze op den duur ten dode opgeschreven, doordat na het plaatselijk uitsterven van een soort – bijvoorbeeld in een extreem droog jaar – het volgend jaar geen nieuwe vestiging van de soort kan plaatsvinden."
Volgens Berendse zijn de enige mogelijkheden om het tij te keren uitbreiding van het oppervlak beschermde natuur, of het reduceren van de veestapel: “Waarom laten we de voedselprijzen niet stijgen, zodat de boeren met minder productie toe kunnen en consumenten veel zuiniger met het gekochte voedsel omgaan?”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Anoniempje5
Anoniempje514 mei 2019 - 7:24

Niet 100% van het land benutten. Boeren zouden in cirkels kunnen gaan verbouwen. Cirkels zijn ook erg handig voor bewatering/sproeien waardoor er niet heel veel minder kan worden verbouwd/verdiend per saldo. De ruimte tussen de cirkels in laat je dan onbewerkt en over aan de natuur. Uit testen In het buitenland blijkt dat dan in die kleine stukjes weer een enorme hoeveelheid biodiversiteit terugkeert. Je kan er ook nog een windmolen op zetten. Subsidies wat mij betreft prima om de boeren hierin financieel te ondersteunen als het teveel kost voor ze als bv. een windmolen niet zou kunnen.

M7
M713 mei 2019 - 20:53

Tijd voor een echte bevolkingspolitiek / geboortebeperking En dan niet ingegeven door welvaart zoals in Europa maar omdat het nodig is . Afrika ‘s bevolking verdubbelt zich voor 2050 ... Landen als India , Pakistan niet in dat tempo maar nog steeds in een enorm tempo. De forse daling van de ziektes / kindersterfte moet zich vertalen in lagere geboortecijfers

adriek
adriek11 mei 2019 - 12:37

De biodiversiteit wordt ook ernstig beperkt door de verstedelijking: steden en de tussenliggende wegen vernietigen ongelofelijke stukken natuur. Vooral het in kleine stukjes knippen van de leefgebieden van veel beesten door snel- en spoorwegen is een drama.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje514 mei 2019 - 7:17

zeker niet goed maar daar denken ze al een tijdje beter over na. Dmv wild bruggen/tunnels/e.d. zijn ze al steeds meer de stukken natuur aan elkaar aan het verbinden.

Bluesboy
Bluesboy11 mei 2019 - 10:51

Schaf het CDA af????

Phil2
Phil211 mei 2019 - 7:19

1. Dat dit kleine land aan de Noordzee de op één na grootste landbouwexporteur is ter wereld zou genoeg moeten zeggen. Waanzin ten top. Niks om trots op te zijn! 2. Dat boeren klagen over verdiensten en -daarom- nog grootschaliger (en dieronvriendelijker) gaan produceren, dito. Waardoor nog meer overproductie en bijv. inkopers van supermarkten nog meer de prijs kunnen bepalen. 3. Idem zaken als fraude met mesthuishouding (zo'n onvoorstelbare flater van Sharon Dijksma met wie "we mogen weer meer produceren" is begonnen) 4. Al dat vee zorgt voor vervuiling van ons landschap, de sloten, terugloop van de biodiversiteit, en meer opwarming (methaanuitstoot). 5. We moeten af van de EU landbouwsubsidies die bijdragen aan die idiote overproductie, die er ook voor zorg draagt dat bijv. goedkope exportkippen de locale markt in Afrikaanse landen grondig bederven. Ik zou pleiten voor een meer Frans model: kleinschaliger, veel localer en kwalitatiever. In de loop van 40-50 jaar zijn we percentueel steeds minder gaan uitgeven aan ons voedsel. 6. Laten we niet vergeten dat we met een overgewicht probleem zitten; dus een "onsje minder" zou moeten kunnen. Dit is zo'n beetje wat me te binnen schiet... Misschien "wordt vervolgd".

5 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 mei 2019 - 6:36

"Ik zou pleiten voor een meer Frans model: kleinschaliger, veel localer en kwalitatiever. " Dan heeft u toch niet genoeg in Frankrijk rond gekeken. De landbouw is grootschaliger dan waar dan ook in de West-Europa, met name de akkerbouw. De tegenstelling stad-platteland mag er ook wezen. De rurale verpaupering daar is is enorm.

Anoniempje5
Anoniempje512 mei 2019 - 7:12

"Dit is zo’n beetje wat me te binnen schiet" Invloed van de banken? Die lenen vaak alleen voor schaalvergroting en zijn geen voorstander van 'iets' anders, zeker als het een paar centen extra kost en afgaat van mogelijke winsten. Winstmaximalisatie kent vele slachtoffers waaronder milieu/klimaat/biodiversiteit.

wegmetons
wegmetons12 mei 2019 - 12:54

We kunnen wel roepen van ja maar de biodiversiteit. Maar als er hongersnood is in Afrika moeten we eten sturen roepen dezelfde mensen. Waar komt dat eten vandaan? juist, uit de landbouwsector. Tenzij we de bevolkingsexplosie van de laatste 50 jaar wereldwijd een halt toe roepen kan je niet zomaar minder voedsel gaan produceren. Of het kan wel, dan help je er vanzelf aan mee want dan hebben de rijken te eten en de armen sterven vanzelf van de honger. Lijkt me niet helemaal de bedoeling toch?

Folkert2
Folkert212 mei 2019 - 15:06

@ Anoniempje. Banken lenen vaak alleen voor schaalvergrotingen. Maar daar ligt ook een andere oorzaak achter. Doordat boeren steeds moeten voldoen aan nieuwe wetgevingen zullen ze hun investeringen op een of andere manier toch weer terugverdienen. Dus wellicht kunnen we ook eens een landbouw beleid opstellen wat uitgaat van continuïteit en niet steeds boeren elk jaar dwingt om weer grote investeringen te doen.

Anoniempje5
Anoniempje514 mei 2019 - 7:15

@Forlkert; Eens dat de wetgeving en het plots wisselen van wat mag en moet helpt zeker niet en moet ook eens goed gedaan worden. Maar boeren zijn nog wel 1 van de weinige die dan vaak wel een compensatie ontvangen. Maar banken willen alle risico's, voor hun, uitsluiten dat ze verlies maken op een investering. Risico's nemen hoort bij investeren net zo goed als bij ondernemen. En als ze investeren moet de winst gemaximaliseerd zijn. Een redelijke winst is te weinig. Banken kunnen zelfs nog rekenen op de overheid als ze dreigen om te vallen, zelf als het door hun eigen (domme of illegale)schuld komt, boeren en zeker andere ondernemers niet.

Extra belegen
Extra belegen11 mei 2019 - 7:13

Volgens NRC checkt is overigens rond de 14 tot 15% van het landoppervlakte in Nederland natuurgebied. Zo ver zitten we dus niet van die biodiversiteitsdoelen af. https://www.nrc.nl/nieuws/2014/08/28/nederland-bestaat-voor-15-procent-uit-natuur-1413374-a134506

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mei 2019 - 10:54

"Naar schatting staat zeker de helft van de natuur in Nederland onder invloed van de landbouw, vooral door stikstofverrijking en de verspreiding van landbouwgif. Welke berekening je ook kiest: 13 of 16 procent is nog altijd minder dan voorgeschreven. " Daarnaast is de versnippering een groot probleem. www.nrc.nl/nieuws/2019/05/10/hier-en-daar-een-snippertje-biodiversiteit-a3959803

Extra belegen
Extra belegen11 mei 2019 - 7:07

"“Waarom laten we de voedselprijzen niet stijgen," Ik weet niet wat uw inkomen is, maar vele mensen halen nu al amper het einde van maand, en dan krijgen we steeds meer 'klimaatkosten' om de oren, en tegelijkertijd moet het voedsel dan ook nog eens duurder worden, om land vrij te maken voor natuur in ons land.. en daarbij moeten we dan ook nog eens ruimhartig nieuwkomers in ons land welkom heten. Het en en en verhaal kan gewoon niet. Mensen kunnen het niet betalen, en landbouwgrond verminderen maar de bevolking vergroten levert geen ruimtewinst op en dus geen natuurwinst.

1 Reactie
adriek
adriek11 mei 2019 - 12:36

Maar dat ligt bijna nooit aan de prijs van ons eten. Je kan niet en biologische groenten eten en unlimited data en een pakje per dag oproken, dus moet de groente maar goedkoper.

M7
M710 mei 2019 - 17:57

ik denk dat het ook beter is wanneer wij, de mens , afscheid nemen van deze wereld en ons terugtrekken op... Ja , waar gaan we ons terugtrekken?

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen10 mei 2019 - 21:47

Ik sta steeds weer verbaasd van de filosofische diepgang van het rechtse denken.

Purper Floyd
Purper Floyd11 mei 2019 - 12:10

M, maak je geen zorgen. Zolang de mensheid zichzelf niet reduceert tot een acceptabele massa, pak hem beet 2 à 3 miljard, komt het einde vanzelf. Door de exponentiële groei van het aantal mensen komt het moment van humanitaire implosie met als gevolg uitsterven van de mensheid steeds sneller dichterbij.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 mei 2019 - 15:26

"Volgens internationale biodiversiteitsdoelen zou elk land zou 17 procent land en 10 procent zee moeten beschermen." Het maakt wel uit of je het hebt over 17 % in Nederland en België of Ierland en Polen. Waarom wordt dat niet in Europees verband of liever nog mondiaal bekeken waar je het beste natuur kunt onderhouden. Nederland zou dan natuurgronden bijvoorbeeld kunnen leasen in landen waar de bevolkingsdichtheid kleiner is en de landbouw extensiever. “Waarom laten we de voedselprijzen niet stijgen, zodat de boeren met minder productie toe kunnen en consumenten veel zuiniger met het gekochte voedsel omgaan?” Een slecht plan. Ik zie de uitvoerbaarheid niet zitten. Voedselprijzen stijgen als je het schaarser maakt. Hoe wil je dat aanpakken? Stap dan meteen maar over op een plan-en distributiesysteem en schakel de markt uit. Daar zijn geen beste ervaringen mee.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen10 mei 2019 - 21:44

Het huidige probleem zijn de slechte ervaringen met "de markt".

VliegendeHollander2019
VliegendeHollander201910 mei 2019 - 13:46

Wat we wel kunnen doen is het areaal aan (loof) bos uitbreiden met 500 of 1000 km2. Dat bindt meteen ook een enorme hoeveelheid CO2 en zal de biodiversiteit sterk doen toenemen. Onze boomkwekers zullen er blij mee zijn. We zouden grond kunnen kopen van de boeren of de Markerwaard alsnog aanleggen en deze vol planten met bos.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 mei 2019 - 16:44

Of CO2 vastleggen in graslanden. "Een hectare grasland kan vele tonnen zuiver koolstof bergen. Het zit daar in allerlei vormen van organisch materiaal. Wageningen Environmental Research, het Louis Bolk Instituut en CLM hebben becij- ferd dat de landbouw jaarlijks een miljoen ton CO2 zou kunnen ‘wegvangen’. Daar moeten boeren maatregelen voor nemen. In het buitenland gebeurt dit al." Zie verder Geld verdienen aan CO2 vastlegging in grasland( https://edepot.wur.nl/448082).

VliegendeHollander2019
VliegendeHollander201910 mei 2019 - 13:40

Waarom moet er toch altijd tegen de boeren aangeschopt worden door met name links. Zij zorgen ervoor dat we uberhaupt te eten hebben. Zonder de boeren zijn we binnen een jaar allemaal dood. Nederland produceerde de afgelopen eeuwen nooit voldoende voedsel om zijn inwoners te voeden en moest er graan ingevoerd worden uit het Oostzee gebied en later uit Amerika. Dankzij de moderne landbouw kan Nederland zijn inwoners ruimschoots voeden en wordt er ook nog veel uitgevoerd naar het buitenland.

9 Reacties
Wilma3
Wilma310 mei 2019 - 14:36

En nu voeden we de hele wereld dus kan het best wel wat minder.

Joe Speedboot
Joe Speedboot10 mei 2019 - 15:31

'Zonder de boeren zijn we binnen een jaar allemaal dood. ' Dacht je nou serieus dat we die bijvoorbeeld ruim 15 miljoen varkens die er per jaar in NL geslacht en grootgebracht worden allemaal zelf opeten..? Een groot deel van de ruimschoots met EU geld gesubsidieerde in NL geproduceerde agrarische producten gaat rechtstreeks het land uit omdat ze bedoeld is voor de export. https://vatdblog.wordpress.com/2018/06/26/hoeveel-dieren-zijn-er-in-2017-geslacht-in-nederland/

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 mei 2019 - 15:54

Uw verhaal klopt niet. De Nederlandse tarwe heeft voor het grootste gedeelte veevoer als bestemming. In autarkische omstandigheden zou het wellicht lukken maar een studie daar naar dateert van 1976. Dit is interessante leesstof: Een voorstudie over de vraag of de nederlandse landbouw 17 miljoen mensen kan voeden: https://edepot.wur.nl/253838

ton14024
ton1402410 mei 2019 - 17:11

Zonder boeren waren we allemaal jager/verzamelaar en met 99% waarschijnlijkheid zonder klimaatprobleem, plastic soep en bioarmoede. Boeren zijn de adders van het paradijs, de dood van de natuur en het schuim van de aarde.

VliegendeHollander2019
VliegendeHollander201910 mei 2019 - 19:19

"Zelfs de koning wordt van het veld gediend" @Ton: dan zou er net niet genoeg ruimte zijn voor de bevolking van Nederland Jager/verzamelaars hebben ongeveer 8 km2 per persoon nodig. Van de 150 miljoen km2 is misschien 120 miljoen bewoonbaar dus is er ruimte voor +- 15.000.000 mensen.

Folkert2
Folkert210 mei 2019 - 19:22

"Zonder de boeren zijn we binnen een jaar allemaal dood." Zonder boeren zouden we inderdaad geen eten hebben, echter is NL op Amerika na de grootste voedselproducent op de wereld. Je kan je afvragen of dat allemaal in verhouding is.

Extra belegen
Extra belegen11 mei 2019 - 7:10

@Ton140424 "Zonder boeren waren we allemaal jager/verzamelaar en met 99% waarschijnlijkheid zonder klimaatprobleem" Allemaal? Wat een geweldige nonsens. Dan zou eerst 99% van de bevolking moeten verdwijnen, en die overblijven.. ja.. die kunnen dan verzamelaar/jager zijn. Wil jij bij die 99% of bij die 1% horen?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194712 mei 2019 - 6:44

@Folkert van der Vaart, @Wilma Nederland is echt niet de tweede voedselproducent na de VS. U bedoelt waarschijnlijk de tweede exporteur, maar dat is heel wat anders.

Wilma3
Wilma313 mei 2019 - 6:48

Beste Frans waar komt dan al dat voedsel vandaan wat we exporteren?

kweenie2
kweenie210 mei 2019 - 12:26

'“Waarom laten we de voedselprijzen niet stijgen, zodat de boeren met minder productie toe kunnen en consumenten veel zuiniger met het gekochte voedsel omgaan?” Omdat dat welvaartseffecten oplevert, niet alleen potentieel in Nederland maar mogelijk zelfs wereldwijd. (als Nederland minder voedsel produceert, dan kunnen de landen met de laagste koopkracht die voedsel moeten importen daar last van krijgen. Ik ben niet tegen, mind you. Maar we leven niet in een vacuum, en dit beleid gaat elders ook negatieve consequenties krijgen. Ik ben best bereid dat te accepteren, maar ik weet niet of iedereen dat is.

Folkert2
Folkert210 mei 2019 - 11:07

“Waarom laten we de voedselprijzen niet stijgen, zodat de boeren met minder productie toe kunnen en consumenten veel zuiniger met het gekochte voedsel omgaan?” Omdat de meeste boeren bij een hogere opbrengst echt niet minder gaan produceren tenzij je daar weer regels (quota) voor wil invoeren en tevens supermarkten verplicht een hogere inkoop prijs te betalen. Daarnaast denk ik dat een hogere prijs de consument niet zo veel zuiniger maakt, als men niet zoveel te besteden heeft kiest men liever voor goedkope conserven in plaats van vers voedsel. Zonder quota zal er nog steeds overproductie zijn wat weer opgekocht wordt door de industrie. Supermarkten en industrie bepalen grotendeels de verkoopprijs voor de boeren en telers. Het is een complete markt die moet worden opgebroken.

Ch0k3r
Ch0k3r10 mei 2019 - 10:43

"“Waarom laten we de voedselprijzen niet stijgen, zodat de boeren met minder productie toe kunnen en consumenten veel zuiniger met het gekochte voedsel omgaan?”" Ik zei het ook al in een ander topic; door dingen duurder te maken win je geen stemmen. Je moet de betere alternatieven GOEDKOPER maken.